بازار سرمایه از رباخواری مبراست/ ضرورت تقویت بازار اولیه
کد خبر: 3680392
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۴
به مناسبت پنجاهمین سال تأسیس بازار سرمایه/ رجایی باغسیایی:

بازار سرمایه از رباخواری مبراست/ ضرورت تقویت بازار اولیه

گروه اقتصاد: عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: با توجه به اینکه در بازار سرمایه، اوراق معامله می‌شود بنابراین مسئله ربا هم در آن مطرح نمی‌شود و در این زمینه خیال همه راحت است، از سوی دیگر بازار سرمایه نقش زیادی در تأمین سرمایه دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، این روزها پنجاهمین سالگرد تأسیس بازار سرمایه در ایران است. بدون تردید این بخش از اقتصاد کشور در طی این پنجاه سال خدمات شایان توجهی ارائه داده اما به دلیل بانک‌محوری اقتصاد ایران، توجه جدی به توانایی‌های این بخش همچنان مغفول مانده مانده است و لذا شایسته است با توسعه فرهنگ سهامداری در بازار سرمایه از جانب مسئولان، زمینه برای تأمین مالی گسترده فعالان اقتصادی از سوی این بخش فراهم شود. در طول این سال‌ها مخصوصا از دوران پس از انقلاب اسلامی که همه فعالیت‌های اقتصادی در کشور باید منطبق با شریعت مقدس اسلام باشد، تلاش‌های بسیاری در راستای تحقق بازار سرمایه اسلامی در کشور و رقابت آن با سایر بازارهای اسلامی صورت گرفته و یکی از این اقدامات، تشکیل کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار است که همه ابزارهای موجود در بازار سرمایه ایران، ابتدا باید در این کمیته مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.
حجت‌الاسلام والمسمین سیدمحمد رجایی باغسیایی، عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی و عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره اهمیت توجه جدی‌تر به نقش بازار سرمایه در اقتصاد کشور پرداخت و گفت: بازار سرمایه یکی از مکان‌هایی است که بنگاه‌های اقتصادی می‌توانند از آنجا تأمین مالی شوند و در این بازار مشکل شرعی خاصی هم وجود ندارد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در این بازار، اوراق معامله می‌شود بنابراین مسئله ربا هم در آن مطرح نمی‌شود و در این زمینه هم خیال همه راحت است. از سوی دیگر بازار سرمایه نقش زیادی در تأمین سرمایه دارد اما در کشور ما چون عمدتا بانک‌ها به تأمین سرمایه مشغول هستند طبیعتا بازار سرمایه آنگونه که باید و شاید رشد نکرده است.
این نماینده سابق مجلس یادآور شد: نکته مهم این است که اگر تدابیری اندیشیده شود تا بازار سرمایه رشد بیشتری داشته باشد و برخی فعالیت‌های بانک‌ها به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کند، در مجموع تأمین مالی به شکل بهتر و سالم‌تری انجام خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: در این صورت بنگاه‌های اقتصادی برای تأمین مالی خود با سختی کمتری مواجه هستند. اما نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم این است که در کشور ما عمدتا بازار ثانویه فعال است و البته این امر قطعا در بازار اولیه هم اثرگذار است اما اگر تدابیری اندیشیده شود که بازار اولیه هم فعالیت بیشتری داشته باشد، بازار سرمایه نقش مؤثرتری را در اقتصاد کشور ایفا خواهد کرد.
رجایی باغسیایی ادامه داد: در صورت فعال‌تر شدن بازار اولیه، سهام واحدهای تولیدی که برای اولین بار در بازار سهام عرضه می‌شود منجر به افزایش رغبت مردم برای سرمایه‌گذاری می‌شود و هنگامی‌که مردم قصد سرمایه‌گذاری دارند و آن سهام را خریداری کنند، این مسئله نقش بیشتری در تأمین سرمایه واقعی دارد.
این نماینده سابق مجلس تأکید کرد: وقتی اوراق در بازار ثانویه منتشر می‌شود و به بازار می‌آید، بنابراین ست به دست گشتن اوراق در این بازار رخ می‌دهد و به صورت مستقیم، اثری بر آن سرمایه‌گذاری که منجر به افزایش تولید شود، ندارد و تنها اثر این وضعیت این است که وقتی قیمت اوراق یک واحد تولیدی افزایش پیدا کرد نشان دهنده این است که سودآوری این واحد بالا بوده و رغبت مردم نسبت به آن واحد بیشتر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی عنوان کرد: در چنین شرایطی، آن واحد تولیدی این امکان را پیدا می‌کند که سهام بیشتری را به بازار سرمایه عرضه کند و افزایش سرمایه بدهد اما بازار ثانوی دارای اثر جنبی است ولی در عین حال، هم بازار اولیه و هم بازار ثانویه می‌توانند نقش خود را در تأمین سرمایه و سرمایه‌گذاری ایفا کنند و از جهاتی هم سالم‌تر از نظام بانکی است و هم فعالیت در آن راحت‌تر است.

captcha