معرفی آستان مقدس امامزاده صالح(ع) اردبیل
کد خبر: 3483809
تاریخ انتشار : ۰۸ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۵

معرفی آستان مقدس امامزاده صالح(ع) اردبیل

گروه اندیشه: زيارتگاه مباركه«امامزاده صالح» در ميدان عالي قاپو، روبروي مسجد ملا مومن شهر اردبيل و در جوار بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي واقع شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از اردبیل، نسب امامزاده صـالح(ع) به حضرت امام موسي كاظم(ع) و در بعضي کتب مانند کتاب «اختران تابناک» به حضرت امام حسن مجتبي(ع) می‌رسد.
مزار شریف ایشان از دوران های گذشته مورد توجه خاص و عام بوده و خاندان جلیل القدر صفویه نسبت به آن حضرت ارادت ویژه داشتند. بنا بر قول مشهور و با استناد به کتب ” ریاض الانساب” "کنز الانساب” ، ” ناسخ التواریخ” ، ” حیاه الامام موسی بن جعفر(ع)” و بسیاری دیگرازکتب تاریخی فرزند بلا فصل امام هفتم شیعیان حضرت امام موسی الکاظم(ع) و برادر امام علی ابن موسی الرضا(ع) به شمار می رود.
 این بزرگوار همانند جناب امامزاده سیدصدر الدین(ع)، در نیمه اول قرن سوم هجری به اردبیل تشریف آورده اند و بنا به نظر صاحب«بحرالانساب» یكی از سه اولاد بلافصل امام موسی كاظم(ع) می‌باشد كه به این منطقه آمده اند.
 امام زاده صالح(ع) از جمله سادات عالی رتبه و از امامزادگان صحیح النسبی است که بعد از شنیدن خبر ولیعهدی امام رضا(ع) و در اواخر قرن دوم از عراق به سمت ایران کوچ می کند و مقبره وی در محله ملا مؤمن به نام مقبره امامزاده صالح يا "اوغلان امامزاده ‌سى" شهرت داشته است.
 یکی از برادران ديگر وي نیز به نام سيد عبدالعزيز(ع) درمحله نيار به خاك سپرده شده است. اين حضور فرزندان اهل بيت(ع)، سيماي شهر مذهبي اردبيل را جلا وعظمت خاصي بخشيده است.
 تاريخ ولادت و وفات آن حضرت مشخص نيست. طبق اسناد موجود در کتب تاریخی علم انساب این امامزاده در اردبیل می‌زیسته است که پس از شهادت سر مبارک ایشان از تن جدا و برای حاکم ری فرستاده می شود و شیعیان و دوستداران خاندان عصمت و طهارت سر مبارک این امامزاده عظیم الشان را در روستایی نزدیک ری(میدان تجریش امروزی) به خاک سپرده و همینک این امامزاده واجب التعظیم دارای دو زیارتگاه می باشند.
به نقل از کتاب بحرالانساب تاريخچه ساخت بناي اين امامزاده در دوره صفويه بوده است.مالکيت اثر با توجه به اينکه بنا يک مکان زيارتي(امامزاده) است، وقفي بوده و هم اکنون در اختيار اداره کل اوقاف و امور خیریه استان اردبیل است. اين بنا شامل رواق – حرم و صحن است . تنها قسمت باقيمانده از بناي قديمي يک ساختمان هشت ضلعي است که ضريح در آن قرار دارد.براساس اشعارى که روى کاشى‌هاى ايوان ورودى نوشته شده، بنا در زمان شاه‌عباس اول به سال ۱۱۳۰ هجرى ساخته شده است.
گفتنی است با توجه به فضای کم بقعه متبرکه، مقبره قديمي اين امامزاده در سال 1382ه.ش تخريب شده و اداره کل اوقاف استان با همکاری مردم خیر و مسئولین ذی ربط، به منظور آرامش و راحتی بیشتر زوار، عملیات آزادسازی اطراف امامزاده و در نتیجه توسعه بقعه را شروع کرده است.
 زيارتنامه ذيل مربوط به امامزاده صالح(ع) مي‌باشد:
السلام علي آدم صفوه الله، السلام علي نوح نبي الله، السلام علي ابراهيم خليل الله، السلام علي عيسي روح الله، السلام عليك يا رسول الله، السلام عليك يا خير خلق الله، السلام عليك يا محمد بن عبدالله خاتم النبيين صلي الله عليه و آله و سلم، السلام علي اميرالمومنين علي بن ابيطالب وصي رسول الله، و علي ائمه المسلمين سلام الله عليهم اجمعين و علي ذريه رسول الله و رحمه الله و بركاته و عليك السلام ايها الصالح ابن الامام موسي كاظم عليه آلاف التحيه و الثناء و رحمه الله و بركاته اللهم اني اسئلك ان تختم الي بالسعاده و تزرقني خير الدنيا و آلاخره و تقبله بارمك و عزتك و رحمتك يا ارحم الراحمين و صلي الله علي محمد و آله اجمعين.

captcha