انتظارات متقابل فراکسیون قرآن و شورای توسعه فرهنگ قرآنی؛ از شفافیت مالی تا به‌کارگیری ابزار نظارتی مجلس
کد خبر: 3805589
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۳
امروز در نشستی مشترک مطرح شد؛

انتظارات متقابل فراکسیون قرآن و شورای توسعه فرهنگ قرآنی؛ از شفافیت مالی تا به‌کارگیری ابزار نظارتی مجلس

گروه اقتصاد ـ در نشست مشترک فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی، انتظارات متقابل خانه ملت و این شورا از جمله شفافیت مالی در تخصیص اعتبارات، لزوم بازنگری در ساختار شورا و همچنین ضرورت استفاده از ابزارهای نظارتی مجلس برای پیگیری اجرای مصوبات و حضور نمایندگان در جلسات شورای توسعه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

انتظارات متقابل فراکسیون قرآن و شورای توسعه فرهنگ قرآنی؛ از شفافیت مالی تا به کار گیری ابزار نظارتی مجلس

به گزارش ایکنا، نشست مشترک فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی با حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی و حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه ظهر امروز دوشنبه 2 اردیبهشت ‌ماه، در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین نصر‌الله پژمانفر، رئیس فراکسیون، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی، در آغاز این نشست که بیش از 15 نفر از نمایندگان مجلس نیز در آن حضور داشتند، و قبل از حضو دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه، توضیحاتی از عملکرد فراکسیون ارائه و با اشاره به انتخاب رابطان استانی فراکسیون قرآن، یادآور شد: این فراکسیون از فعال‌ترین و منظم‌ترین فراکسیون‌های مجلس شورای اسلامی است که به صورت جدی پیگیر مطالبات قرآنی است و در کنار آن از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی هم انتظار داریم به امور قرآنی توجه ویژه‌ای داشته باشد تا مشکلات این بخش که مورد اتفاق نظر همه هم هست برطرف شود.

وی در ادامه با اشاره به جلسات فراکسیون قرآن با وزیر آموزش و پرورش و ابراز گلایه از کم‌توجهی به آموزش قرآن در این وزارتخانه گفت: در همه سنوات تحصیلی در هفته دو تا سه ساعت درس قرآن ارائه می‌شود، ولی با این وجود وضعیت دانش آموزان بعد از فارغ‌التحصیلی در حوزه روخوانی و روانخوانی قرآن کریم به هیچ وجه قابل دفاع نیست.

رئیس فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی یادآور شد: براساس آمارهایی که به دست ما رسیده، درصد بسیار زیادی از دانش آموزان با این مشکل روبرو هستند. البته خود آموزش و پرورشی‌ها این رقم را در حدود دو درصد اعلام می‌کنند، اما رقم قطعاً فراتر از این اعداد است.

وی ادامه داد: این مشکل در شرایطی وجود دارد که هم معلم قرآن در آموزش و پرورش است و هم ساعت درسی لازم وجود دارد، ولی اهمیتی به مسئله روخوانی و روان‌خوانی قرآن کریم داده نمی‌شود.

رئیس فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی با انتقاد تند از برخی مدیران و مدارس که درس قرآن را تعطیل و به جای آن کلاس، درس‌های دیگر را برگزار می‌کنند و در واقع وقت کلاس‌های درس قرآن را به درس‌های دیگر می‌دهند، گفت: این کار خلاف قانون است و مسئولان مربوطه باید پاسخگو باشند.

پژمانفر بیان کرد: معتقدم هر کسی که سواد خواندن و نوشتن داشته باشد با 10 ساعت جلسه خوب و کامل آموزش قرآن می‌تواند به روان‌خوانی و روخوانی مناسب قرآن دست یابد، ولی اکنون سؤال این است که چرا در آموزش و پروش با این‌همه ساعات درسی، باز هم دانش‌آموزانی که فارغ‌التحصیل می‌شوند در این زمینه بسیار ضعیف هستند؟ البته منظور ما تفسیر و آشنایی با مفاهیم قرآنی هم در ابتدا نیست، صرفاً همان روخوانی‌ و روان‌خوانی است.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه به نشست خود با ربیعی و شریعتمداری، وزرای سابق و حاضر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد و گفت: بنده از آنها خواهش کردم که در جامعه کارگری روخوانی و روانخوانی قرآن را آموزش دهید و حتی نحوه کار را هم خودتان تدوین کنید.
وی افزود: البته برخی از بخش‌ها هم از کمبود اعتبارات گلایه می‌کنند اما باور کنید چنین کاری اساساً اعتبار چندانی نمی‌خواهد و هر سازمانی هم اعتبارات لازم را دارد که چنین کاری را انجام دهد، لذا خواهش من این است که این موضوع را به خوبی درک کنیم.
رئیس فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سال گذشته اعتبارات قرآنی را که کم شده بود به 100 میلیارد تومان رساندیم. امسال هم به 27 میلیارد تومان رسیده بود و ما دوباره آن را وضعیت سال گذشته رساندیم و این یکی از مهم‌ترین اقدامات ما بوده است. البته از آقای جعفرنژاد از سازمان برنامه و بودجه هم دعوت کردیم که امروز بیایند و توضیح دهند که مشکل اعتباری نداریم اما متأسفانه کاری برایشان پیش آمد و امکان حضور پیدا نکردند.
پژمانفر اظهار کرد: این کار نیازمند اراده و پیگیری جدی است و با یک مکاتبه، کار جلو نمی‌رود. آخرین اقدامی هم که در فراکسیون انجام دادیم این بود که همه استان‌ها را مکلف کردیم که براساس مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، برنامه‌های قرآنی خود را راه‌اندازی کنند که متأسفانه هیچ استانی آن را راه‌اندازی نکرده بود و هرچقدر مکاتبه کردیم در نهایت برخی گزارشات غیرمنظم برای ما فرستادند لذا نامه‌ای با امضای 190 نماینده به رئیس جمهور نوشتیم تا به استاندار دستور دهد شوراهای قرآنی استانی طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، فعالیت خود را آغاز کنند تا این بی‌اعتنایی به قرآن ادامه پیدا نکند.

رئیس فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی بیان کرد: دوستان نماینده در همه برنامه‌های قرآنی حضور پرشوری داشته‌اند اما  خواهشم این است که همه دوستان برای خدمت به قرآن آمادگی بیشتری داشته باشند.

در ادامه علیرضا محجوب، نماینده مردم تهران در مجلس اظهار کرد: در مجلس هفتم که فراکسیون قرآن فعالیت می‌کرد، جلسه‌ای با آقای حداد عادل؛ رئیس وقت مجلس داشتیم که ایشان اصطلاحی به کار بردند و گفتند که «قرآن را پولی نکنید». آن موقع از ایشان ایراد گرفتیم اما امروز می‌بینیم با اینکه منابع خوبی گذاشته‌ایم اما باز هم کار چندانی صورت نگرفته است.

وی با تأکید بر اینکه باید برای ارتقای دوره‌های آموزشی قرآن در آموزش و پرورش شروطی تعیین کنیم تصریح کرد: فراکسیون در این چند سال تمام توان خود را در بحث اعتبارات و بودجه به کار گرفته اما باز انگار نتیجه به همان جمله معروف آقای حداد ختم می‌شود، لذا تأکید بنده بر سیاستگذاری‌ مناسب بر این مسیر است.

جمشید جعفرپور، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه بیان کرد: ما قبلاً یک تقسیم کار انجام دادیم و سه بخش بخش آموزشی، تحقیق و پژوهش را ایجاد و برای هرکدام از آن‌ها، یکی از وزرا را مسئول گذاشتیم و هدف اصلی هم این بود که این افراد برای گرفتن بودجه از سازمان برنامه و بودجه فعالیت کنند ولی وزیر آموزش و پرورش و وزیر ارشاد می‌دانستند که دست سازمان مدیریت در این زمینه زیاد باز نیست. بنده برخلاف آقای محجوب که گفتند فعالیت قرآنی را پولی نکنید معتقدم که کار قرآنی اساساً بدون بودجه امکان‌پذیر نیست بلکه برای آینده فعالیت‌های قرآنی باید بودجه‌ای در نظر گرفته شود. فقط باید بحث نظارت به این مجموعه‌ها اضافه شود.
فاطمه ذوالقدر، نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی و عضو هیئت‌رئیسه فراکسیون قرآن مجلس در ادامه گفت: نکته‌ای که می‌خواهم به آن اشاره کنم این است که تا وقتی نظام آموزشی ما اصلاح نشود این وضعیت ادامه خواهد داشت، چراکه دید و نگرش مناسبی نسبت به آموزش قرآن وجود ندارد. در قدیم به یاد دارم تمام سوره‌های قرآن را با کودکان تمرین می‌کردیم.
وی افزود: خانواده‌ها هم در آموزش قرآن نقش مهمی دارند اما الان به دلیل کنکورزدگی اهمیت چندانی به آموزش قرآن داده نمی‌شود و خروجی مناسبی وجود ندارد.
پژمانفر در ادامه ضمن خیرمقدم به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و با بیان بخش‌های از سخنان ابتدایی خود گفت: باید در فرصت مناسبی گزارش مبسوطی از فعالیت‌های فراکسیون ارائه دهیم. ما تلاش کرده‌ایم علی‌رغم همه کاهش‌هایی که در اعتبارات فرهنگی بود، اعتبارات قرآنی را افزایش دهیم و به صد میلیارد برسانیم هرچند که رقم قابل توجهی نیست. خواهش ما از شما به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که کمک کنید مشکلات در حوزه فعالیت‌های قرآنی برطرف شود.
وی افزود: باید مطابه‌گری در زمینه اعتبارات صورت گیرد، چراکه اقدامات کنونی جوابگو نیست. امروزه روند پیگیری فعالیت‌های قرآنی در یک فضای حداقلی سیر می‌کند.
رئیس فراکسیون قرآن در ادامه گفت: لازم است چند نکته را خدمت شما عرض کنم که یکی از این موارد ضرورت بازنگری در ساختار دبیرخانه است، چراکه این دبیرخانه ناکارآمد است و دلیل ناکارآمدی هم وضعیت موجود در حوزه قرآنی است. مسئله دوم تثبیت جایگاه شورای همانگی استان‌ها است.
پژمانفر یادآور شد: مسئله بعدی، اصلاح وضعیت دبیرخانه شورای توسعه فعالیت‌های قرآنی است البته من از زحمات جناب حمید محمدی تشکر می‌کنم. موضوع دیگر این است که وظایف شورا باید پیگیری شده و از موازی‌کاری جلوگیری شود. همچنین نظارت و پایش فعالیت دستگاه‌ها حدود دو سال است که متوقف شده است.
وی گفت: تدوین و تصویب شاخص‌های توسعه فرهنگ قرآنی و اجرای نظارت بر آن از جمله اقدامات دیگری است که باید انجام شود و گزارشی به ما بدهید تا ما خیالمان راحت شود که وظایف شورا به خوبی انجام می‌شود. موضوع دیگر، ادغام اتحادیه‌های استانی و تشکل‌های مدغم است که بلاتکلیف هستند و این بلاتکلیفی باید حل شود.
رئیس فراکسیونقرآن، عترت و نماز مجلس گفت: مسئله آخر، شفاف‌سازی هزینه اعتبارات این مجموعه است. برخی دوستان گلایه می‌کنند که این هزینه‌کرد شفاف نیست.
محمدجواد ابطحی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در ادامه گفت: در کمیسیون هر وقت می‌خواهیم در مورد بسیاری از طرح و برنامه‌ها به ویژه در زمینه آموزش و پرورش ورود کنیم، گفته می‌شود که جزء اختیارات شورای عالی انقلاب فرهنگی است و اجازه ورود ندارید. از طرفی در آن حوزه‌ها در شورا هم کاری صورت نمی‌گیرد.
وی افزود: با این ولنگاری فرهنگی که در کشور وجود دارد اگر از این وضعیت جلوگیری نکنیم دیگر اسمی از قرآن هم باقی نخواهد ماند.
شهباز حسن‌پور‌بیگلری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه با تجلیل از برپایی مسابقات بین‌المللی قرآن توسط اوقاف و امور خیریه، از عدم حضور اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در اختتامیه مسابقات انتقاد کرد و گفت: انتظار می‌رفت خود اعضا حضور پررنگی داشته باشند در حالی‌که اگر یک مسابقه فوتبال بود شاید 20 وزیر و 200 نماینده می‌آمدند.
وی همچنین از عدم احساس مسئولیت در استان‌ها نسبت به برگزاری جلسات شورای فعالیت‌های قرآنی انتقاد کرد.

در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: بنده خوشحالم که چنین توجهاتی به فعالیت‌های قرآنی صورت می‌گیرد. جلسات شورای توسعه با حضور وزرا تشکیل می‌شود و این نشان‌دهنده اهمیت این شورا است. البته یکی از مطالبات ما این است که نمایندگان کمیسیون‌های مجلس به میزان بیشتری در جلسات این شورا شرکت کنند.
وی ادامه داد: همه ما اشتراک نظر داریم که کانون محوری در حوزه فرهنگ، توسعه فعالیت قرآنی است و باید بر روی این محور ایستادگی کنیم و ان‌شاءالله بتوانیم مسیر در این زمینه را باز کنیم. اگر به مصوبات مالی توجه کنیم، بهترین سال در زمینه تخصیص‌ها سال 91 بوده است. البته در اکثر سال‌ها تخصیص‌های 20 تا 25 درصدی و حتی 15 درصدی وجود داشته اما چون فعالیت‌های قرآنی، یک محور است و مقام معظم رهبری هم تأکید زیادی بر آن دارند، باید توجه بیشتری به این بخش صورت گیرد. در سال 91 که آن تخصیص خوب اتفاق افتاد امیدواری به تربیت 10 میلیون حافظ قرآن هم بیشتر شد و حتی رهبر انقلاب تأکید کردند که جلسات خانگی قرآن را گسترش دهید.
عاملی گفت: تأکید رهبر معظم انقلاب به اعتبار جنبه تربیتی قرآن است لذا ما هم در این زمینه تأکید زیادی بر فعالیت‌های قرآنی داریم و دبیرخانه هم مکاتبات دائمی با ارگان‌ها دارد اما شورای عالی انقلاب فرهنگی ابزارهای نظارتی لازم را ندارد تا بتواند برخی از مسائل را به شیوه بهتری پیگیری کند اما به هر حال براساس بیانات رهبر معظم انقلاب مصوبات شورای عالی در حکم قانون یا مرّ قانون است و به همین دلیل باید از آن تبعیت شود.
رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: حتی با قوه قضائیه مکاتبه داریم که اگر در جایی تخلفاتی می‌شود دیوان عدالت اداری پیگیر اجرای این مصوبات باشد لذا مسائل قرآنی از اولویت‌های ماست و معتقدیم هرکس اعتقادی به این‌کار نداشته باشد دنیا و آخرت خود را خراب کرده است لذا باید در نهادهای مختلف توجه بیشتری به قرآن و تقسیم کار در این زمینه وجود داشته باشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ما ساختار جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی را تدوین کردیم که در آن دو بال جدید شامل فرهنگ و علم و فناوری دیده شده که البته بال فرهنگ در دبیرخانه پراکنده بود که امیدواریم ذیل سند مهندسی فرهنگی کشور دیده شود و بنده در این ارتباط با رئیس‌جمهور نیز صحبت کرده‌ام البته جلسات ستاد مهندسی کشور از سال 93 یکبار تشکیل شده است.
وی گفت: واقعیت دیگر این است که وقتی مصوبات زیاد باشد، قانون در عرصه اجرا هم با مشکل مواجه می‌شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکنون 2 هزار و دویست و شصت و نه مصوبه داشته لذا نیازمند بازنگری در این کارها هستیم و امیدواریم که این موضوعات براساس اولویت‌های کشور پیگیری شود.
عاملی یادآور شد: درباره شفافیت مالی هم باید عرض کنم که در اولین جلسه شورا، درخواست شفافیت مالی از دوستان داشتم چراکه اگر میزان و نحوه هزینه‌کردها بر روی سایت اعلام شود، حساسیت‌ها هم کمتر می‌شود بنابراین بنده دستور دادم سامانه تخصیص اعتبارات بر روی سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی و دستگاه‌ها بارگذاری شود.

در ادامه پژمانفر خواستار افزایش سهم دستگاه‌های مردمی از این اعتبارات شد که حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: سهم این نهادها 30 درصد از کل اعتبارات است.
پژمانفر گفت: اینها در استان‌ها تقسیم می‌شود اما هیچکدام از رابطان اطلاعی از آن ندارند.
عاملی در ادامه درباره اتحادیه‌های قرآنی گفت: واقعیت امر این است که مشکل بین اتحادیه‌ها است. قطعاً نظر ما بر ادغام است و در انتخابات استانی که صورت گرفت نتایج مشخص شد و گروه بازرسی و نظارت هم اعتراضات را بررسی کردند اما در این زمینه نیازمند هماهنگی در بیرون شورا هستیم تا در نهایت دستگاه‌هایی که با این ادغام مخالف هستند به این کار رضایت دهند.
وی ادامه داد: خواهش ما از فراکسیون قرآن مجلس این است که با ما در تعامل باشند و با همکاری همدیگر بتوانیم به رفع مشکلات و اجرایی شدن منشور قرآنی کمک کنیم.
حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه اظهار کرد: انتخابات 29 استان انجام شد و تهران و یک استان دیگر ماند که یکی از گروه‌های ذی‌نفع زیر میز زد و این خارج از اختیار ما بود. راجع به جلسات شورا‌های استانی هم باید بگویم که از وقتی در سال گذشته ارشاد گفت مسئولیت این کار با ماست و باید ذیل مجموعه شورای فرهنگ عمومی انجام شود دیگر برگزار نشده است در حالی که تا قبل از آن برخی استانها 23 جلسه برگزار کرده بودند. درباره تشکیل جلسات شورای توسعه با حضور وزرا هم باید بگویم که در بسیاری از مواقع حتی 4 بار، جلسات به خاطر عدم حضور آن‌ها تعطیل شده است. درباره شفافیت هم توضیح داده شد که روی سامانه قرار می‌گیرد.
پژمانفر در این لحظه گفت: ما حاضریم در مجلس در این زمینه از وزیر توضیح بخواهیم. شما هم گزارش بدهید که وزرا شرکت نمی‌کنند و لذا ما به رئیس جمهور و رهبر اطلاع می‌دهیم.
محمدی گفت: کار اصلی شورای توسعه، تولید اسناد راهبردی در سه حوزه آموزش عمومی، تبلیغ و ترویج و پژوهش بوده و ما کارهای اصولی را انجام داده‌ایم اما دستگاه‌های اجرایی به خوبی کار نمی‌کنند. بنابراین شورای توسعه فرهنگ قرآنی، کار خود را به خوبی انجام می‌دهد و چون تمام راهکارها ابلاغش شده، دیگر کسی بهانه‌ای برای عدم اجرا ندارد.
عبداللهی، معاون پارلمانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در پایان گفت: خواهش بنده این است که به این جلسات بسنده نکنیم بلکه آقای پژمان‌فر گزارشی از دغدغه‌های فراکسیون قرآنی ارائه دهند و در جلسات بعدی، ما به یک سند تعامل و توافق برسیم و ان‌شاءالله آن را اجرایی کنیم.
انتهای پیام

انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱
غیر قابل انتشار: ۰
مطلبی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۸/۰۲/۰۳ - ۰۸:۵۴
0
0
با سلام
به نظرم دبیرخانه شورای فعالیتهای قرآنی بعد از حدود 8 سال از شروع فعالیتش، باید تغییرات اساسی مدیریتی و رویکردی داشته باشد. ظاهرا باتوجه به انتصاب آقای حمید محمدی در سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش، دبیر شورای فرهنگی قرآنی هم به زودی تغییر خواهد کرد و انشاالله دبیرجدید بتواند ادامه فعالیت این دبیرخانه را شفافتر، موثرتر و پویاتر دنبال کند...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۸/۰۲/۱۰ - ۱۴:۱۶
0
0
چنين انتظاري از فراکسیون قرآن و شورای توسعه فرهنگ قرآنی اتفاق نخواهد افتاد چون هر دو در اين نابساماني مقصر هستند.
captcha