نگاه دین بر صیانت فردی در فضای مجازی/ ضرورت تسریع ایجاد شبکه ملی اطلاعات
کد خبر: 3819734
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۹

نگاه دین بر صیانت فردی در فضای مجازی/ ضرورت تسریع ایجاد شبکه ملی اطلاعات

‌گروه فناوری اطلاعات ــ رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای ایران با بیان اینکه حفاظت و صیانت از خویشتن در فضای مجازی در هر دین، مذهب و کشوری از جمله اسلام وجود دارد،‌ تصریح کرد: سازوکار راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات هرچه زودتر باید فراهم شود.

‌سیدمرتضی موسویان، رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای ایران، در گفت‌وگو با ایکنا؛ با تأکید بر ضرورت و جایگاه شبکه ملی اطلاعات در ارائه زیرساخت‌های صحیح از سبک زندگی اسلامی - ایرانی در فضای مجازی، گفت: امروز ما نیز مانند بسیاری از کشور‌های دنیا وارد تمدن جدیدی شده‌ایم که ویژگی‌ها و زیرساخت‌های مختص به خود را دارد. این تمدن جدید به مرز‌های جغرافیایی اعتنایی نداشته و زبان، قومیت و فرهنگ در آن جایگاهی ندارد؛ چراکه ادعای تشکیل بستر جدیدی را برای زیست جدیدی از بشر مطرح می‌کند.

وی افزود: این تمدن زیست‌بومی را در قالب و بستر فضای مجازی ارائه می‌دهد که تمامی نیاز‌های ما را پاسخ می‌دهد؛ لذا تعریف جدیدی از زندگی در زیرساخت‌های مدرن معنا پیدا می‌کند. بر همین اساس و به دلیل لاجرم بودن تعاملات و زندگی در این زیرساخت جدید، ضرورت دارد هر کشوری شبکه ملی اطلاعات خود را داشته باشد.

رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای ایران با تأکید بر اینکه سازوکار راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات بر‌اساس ضرورت استقرار این شبکه در داخل کشور، باید هرچه زودتر فراهم شود، اظهار کرد: با توجه به ورود جامعه به این تمدن و تجربه جدیدی که در بستر اینترنت در حال رخ دادن است و توانسته تمامی شئون زندگی را در اختیار خود قرار دهد، نیازمند کنش و اقدام لازم برای ورود به آن هستیم؛ کسانی که در این فضا کنشگر نباشند تا ابد ضعیف و حتی مانند برده در این فضا باقی می‌مانند.

‌موسویان با اشاره به ضرورت ایجاد بستر انتقال و ذخیره‌ اطلاعات در داخل کشور، اظهار کرد: هر کشوری که شبکه و زیرساخت خودش را در این تمدن جدید نداشته باشد، مجبور می‌شود در فضای مجازی و در زیرساخت سایر کشور‌ها زندگی کند و در زمین آن‌ها و سبک و فرهنگ زندگی آن‌ها این تجربه را به دست آورد؛ زندگی در زیرساخت‌هایی که متعلق به ما نباشند و دگرساخته باشند، به معنای تبعیت از قوانین کشوری است که این زیرساخت‌ها را ارائه می‌دهد.

وی در ادامه به جایگاه سواد رسانه‌ای و مجازی و ضرورت پرداختن به آن در این تمدن و زیست‌بوم جدید اشاره کرد و گفت: سواد فضای مجازی و رسانه‌ای از مهمترین دستورالعمل‌هایی بود که رهبر معظم انقلاب به شورای‌عالی فضای مجازی ابلاغ کرده‌اند که شامل ارتقای فرهنگ کاربری و سواد فضای مجازی کل جامعه است. رهبر معظم انقلاب در این خصوص فرمودند: «ما در حال ورود به یک تمدن جدید هستیم که قوانین خاص خود را دارد»؛ لذا ضرورت فراگیری و آموزش سواد ورود به این تمدن جدید بیش از پیش احساس شد.

رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای ایران با اشاره به حفظ حریم خصوصی در فضای مجازی و جایگاه سواد رسانه‌ای در این خصوص گفت: یکی از ویژگی‌های مثبت و مفید در فضای مجازی ایجاد شفافیت است. این تمدن جدید به شکلی است که گویی انسان‌ها در گوی بلورینی زندگی می‌کنند که در آن همه حرکات، رفتار و حتی افکار آن‌ها برای دیگران در دسترس است؛ بنابراین با توجه به تغییر شرایط حریم خصوصی در این فضا، نیاز به بازتعریف جدیدی هست.

موسویان ادامه داد: در تمدن جدیدی که در بستر فضای مجازی شکل گرفته باید به این فکر کنیم که در کجا قرار داریم و برای روابط خود محدوده تعیین کنیم. اگر در گذشته حریم خصوصی در منزل تعریف می‌شد، یعنی بسته بودن در خانه یا اتاق نشان‌دهنده ممنوعیت ورود به حریم بود و ورود افراد تجسس و نقض حریم شخصی محسوب می‌شد، امروز در فضای مجازی دیگر چنین مفهومی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه در دین اسلام به موضوع حریم خصوصی و حفظ و جایگاه آن تأکید ویژه‌ای شده است، اظهار کرد: تردیدی نیست که ورود در حریم خصوصی مردم، خواه ناخواه سبب هتک حیثیت افراد می‌شود، چرا که زشتی‌ها و مسائل خصوصی پنهان انسان‌ها در این حرکت آشکار می‌شود و این افراد نمی‌توانند مانند گذشته در موقعیت اجتماعی یا شغلی خود قرار گیرند. دین ما بار‌ها به این موضوع توصیه کرده است؛ حال فضای مجازی با عریانی تمام به زندگی‌ها وارد شده است و در آینده نزدیک افکار ما را هم به نمایش خواهد گذاشت؛ لذا باید در این فضا مانند کسی باشیم که چشمانش باز است، اما سعی می‌کند سر خود را پایین نگاه دارد.

رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانه‌ای ایران با بیان اینکه حفاظت و صیانت از خود در این فضا در هر دین، مذهب و کشوری وجود دارد، تصریح کرد: تمام تلاش ما باید این باشد که سواد رسانه‌ای و مجازی ارتقا پیدا کند. اگر مردم با مشکلات و موضوعات این فضا آشنایی داشته باشند، قطعاً در حفظ حریم خصوصی خود و دیگران کوشا خواهند بود. انجمن سواد رسانه‌ای هم در همین راستا برای آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت ارتباطات و سایر نهاد‌ها و دستگاه‌های مرتبط طرح‌هایی را ارائه کرده است، اما متأسفانه هیچ‌کدام از آن‌ها حمایتی از این زیرساخت‌های آموزشی نکرد‌ه‌اند، در حالی که باید آموزش سواد رسانه‌ای را که منجر به ارتقای اخلاق در این حوزه می‌شود، هدف اصلی فعالیت‌های خود بدانیم.

انتهای پیام
captcha