زلزله فرهنگی متعاقب لرزش 7 ریشتری در کرمانشاه
کد خبر: 3770202
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸
در همایش واکاوی زلزله کرمانشاه مطرح شد

زلزله فرهنگی متعاقب لرزش 7 ریشتری در کرمانشاه

گروه جامعه ــ همایش واکاوی زلزله کرمانشاه با محوریت بررسی فرآیند کمک‌رسانی و تجلیل از امدادگران بومی، پنج‌شنبه 15 آذرماه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

ردنشود//همگرایی و انسجام مدیریتی؛ نیاز نیروهای کمک‌رسان در کرمانشاهبه گزارش ایکنا؛ همایش واکاوی زلزله کرمانشاه با محوریت بررسی فرآیند کمک‌رسانی و تجلیل از امدادگران بومی، پنج‌شنبه 15 آذرماه به همت سازمان‌های مردم‌نهاد و گروه روانشناسی و علوم تربیتی خانه اندیشمندان علوم انسانی در سالن فردوسی خانه اندیشمندان برگزار شد.

محمد ایرانمنش، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و پژوهشگر مدیریت بلایا در این نشست اظهار کرد: تجربه بازسازی خرمشهر، زلزله بم در سال 82، زلزله آذربایجان در سال 91 و زلزله کرمانشاه در سال 96 من را مطمئن می‌کند که بگویم به بازنگری در مسأله مدیریت بلایا نیاز داریم. پنج راهکار عمده‌ای که برای این بازنگری مدنظر دارم، به این ترتیب است:1-توجه به علم رویکرد جامعه‌محور، 2-مستندسازی تجربه‌های قبلی مدیریت بلایا به خصوص زلزله‌ها، 3-برنامه‌ریزی‌های مبتنی بر تحقیقات علمی پیش از وقوع بلایا، 4-همگرایی همه نیروهای مدیریت بلایا و جلوگیری از موازی‌کاری و اقدامات جزیره‌ای، 5-اعتمادسازی در جامعه با شفافیت درباره هزینه‌کردها و تشریح فرآیند کمک‌رسانی؛ به عقیده من طرح این مسائل در جلسات دانشگاهی و جلسات سیاستگذاری می‌تواند ما را در مدیریت بلایا رو به جلو حرکت دهد.

وی تصریح کرد: چندی پیش کتابی از کشور هندوستان به دستم رسید؛ کتاب «تجربه 40 سال مدیریت بلایا در هندوستان» که با دید آن حسرت خوردم و معتقدم جای چنین کتابی در ایران خالی است. در حال حاضر از مدیریت بلایا در کرمانشاه، تجربه‌های خوبی حاصل شده است که باید مستندسازی شود، به این امید که شاید پس از این ویرانی، دیگر بیم فروریختن نباشد.

زلزله فرهنگی و گرانی در کرمانشاه/ معنای دقیق بلا

محی‌الدین محمدخانی، روانشناس و امدادگر بومی در زلزله کرمانشاه، سخنران دیگر این همایش دو ساعته بود. وی با بیان اینکه دیکشنری‌ها نمی‌توانند معنای دقیق «بلا» را برای ما تصویرسازی کنند، گفت: تنها کسانی که فرانژادی و فرامذهبی فکر می‌کردند، توانستند حماسه بزرگ کمک‌رسانی به مردم کرمانشاه را رقم بزنند. درمان بلای کرمانشاه، تنها وحدت انسانی بود که با مشارکت همه ایرانیان امکان‌پذیر شد. این بحرانی نبود که فقط دولت بتواند آن را حل کند، بلکه می‌توانم ادعا کنم کل نیروهای دولتی در برابر سیل نیروها و کمک‌های مردمی همچون قطره‌ای در برابر دریا بودند. اما آنچه می‌خواهم برآن تأکید کنم این است که نیازمند شکل‌گیری یک مدیریت واحد برای بحران‌ها هستیم، چرا که اگر دولت نتواند در بحران با نیروهای مردمی هماهنگی کامل داشته باشد و کمک‌ها متوازن تقسیم نشوند، خود یک بحران جدید پدید می‌آورد.

محمدخانی درباره بحران‌های پس از زلزله نیز اظهار کرد: بعد از زلزله سال گذشته، بیکاری ضریب خورد و چند برابر شد، زیرا کارگاه‌های تولیدی و کارخانه‌ها تعطیل شدند، گوسفندها و دام‌های مردم از بین رفتند و ...، از این روی زلزله فرهنگی پیش آمد و در حال حاضر به زلزله گرانی رسیده‌ایم، هزینه زندگی و محصولات غذایی در مناطق زلزله‌زده بالاست، همچنین به عقیده کارشناسان، زلزله‌ای دیگر در راه است که آن زلزله ناامیدی و عدم اطمینان به آینده برای مردمان زلزله‌زده است. پیشنهاد من برای پیشگیری فوری از این آسیب‌ها، همگرایی همه نیروهای منطقه است که باید در قالب یک راهبری و ساماندهی به وجود بیاید.

توجه به مسائل روانشناختی در مناطق زلزله‌زده

فاطمه قاسم‌زاده، روانشناس و فعال زلزله کرمانشاه نیز در این جلسه با اشاره به ایجاد خانه‌های کودک در مناطق زلزله‌زده گفت: این خانه‌ها نه مدرسه است نه مهدکودک، از همه سنین کودک و نوجوان در آن حاضر می‌شوند و گاهی اولیاِی آن‌ها نیز با فرزندان خود همراه می‌شوند. در این خانه‌ها که برای تقویت روحیه بچه‌ها ایجاد شده است، کودکان و نوجوانان در فضای گروهی به فعالیت‌های فکری و هنری می‌پردازند و تحت آموزش غیررسمی قرار می‌گیرند.

رئیس هیئت مدیره شبکه یاری کودکان کار و خیابان افزود: با همکاری مردم منطقه، موفق شدیم در ماه‌های اخیر برای زلزله‌دگان به خصوص کودکان زلزله‌زده، کتابخانه ایجاد کنیم، این کتاب‌ها مناسب با رده سنی کودکان است و با مشورت شورای عالی کتاب انتخاب شده است. همچنین علاوه بر کتابخانه، خانه‌های روانشناسی و واحدهای بازی‌درمانی نیز برای کودکان ایجاد کرده‌ایم که می‌تواند در تقویت روحیه کودکان بسیار مؤثر باشد.

در ادامه همایش واکاوی زلزله کرمانشاه، فاضل الیاسی، جامعه‌شناس و پژوهشگر مدیریت بلایا، افخم صباغ، مدیر مؤسسه توانمندسازی مهروماه، جعفر دانش‌پرور، نماینده جمعیت امداد دانشجویی و مردمی امام علی(ع) و میزانیان، نماینده انجمن حمایت از حقوق کودکان، در سخنانی کوتاه به لزوم همگرایی نیروهای مردمی و داوطلب در کمک‌رسانی به کرمانشاه تأکید کردند.

از نکات قابل توجهی که مدیر مؤسسه توانمندسازی مهروماه به آن تصریح کرد، جزیره‌ای عمل‌کردن سازمان‌های مردم‌نهاد در کرمانشاه، توزیع نامناسب کمک‌های مردمی و فقدان کانون مدیریت واحد برای کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان کرمانشاه بود.

در پایان این همایش دو ساعته از بعضی امدادگران بومی فعال در زلزله کرمانشاه تقدیر به عمل آمد و امدادگران بومی کرمانشاه نیز در سخنانی به نمایندگی از مردم کرمانشاه، از کمک‌های همه مردم ایران تشکر و قدردانی کردند.

انتهای پیام

captcha