بازار سرمایه اسلامی انتشار اوراق قرضه را برنمی‌تابد
کد خبر: 3641273
تاریخ انتشار : ۲۲ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۳
بازار سرمایه اسلامی/ رجایی باغسیایی:

بازار سرمایه اسلامی انتشار اوراق قرضه را برنمی‌تابد

گروه اقتصاد: عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: در بازار سرمایه اسلامی، نرخ بهره وجود ندارد و اوراق قرضه منتشر نمی‌شود، بلکه اوراقی که معامله می‌شود باید مبتنی بر شراکت باشد اما در اوراق قرضه، ربا وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، پدیده «بورس بازی» از جمله مواردی است که در بازار سرمایه اتفاق می‌افتد و برخلاف رویه معمول سهامداری است. در این روند، افراد در راستای کسب سود بیشتر از بورس، اخلاقیات حرفه‌ای را زیر پا می‌گذارند و البته چنین اقداماتی در بازار سرمایه، آثاری منفی، هم برای شخص و هم برای مجموعه اقتصادی کشور در پی خواهد داشت. بنابراین در راستای تحقق بازار سرمایه اسلامی لازم است نهادهای نظارتی به گونه‌ای عمل کنند که این پدیده به امری رایج در بازار سرمایه تبدیل نشده و معاملات دارای اشکال شرعی، جایگزین فعالیت سالم اقتصادی نشود.

حجت‌الاسلام والمسلمین «سیدمحمد رجایی باغسیایی» عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و نماینده سابق مجلس در گفت‌وگو با ایکنا، در تبیین مفهوم بورس‌بازی در بازار سرمایه اظهار کرد: هنگامی‌که سهام شرکت‌ها به افراد فروخته می‌شود، این افراد مجددا سهام شرکت‌ها را بین همدیگر خرید و فروش می‌کنند و یک بازار ثانویه شکل می‌گیرد و این خرید و فروش‌های سهام در بازار ثانویه را معمولا با عنوان بورس‌بازی می‌نامند.
وی ادامه داد: برخی معتقدند بورس بازی یا خرید و فروش در بازار ثانویه می‌تواند برای اقتصاد کشور مفید هم باشد. البته شاید نفس معاملات در بازار ثانویه را نتوانیم به عنوان بورس‌بازی تلقی کنیم چراکه افراد در این شرایط خرید و فروش می‌کنند و اگر قصد کسب سود به صورت غیراخلاقی داشته باشند را می‌توان به عنوان بورس‌بازی تلقی کرد وگرنه کسی که دارای سرمایه است و در بازار سرمایه حضور پیدا کرده و سهام شرکتی را خریداری کند را نمی‌توان بورس‌باز نامید.
عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: حال اگر همین فرد بخواهد مرتبا در بازار سرمایه، سهام بخرد و بفروشد و از این کانال به عنوان منبعی برای کسب سود استفاده کند را می‌توان بورس بازی تلقی کرد.


وی در پاسخ به این پرسش که آیا بورس‌بازی از لحاظ قانونی دارای ایراد است، اظهار کرد: بورس‌بازی اقدام خلافی نیست ولی برخی افراد معتقدند که این اقدام اثری در سرمایه‌گذاری حقیقی ندارد، چرا که وقتی سهام شرکتی را خریداری می‌کنید، این خرید باعث می‌شود که آن شرکت بتواند سرمایه‌گذاری جدید را انجام دهد و به فعالیت خود توسعه دهد، اما وقتی شرکت سهام خود را فروخت، خرید و فروش این سهام در میان خود مردم، سودی را به شرکت نمی‌رساند و این مردم هستند که اوراق خود را به همدیگر می‌فروشند.
عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: این نکته را هم باید اشاره کنم که نفس اینکه سهام در بازار ثانویه قابل خرید و فروش باشد، به نفع اقتصاد است چون اگر غیر از این باشد، انگیزه افراد برای سرمایه‌گذاری هم کاهش پیدا می‌کند اما اگر افراد بدانند که سودی را هم کسب خواهد کرد، این امر باعث می‌شود سهام شرکت‌ها را خریداری کنند و از این جهت می‌تواند برای سرمایه‌گذاری جدید مفید باشد.
رجایی باغسیایی درباره ویژگی‌های بازار سرمایه اسلامی نیز گفت: در بازار سرمایه اسلامی، نرخ بهره وجود ندارد و اوراق قرضه منتشر نمی‌شود بلکه اوراقی که معامله می‌شود باید مبتنی بر شراکت باشد اما در اوراق قرضه، ربا وجود دارد و بنابراین تفاوت این دو این است که در بازار سرمایه غیراسلامی، هر نوع سهامی ولو اوراق قرضه قابل معامله است ولی در بازار اسلامی، اوراق قرضه قابل معامله نیست.
captcha