آداب و رسوم سیستانی‌ها در نوروز
کد خبر: 3799873
تاریخ انتشار : ۰۶ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۳

آداب و رسوم سیستانی‌ها در نوروز

گروه فرهنگی- منطقه سیستان در شمال استان سیستان و بلوچستان از فرهنگ و تمدن بسیار کهن و اصیل آریایی برخوردار است و به دلیل برخورداری از این تمدن باستانی و دیرینه، مراسم‌ باستانی همچون عید نوروز که با ورود اسلام، رنگ و بوی مذهبی نیز گرفت، با شکوه خاصی در این دیار کهن برگزار می‌شود.

به گزارش ایکنا از سیستان‌وبلوچستان، منطقه سیستان در شمال استان سیستان و بلوچستان از فرهنگ و تمدن بسیار کهن و اصیل آریایی برخوردار است و به دلیل برخورداری از این تمدن باستانی و دیرینه، مراسم‌ باستانی همچون عید نوروز که با ورود اسلام، رنگ و بوی مذهبی نیز گرفت، با شکوه خاصی در این دیار کهن برگزار می‌شود.
مردم سیستان چند روز قبل از عید علاوه بر خانه تکانی و تهیه لباس‌های نو، با تهیه سه گونه خوراک ویژه نوروز یعنی کلوچه زابلی، بورک و تجگی به استقبال نوروز می‌روند.
کاسه شکستن
در دوران گذشته، رسم بر این بود که تمام ظروف سفالی مانند کاسه و کوزه، که در عرض یکسال از آن‌ها بهره‌برداری شده بود، شکسته می‌شد و تکه پاره‌های آن‌ها پشت بام جای می‌گرفت.
مردم سیستان اعتقاد داشتند اگر این کار صورت نگیرد ارواح پلید که درون آن‌ها جای می‌گرفته‌اند، خانواده و اعضای آن‌ها را ناخوش و زرد موی می‌کنند.
سبزه بستن درب منازل
بستن دسته‌های سبزه به درب منازل از دیگر رسوم میان سیستانی‌ها است. این سبزه می‌تواند از گندم یا هر نوع سبزه دیگر باشد و بوسیله گل بر سردر منازل می‌چسبانند. قوم سیستانی باور دارند که این کار علاوه بر روشنایی چشم باعث ایجاد روحیه شاد می‌شود. سیستانی‌ها این علف‌ها را حتی بعد از خشک شدن، از بین نمی‌برند.
عیادت از داغداران و خانواده‌های درگذشتگان
میان مردم این منطقه مرسوم است که اگر کسی تا یک ماه قبل از عید فوت کرده باشد، باید سال او را بزنند، یعنی یاد او در آخر سال گرامی داشته شود. اقوام و آشنایان نیز بعد از برگزاری سال برای برگزاری هر جشن آزاد هستند.
آن‌ها همچنین برای درگذشتگان، نان روغنی می‌پزند و ‌میان افراد مستحق تقسیم می‌کنند، علاوه بر آن به صورت نقدی نیز نذرهایی پرداخت می‌شود.
عید دیدنی و صله رحم
بعد از مراسم تحویل سال، خویشاوندان در مکانی جمع شده و به صورت دسته جمعی به خانه آشنایان و دوستان می‌روند. در این مراسم، مردم از بیماران نیز عیادت می‌کنند.
سفره هفت سین
در سفره عید یا سفره هفت سین سیستانی‌ها علاوه بر ان هفت سین که در سر سفره همه باورمندان به نوروز وجود دارد، مواردی خاص نیز به چشم می‌آید. در سر سفره سیستانی‌ها علاوه بر هفت سین، قرآن، نان سال، قتلمه، تجگی، آئینه‌ای که روی آن تخم مرغ خام گذاشته‌اند وانواع کلوچه خرمایی نیز وجود دارد. نکته دیگر اینکه سیستانی‌ها سفره عید را که شب سال تحویل پهن کرده‌اند تا پایان سزده بدر جمع نمی کنند وهر مهمان که رسید، ابتدا دور سفره هفت سین می‌نشیند و پذیرایی می‌شود.
رقص شمشیر
رقص آیینی سیستان که پیشینه آن به بیش از سه هزار سال پیش می‌رسد. داستان دو پهلوانی که رو در روی یکدیگر قرار می‌گیرند و سپربه‌سپر به رزم پهلوانی می‌پردازند.

انتهای پیام

captcha