سینما موظف است در شرایط کنونی از آلام مردم بکاهد
کد خبر: 3805780
تاریخ انتشار : ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۵
سیدمسعود اطیابی:

سینما موظف است در شرایط کنونی از آلام مردم بکاهد

گروه هنر ــ کارگردان فیلم «تگزاس» گفت: در شرایط فعلی که مشکلات اقتصادی مردم را آزرده‌خاطر کرده است سینما نباید به آلام مردم دامن بزند.

سینما در شرایط کنونی نباید به آلام مردم دامن بزند

سیدمسعود اطیابی، کارگردان سینما، در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایکنا با بیان اینکه فقط بخشی از سینما مختص سرگرمی است، اظهار کرد: جدا از سرگرمی که جزء ضرورت‌های سینماست، این هنر ابزاری در جهت جریان‌سازی اجتماعی است، زیرا هنر هفتم این توانایی را دارد که در جامعه سازندگی ایجاد کند. در این میان نکته‌ای وجود دارد، آن‌هم اینکه جریان‌سازی فقط در آثار اجتماعی یا دینی خلاصه نمی‌شود، زیرا هرگاه سخن از این موضوع به میان می‌آید، عمدتاً به فیلم‌های جدی و درام اشاره می‌شود، درصورتی‌که فیلم‌هایی که اصطلاحاً به آن‌ها فیلم‌های بدنه می‌گویند هم قادرند چنین رویکردی داشته باشند.
وی افزود: در ادامه باید تأکید کنم که کمیت تولیداتی که می‌خواهند در سینما اشاعه‌دهنده مفاهیم دینی و اخلاقی باشند، نباید تعدادشان از آثار سرگرم‌کننده بیشتر باشد، چون اگر چنین اتفاقی رخ دهد، اقتصاد سینما نابود می‌شود و کلیت هنر هفتم زیر سؤال خواهد رفت. پس شکل حرفه‌ای آن است که ۷۰ درصد تولیدات سینمایی سرگرم‌کننده باشد. این ویژگی را در کشور‌های صاحب سینما به‌ خوبی می‌توان مشاهده کرد.
کارگردان فیلم سینمایی «ماه‌گرفتگی» در پاسخ به این سؤال که آیا مخاطب مضامین سینمای بدنه را جدی می‌گیرد؟ گفت: اتفاقاً فیلم‌های سینمای بدنه بیشتر قادر به جریان‌سازی در سطح عام جامعه هستند، در حالی که فیلم‌های خاص فقط  برای افرادی که مخاطبان چنین آثاری هستند جریان‌ساز است. یک فیلم از سینمای بدنه خانواده‌ها را به سینما می‌کشاند، اما فیلم‌های خاص را شاید یکی از افراد خانواده تماشا کند. پس اگر انتظار پیام‌رسانی داریم، سینما ابزار خوبی در این عرصه است.
وی با بیان اینکه در مقام تهیه‌کننده و کارگردان فیلم‌های بسیار جدی در کارنامه خود دارد و به هیچ ‌وجه میزان فروش فیلم برایم مهم نیست، اظهار کرد: به تمام آثاری که می‌سازم باور دارم،؛ وقتی «دل‌خون» را تهیه می‌کنم یا «عصر روز هفتم» را می‌سازم شرایط را در نظر دارم و در زمان حال هم ساخت «تگزاس» را ضروری می‌بینم.
اطیابی با بیان اینکه جامعه در حال حاضر به‌ شدت نیازمند نشاط و امید است، بیان کرد: این روزها جامعه به‌ شدت درگیر مشکلات اقتصادی است. همین مسئله نیز توده مردم را آزرده‌ کرده است. پس باید در شرایط فعلی امید و نشاط به مردم عرضه شود. این رسالت فقط بر دوش سینما نیست، بلکه دیگر سازمان‌ها هم سعی می‌کنند چنین اتفاقی را رقم بزنند؛ مثلاً شهرداری تهران سیاست‌هایی را اعمال کرده تا بتواند نشاط و شادی را به مردم تزریق کند.
وی متذکر شد: فیلم‌های شاد و کمدی می‌توانند شادابی را در جامعه ایجاد کنند و نیروی با انگیزه به‌وجود آورند، اما فیلمی که در آن یأس و ناامیدی وجود دارد، چنین اتفاقی را رقم نخواهد زد. در ضمن وقتی فیلمی را می‌بینید که حال شما را بد می‌کند و حداقل یک روز تحت تأثیر آثار مخرب آن هستید، پاسخ این پرسش اهمیت فیلم‌هایی را که در آن‌ها نشاط وجود دارد روشن می‌کند. نکته دیگر اینکه فیلم اجتماعی تلخ زمانی نیاز است که جامعه با این معضلات اجتماعی آشنا نباشد، اما وقتی که توده مردم این درد‌ها را لمس می‌کنند نیاز است از آلام آن‌ها کاسته شود.
اطیابی در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی به اینکه به عنوان فردی که گرایش‌های دینی‌اش برای همه اهالی سینما روشن است، چگونه برخی از شوخی‌های غیر‌اخلاقی را آثارش نمایش می‌دهد، چنین توضیح داد: همیشه به موازین دینی که به آن باور دارم پایبند بوده‌ام، اما نکته‌ای در این میان وجود دارد، آن‌هم اینکه در برخی مواقع حلال یا حرام‌ را با مباح‌ اشتباه می‌گیریم. در تلویزیون هم گاهی صحنه‌های رقص استفاده می‌شود و اعتراضی هم پیش نمی‌آید، اما اگر چنین اتفاقی در سینما رخ دهد، با اعتراض مواجه می‌شویم و در مسائل اجتماعی و فرهنگی نمی‌توان به ظاهربینی بسنده کرد.
وی افزود: حلال یا حرام بودن رفتار را فقه و قرآن مشخص می‌کند. جدا از این دو، نمی‌توانیم تفسیر به رأی کنیم، زیرا اگر بخواهیم تمامی این موارد را به شدت در آثار فرهنگی اجرا کنیم، فضای فرهنگی بسیار غیرقابل انعطاف و عبوس خواهد بود.
کارگردان فیلم «خاک و مرجان» در بخش پایان این گفت‌وگو با بیان اینکه مشکلات اقتصادی شاید امکان ساخت قسمت سوم تگزاس را از ما بگیرد، بیان کرد: ساخت تگزاس ۳ جزء اولویت‌های ماست، اما منوط به این است که امکانات مالی کار فراهم شود، زیرا در شرایط فعلی مشکلات به‌ اندازه‌ای حاد شد که شاید دست ما را برای تولید بسته نگاه دارد. درباره تگزاس نکته‌ای را ضروری می‌دانم و آن این است که در سینمای طنز اگر فیلمی کیفیت لازم را نداشته باشد، در گیشه موفق نخواهد بود، همانند آثار بسیاری که سال گذشته در این حوزه روانه اکران شده‌اند. پس این‌گونه نیست که هر اثر کمدی بتواند با مردم ارتباط برقرار کند، بلکه نیاز است حتماً از کیفیت لازم بهره‌مند باشد.
گفت‌وگو از داوود کنشلو
انتهای پیام
captcha