تقویت بنیه‌های فکری مهارتی افراد محجبه لازم اما کافی نیست/ ضرورت گفتمان سازی فراگیر
کد خبر: 3729183
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۹
نیلچی‌زاده تأکید کرد:

تقویت بنیه‌های فکری مهارتی افراد محجبه لازم اما کافی نیست/ ضرورت گفتمان سازی فراگیر

گروه جامعه ــ یک کارشناس دینی معتقد است در اولین قدم برای ترویج حجاب باید تقویت بنیه فکری و مهارتی قشر محجبه کشور را هدف قرار داد اما در این مرحله توقف نکرد بلکه به معرفی جریان عمومی جهان به سمت ریشه‌های فطری حجاب در قالب گفتمان سازی پرداخت.

ی

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست تخصصی عفاف و حجاب امروز، 20 تیرماه، با حضور نیلچی‌زاده، کارشناس حوزه دین و خانواده از سوی سازمان بسیج رسانه به صورت ویدئو کنفرانس و مشارکت سایر استان‌ها برگزار شد.

نیلچی‌زاده حجاب را حلقه‌ای از زنجیره اخلاق، پایداری و سلامت دانست و گفت: در تعریف فرادینی از حجاب باید گفت که حجاب هنر مستورگی است به نحوی که  فرد بجای اینکه موجوی غریزی باشد به عنوان نوعی از انسان دیده می‌شود و بهترین تعاملات را دارد و از آسیب‌ها نیز مصون می‌ماند.

وی حجاب ناب اسلامی و قرآنی را فراجنسیتی برشمرد و اظهار کرد: برخی درصدد هستند کلام ناب ائمه اطهار(ع) و آموزه‌های اسلامی که از قرآن کریم نشأت گرفته است را به برخی شخصیت‌های تاریخی نسبت دهند، در صورتی که پایه و اساس چنین جملاتی همچون شریک بودن مردان در امر حجاب از تعالیم اسلام نشأت گرفته است.

وی با اشاره به آیات قرآن کریم که می‌فرماید: «ای پیامبر به مردان مؤمن بگو که چشم از زنان فروکاهند»، بیان کرد: مدیریت نگاه یکی از ابعاد پنج گانه حجاب است که ابتدا به مردان نظر دارد. در واقع در مواجهه با حجاب تکالیف دو سویه است و با وجود رعایت یک جانبه، تکلیف از طرف مقابل ساقط نمی‌شود.

نیلچی‌زاده با تأکید بر اینکه در هر کشوری رعایت حدی از پوشش به صورت قانون و اجبار واجب الاجرا است، تصریح کرد: پوششی که حریم شکنانه باشد در هیچ جامعه‌ای به رسمیت شناخته نمی‌شود و طبق قانون در هر جامعه‌ای به فراخور شرایط میزان خاصی از پوشش باید رعایت شود؛ تنها تفاوت در این میان در اندازه‌ها و اقسام حجاب است.

وی حجاب را در دو بخش ارزشی و هنجاری مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: حجاب هنجاری رعایت حداقلی را در برمی‌گیرد و قطعا باید به عنوان قانون تلقی شود تا ضمانت اجرا داشته باشد.

واسپاری تربیت به نهادهای عمومی یک خطا است

وی خطاب به خانواده‌هایی که دغدغه تربیت دینی کودک خود را دارند و علاقه‌مند هستند مقوله حجاب به عنوان یک ارزش در ذهن آنان ثبت شود، گفت: واسپاری تربیت به نهادهای عمومی یک خطا است. مطالبه مردم طی سال‌های گذشته در مورد کارکردهای تربیتی آموزش و پرورش کاهش یافته و نگاه‌ها صرفا به میزان مبالغ دریافتی مدارس و کتاب‌های آموزشی و نحوه ثبت نام معطوف شده است. در دانشگاه‌ها نیز عزمی برای آموزش و ارائه اطلاعات در زمینه مباحث دینی به دانشجویان وجود ندارد و از اساتید خواسته می‌شود صرفا به تدریس مسائل علمی بپردازند.

نیلچی‌زاده راهکار تربیت دینی کودکان را بازگرداندن تربیت جامعه سالار به خانواده سالار دانست و گفت: سیستم آموزش و پرورش نه تنها کودکان و نوجوانان را دین مدار تربیت نمی‌کند بلکه اخلاق مداری را نیز به آنان به طور شایسته آموزش نمی‌دهد.

تمرین خودآگاهی و تقوای فردی

وی از خانواده خواست ابتدا اقدام به تمرین خودآگاهی و تقوای فردی کنند و از مدارس مسجد محور برای تربیت کودکان خود یاری بگیرند چرا که مدارس مسجد محور نسبت به سایر مدارس به رشد جسم، جان و اخلاقیات اهتمام ویژه دارند، اما نمی‌توانند جایگزین نهاد خانواده شوند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا مبنی بر ارائه راهکارهای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در میان قشر خاکستری رنگ جامعه، گفت: در زمینه تبلیغ حجاب نباید صرفا به جامعه متدین و یا بدحجاب محدود شد بلکه باید هر دو قشر را همزمان با هم مورد مطالعه و آگاهی دهی قرار داد. در اولین قدم باید تقویت بنیه فکری و مهارتی قشر محجبه کشور را هدف قرار داد اما در این مرحله توقف نکرد بلکه به معرفی جریان عمومی جهان به سمت ریشه‌های فطری حجاب پرداخت.

وی در مرحله دوم بر ضرورت تبلیغ حجاب برای آن بخشی از افراد که وابستگی و پایبندی به حجاب ندارند تأکید و تصریح کرد: در این زمینه به بیان شیوا، معقول و منطقی نیاز داریم تا یک گفتمان فراگیر ایجاد شود. این گفتمان باید در سطح پارک‌ها، دانشگاه‌ها، پاساژها و ..... شکل گیرد و مشخصه برجسته آن نیز دوری کردن از برچسب زدن باشد.

این کارشناس دینی احیای قداست ازدواج و ترویج فرهنگ ازدواج را نیز از دیگر راهکارهای موجود خواند و گفت: باید فرهنگ عفاف و حجاب به عنوان یک فرهنگ ناب تمدن ساز معرفی شود و به عنوان یک دغدغه مدنظر مسئولان باشد تا همگان با  نقش تمدن‌ساز حجاب آشنا شوند.

نیلچی‌زاده در پاسخ به پرسشی مبنی بر نحوه مواجهه با حرمت شکنان نسبت به حجاب گفت: برخی افراد که نسبت به زنان با حجاب توهین و بی‌احترامی می‌کنند دچار هیجان کاذب هستند و یا خاطره‌ای بد از افرادی مشابه دارند. در مرحله نخست باید آرامش خود را حفظ کرده و با برخورد اخلاقی فرد را از کرده خود پشیمان کنیم. در چنین شرایطی شما حق پیگیری حقوقی دارید اما بادی برخورد اخلاقی را رعایت کنید.

نیلچی‌زاده به مطرح شدن پیشنهاد آزاد شدن حجاب در برخی مناطق توریستی اشاره و عنوان کرد: افرادی که چنین پیشنهادی را مطرح می‌کنند الفبای گردشگری را نمی‌شناسند؛ گردشگری یعنی معرفی آداب، رسوم و فرهنگ کشورها، حجاب نیز از دیرباز جزو فرهنگ عمومی کشور ما بوده و می‌تواند به عنوان برجسته‌ترین نماد تمدن سازی معرفی شود.

وی در پاسخ به سوالی در مورد مطرح شدن نظرات متناقض در مورد رقص دختر جوان و بازداشت وی نیز گفت: طی دو سال گذشته مقام معظم رهبری تأکید مؤکد بر برخورد و معرفی با اختلاس گران داشته‌اند اما در این زمینه اقدام جدی صورت نمی‌گیرد، در مقابل برخی مسائل چنان پررنگ نشان داده می‌شود که ذهن مرم از سایر امور منحرف شود. رقص این دختر جوان به خودی خود یک منکر و ناهنجاری است اما مطرح شدن در این ابعاد و پرداختن به آن در شرایط کنونی تا این حد الزام ندارد.

انتهای پیام

captcha