تقویت حضور بانوان در حوزه نظریه‌پردازی دینی با برگزاری همایش بانوان قرآن‌پژوه
کد خبر: 3479597
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۸
ابراهیمی ترکمان عنوان کرد؛

تقویت حضور بانوان در حوزه نظریه‌پردازی دینی با برگزاری همایش بانوان قرآن‌پژوه

گروه بین‌الملل: رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به نتایج و تأثیرات همایش بانوان قرآن‌پژوه در بین این گروه از جامعه گفت: ارتقای کمی و کيفی حضور زنان در حوزه‌های علمی و نظریه‌پردازی دینی از نتایج این همایش است.

ادیت‌شده//تقویت حضور زنان در حوزه نظریه‌پردازی دینی با برگزاری همایش بانوان قرآن پژوه

ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) تأثیر همایش بانوان قرآن‌پژوه در فعالیت‌ قرآنی کل جامعه به‌ویژه بانوان، ورود بانوان به حوزه‌های مختلف فعالیت‌های قرآنی و نقش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در تقویت برنامه‌های این همایش را تبیین کرد که حاصل آن از نظر می‌گذرد:

ایکنا: ابتدا بفرمایید برگزاري همایش بانوان قرآن‌پژوه و تجلیل از بانوان فعال قرآنی چه تأثيراتي در فعاليت قرآني كل جامعه به ويژه بانوان دارد؟

 
ـ براي پاسخ به اين سؤال ابتدا به جايگاه زن در انديشه اسلام و قرآن اشاره مي‌كنم. قرآن كريم در نخستين آيه از سوره «نساء» همگان را به تقواى الهى و ترس از مخالفت با پروردگار سفارش مى‌كند. سپس به يكى از صفات خدا يعني «خالقيّت» او مي‌پردازد و مى‌فرمايد: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاء: اى مردم از پروردگارتان كه شما را از نفس واحدى آفريد و جفتش را [نيز ] از او آفريد و از آن دو مردان و زنان بسيارى پدید آمد، پروا داريد» اين آيه كه به خلقت انسان و ريشه آفرينش و گسترش نسل انسانى اشاره دارد، تصريح مى‌‏كند كه همه انسان‌‏ها از «يك نفس» آفريده شدند و به گفته مرحوم علامه طبرسى(فقیه شیعه ایرانی): «مراد از نفس در اين آيه، به اجماع همه مفسران، آدم عليه السلام است». اين آيه به تنهايي می‌تواند جايگاه والاي زن در اسلام را مورد تأكيد قرار دهد.
 
حال در پاسخ به پرسش شما، با استناد به رویکرد‌هاي متعادلانه، بايد اجازه داده شود که زنان نیز از منظر، دریچه تفکر و تجزیه و تحلیل زنانه به برداشت‌ها و تدبر در قرآن بپردازند. همچنین با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در مورد این که هر کار جدیدی باید دارای پیوست فرهنگی باشد، باید یک پیوست فرهنگی نیز برای زنان در جامعه نهادینه شود و زنان به تعمق و تدبر در متن قرآن و مفاهيم عاليه آن تشويق شوند و مطالبه حق زن در برداشت و درک از قرآن باید فرهنگ سازی شود، البته با ذکر این نکته که باید توانمندسازی و تربیت زنان قرآنی در محورکارها قرارگیرد.
 
حال در خصوص میزان تأثير برگزاری این همایش‌هاي تکریم مي‌توان به ارتقای کمي و کيفي حضور زنان در حوزه‌های علمی و نظریه‌پردازی دینی در تمامي مقاطع موجود و همچنين تقویت انگيزه و احساس مسئوليت زنان در قبال مسائل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و نحوه صحيح مشارکت در فرآيندهاي مختلف اشاره كرد.

ایکنا: اگر بپذيريم كه در بخش فعاليت‌هاي قرآني كشور حوزه‌هایی مغفول مانده‌ است، بانوان فعال قرآني توانايي توانمندسازي كدام يك از اين حوزه‌ها را دارند؟
 
ـ در حقيقت هیچ محدودیتی برای ورود بانوان به حوزه‌های مختلف فعالیت‌های قرآنی وجود ندارد؛ به ویژه مباحث قرائت قرآن، سخنران قرآنی، حفظ قرآن، انتقال مفاهیم و تفسیر که همواره لازم بوده است. البته حضور بانوان انديشمند در حوزه آموزش و پژوهش قرآنی هم مي‌تواند سبب شكوفايي بيشتر اين حوزه شود.
 
ایکنا: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي چه نقشی در برگزاري همايش بانوان قرآن‌پژوه، دارد؟
 

ـ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همچون دوره‌های گذشته از طريق نمايندگي‌های فرهنگي ايران در خارج از كشور، اقدام به شناسايی بانوان قرآن‌پژوه در حوزه‌های مختلف می‌كند و مقالات و آثار آنان را به دبيرخانه ستاد برگزاری همايش ارسال می‌كند. همچنين در حاشيه برگزاری اين همايش، برنامه‌های متنوعی از قبيل بازديد قرآن‌پژوهان و فعالان قرآنی خارجی از مراكز قرآنی به منظور آشنايی با دستاوردهای قرآنی ايران، مصاحبه با خبرگزاری‌ها و... را برای آنان پيش‌بينی می‌كند.
 
البته در خصوص فعاليت‌های قرآنی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خارج از كشور هم بايد عنوان كنم كه اين سازمان در راستای ترويج و توسعه فعاليت‌های قرآنی در خارج از كشور، با تشكيل ستاد قرآنی و با همكاری مركز بين‌المللی تبليغ، نسبت به برنامه‌ريزی و حمايت از برنامه‌های قرآنی رايزنی‌های فرهنگی ايران، در زمينه برگزاری هفته‌های قرآنی و محافل انس با قرآن، اعزام قاری و حافظ و گروه‌های تواشيح، برگزاری نمايشگاه‌های هنری قرآنی، تشكيل دوره‌های آموزش قرآن كريم، برگزاری كارگاه‌های آموزشی هنری قرآنی، حمايت از ترجمه و چاپ تفاسير قرآنی، برگزاری مسابقات قرآنی، انتشار نشريات قرآنی، تأسيس دارالقرآن‌ها، حمايت از فعاليت‌های خبرگزاری ايكنا و نيز مساعدت در سفر اساتيد قرآنی از كشورهای مختلف به ايران، اقداماتی را انجام داده است.
 
ایکنا: در پایان بفرمایید برنامه‌هاي قرآني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در سال جاری به چه شکل بوده است؟
 
ـ به صورت فهرست‌وار برخی از اين برنامه‌ها را اعلام می‌كنم كه شامل اين موارد می‌شود: برگزاری هفته‌های قرآنی و نمايشگاه هنرهای قرآني در خارج از كشور از جمله قزاقستان، تايلند، پاكستان، هندوستان وكويت، مشاركت در برگزاری نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم تهران، برگزاری نشست‌ها، گردهمایی‌ها و همایش‌های علمي قرآنی در كشور‌های ارمنستان، افغانستان، اندونزی، پاكستان، قرقيزستان و سنگال، برگزاری دوره‌های آموزش قرآن كريم در رشته‌های روخوانی، تجويد، ترتيل و قرائت قرآن و نيز برپايی دوره‌های تربيت مربي قرآن كريم در افغانستان، پاكستان (كراچي و حيدرآباد)، هند و ايتاليا، همكاری با نهادها و سازمان‌های تخصصی قرآني كشور، همكاری در برگزاری همايش قرآن در انديشه و سيره امام خميني(ره)، اعزام 108 قاری، حافظ، اعضای گروه تواشيح و هنرمند قرآنی به كشورهای آلمان، ایرلند، روسیه، کرواسی، پاکستان، تاجیکستان، تایلند، ترکیه، چین، سریلانکا،گرجستان، فیلیپین، مالزی، هند، عراق، اتیوپی، اوگاندا، تانزانیا، تونس و زامبیا، اعزام اساتيد قرآنی به كشورهای اندونزی، كرواسی، هند و بنگلادش، تأسيس بنياد بين‌المللی قرآن كريم، برگزاری هفته‌های قرآنی به مناسبت ميلاد پيامبر اعظم(ص) در لبنان، روسيه و تانزانيا، برگزاری مسابقات قرآن کریم در سطح منطقه‌ای و بين‌المللی در كشورهای افغانستان، اندونزی، بنگلادش، پاكستان، فيليپين، مالزی، سوئد، تونس، نيجريه و كويت، حمايت از چاپ كتب قرآنی و ... و بسياری فعاليت قرآنی ديگر.

captcha