دلایل بازماندن برخی نمایندگان ایران از مسابقات جهانی قرآن/ از سهل‌انگاری متسابق تا عدم‌ همکاری نهادها
کد خبر: 3820471
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۹
ایکنا بررسی کرد؛

دلایل بازماندن برخی نمایندگان ایران از مسابقات جهانی قرآن/ از سهل‌انگاری متسابق تا عدم‌ همکاری نهادها

گروه مسابقات ــ‌ با وجود حضور پررنگ قاریان و حافظان کشورمان در مسابقات بین‌المللی قرآن و افتخارآفرینی آنها برای ایران اسلامی، هرساله شاهد چند مورد بازماندن نمایندگان ایران از حضور در مسابقات هستیم که به تازگی یکی از این موارد مجدداً تکرار شد. اما دلیل یا دلایل آن چه می‌تواند باشد؟

دلایل بازماندن برخی نمایندگان ایران از مسابقات جهانی قرآن/ از سهل‌انگاری متسابق تا عدم‌ همکاری نهادها

به گزارش ایکنا؛ هر سال شاهد برگزاری رقابت‌های قرآنی متعددی در اقصی‌نقاط دنیا هستیم که مهمترین آن مسابقات مالزی، اندونزی، کویت، اردن،‌ امارات، ترکیه، الجزایر، تونس، روسیه، کرواسی و ... است.

با وجود حضور قاریان و حافظان کشورمان در این مسابقات و افتخارآفرینی آنها برای ایران اسلامی، برای چندمین بار است که به دلایل مختلف شاهد بازماندن نمایندگان ایران از اعزام به مسابقات جهانی هستیم. دلایلی که البته گاهی پیش‌بینی نشده بوده و به نظر می‌رسد برطرف کردن آن از حیطه اختیارات نهادهای اعزام‌کننده خارج است. رسالت ایکنا ایجاب می‌کند که در راستای احقاق حق قاریان، حافظان عزیز و فعالان قرآنی کشورمان، پیگیر چنین رویدادهایی باشد.

«محمدرسول تکبیری» جدیدترین مورد از فهرست قاریان و حافظان بازمانده از مسابقات بین‌المللی قرآن است. او که باید این روزها در کشور اردن پاسخگوی سؤالات هیئت داوران می‌بود از حضور در این کشور بازماند تا اسم او نیز در کنار «رضا گلشاهی» به عنوان دومین بازمانده ایرانی از مسابقات بین‌المللی در سال 1398 ثبت شود.

در تلاش‌های مسئولان اعزام‌کننده به مسابقات بین‌المللی قرآن شکی نیست، اما این نگرانی وجود دارد که ادامه‌دار بودن موضوع جاماندن نمایندگان ایران از مسابقات به امری متداول تبدیل شده و حساسیت‌ها در مورد آن از بین برود، در حالی که بازماندن نماینده کشور از یک رقابت بین‌المللی علاوه بر از دست رفتن فرصت برای آن شرکت‌کننده باعث ضایع شدن حق افرادی می‌شوند که توان حضور در این رقابت را دارند.

با گذشت سه ماه از سال 98 دو حافظ کل قرآن از حضور در مسابقات بین‌المللی قرآن باز مانده‌اند و این روند اگر ادامه داشته باشد، می‌تواند مسئولان برگزارکننده مسابقات را با چالش جدی مواجه کند، هر چند اگر کمترین تقصیرها در این راستا متوجه آنها شود.

در همین راستا با محمدتقی میرزاجانی، رئیس دبیرخانه کمیته اعزام و دعوت از قاریان قرآن کریم، گفت‌وگویی انجام شده که در ادامه آمده است.

رئیس دبیرخانه کمیته اعزام و دعوت از قاریان قرآن کریم مثل همیشه با رویی گشاده و استقبال در پاسخگویی، این فرصت را در اختیار خبرنگار ایکنا قرار داد تا دلایل این اتفاق را بررسی کند. وی با اشاره به اینکه تعداد اعزام‌های لغوشده محدود است و روی هم رفته فراوانی زیادی ندارد، گفت:‌ البته برای این تعداد محدود هم باید مشخص شود که چرا چنین شده و برای رفع اشکالات در اعزام‌ها تصمیم‌گیری و اقدام شود.

لغو برگزاری مسابقات از سوی میزبان
وی در ادامه به برشمردن برخی موارد که باعث لغو اعزام یک شرکت‌کننده به مسابقات بین‌المللی می‌شود، پرداخت و افزود:‌ یکی از دلایل، لغو مسابقات از سوی میزبان است. مواردی پیش آمده است که کشور میزبان با اینکه دعوت‌نامه صادر کرده و نمایندگان کشورها نیز مشخص شده‌ و جمهوری اسلامی ایران هم نفرات خود را معرفی کرده است، اما در نهایت آن مسابقات لغو شده است. نمونه این مورد را در سال‌های اخیر داشته‌ایم.

تأخیر در وصول دعوت‌نامه
میرزاجانی دومین دلیل را تأخیر در ارسال دعوت‌نامه از طرف برگزارکننده مسابقات بیان کرد و گفت: در نتیجه این تأخیر دعوت‌نامه از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان یکی از نهادهای عضو کمیته اعزام، دیر وصول می‌شود. لذا وقتی این تأخیر به وجود می‌آید، زمان برای گردش کار و اخذ ویزا برای خروج از کشور کافی نبوده و آن اعزام هم لغو می‌شود.

موانع مشمولان و کادر نیروهای مسلح
رئیس دبیرخانه کمیته اعزام و دعوت از قاریان قرآن کریم اظهار کرد: همچنین در برخی از اعزام‌ها با فرایند زمان‌بر خروج از کشور برای متسابقان مشمول و یا کادر نیروهای مسلح مواجه هستیم. این موضوع یکی دیگر از دلایل لغو برخی اعزام‌هاست که در این فقره نیازمند مساعدت بیش از پیش نهادهای ذی‌ربط هستیم و لازم است شرایط ویژه‌ای برای این گونه اعزام‌ها تعریف شود تا افرادی که مشمول هستند یا معافیت تحصیلی دارند یا در کادر نیروهای مسلح مشغول خدمت هستند این دغدغه‌ها برایشان مرتفع شود تا به سهولت در مسابقات حضور یابند.

سهل‌انگاری و کم‌کاری نمایندگان اعزامی
میرزاجانی در ادامه یکی دیگر از دلایل لغو اعزام نمایندگان ایران به مسابقات بین‌المللی قرآن را عدم صدور ویزا از سوی کشور میزبان بیان کرد و گفت: دلیل دیگر به سهل‌انگاری خود متسابق ایرانی در پیگیری جدی موضوع بازمی‌گردد، به هر حال بخشی از کار متوجه همت و پیگیری متسابق هست. در این بخش متأسفانه سهل‌انگاری‌هایی که لزوماً عمدی هم نبوده است، رخ می‌دهد که همین باعث لغو اعزام می‌شود.

دلایل بازماندن برخی نمایندگان ایران از مسابقات جهانی قرآن/ از سهل‌انگاری متسابق تا عدم‌ همکاری نهادهاوی در بخش دیگری از این گفت‌وگو بر نقش مؤثر مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در برقراری ارتباط تنگاتنگ با ستاد برگزاری مسابقات بین‌المللی و پیگیری مجدانه هر فقره از اعزام‌ها اشاره و اظهار کرد: این مرکز با هماهنگی‌‌های لازم با مراجع ذی‌ربط جهت تسهیل صدور مجوز خروج از کشور نمایندگان اعزامی جمهوری اسلامی ایران می‌تواند این نقص را رفع کند تا این فرصت‌های ارزشمند و هنرنمایی قاریان و حافظان در سکوهای بین‌المللی را از دست ندهیم.

نظم فعلی اعزام‌‌ها در قیاس با سال‌های قبل
رئیس دبیرخانه کمیته اعزام و دعوت از قاریان قرآن با بیان اینکه همکاران ما در مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه زحمات زیادی را می‌کشند و منظم‌تر شدن اعزام‌ها در سال‌های اخیر مبین این موضوع است، اذعان کرد: با وجود این می‌توان در یک همکاری تنگاتنگی که بین کمیته اعزام و مرکز امور قرآنی بوده و هست، تلاش جدی‌تری شود تا این تعداد معدود لغو اعزام را هم شاهد نباشیم.

طولانی بودن زمان صدور ویزای برخی کشورها
میرزاجانی در ادامه در پاسخ به این سوال که شرایط برخی از نمایندگان ایران در مسابقات بین‌المللی قرآن قبل از اعزام مشخص است و شاید تا حدودی موانع اعزام چنین افرادی نیز قابل پیش‌بینی باشد، کمیته اعزام قصد برنامه‌ریزی برای بررسی بیشتر جهت معرفی چنین افرادی به مسابقات بین‌المللی قرآن را دارد یا خیر،‌ گفت: برای مثال ویزای برخی کشورها شاید حدود یک ماه به طول بینجامد، به صورت اصولی آنهایی که مشمول هستند به صورت قطعی اعزام آنها منتفی نیست و گاهی ممکن است اشکالی پیش بیاید که لزوماً از یک یا دو ماه قبل از اعزام نیست، اگر این گونه بود حتماً نفر بعدی را معرفی می‌کنیم و اتفاقاً در سال‌های اخیر چنین اتفاقی هم افتاده است. گاهی مواقع شاهد هستیم که فرایند در حال طی شدن است و مشکلی نیز اگر وجود دارد، امید برطرف شدن آن در فاصله‌ای کوتاه وجود دارد. لذا در زمانی متوجه می‌شویم که دیگر فاصله‌ و زمانی نیست تا فرد جایگزین معرفی و گردش کار شروع شود.

مذاکره مجدد با سازمان نظام‌وظیفه
وی به انعقاد تفاهم کمیته اعزام قاریان قرآن با سازمان نظام وظیفه در سال‌های گذشته اشاره و اظهار کرد: این تفاهم‌نامه هم در اعزام‌های تبلیغی و هم در اعزام‌های به مسابقات بسیار کمک‌کننده و مساعدت به عمل آورده بود. تا این اواخر این ادامه داشت و بنا داریم تا مجدداً با دوستان وارد مذاکره شویم تا آن تسهیلات در مورد این عناصر نخبه قرآنی برقرار شود تا این مشکلات رفع شود.

رئیس دبیرخانه کمیته اعزام و دعوت از قاریان در پاسخ به این سوال که احتمال به صفر رساندن این عدم اعزام‌ها وجود دارد؟ گفت: اینکه به صفر برسد تا جایی که در حیطه اختیار ما باشد و توسط حل و فصل از سوی سیستم داخل کشور باشد، شاید وجود داشته باشد؛ اما اگر کشور میزبان در صدور ویزا تعلل کند، دیگر نمی‌توان هیچ کاری انجام داد. لذا هر کاری که در داخل کشور قابل رفع باشد قابل انجام خواهد بود. البته نیاز به رایزنی‌های بیشتر دارد.

نمره منفی برای افراد سهل‌انگار
میرزاجانی در ادامه با اشاره به اینکه برای نفراتی که عدم اعزام آنها به دلیل سهل‌انگاری خودشان بوده است نمره منفی در نظر گرفته می‌شود و طی این سال‌ها چنین نمونه‌هایی داشته‌ایم، گفت:‌ بنابراین چنانچه سهل‌انگاری و کوتاهی قاری یا حافظ در پیگیری امور مربوط به اعزام که متوقف خود اوست احراز شود، قطعاً در اعزام‌های بعدی تجدیدنظر می‌شود و با محرومیت مواجه خواهد شد.

انتهای پیام 

captcha