جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی زیست‌ شبانه/ هدف ارائه خدمات است نه تغییر سبک زندگی
کد خبر: 3821541
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۱
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران تبیین کرد؛

جنبه‌های اقتصادی و اجتماعی زیست‌ شبانه/ هدف ارائه خدمات است نه تغییر سبک زندگی

گروه جامعه ــ رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران با بیان اینکه موضوع زیست‌ شبانه می‌تواند دو جنبه اقتصادی و اجتماعی شهر را تحت تأثیر قرار دهد، تصریح کرد: برخی گمان می‌کنند که قصد داریم سبک زندگی مردم را تغییر دهیم، در حالی که هدف ما ساماندهی و تسهیل ارائه خدمات به مردمی است که به هر دلیلی شب‌ها در تهران حضور دارند و در آن تردد می‌کنند.

به گزارش ایکنا؛ موضوع شب‌زنده‌داری پایتخت سال‌هاست که مورد بحث و جدل کارشناسان و مسئولان شهری پایتخت است. طرح زیست شبانه بهمن‌ماه سال گذشته در جریان برنامه پنج ساله سوم در شورای شهر تهران به تصویب رسید و مقرر شد به مدت شش ماه، از اردیبهشت‌ماه، به صورت آزمایشی در چند نقطه پایتخت برای مناسبت‌های مذهبی اجرا شود، اما اجرای آن پس از ماه مبارک رمضان به دلیل نداشتن پیوست انتظامی متوقف شد، در حالی که پلیس بر الزام رعایت پیوست امنیتی در این طرح تأکید دارد و اجرای این طرح را تا رعایت نشدن ضوابط انتظامی منتفی می‌داند، اما برخی اعضای شورای شهر بر اجرای آن تأکید دارند.

در همین راستا گفت‌وگویی با حسن خلیل آبادی، عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران و رئیس کمیته گردشگری شورا، داشتیم تا به جزئیات و ضرورت‌های اجرای این طرح بپردازیم.

وی با بیان اینکه زیست شبانه در تهران اتفاق افتاده و این گونه نیست که بگوییم ما آن را ایجاد کرده‌ایم، اظهار کرد: مردم تهران شب‌ها بیرون هستند، میهمانی می‌روند، تفریح و کار می‌کنند، از مراکز تاریخی و گردشگری دیدن می‌کنند، به زیارت می‌روند و خیلی از کار‌هایی که در روز فرصت انجام آن را ندارند در شب انجام می‌دهند.

خلیل‌آبادی افزود: خیابا‌ن‌ها و اتوبان‌های تهران شب‌ها روشن است و خودرو‌ها در حال تردد هستند؛ حتی برخی از مسیر‌ها با ترافیک شدید مواجه است. لذا ما به عنوان مدیریت شهری موظف هستیم تا تسهیلاتی را برای مردمی که شب‌ها در شهر حضور دارند، تردد می‌کنند و فعالیت دارند، ارائه کنیم تا دچار مشکل نشوند.
همان طور که چهار ماه از سال به مناسبت‌های ملی و مذهبی محرم، صفر، رمضان و نوروز اختصاص و رفتارهای خاصی را با خود به همراه دارد، مردم در شب‌های پنج‌شنبه و جمعه هم به خیابان‌ها می‌آیند، فعالیت می‌کنند و در آنجا حضور دارند و شهر را در شب زنده می‌کنند. بر همین اساس مدیریت شهری مسئول ارائه خدمات به این افراد است.

عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران گفت: همان طور که چهار ماه از سال به مناسبت‌های ملی و مذهبی محرم، صفر، رمضان و نوروز اختصاص و رفتارهای خاصی را با خود به همراه دارد، مردم در شب‌های پنج‌شنبه و جمعه هم به خیابان‌ها می‌آیند، فعالیت می‌کنند و در آنجا حضور دارند و شهر را در شب زنده می‌کنند. بر همین اساس مدیریت شهری مسئول ارائه خدمات به این افراد است.

خلیل‌آبادی در ادامه گفت: بسیاری از سرویس‌هایی که مردم بدان نیاز دارند، شب‌ها به دلیل مقررات انتظامی تعطیل می‌شود و این موضوع برای مردم ایجاد زحمت می‌کند و امکان دارد اتفاقاتی رخ دهد که رعایت بهداشت و نکات ایمنی را به مراتب پایین بیاورد. باید دقت کنیم که زیست شبانه طرحی نیست که درصدد بیرون کشاندن مردم از خانه‌هایشان باشد، چراکه بسیاری از افراد در این زمان خارج از منازلشان هستند و ما صرفاً در پی ارائه خدمات به این دسته از افراد هستیم.

وی با بیان اینکه قصد ما ساماندهی زیست شبانه است نه راه‌اندازی آن، گفت: این موضوع مدت‌ها محسوس است، اما نیاز به ساماندهی دارد و این اتفاق در همه شهر‌های بزرگ دنیا هست. با این تفاوت که هرکسی با فرهنگ خود به این موضوعات می‌پردازد؛ در تهران هم حرکت و موضوع خودجوشی در این زمینه به‌ وجود آمده است.

رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در خصوص توجیه اقتصادی و فرهنگی این طرح نیز گفت: وقتی که شهر تعطیل می‌شود، امکانات اقتصادی و فرهنگی در پایتخت می‌تواند فعال باشد، چرا که بسیاری از مردم به دلیل ترافیک، گرما، آلودگی هوا و بعد مسافت نمی‌توانند به خرید مایحتاج خود اقدام کنند؛ همچنین برخی افراد تمایل دارند که شب‌ها با خانواده خود به رستوران بروند، غذا بخورند و تفریح کنند، چرا که در بسیاری از موارد تحقق این امر در طول روز امکان پذیر نیست، اما شب‌ها می‌توانند تمامی این اتفاقات را رقم بزنند.

خلیل‌آبادی با بیان اینکه زیست شبانه نوعی پیشگیری از مسائل امنیتی و انتظامی نیز هست، گفت: وقتی مردم شب‌ها در سطح شهر حضور داشته باشند، اتفاقات جنایی و آسیب‌های اجتماعی کمتر اتفاق می‌افتد؛ برای مثال روزها در بازار تهران به دلیل شلوغی، اثری از افراد معتاد و آسیب‌دیده اجتماعی نیست، اما به محض تعطیلی بازار و کاهش تردد، این مکان به پناهگاهی برای معتادان و افراد آسیب‌دیده تبدیل می‌شود. اگر شهر شب‌ها فعال باشد، حتی می‌توانیم از بروز آسیب‌های اجتماعی هم پیشگیری کنیم.
وقتی مردم شب‌ها در سطح شهر حضور داشته باشند، اتفاقات جنایی و آسیب‌های اجتماعی کمتر اتفاق می‌افتد؛ برای مثال روزها در بازار تهران به دلیل شلوغی، اثری از افراد معتاد و آسیب‌دیده اجتماعی نیست، اما به محض تعطیلی بازار و کاهش تردد، این مکان به پناهگاهی برای معتادان و افراد آسیب‌دیده تبدیل می‌شود. اگر شهر، شب‌ها فعال باشد ما حتی می‌توانیم در حوزه آسیب‌های اجتماعی هم پیشگیری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه موضوع زیست‌ شبانه می‌تواند دو جنبه اقتصادی و اجتماعی را تحت تأثیر قرار دهد، تصریح کرد: این طرح در موضوع اقتصاد شهری می‌تواند اقتصاد شبانه شهر را ایجاد کند و از سویی به ساماندهی دست‌فروشان در شهر بپردازد. امروز شهر ما با فقر نشاط اجتماعی مواجه است، اما با اجرای برنامه‌هایی در این خصوص می‌توان نشاط اجتماعی را افزایش داد و در نتیجه شاهد افزایش اعتماد عمومی بود. با رونق زیست‌ شبانه می‌توان شاهد رونق اشتغال بود و از بیکاری نیز جلوگیری کرد. شب‌ها دست‌فروشان و وانت‌‌داران در حاشیه خیابان‌ها و اتوبان‌ها به‌ طور غیرمجاز فعالیت می‌کنند، اما اگر این‌ افراد را مجاب کنیم که در مراکز مخصوص مغازه داشته باشند یا در مکان‌های مشخص خدمات‌دهی کنند، ساماندهی و کنترل می‌شوند.

عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران در خصوص همکاری نیروی انتظامی با این طرح، گفت: پلیس خدمت‌گزار مردمی است که شب‌ها در حال تردد هستند. همان طور که در طول روز برای امنیت مردم زحمت می‌کشد و از ناموس مردم محافظت می‌کند، شب هنگام نیز برای رفاه مردم فعال است و به ارائه خدمت می‌پردازد؛ قطعاً نیروی انتظامی به مدیریت شهری کمک می‌کند تا بتوانیم خدمات لازم را به مردم و خانواده‌هایی ارائه دهیم که شب‌ها در شهر حضور دارند.

وی یکی از مهمترین مسائلی را که در زیست‌ شبانه باید برای تهران لحاظ کنیم توجه به استراتژیک بودن این شهر و همچنین محل عبور و مرور مردم از شهرستان‌ها و حتی کشور‌های خارجی بیان کرد که سبب بدیهی شدن تردد شبانه در تهران می‌شود و گفت: تهران شهرستان کوچکی نیست که مردم آن بومی باشند و ساعت هشت شب استراحت کنند. صبح، ظهر، عصر، شب و نصف شب مردم دیگر شهر‌ها و کشور‌ها از نقاط مختلف وارد تهران می‌شوند و توقع دارند که خدمات مورد نیازشان را نیز دریافت کنند.
تهران شهرستان کوچکی نیست که مردم آن بومی باشند و ساعت هشت شب استراحت کنند. صبح، ظهر، عصر، شب و نصف شب مردم دیگر شهر‌ها و کشور‌ها از نقاط مختلف وارد تهران می‌شوند و توقع دارند که خدمات مورد نیازشان را نیز دریافت کنند.

خلیل‌آبادی در خصوص سرنوشت این طرح گفت: امیدوارم که همه به اجماعی در مورد این طرح برسند و نقاط مثبت طرح و قسمت پر لیوان را ببینند. برخی گمان می‌کنند که قصد داریم در شب مردم را به خیابان‌ها بیاوریم و خدای نکرده ایجاد مزاحمت کنیم یا سبک زندگی مردم را تغییر دهیم، در صورتی که این طور نیست و هدف ساماندهی و تسهیل خدمات به مردمی است که به هر دلیلی شب‌ها در تهران حضور دارند و در آن تردد می‌کنند؛ به همین خاطر هم مدیریت شهری، پلیس، دولت و هر نهاد مسئولی وظیفه دارد تا این موارد را ارائه کند.

عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران بیان کرد: در حال حاضر، پلیس در هنگام شب‌ فعالیت بیشتری دارد. به دلیل اینکه مردم در خیابان‌ها حضور ندارند و باید نظارت بیشتری بر معابر و اماکن داشته باشد، اما اگر مردم شب‌ها در خیابان و معابر حضور داشته باشند، قطعاً پلیس هم می‌تواند وضعیت را بهتر اداره و امنیت را فراهم کند. امیدواریم همه کسانی که قصد خدمت‌رسانی به مردم دارند، ما را در این طرح یاری کنند.

انتهای پیام
captcha