فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما به شدت کاهش یافته است
کد خبر: 3760442
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۴
عضو شورای اسلامی شهر مشهد:

فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما به شدت کاهش یافته است

گروه فرهنگی – یک عضو شورای اسلامی شهر مشهد گفت: این موضوع که تعداد کتابخانه‌ها و یا تعداد کتاب‌های گنجه‌های کتابخانه‌ها کم است، خیلی نگران‌کننده نیست بلکه نگران‌کننده آن است که فرهنگ دانش و کتابخوانی و بهره‌برداری از این کتابخانه‌ها در جامعه ما به شدت افت و کاهش یافته است.

فرهنگ کتابخوانی در جامعه ما به شدت افت و کاهش یافته استبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی امیر شهلا امروز در سومین جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی استان اظهار کرد: صنعت کتابخانه‌داری و تمرکز بر کتابخانه‌ها یک صنعت رو به انقراض است و این عصر، دوره انفجار اطلاعات بوده و در هر دقیقه و ساعت، میزان اختراعات، اکتشافات و افزودن بر دانش بشر رو به تزاید است؛ لذا زمانی که فرایند تولید یک کتاب را در نظر می‌گیریم، از ابتدای نگارش تا زمانی که در کتابخانه و ویترین در اختیار افکار عمومی قرار می‌گیرد، زمان زیادی می‌برد و این امر در دوره‌ای که انفجار اطلاعات است و هر لحظه انقلابی در دانش صورت می‌گیرد، شاید تمایل و رغبت به سمت رفتن کتاب و کتاب‌خوانی را مورد خدشه قرار داده است.

وی با بیان اینکه کتابخانه‌های حوزه‌های علمیه، مدارس و دانشگاه‌ها را نمی‌توان وارد آمار کتابخانه‌های عمومی کرد، گفت: این امر به این خاطر است که جامعه هدف و مخاطب آن‌ها عمومی نبوده و یک جامعه خاص را پوشش می‌دهند. نهاد کتابخانه‌ها باید آن دست از کتاب‌هایی را مورد بررسی و آنالیز قرار دهد که در دسترس عموم مردم استان قرار می‌گیرد. پس چندان نمی‌توان بر روی این آمار حساب کرد.

شهلا ادامه داد: فکر می‌کنم آنچه اسف‌انگیزتر از تعداد اعضای کتابخانه‌ها یا تعداد ابواب کتابخانه‌ها بوده و چندان به آن توجه نمی‌شود، بحث منقضی بودن و تاریخ انقضای قسمت اعظم کتاب‌هایی است که در کتاب‌خانه‌های ما در دسترس شهروندان و هم‌استانی‌های ما قرار می‌گیرد و بنده در این خصوص شاهد نبودم که اقدام تحقیقاتی و پژوهشی صورت گیرد و مشخص شود عمر کتاب‌هایی که در کتابخانه‌های ما قرار دارد، چه میزان است.

عضو شورای شهر مشهد اضافه کرد: در زمانه‌ای که هر 10 سال دانش بشری دو برابر و سه ‌برابر می‌شود، کتاب‌هایی که متعلق به دهه‌های گذشته بوده و همچنان در کتاب‌خانه‌ها در معرض استفاده جوانان، نوجوانان، زنان و مردان قرار می‌گیرد، نیاز به نوعی پالایش و پردازش مجدد دارد. غیر از رمان‌ها و داستان‌هایی که در کتاب‌خانه‌ها موجود است، کتاب‌هایی که ریشه‌های علمی و بحث‌های کارآفرینی و اقتصادی دارد، شاید مبنای بسیاری از آن‌ها تغییر کرده و اصالت این کتاب‌ها با چرایی مواجه باشد.

وی عنوان کرد: نکته دیگر تحمیلی بودن بسیاری از کتاب‌هایی است که در کتابخانه‌ها عملا در معرض دید و استفاده قرار می‌گیرد؛ بسیاری از این کتاب‌‌ها تحکمی خریداری می‌شود و در اختیار کتابخانه‌ها قرار می‌گیرد. همچنین اینکه یک کتاب در طی یک یا دو سال 50 مرتبه تجدید چاپ می‌شود، الزاما به معنای بازارپسند بودن آن نیست و خیلی از این کتاب‌ها با سوبسید چاپ شده و در اختیار کتابخانه‌ها قرار می‌گیرد و به همین خاطر تعداد دفعات چاپ آن زیاد است. ضمن اینکه از مدیر کل نهاد کتابخانه‌های استان خواهشمندم در صورت امکان، گزارشی از تاریخ چاپ این کتاب‌ها و عمر آن‌ها تهیه کنند.

شهلا خاطرنشان کرد: امروز با یک گوشی تلفن همراه هوشمندی که افراد در دست دارند، در لحظه می‌توانند به معتبرترین مخازن کتابخانه‌ای دنیا متصل شده و به صورت موردی، به تحقیقات و دانش مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند و این موضوع که تعداد کتاب‌خانه‌ها و یا تعداد کتاب‌های گنجه‌های کتابخانه‌ها کم است، خیلی نگران‌کننده نیست بلکه نگران‌کننده آن است که فرهنگ دانش و کتابخوانی و بهره‌برداری از این کتاب‌خانه‌ها در جامعه ما به شدت افت و کاهش یافته است و سطح سواد و کتابخوانی مردم به مطالعه روزنامه‌ها، تلگرام، اینستاگرام و... بسنده شده و شاید روزی دو الی سه دقیقه هم لای کتابی را باز نکنند.

عضو شورای شهر مشهد بیان کرد: لذا به نظر من، نهاد کتابخانه‌ها بیشتر از کار سخت‌افزاری باید به دنبال کار نرم‌افزاری باشد؛ یعنی بیش از آنکه ما به دنبال کتابخانه باشیم باید دنبال کتابخوان باشیم. همچنین بیش از اینکه بخواهیم سطح زیربنای کتابخانه‌های خود را بیافزاییم، باید تعداد کتابخوان‌هایی که در آن کتابخانه‌ها می‌نشنینند را بیشتر کنیم.

وی در تکمیل سخنان خود ضمن بیان اینکه امروز کتابخانه‌های ما، به قرائت‌خانه تبدیل شده، خاطرنشان کرد: در فصل کنکور و امتحانات دانش‌آموزان، کتابخانه‌های ما پرجمعیت اما در دیگر فصول، جمعیت کمتری را دارند و من فکر می‌کنم نگاه نرم‌افزاری در این عصر و زمان بسیار بیشتر از نگاه سخت‌افزاری باید مد نظر نهاد کتابخانه‌ها قرار گیرد.

انتهای پیام

captcha