سازوکاری جدید پیش روی ادغام دو اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور
کد خبر: 3820806
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۴
حجت‌‌الاسلام محمدی خبر داد:

سازوکاری جدید پیش روی ادغام دو اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد ــ قائم مقام و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با تأکید بر اینکه مسیر ادغام دو اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور، ظرف چند هفته آینده با خبرهای خوشی همراه است، اظهار کرد: سازوکارهایی نهایی شده است و اگر این موضوع اجرایی شود، ادغام با رویکرد جدیدی مواجه می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، قائم‌مقام و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در نخستین مجمع عمومی اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های فرهنگی ـ مردمی قرآن و عترت کشور که امروز، 29 خردادماه در جوار حرم امام خمینی(ره) برگزار شد، به سخنرانی پرداخت و گفت: بدون شک فعالیت‌های قرآنی که از طریق مؤسسات قرآنی ـ مردمی در حال جریان است به عنوان اصلی‌ترین نوع فعالیت‌های قرآنی در کشور مطرح است.
وی ادامه داد: نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که امروز در کنار امام، معمار بزرگ آن پیمان بستیم و تداوم راه این امام بزرگوار را بر خود متعهد شدیم دو خصیصه دارد. جمهوریت و اسلامیت که جمهوریتش به بخش مردمی بازمی‌گرد و اسلامی بودنش بخش دینی آن است. مبنای این انقلاب و نظام، قرآن و عترت است، همانطور که در قانون اساسی نیز بر آن تأکید شده است.
محمدی بیان کرد: مؤسسات قرآنی کشور نیز دقیقاً این دو خصیصه مردمی و اسلامی بودن را با هم دارند، لذا اگر برای نظام مقدس، آینده‌ای تصور شود با حضور این جنس از مؤسسات، آینده برایش تصور می‌شود، عقبه استراتژیک نظام مقدس جمهوری اسلامی، مؤسسات مردمی ـ قرآنی است به شرط اینکه حقیقت مؤسسات فهم شود و کارکرد درست آنها مورد حمایت قرار گیرد، یقیناً نقشی که می‌آفریند کمتر از این نیست که به آن اشاره شد.

سه خصیصه کمک‌کننده به فعالیت‌های قرآنی ـ مردمی
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی اضافه کرد: فعالیت‌های قرآنی ـ مردمی، سه خصیصه دارد، یکی اصیل بودن یعنی همخوانی فعالیت‌ها با فرهنگ قرآنی، دوم جذاب بودن و استفاده از ابزار هنر و رسانه، سوم فراگیر بودن و پرهیز از صنفی‌گرایی. این سه خصیصه به اینکه مؤسسات قرآنی بتوانند نقش‌آفرینی جدی کنند، کمک می‌کند.
وی با اشاره به آینده مؤسسات قرآنی، ادامه داد: اگر دقت کنیم، می‌بینیم که در دهه اخیر(دهه چهارم) که دهه سازماندهی، استراتژیک و راهبردی فعالیت‌های قرآنی کشور بود، بیشترین حجم تأسیس مؤسسات قرآنی را با نگاه و رویکرد جدید شاهد بودیم.
محمدی بیان کرد: به برکت منشور توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان بالاترین سند راهبری فعالیت‌های قرآنی کشور و ارتقای حداقل 10 ساختار قرآنی در دستگاه‌هایی چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش و سازمان‌هایی چون اوقاف و امور خیریه و سایر سازمان‌های مردمی، شاهد رشد کمی و کیفی مؤسسات قرآنی در کشور هستیم. به ویژه در دهه اخیر، هر چند سابقه فعالیت‌های قرآنی در جمهوری اسلامی به پیش از انقلاب اسلامی باز‌می‌گردد، اما سازمان‌یافتگی این کار و تشکیلاتی شدن آن عمدتاً در دهه اخیر با رونق ویژه شکل گرفته است.

حامی دستاوردهای شورای توسعه فرهنگ قرآنی باشید
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی اضافه کرد: باید از این برکت و نعمتی که در دهه اخیر شامل شده و موجب شد اینگونه در خدمت قرآن قرار بگیریم، قدردان باشیم و از منابعی که منشأ این کار بودن چون شورای توسعه فرهنگ قرآنی و منشور توسعه، حراست و پاسداری کنیم، لذا این ظرفیت‌های بزرگی بود که باید از آنها حمایت کرد.
وی با اشاره به مشکلات بودجه‌ای که به مشکلات مالی دولت گره‌ خورده است، اظهار کرد: متأسفانه هنگامی که بودجه قرآنی مصوب شد با بحران‌های مالی دولت روبه‌رو شد.

محمدی بیان کرد: در آموزش عمومی قرآن به ویژه توسعه بخش حفظ و تربیت 10 میلیون حافظ قرآن که مقام معظم رهبری مطالبه کرده‌اند، مصوبه‌ای اخیراً در کمیسیون توسعه فعالیت‌های آموزش عمومی قرآن کریم داشتیم که مختص توسعه و اجرایی‌سازی سند حفظ، بود. این غیر از بودجه منشور توسعه فرهنگ قرآنی و بودجه موجود در دستگاه‌ها برای امر قرآن است. البته بودجه‌ای که به عنوان تحقق اهداف شورای توسعه بوده است، همیشه با بحران روبه‌رو بوده است. می‌توانم بگویم سرجمع 11 درصد از بودجه مصوبه ما تخصیص پیدا کرده است که جای تأسف دارد.
وی ادامه داد: راهبردهای اصلی گسترش مؤسسات قرآنی یکی از دغدغه‌های اصلی ما بوده است. اگر بخواهیم آینده‌‌نگری نسبت به این موضوع داشته باشیم، یک مؤسسه قرآنی در دوره 5 تا 10 ساله باید بتواند، رشد کمی و کیفی مطلوب خود را داشته باشد. هر مؤسسه‌ای اگر نتواند در این زمان حد لازم خود را داشته باشد، قاعدتاً این ریز‌ش‌ها و رویش‌هاست که مؤسسات را معنادار می‌کند.

شاخصه‌های موسسات قرآنی
قائم مقام و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به ویژگی‌های یک مؤسسه توانمند بیان کرد: 152 شاخصه ویژگی مؤسسه توانمند قرآنی در پنج عنوان کلی است. یکی در حوزه برنامه‌ریزی و رهبری است که خیلی حساس است و بسیاری از مؤسسات از آن غافل هستند، دوم بحث توانمندی در حوزه مدیریت و اجراست، توانمندی در حوزه قالب‌های فعالیت و تنوع آن، توانمندی در حوزه اقتصادی و مالی، توانمندی در حوزه نیروی انسانی است. اگر به جریان برنامه‌ریزی بطور جدی نگاه نکنیم و با برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت به فکر مؤسسات قرآنی نباشیم، خیلی تصویر روشنی از آینده مؤسسات نخواهیم داشت و با بحران مواجه می‌شویم.
وی ادامه داد: شکل‌گیری اتحادیه قدرتمند فراگیر و راهبردی که با رویکرد هم‌افزایی انجام می‌گیرد، توانمندی شبکه‌سازی فعالیت‌های قرآنی مؤسسات را در سطح استان و کشور می‌تواند فراهم کند. این شبکه‌سازی، مقدمه جریان‌سازی است. جریان‌‌سازی، زمینه‌ساز فرهنگ‌سازی قرآنی است. قطعا مؤسسات قرآنی در بستر جریان‌ساز، می‌توانند رشد کمی و کیفی پیدا کنند.
محمدی بیان کرد: لذا شکل‌گیری اتحادیه و اصرار بر ادغام و تمامی ساز‌وکارهای برنامه‌ریزی و آیین‌نامه در شورای توسعه تصویب شد و بالغ بر 83 جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی تشکیل شد، امر ادغام نیز در بیش از 28 استان تشکیل شد و از نظر ما معتبر است و مصوبه دارد. درباره مسیر ادغام ظرف چند هفته آینده خبرهای خوشی می‌شنوید چون این مأموریت به حجت‌الاسلام والمسلمین عاملی، رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی واگذار شد که جلسات خوبی در این زمینه برگزار و سازوکارهایی نیز نهایی شده است و اگر این موضوع اجرایی شود، بحث ادغام با رویکرد جدیدی مواجه می‌شود.

تعیین مؤسسات مرجع و تراز
وی با تأکید بر اینکه دوستان از هیجانی‌شدن و از موازینی تنش‌آفرین پرهیز کنند، گفت: پیشنهاد اول اینکه با تمام توان باید به شکل‌گیری اتحادیه واحد و قدرتمند قرآنی فکر کنیم تا بحث جریا‌ن‌سازی و فرهنگ‌‌سازی و آنچه که لازمه مؤسسات قرآنی است، شکل گیرد. پیشنهاد دوم، شکل‌گیری و تعیین مؤسسات مرجع و تراز است به گونه‌ای که در هر استان به کمک اتحادیه براساس استانداردها و شاخص‌های فعالیت‌های مؤسسات قرآنی مشخص شود.
محمدی بیان کرد: تأمین منابع مالی و استقلال مالی مؤسسات قرآنی پیشنهاد دیگری است که لازم و ضروری است، مؤسسات قرآنی هیچگاه نباید بر روی بودجه‌های دولتی حساب کنند. بلکه این بودجه‌ها زمانی هست و زمانی نیست، بلکه باید بر روی حرکت‌های داوطلبانه مردمی حساب کنید، البته که دولت باید مؤسسات مردمی را به رسمیت بشناسد و پشتیبانی کند. اما اینکه مؤسسات قرآنی تنها به بودجه دولت متکی باشند، این راه خطرناکی برای مؤسسات قرآنی است.
وی با تأکید بر اینکه مؤسسات مردمی، باید از ظرفیت خیرین و کمک‌های مردمی استفاده کند، اضافه کرد: تأمین مالی مؤسسات قرآنی از طریق ایده‌پردازی، تهیه و تولید و توزیع محصولات قرآن وعترت، توانمندی مؤسسات در امور اجرایی، فرهنگی و درآمد از طریق خدمات و ایجاد منابع مستمر مالی از طریق مشارکت مردمی خصوصاً احیای فرهنگ موقوفه قرآنی محقق می‌شود.

قائم مقام رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به پیشنهاد چهارم، اظهار کرد: ضرورت پرداختن مؤسسات قرآنی به فعالیت‌های تخصصی و انجام فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی بلندمدت که افزایش مخاطبان را به همراه دارد، پیشنهاد دیگری است و پیشنهاد پنجم نیز انجام خدمات مشترک میان مؤسسات قرآنی با مؤسسات فرهنگی ـ هنری و مراکز مردم‌نهاد است.

وی ادامه داد: ما به عنوان شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور، با اعتقاد راسخ، به بحث وحدت و اتحاد نگاه کردیم و هیچگاه در این زمینه تردید نکرده‌ایم و تمام توان را بر آن گذاشته‌ایم، اما چون این اتحاد و ادغام در دو بخش مردمی بود، تا هنگامی که اراده هر دو بود، کار به نحو احسن جلو پیش ‌می‌رفت که ان شاءالله به زودی محقق می‌شود و یقیناً به این سمت حرکت می‌کنیم، اما باید بدانیم کوچک‌ترین تردید در این مسیر و آسیبی که ناشی از این اختلاف باشد باید پاسخگو باشیم.

سازوکاری جدید برای ادغام پیشنهاد شده است
وی با اشاره به اینکه طرح جدید ادغام اتحادیه‌های کشوری، سازو کاری دارد، ادامه داد: در شورای توسعه مصوب شد که رئیس آن، سازوکار تکمیل بحث ادغام را دنبال کند، حجت‌الاسلام عاملی تدبیری را انتخاب کردند که باید چند نفر برای نظارت نهایی در این امر و ابلاغ آن براساس مسیر حقوقی و قانونی پیش بروند، لذا سازوکار نهایی شدن ادغام امری نیست که در اختیار شما باشد.
محمدی بیان کرد: براساس تدبیر این سازوکار جدید، حجت‌الاسلام عاملی و ابلاغ ایشان، فرآیند ادغام در آینده نزدیک تکمیل می‌شود. اما برخی اذعان می‌کنند که ادغام اگر مصوبه است، چرا در روزنامه‌های کثیرالانتشار منتشر نشده است؟ طبق دیگر مصوبات شورا، باید بگویم در آیین‌نامه اتحادیه مدغم چند مورد اختلافی بود که قرار شد پس از بررسی و نهایی شدن در هیئت رسیدگی، مجدد گزارش آن به شورا ارسال شود، لذا ابلاغ شدن مصوبه ادغام، منوط به نهایی شدن آیین‌نامه‌ای شد که به عقب افتاد. اما تأکید می‌کنم که ادغام بحث بدون شک و تردیدی است.
وی در پایان سخنانش اظهار کرد: قشنگ‌ترین کار در حوزه هماهنگ‌سازی فعالیت‌های قرآنی در کشور، هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی که هم بحث صدور مجوز مؤسسات قرآنی را پیگیری می‌کرد، اما با نامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که خواستار صدور مستقل مجوز برای مؤسسات قرآنی تحت نظارت این وزارتخانه بود، موجب شد تا کار این هیئت زیر سؤال برود.
قائم مقام رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی تأکید کرد: در حال حاضر هیچ نماینده از هیچ اتحادیه در شورای توسعه فرهنگ قرآنی عضو نیست تا تکلیف اتحادیه مدغم مشخص شود.
انتهای پیام

مطالب مرتبط
captcha