شیخ عبدالفتاح شعشاعی


از نوار عبدالفتاح خیلی خوشم می‌آمد


شیخ عبدالفتاح شعشاعی




شیوه خواندن شیخ عبدالفتاح
یکی از چیزهایی که رایج شده است در بین قرّاء عرب - این مصریها و دیگران - و از آنجا به داخل کشور ما منعکس شده است، اهمیّت دادن به نفَس بلند است. من نمیفهمم وجه این کار چیست؛ هیچ لزومی ندارد که ما کلمات قرآن را، گاهی آیات را به همدیگر وصل کنیم بهخاطر اینکه نفَس میخواهیم بدهیم؛ به نظر من هیچ لزومی ندارد. یک وقتی لازم است و ادای مفهوم آیه متوقّف به این است که با یک نفَس خوانده بشود، خب بله، این کار را بکنند والّا زیبایی تلاوت و تأثیرگذاری تلاوت بههیچ‌وجه وابسته به نفَس بلند نیست؛ که حالا بعضی از قرّاء معروف مصری هنرشان در این است که با نفَس بلند [بخوانند]؛ مستمعین هم عوامانه وقتی با نفَس بلند میخوانند، بیشتر تشویق میکنند و الله، الله میگویند. به نظر من، هم کار این [قاری] غلط است، هم کار آن مستمع غلط است. ما در بین قرّاء خوب مصری، قرّاء برجستهی مصری کسی یا کسانی را داریم که نفَسشان کوتاه است، هم خواندنشان خیلی خوب است، هم تأثیرگذاریشان خوب است؛ از جمله عبدالفتّاح شعشاعی. شما میدانید نفسش کوتاه است امّا درعینحال یکی از بهترین و اثرگذارترین تلاوتها - که انشاءالله خدای متعال ایشان و همهی قرّاء قرآن را مشمول رحمت و مغفرت کند - از این مرد شنیده میشود. بنابراین من خواهش میکنم که آقایان در مسئلهی نفَس، خودشان را اذیت نکنند. [بیانات در محفل انس با قرآن ۱۳۹۴/۰۳/۲۸]

از نوارهای عبدالفتاح خیلی خوشم می‌امد
من یادم می‌آید که در سابق، بعضی از این موجهای رادیویی را با زحمت پیدا می‌کردم. رادیوهای مصر را باز می‌کردم و با زحمت آن را می‌شنیدم. ما رفیقی داشتیم - خدا رحمتش کند - او به مصر رفته بود، چند ماه در آن‌جا مانده بود و نوارهای عبدالفتاح، شیخ مصطفی اسماعیل و محمّد رفعت و امثال آنان را به این‌جا آورده بود. مخصوصاً من از نوار عبدالفتاح خیلی خوشم می‌آمد؛ آن را گوش می‌کردم.
[بیانات در جمع قاریان قرآن ۱۳۶۹/۱۲/۰۱]

شیخ عبدالفتاح شعشاعی

استاد عبدالفتاح شعشاعی در سال 1269 شمسی در روستای شعشاعِ منوفيه مصر به دنيا آمد. در10 سالگی موفق به حفظ كل قرآن شد. عبدالفتاح شعشاعی در سن نوجوانی به منظور فراگيری علم تجويد و قرائت قرآن كريم راهی طنطا شد و در مسجد الاحمدی طنطا به فراگيری اين علوم مشغول شد و با شنيدن صدای زيبايش استادان وی او را برای رفتن به قاهره و ملحق شدن به دانشگاه الازهر تشويق كردند. آن چيزی كه باعث شد همه او را به عنوان قاری درجه اول مصر بشناسند تلاوت بسيار زيبای وی در شب ميلاد امام حسين(ع) بود كه در كنار بزرگانی مانند «محمد رفعت»، «احمد ندا» و «علی محمود» اجرا كرد و مستمعان را شگفت‌زده كرد. ورود به رادیوی مصر، مخاطب تلاوت‌های او را افزایش داد. شیخ عبدالفتاح در سن 70 سالگی دار فانی را وداع گفت.

شیخ مصطفی اسماعیل

شیخ مصطفی اسماعیل


جان‌بخش کلمات قرآن


شیخ مصطفی اسماعیل



وقتی مصطفی اسماعیل را شناختم
« خدای متعال، ملت ما را که یک حرکت و یک مجاهدت کردند، هزاران پاداش داد. یکی از نعم همین است که الحمدللَّه جو، جو قرآنی است. من یادم می‌آید که در سابق، بعضی از این موجهای رادیویی را با زحمت پیدا می‌کردم. رادیوهای مصر را باز می‌کردم و با زحمت آن را می‌شنیدم. ما رفیقی داشتیم - خدا رحمتش کند - او به مصر رفته بود، چند ماه در آن‌جا مانده بود و نوارهای عبدالفتاح، شیخ مصطفی اسماعیل و محمّد رفعت و امثال آنان را به این‌جا آورده بود. مخصوصاً من از نوار عبدالفتاح خیلی خوشم می‌آمد؛ آن را گوش می‌کردم. بعدها هم با صدای شیخ مصطفی اسماعیل آشنا شدم. بعد که شیخ مصطفی اسماعیل را شناختم، بقیه یادم رفت.صدای شیخ مصطفی اسماعیل، خیلی فوق العاده بود. این را هم بگویم که الان در ایران، میل عمومی به طرف شیخ مصطفی اسماعیل است. یعنی قرّای ما، حتماً روی سبک قرائت شیخ مصطفی اسماعیل تمرین دارند و روی دیگران کمتر. اعتقادم این است که این حرکت، از مشهد و از دستگاه ما شروع شد. در تهران، هیچ‌کس غیر از عبدالباسط را نمی‌شناخت... ما در مشهد، نوار شیخ مصطفی اسماعیل را داشتیم. یکی از دوستانم می‌خواست به مسافرت برود، من گفتم که هرچه توانستی، نوار شیخ مصطفی اسماعیل پیدا کن و بیاور. او هم رفت و چند نوار از نوارهای بسیار خوب شیخ مصطفی اسماعیل را آورد. من آنها را به آقای مرتضی فاطمی - که در آن وقت نوارهای ما را تکثیر می‌کرد - دادم، تا تکثیرشان کند. او هم همین کار را کرد و نوارها را به این چند نفری که از تهران آمده بودند، داد. در نتیجه، همه‌ی نوارها به طرف تهران سرازیر گردید و شیخ مصطفی اسماعیل شایع شد. انصافاً هم چیز عجیبی بود. نمی‌دانم شما با صدای شیخ مصطفی اسماعیل آشنا هستید؟ خیلی فوق‌العاده است. او سوره‌ی هود، سوره‌ی بقره و آیات داوود و جالوت را خوانده بود، که انصافاً خیلی عالی و فوق‌العاده بود.»
[بیانات در دیدار قاریان قرآن ۱۳۶۹/۱۲/۰۱]

افسوس از نیاوردن مصطفی اسماعیل به ایران
« قبل از انقلاب، من ممنوع‌السفر بودم؛ یعنی نمیتوانستم به خارج از کشور سفر کنم. مدتها در زندان بودم؛ وقتی هم که از زندان بیرون آمدم، در داخل کشور محصور بودم. در آن وقت، یکی از آرزوها و تصمیمهایم این بود - به خانواده‌ی خودم هم گفته بودم - که اگر بتوانم از کشور خارج بشوم، برای دیدن قرّاء - مخصوصاً شیخ مصطفی اسماعیل - به مصر میروم. اتفاقاً شیخ مصطفی اسماعیل تا بعد از انقلاب زنده بود؛ لیکن متأسفانه ما در آن سالهای اول انقلاب، به این فکری که حالا هستیم، نبودیم؛ والّا به هر طوری بود، من شیخ مصطفی اسماعیل را به تهران میآوردم.»
[بیانات در مراسم تودیع قاریان قرآن ۱۳۷۰/۰۲/۰۶]

کلمات قرآنی را جان می‌داد
«شیخ مصطفی اسماعیل، خیلی فوق‌العاده بود. چیزهایی در تلاوت او بود که انصافاً قابل تقلید است. منهای مسأله‌ی صدا و کیفیت ادای حروف و کلمات، او کلمات قرآنی را جان میداد. یعنی وقتی که او آیه را میخواند، آن احساسی به مستمع دست میداد که در آیه اقتضای آن احساس بود. مثلاً فرض بفرمایید که در سوره‌ی هود، آن‌جایی که راجع به قضیه‌ی پسر نوح آیات کریمه را میخواند: «انّ ابنی من اهلی و انّ وعدک الحق»، انسان پدری را احساس میکند که پسر کافرش دارد در مقابلش از بین میرود؛ یعنی هم احساس رأفت به خاطر بُنوّت او، و هم احساس نفرت به خاطر کفر او. او این را با خواندن خودش به انسان القا میکند. این، چیز خیلی مهمی است و آن تأثیر قرآنی را در خواننده مضاعف میکند.» [بیانات در مراسم تودیع قاریان قرآن ۱۳۷۰/۰۲/۰۶]


شیخ مصطفی اسماعیل


«اکبرالقرا»، استاد مصطفي اسماعيل به سال 1283 شمسی در ناحيه طنطا از کشور مصر متولد شد. 15 ساله بود که حفظ کل قرآن را تمام کرد. قرائت و علوم آن را در مدرسه «الازهری» همان شهر آموخت و سپس به قاهره رفت و همراه با اساتیدی چون شیخ محمد رفعت به قرائت قران پرداخت و شهرت یافت. مصطفي اسماعیل يکي از اساتيد مسلم علم قرائت است و به‌دلیل تسلط بر نغمات و مقامات موسيقي و علم تجويد، بهترين تلاوت‌ها را آفريده است. او افزون بر موطن خود، تلاوت‌های ماندگاری هم در فلسطین و مسجد الاقصی از خود به یادگار داشته است. شيخ مصطفي اسماعيل پس از عمري پربار در سال 1359 شمسی در شهر قاهره درگذشت. از تلاوت‌های مشهور استاد مصطفی اسماعیل می توان تلاوت سوره‌های «بقره، نازعات»، «نجم، قمر»، «حجرات، قاف»، «یوسف (ع)» و «هود(ع)» را نام برد. اساتیدی چون راغب مصطفی غلوش و احمد نعینع از او تاثیر بسیاری گرفته‌اند.

شیخ ابوالعینین شعیشع

شیخ ابوالعینین شعیشع

مثل اینکه خود متاثر از قرآن است


شیخ ابوالعینین شعیشع



ماجرای سفر شعیشع به مشهد پیش از انقلاب
امروز با گذشته قابل مقایسه نیست. در گذشته این همه تلاوت کننده‌ی قرآن، این همه حافظ قرآن، این همه آشنای با متن قرآن، این همه عاشق و علاقه‌مند به تلاوت قرآن وجود نداشت؛ در حالی که همین کشور بود، همین ملت بود. من یادم هست که یکی از قرّاء برجسته‌ی مصری - مرحوم ابوالعینین شعیشع - آمده بود مشهد و در مسجد گوهرشاد قرآن تلاوت میکرد، که خیلی هم خوب میخواند. چون جلسه مال اوقافِ آن زمان بود و اوقاف هم برخلاف امروز که الحمدللَّه سازمان مفتخری است، آن روز سازمان بدنامی بود، بنده با اینکه خیلی شائق بودم تلاوت آن قاری را بشنوم، نمیخواستم بروم توی آن مجلس بنشینم؛ از دور نگاه میکردم و صدا را میشنفتم. همه‌ی کسانی که در آن مجلس شرکت داشتند، گمان نمیکنم پنجاه نفر، شصت نفر میشدند. یک عده‌ای مأمورین دولتی بودند، یک عده هم همین قرّاء معروف مشهدی خودمان بودند
[بیانات در دیدار قاریان، حافظان و اساتید قرآنی ۱۳۹۰/۰۵/۱]

سی سال است با تلاوت‌هایش آشنایم
«از کسانی که با خوب خواندنشان قرآن را در دلهای ما شیرین و در چشمهای ما زیبا میکنند، تجلیل میکنم. این تقدیر و تجلیل، هم قاریان عزیز جوان و نورسِ خودمان در ایران را شامل میشود و هم اساتید قدیمی و کهنی را که از کشورهای دیگر میآیند؛ بخصوص قُرّاء مصر و بخصوص این مرد کهن و استادِ قدیمی، آقای شعیشع که از قدیم بنده ایشان را میشناسم. شاید سی سال است که من با تلاوت او آشنایم. بحمداللَّه چند سالی است که به این‌جا می‌آید و از نزدیک ایشان را میبینیم و تلاوتش را میشنویم. امروز هم از آن تلاوتهای بسیار خوب را انجام داد. نوارِ امروزِ این شیخ بزرگوار و استاد قرآن، از نوارهای یادگاری خواهد بود و ان‌شاءاللَّه خواهد ماند. برای خود او هم ان‌شاءاللَّه وسیله یادآوری و برای دیگران هم مایه استفاده است..»
[بیانات در مراسم اختتامیه‌ی مسابقات قرآن، ۱۳۷۳/۱۰/۱۴‌]

شیخ ابوالعینین شعیشع

شیخ‌القرای مصر، در سال 1303 شمسی، در روستای بیلای کفر شیخ مصر به دنیا آمد. مرحوم شعیشع که مانند بسیاری از قاریان مصری پس از حضور در رادیو به شهرت رسید، افزون بر تلاوت، فعالیت‌های اجرایی و مدیریتی قرآن را هم در مصر بر عهده داشت. «ریاست اتحادیه قراء مصر»، «عضویت کمیته عالی قرآن در وزارت اوقاف مصر»، «ریاست مرکز بین المللی قرآن کریم» و «ریاست کانون بین المللی حفظ قرآن کریم» از جمله این مسئولیت‌های اجرایی است. استاد شعیشع به بسیاری از قاره‌ها و کشورهای جهان سفر کرد تا صدای حقانیت قرآن را به گوش جهانیان برساند. از جمله‌ی آن کشورها می‌توان به فرانسه، انگلیس، ترکیه، یوگسلاوی، سومالی، اردن، سوریه، کویت و ایران اشاره نمود. «قارى مسجد سیده زینب –سلام‌الله علیها-» بارها برای داوری مسابقات قرآنی و راهنمایی قاریان ایرانی به کشورمان سفر کرد. استاد شعشاعی، عموی او و عبدالباسط، خواهرزاده او بودند. استاد ابوالعینین شعیشع روز پنجشنبه، دوم تيرماه 1393، در سن ۸۹ سالگی دعوت حق را لبيك گفت. تلاوت سوره‌های «قصص»، «قمر، الرحمن» و «اسرا» او از تلاوت‌های به‌یادماندنی تاریخ قرائت قرآن است.

شیخ محمدصدیق منشاوی

شیخ محمدصدیق منشاوی

از اوج‌های تلاوت


شیخ محمدصدیق منشاوی



از اوج‌های تلاوت
«من گمان نمى‌كنم درهيچ ارتشى ما داشته باشيم كسانى را كه مثل قراء بزرگ قرآن بخوانند. اين قرايى كه اين آقايان شبيه آنها مى‌خوانند، جزو قراء درجه يك‌اند مثل مرحوم منشاوى، اينها كسانى هستند كه در دنياى قرآن‌خوانى آن اوج‌ها هستند. فرزندان ما كم و بيش شبيه آنها و مثل آنها دارند مى‌خوانند. البته نمى‌خواهم حالا جورى بگویم که خيال كنند حتما ديگر به اوج رسيدند، نه هنوز اينها جا دارند براى پيش رفتن خيلى بايد كار بكنند، اما در آن خط‌اند در آن روال دارند حركت مى‌كنند؛ اين خيلى مهم است»
[۱۳۶۳/۱۱/۲۴]


شیخ محمدصدیق منشاوی


استاد محمد صديق منشاوي در سال 1299شمسی در شهر منشاه مصر زاده شد. پدرش شيخ صديق منشاوي از قاریان قرآن بود که گفته‌اند هیچگاه برای تلاوت‌هایش پول نمی‌گرفت. محمدصديق با تشويق و تعليم پدر به آموزش معارف قرآني و تعليم قرائت هاي مختلف پرداخت و مانند دیگر قاریان مصری با حفظ کل قرآن کریم وارد عرصه تلاوت شد. او به قرائات سبعه و عشره و راويان تسلطی کامل داشت. شیخ محمدصدیق، به واسطه زندگي كوتاهش به كشورهاي محدودي مسافرت كرده است . در اواخر عمر، پزشکان به دلیل بیماری او را از تلاوت برحذر داشته بودند اما استاد منشاوی نمی‌توانست که از قرآن و خواندن آن دور بماند. برای همین، تا واپسین روزهای عمر به تلاوت ادامه داد تا بیماری‌اش شدت یافت و در سن 49 سالگی، از دنیا رفت. از این رو در میان علاقه‌مندان به قرآن به لقب «شهیدالقراء» مفتخر شد. تلاوت‌های جاودانه‌ای از منشاوی به‌جای مانده که او را در زمره مشهورترین قاریان جهان اسلام قرار داده است. محمودصدیق برادر او هم از قاریان مشهور مصر است که به شیوه برادر تلاوت می‌کند. محمودصدیق در سال 1370به ایران سفر کرده و با رهبر معظم انقلاب هم دیدار داشته است.

شیخ عبدالباسط محمد عبدالصمد

شیخ عبدالباسط محمد عبدالصمد


فقط عبدالباسط مطرح بود


شیخ عبدالباسط محمد عبدالصمد



معروف‌تر از همه بود
«در تهران، هيچ‌كس غير از عبدالباسط را نمى‌شناخت. من يك وقت كه به تهران آمده بودم، فقط عبدالباسط مطرح بود. جاهاى ديگرهم كه مى‌رفتيم، فقط عبدالباسط را مى‌شناختند.»
[بیانات در دیدار قاریان قرآن، ۱۳۶۹/۱۲/۰۱]

شیخ عبدالباسط محمد عبدالصمد

عبدالباسط محمد عبدالصمد در سال 1309 شمسی در روستاى ارمنتِ استان قنا در جنوب مصر به دنیا آمد . در مکتب‌خانه قرآن را فراگرفت و در ده سالگى حفظ آن را تمام کرد. در دوازده سالگی قرائت هفتگانه را یاد گرفت و در چهارده سالگى قرائت ده گانه را فرا گرفت. اما چند سالی باید می‌گذشت تا براى اولین بار، تلاوت قرآن او را روى نوار ضبط شد و کم کم صدایش عالمگیر شد. عبدالباسط به اقصی نقاط دنیا رفت. مشهور است که در بعضى از سفرها، عده‏اى با شنیدن تلاوت زیباى قرآن او، مسلمان شدند. عبدالباسط بیشتر از 60 سال عمر نکرد اما هنوز هم در بسیاری از کشورهای دنیا، تلاوت قرآن را به نام او می‌شناسند. تلاوت سوره‌های «مدثر»، «قیامت»، «مریم» و «مزمل» از تلاوت‌های معروف استاد عبدالباسط است و صدالبته تلاوت سوره فاتحة‌الکتاب که کمتر است که نوای دلنشین آن را نشنیده باشد.

شیخ راغب مصطفی غلوش

شیخ راغب مصطفی غلوش

در مسیر شیخ مصطفای بزرگ!


شیخ راغب مصطفی غلوش




شباهتی که باعث اشتباه شد!
«من از اين شيخ راغب مصطفى خاطره‌يى دارم كه بد نيست آن را براى شما بگويم. ما حدود سالهاى ۴۶ يا ۴۷ - يعنى تقريباً بيست و يكى دو سال قبل از اين - در مشهد دنبال خواندن شيخ مصطفى اسماعيل در راديوهاى كشورهاى عربى - مخصوصاً راديو مصر - به دقت مى‌گشتيم تا بلكه خواندن او را پيدا كنيم. البته نوارهايش هم در بازار نبود و در ايران هم راديو قرآن وجود نداشت و ما مجبور بوديم از راديوهاى خارجى گوش كنيم. ما عاشق تلاوت شيخ مصطفى اسماعيل بوديم. تلاوتهاى او را پيدا مى‌كرديم و گوش مى‌كرديم. در آن زمان رفيقى داشتم - مرحوم آقا جعفر - كه آقايان او را مى‌شناسند. آن هم با من همين‌طور پاى راديو مى‌نشست و گوش مى‌كرد. يك روز من را ديد و گفت: امروز در راديوى مصر، صداى پسر شيخ مصطفى اسماعيل را پيدا كرديم! گفتم: چه طور، از كجا فهميدى پسرش است؟ گفت: نام او راغب مصطفى است كه پسر شيخ مصطفى اسماعيل مى‌باشد! (او را به نام غلوش نمى‌شناخت). رفيق من، صداى فرزند مصطفى اسماعيل را ضبط كرده بود. من كه گوش كردم، گفتم كه قاعدتاً بايد همان پسر شيخ مصطفى اسماعيل باشد؛ چون صدايش شبيه شيخ مصطفى اسماعيل است! تلاوت هم، تلاوت همان آيات معروف بود: «و استمع يوم يناد المناد من مكان قريب»»
[بيانات در ديدار با قاریان ۱۳۶۸/۱۱/۲۰]


شیخ راغب مصطفی غلوش


«شیخ راغب مصطفی غلوش»، از نسل قاریانی است که پس از پایان جنگ تحمیلی، برای نخستین بار به ایران سفر کردند و خاطره خوش تلاوت‌های اواخر دهه 60 و دهه 70 شمسی را آفریدند. راغب مصطفی، قارى مسجد دسوقى، در سال 1317 شمسی در روستای دسوقِ متولد شد. هنوز ده سال نداشت که موفق شد قرآن كریم را حفظ کند. با گذشت چند سال، به کانون علوم قرآنی مصر، شهر طنطا رفت و به مؤسسه و آكادمى قرائات در مسجد احمدى پیوست و به گفته خود او، توانست «یك نمونه عالى از استاد مصطفى اسماعیل» را در این مسجد ارائه دهد. اما نقطه اوج فعالیت قرآنی غلوش زمانی رقم خورد که در دوران سربازی، موفق شد در مسجد مشهور امام حسین (علیه السلام) به تلاوت قرآن بپردازد. مدیر رادیوی مصر از کسانی بود که به این مسجد رفت و آمد می‌کرد. اهالی مسجد از او خواستند تا به شیخ راغب كارت عضویتی بدهد تا بتواند به رادیو برود و نوای تلاوتش را به گوش مصریان و خیلی از مخاطبان خارجی رادیو مصر برساند. استاد راغب غلوش، از آن به بعد به مدت بیش از 30 سال متوالى براى تلاوت آیات وحی به كشورهاى مختلف جهان از جمله كشورهای حاشیه خلیج فارس و به ویژه امارات و كویت و البته ایران سفر كرد. تلاوت‌های او در ایران به‌شدت مورد استقبال قرارا گرفت و در زمره تلاوت‌های ماندگار او جای گرفت. تلاوت سوره‌های «مریم، مطففین، علق»، «قمر، الرحمن»، «اسراء، بلد»، و به ویژه سوره «احزاب» در مدرسه عالی شهید مطهری هنوز هم هر شنونده‌‍‌ای را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در تلاوت اخیر، شیخ راغب «آیه تطهیر» را به طرز عجیب و بسیار زیبایی قرائت می‌کند که نشانگر علاقه ایشان به اهل بیت (علیهم السلام) و محبانشان در ایران است. از شیخ راغب، اذان دلنشینی هم به یادگار مانده است که سال‌ها است از ماذنه‌های شیعه به گوش می‌رسد. شیخ راغب، در قید حیات است و البته کمتر به تلاوت قرآن می‌پردازد.

شیخ شحات محمد انور

شیخ شحات محمد انور


ما از تلاوت‌هاى آقاى شحات انور خيلى راضى هستيم


شیخ شحات محمد انور





الحمدللَّه حالا شماها مى‌آييد و ما استفاده مى‌كنيم. من قبلاً چند نوار هم از اين آقاى شحات انور - كه در راديو پخش مى‌كردند - شنيده بودم. يكى از آنها، آيه‌يى از سوره‌ى نساء است - «فلا تقعدوا معهم حتّى يخوضوا فى حديث غيره»- كه خيلى هم خوب خوانده شده است.»
[بيانات در مراسم توديع با قاريان قرآن ۱۳۶۹/۱۲/۰۱]

ما از تلاوت‌هاى آقاى شحات انور خيلى راضى هستيم
«ما از سفر قبلى آقاى شحات انور خاطرات خيلى خوبى داريم. تلاوتهاى شما را در راديو و تلويزيون مى‌شنويم و لذت مى‌بريم. ان‌شاءاللَّه امسال هم مردم و جوانان عاشق قرآن ما، استفاده‌ى وافى خواهند برد. اسم جناب آقاى عبدالعال را هم شنيده‌ام، ليكن يادم نيست كه نوارهايشان را شنيده باشم. ما از تلاوتهاى آقاى شحات انور خيلى راضى هستيم. هرچه در اين‌جا براى خواندن مايه بگذاريد، در پيشرفت قرآن تأثير مى‌گذارد… آن چيزى كه من در مورد ايشان خوشحال هستم، اين است كه ايشان بحمداللَّه هنوز جوانند. صداى شما، صداى بسيار قوى و محكمى است و راه براى شما در آينده هنوز هم باز است. من بعضى از اين آقايانى كه نوارهايشان را سالهاى پيش شنيده بودم، بعد ديدم اينها پير و افتاده شده‌اند؛ ليكن ايشان هنوز به طرف بالا دارند مى‌روند؛ اين را ايشان بايد قدر بدانند.»
[بيانات در ديدار با قاريان ۱۳۷۰/۱۱/۰۳]


شیخ شحات محمد انور


استاد «شحات محمد انور» قارى مسجد الرفاهى مصر در روز يكم ژوئيه سال 1329 شمسی در روستاى «كفرالوزير» این کشور چشم به جهان گشود. او در همان دوران کودکی، «با حفظ كردن قرآن كريم سعادتى وصف ناشدنى» يافت و به خاطر صدای زیبا و ادای لحنی که به قاریان بزرگ مصری می‌ماند، مراحل ترقی را یک به یک گذراند. دو سال تحصیلی در «معهد الموسیقی» با دستگاه های موسیقی و حتی نواختن آنها آشنا شد و مانند بسیاری از قراء مصری در رادیوی مصر به تلاوت پرداخت. صوت زيباي مرحوم شحات انور باعث شد تا شهرت او در سراسر جهان گسترش يابد. ماه‌های مبارك رمضان، خاطره سفرهای او به قاره‌ها وکشورهای مختلف جهان را یادآوری می‌کند. مرحوم شحات انور بارها به دعوت‌هاي خصوصيِ ميليون‌ها نفر از دوست‌داران قرآن كريم در خارج از مصر در لندن، لوس‌آنجلس، آرژانتين، اسپانيا، فرانسه، برزيل، كشورهاي حاشيه خليج فارس، نيجريه، زَئير، كامرون و بسياري از دولت‌هاي آسيائي مخصوصاً ايران سفر كرد و نغمه آسمانی قرآن کریم را به گوش مشتاقان وحی رساند. استاد شحات محمدانور، چهار سال پایانی عمر نسبتا کوتاه خود را به دليل نوعي بيماري كبدي با دوری از تلاوت‌های عمومی گذراند و پس از طی چند دوره مداوای ناموفق در تهران، در 23 دي‌ماه سال 1386 هجري شمسي درگذشت. محبوبیت استاد شحات در ایران به‌اندازه‌ای بود که خبر درگذشت نابهنگام او، تا مدت‌ها علاقه‌مندان به او و قرآن کریم را اندوهگین کرد. شیخ شحات، چهاربار در حضور رهبر معظم انقلاب تلاوت کرد و آیاتی از سوره‌های «نحل، انشقاق»، «اسرا»، «انعام» و «احزاب، انسان» را خواند.

ارسال نظر
X