دغدغه‌های یک ناشر؛ مشکل کاغذ و آثار در انتظار چاپ
کد خبر: 3836427
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۸

دغدغه‌های یک ناشر؛ مشکل کاغذ و آثار در انتظار چاپ

گروه ادب ــ مدیر تولید انتشارات «بوستان کتاب» گفت: مشکل کاغذ سبب شده بسیاری از آثار این انتشارات در انتظار چاپ باشند و کاغذ دولتی ۲۰ درصد نیازمان را تأمین می‌کند.

آثار در انتظار چاپ بوستان کتاب و مشکل کاغذحجت‌ا‌لاسلام والمسلمین عبدالهادی اشرفی، مدیر تولید انتشارات بوستان کتابريال در گفت‌وگو با ایکنا درباره دریافت کاغذ دولتی گفت: به عنوان ناشری که در سال حداقل ۱۰۰ عنوان چاپ اول و ۲۰۰ عنوان بازچاپ داریم، میزان دریافت کاغذ با ارز دولتی از وزارت ارشاد کافی نبوده و حدود ۲۰ درصد نیاز ما بوده است؛ در واقع هزار بند کاغذ در دو نوبت از قم و ۵۰۰ بند کاغذ بالکی از تهران دریافت کردیم. از این رو کتاب‌هایی که در بازار متقاضی داشت در اولویت چاپ قرار گرفت و در برخی کتاب‌ها تعداد شمارگان کاهش یافت و برای برخی دیگر نیز کاغذ آزاد تهیه شد.

وی افزود: مشکل کاغذ باعث شده، کتاب‌های بسیاری در انتظار چاپ باشند، تاکنون ۵۸ عنوان چاپ اول و ۶۰ عنوان نیز بازچاپ منتشر شده است و اگر وضعیت بهتری داشتیم، تعداد بازچاپ‌ها حدود دو برابر این میزان می‌شد. از کتاب‌های چاپ اول مهمی که در انتظار چاپ مانده‌اند می‌توان به اندیشه سیاسی علما، پیام‌های آسمانی (تفسیر کودکانه قرآن)، تفسیر آموزشی جلد ۹ و ۱۰ اشاره کرد.

اشرفی درباره دخالت دولت در حل مشکل کاغذ گفت: قطعاً دخالت دولت بی‌تأثیر نیست، اما باید با نظارت کامل باشد و همین کاغذی که توزیع شده، اگر با نظارت بهتری انجام می‌شد، کمک بسیاری به ناشران می‌کرد. در مرحله اول توزیع، کاغذ برای ناشرانی اختصاص یافته بود که نیاز کمتری داشتند؛ بنابراین اگر با برنامه‌ریزی، کنترل و نظارت بهتری انجام می‌شد، کمک‌کننده بود.

وی با اشاره به گرانی کتاب‌ها با وجود چاپ آن‌ها با کاغذ دولتی بیان کرد: کتاب‌هایی که با ارز دولتی چاپ کرده‌ایم، نسبت به قبل، قیمت کتاب‌ها، اندکی افزایش یافته است و سعی کردیم قیمت‌ها متعادل‌تر باشد، اما کاغذ‌های با ارز آزاد، گران‌تر از این‌ها هستند. البته هزینه‌های دیگر نیز در قیمت کتاب‌ها مؤثر بوده است، هزینه لیتوگرافی نسبت به قبل پنج برابر شده و یا مواد چاپ و صحافی از جمله افزایش 5 تا 6 برابر مرکب در قیمت نهایی کتاب مؤثر بوده است.

اشرفی در ادامه با اشاره به آثار ادامه روند کاهش تولید کتاب به ویژه کتاب‌های دینی گفت: سنجش روند توسعه فرهنگ یک کشور بستگی به میزان تولید کتاب و کتابخوانی آن دارد. متأسفانه در سال‌های اخیر مشکل کتابخوانی مشکل اصلی محسوب می‌شود و اکنون تولید کتاب نیز بر آن افزوده شده است. در بحبوحه مشکلات اقتصاد نشر کشور ناشران ترجیح می‌دهند کتاب‌های عمومی‌تر و در اغلب موارد کتاب‌هایی را که بازار فروش بیشتری دارند منتشر کنند و در نتیجه از تعداد کتاب‌های تخصصی کاسته می‌شود. همچنین کاهش تعداد کتاب‌های کیفی را شاهد خواهیم بود.

مدیر تولید انتشارات بوستان کتاب تصریح کرد: باید به اقتصاد نشر رسیدگی و یک علاج جدی برای آن اندیشیده شود. توزیع کاغذ دولتی یک راه حل قطعی نیست و مقطعی است. تقویت تولید داخلی و احیای کارخانه‌های کاغذ موجود می‌تواند یکی از راه‌حل‌های مناسب برای حل این مشکل باشد.

انتهای پیام

captcha