بهره‌مندی از فرهنگ دینی برای مبارزه محتوایی با پدیده قاچاق
کد خبر: 1378951
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹:۲۲
در همایش مبانی فقهی ـ حقوقی قاچاق کالا مطرح شد:

بهره‌مندی از فرهنگ دینی برای مبارزه محتوایی با پدیده قاچاق

گروه اندیشه: نخستین همایش ملی تخصصی مبانی فقهی ـ حقوقی قاچاق کالا و ارز در حالی روز گذشته در مشهد برگزار شد که به راهکارها، عناصر و زمینه‌های فرهنگی، سیاسی‌ و اجتماعی در این زمینه پرداخت تا از عرصه توانمند فرهنگ دینی برای مبارزه محتوایی و فرهنگی با این مقوله بهره‌مند شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، نخستین همایش ملی تخصصی مبانی فقهی ـ حقوقی قاچاق کالا و ارز با حضور حجت‌الاسلام مهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور، فتح‌الله زمانیان، رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور، حجت‌الاسلام سیدمحمود مرویان حسینی، مدیر کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی و جمعی از مدیران و معاونان فرهنگی و پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی کشور یکشنبه، چهار اسفندماه در سالن اجتماعات اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.

در ابتدای این همایش حجت‌الاسلام سیدمحمود مرویان‌حسینی، مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، با بیان اینکه این همایش با هدف بررسی مبانی فقهی و حقوقی قاچاق کالا و ارز برگزار شده است، اظهار کرد: پدیده قاچاق کالا یکی از پدیده‌های ناسالم جهانی است که همه عرصه‌های اقتصاد، فرهنگ، سیاست، اجتماع، معنویت و سبک زندگی را دچار بحران و اختلال می‌کند و کشورهای مختلف، شیوه‌هایی را برای مبارزه با آن پیش‌بینی کرده‌اند.

ورود بخش‌های گوناگون نظام به میدان مبارزه با قاچاق کالا

وی ضرورت ورود بخش‌های گوناگون نظام به میدان مبارزه با قاچاق کالا و ارز را امری واضح و مشخص دانست و بیان کرد: این معضل با اقدامات صرف امنیتی و قضایی حل نمی‌شود، بلکه فرهنگ‌سازی نیاز دارد و قدرت نیرومند فرهنگ باید در جریان‌سازی اجتماعی این امر ورود پیدا کند.

مرویان‌حسینی بیان کرد: این نشست تخصصی به عنوان نخستین همایش ملی تخصصی مبانی فقهی ـ حقوقی قاچاق کالا و ارز به راهکارها، عناصر و بسترهای فرهنگی، سیاسی‌ و اجتماعی در این زمینه می‌پردازد تا از عرصه توانمند فرهنگ دینی برای مبارزه محتوایی و فرهنگی با این مقوله بهره گیریم.

در ادامه این همایش حجت‌الاسلام محمدباقر گرایلی، دبیر علمی همایش ملی تخصصی مبانی فقهی ـ حقوقی قاچاق کالا و ارز و عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) العالمیة مشهد گزارشی از فعالیت‌های علمی این همایش ارائه کرد و گفت: پدیده قاچاق کالا و ارز یک پدیده چند وجهی، گسترده و اثرگذار است که پیامدهای متعددی را به دنبال دارد.

وی عمده کشورهای درگیر در پدیده قاچاق کالا و ارز را کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه دانست و ادامه داد: قاچاق در حوزه‌های مختلف، رشد کشورهای در حال توسعه را از آن جهت که از مرز توسعه نیافتگی حرکت کرده و مهمترین اولویت خود را بازسازی سیستم اقتصادی بر مبنای تولید ملی قرار داده‌اند، تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دبیر علمی همایش ملی تخصصی مبانی ـ فقهی حقوقی قاچاق کالا و ارز بیشترین حوزه‌های درگیر در پدیده قاچاق را لوازم آرایشی و بهداشتی، پوشاک، مشروبات الکلی، اسباب بازی، پویانمایی، لوازم‌التحریر، وسایل قمار، تجهیزات دریافت از ماهواره، مکمل‌های غذایی، تجهیزات خاص غیر اخلاقی و لوازم منزل دانست و تصریح کرد: آثار فرهنگی، جرم شناسی، اجتماعی، بهداشتی و سلامت، تضعیف تولید ملی و توزیع نامناسب ثروت از جمله تبعات این امر هستند.

ضرورت تبیین آثار منفی قاچاق برای جامعه اسلامی

عضو هیئت علمی جامعه‌المصطفی(ص) العالمیه مشهد آثار اجتماعی قاچاق کالا و ارز را ترویج مصرف‌گرایی، تهاجم فرهنگی، تجمل‌گرایی، اختلال در فرایند جامعه‌پذیری کودکان عنوان کرد و افزود: استفاده از ساز و کارهای غیر کیفری در کنار کیفری از جمله تقویت بنیه‌های دینی و تبیین آثار منفی این پدیده برای جامعه اسلامی بسیار ضروری است.

وی اضافه کرد: شش موضوع حکم فقهی، تکلیفی، پیامدهای اجتماعی، قواعد فقهی، فقه حکومتی و احکام فقهی قاچاق کالا و ارز برای فراخوان ارسال مقالات در نظر گرفته شد که در نهایت 9 عنوان مقاله برتر در قالب کتاب تهیه و چاپ شده که در نوع خود منحصر به فرد است.

گرایلی با اشاره به عناوین این مقاله‌ها اضافه کرد: بررسی امکان استناد به افساد فی‌الارض در جرم‌انگاری قاچاق ارز، حکم فقهی قاچاق کالا و ارز، حکم تطبیقی قاچاق کالا و ارز، پیامدهای اجتماعی قاچاق کالا و ارز، کیفیت کالای قاچاق و بهداشت و سلامت اجتماع، قاچاق کالا و حقوق مصرف‌کننده، قواعد فقهی مورد استناد در قاچاق کالا، قاچاق کالا و ارز در فقه حکومتی و احکام وضعی قاچاق کالا و ارز از جمله این موارد است.

ریشه یابی دقیق از شکل‌گیری جرم قاچاق

در ادامه فتح‌الله زمانیان، رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور با بیان اینکه همگان پدیده قاچاق را به عنوان معضل اجتماعی قبول داشته و به تأثیرات آن واقف هستند، ابراز کرد: ریشه یابی دقیق از شکل‌گیری جرم قاچاق نیاز ضروری امروز است، زیرا در حال حاضر از این پدیده تنها به عنوان یک جریان سوء اقتصادی نام برده میشود.

وی با بیان اینکه ریشه‌یابی بسیاری از جریانات و معضلات خشن در جامعه در نهایت به مبحث و تأثیرات قاچاق کالا و ارز می‌رسد، تصریح کرد: وجود 23 مورد معضل در حوزه مسائل اجتماعی و فرهنگی و همچنین مسائل نظامی، مرزی و سیاسی که به پدیده قاچاق برمی‌گردد نشان از اهمیت پرداختن و نگاه عمیق به معضل قاچاق دارد.

رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور افزود: در عرصه مبارزه با قاچاق کالا باید همه مجموعه‌ها با یکدیگر ورود پیدا کنند زیرا به تنهایی موفقیتی حاصل نمی‌شود.

زمانیان با اشاره به ضرورت کوتاه کردن روند ترخیص کالا در مبادی قانونی و گمرکات کشور جهت مقابله با قاچاق، اظهار کرد: فرآیند تولید کالا تحت تأثیر دو عامل مهم کیفیت و قیمت است؛ لذا باید اعتماد عمومی نسبت به تولیدات داخلی بازگردانده شود که البته این امر نیازمند زمان است.

سپس در ادامه حجت‌الاسلام مهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور با اشاره به اینکه موضوع قاچاق کالا و ارز یک توده سرطانی است که ریشه‌های حیات اقتصادی را می‌میراند، بیان کرد: توجه به این مطلب که اقتصاد ما تک محصولی است و دشمن در دوران جنگ و محاصره و تحریم اقتصادی تمام تلاش خود را برای از بین بردن و بیمار کردن اقتصاد ایران انجام داده در این عرصه ضروری است.

نسخه برون‌رفت از معضلات اقتصادی

خاموشی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب مطرح کردند، نسخه برون‌رفت از معضلات اقتصادی است، اظهار کرد: بر این اساس اگر بخواهیم بر مردم فشار وارد نشود و قیمت حامل‌های انرژی پایین بماند باید به این مهم و ابعادش با دقت بالا بپردازیم.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور اضافه کرد: نگاه و حکم فقهی قاچاق کالا و ارز کاملا مشخص است؛ لذا بهتر بود چگونگی فرهنگ‌سازی و ترویج نگاه دین اسلام در مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این نشست تبین و بیان می‌شد.

وی ادامه داد: دشمنان ایران اقتصاد مقاومتی مطرح شده توسط رهبر معظم انقلاب را اصطلاحی می‌دانند که توسط حاکمان ایران جعل شده و برای برون‌رفت از محاصره اقتصادی سنگین و مقاوم‌سازی اقتصاد خود به کار برده‌اند.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی کشور تشکیل جبهه متحد داخلی در برابر افکار و دشمنی‌های جهانی را خواستار شد و افزود: باید اقتصاد داخلی را بر پایه دانش به پیش ببریم و اقتصاد مقاومتی در دستور کار تمام برنامه‌های اقتصادی ما قرار گیرد.

در ادامه این همایش از کتاب مبانی فقهی - حقوقی قاچاق کالا و ارز که مجموعه‌ای از 9 مقاله برگزیده این همایش بود و توسط سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی به چاپ رسیده رونمایی شد تا در اختیار شبکه اجتماعی مبلغان قرار گیرد.

بررسی مبانی فقهی و حقوقی پدیده قاچاق

سپس در ادامه علی‌اصغر رشید، معاون سیاسی ـ امنیتی استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه بحث قاچاق کالا و ارز یک موضوع دو بعدی است، تصریح کرد: این موضوع دارای مبنای فقهی و حکومتی و قانونی است که بررسی مبانی فقهی و حقوقی این معضل و ارائه راه حل مناسب در این همایش تخصصی راه‌گشا خواهد بود.

وی برگزاری همایش ملی تخصصی مبانی فقهی حقوقی قاچاق کالا و ارز را بر گرفته از فرمان رهبر معظم انقلاب در سال 81 دانست و افزود: این همایش فرصتی برای رصد آسیب‌ها و ارائه مقالات و راهکارها مناسب جهت رفع معضلات متعدد پدیده قاچاق است.

رشید با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم در حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز بحث آگاهی بخشی و تبلیغات است که باید هوشمندانه و متناسب با این جریان صورت گیرد، خاطرنشان کرد: هرگاه علما در حوزه‌ای ورود یافته و تبعات آن را برای مردم بیان و تأکید کرده‌اند، ما موفق بودیم، لذا شما عالمان و مبلغان اسلامی با تبلیغات گسترده در شهرها و روستاهای کشور و بیان مضرات و پیامدهای قاچاق می‌توانید از ترویج این پدیده جلوگیری کنید.

در پایان این همایش و بعد از ارائه مقاله «حکم تکلیفی قاچاق کالا و ارز» توسط حجت‌الاسلام سیداحمد سجادی‌نژاد، عضو گروه حقوق دانشگاه جامعه‌المصطفی(ص) مشهد، میزگرد تخصصی جهت بررسی مبانی و راهکارهای پیشگیری از قاچاق کالا و ارز با حضور حجت‌الاسلام سیدجواد موسوی‌هوایی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی کشور، حجت‌الاسلام حسین روحانی‌نژاد، معاون فرهنگی و پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی کشور، پرویز فروزان‌فر، دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استانداری خراسان رضوی، حجت‌الاسلام محمدباقر گرایلی، دبیر علمی همایش و بهرام خسروی، رییس اداره مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس آگاهی خراسان رضوی برگزار شد.

captcha