برخی کشورها عاری از دخانیات می‌شوند، ما کارخانه تولید سیگار افتتاح می‌کنیم
کد خبر: 3671952
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۸
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران:

برخی کشورها عاری از دخانیات می‌شوند، ما کارخانه تولید سیگار افتتاح می‌کنیم

گروه سلامت: معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه کشوری مثل نیوزلند‌ برنامه ریزی‌ کرده تا سال 2025 عاری از دخانیات شود، افزود: متأسفانه در ایران تا سال 2025 کارخانه تولید‌ سیگار‌ افتتاح می‌شود و این مسئله نشان‌دهنده یک ضعف‌ بزرگ‌ است.

عبدالرحمن‌ رستمیان، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران در نشست خبری با عنوان «عوارض و مالیات بر کالاهای‌ آسیب ‌رسان‌» با اشاره‌ به اینکه سن شروع مصرف سیگار در جامعه کاهش و مصرف قلیان 15 درصد افزایش یافته است گفت: پیش‌بینی می‌شود با همین شرایط در آینده‌ای نزدیک کشورهای ایران، مصر و پاکستان بیشترین مصرف ‌کننده استعمال دخانیات در دنیا باشند.

وی در خصوص مصرف قلیان‌ در میان افراد به خصوص جوانان اظهار کرد: با راه‌اندازی کمپین‌‌های مختلف باید مصرف کالاهای‌ آسیب‌رسان در کشور کاهش پیدا کند و بالا رفتن سواد مردم‌ می‌تواند کمک بزرگی در کاهش هزینه‌های حوزه سلامت و بیماری‌های مختلف باشد. یک سوم سرطان‌ ها قابل پیشگیری است و مصرف سیگار منجر به بروز سرطان‌ ریه در افراد می‌شود و 90 درصد بیمارانی‌ که دچار سرطان‌ ریه هستند سابقه‌ استعمال دخانیات‌ داشته‌اند؛ سیگار‌ در سلول‌های استخوان‌ساز تأثیر‌ منفی بسیاری می‌گذارد.

رستمیان با اشاره‌ به اینکه افراد سیگاری‌ دچار پوکی استخوان می‌شوند، افزود: بیماری التهابی‌ و پوکی‌ استخوان در افراد سیگاری بسیار بیشتر است و متأسفانه پیش‌بینی می‌شود با همین شرایط در آینده‌ای نزدیک کشورهای ایران، مصر و پاکستان بیشترین مصرف ‌کننده استعمال دخانیات در دنیا باشند.

وی با اشاره به اینکه مالیات بر کالاهای آسیب رسان باید به صورت هوشمندانه افزایش پیدا کند، گفت: امروز بودجه کشور به وسیله دولت در لایحه‌ای به مجلس و کمیسیون‌های تلفیق‌ ارائه شده است‌ و نگاهی که ما در حوزه سلامت بر بودجه داریم این است که عوارض و مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان مانند دخانیات افزایش پیدا کند.

رستمیان با بیان اینکه‌ کشورمان باید به سمت آموزش و پیشگیری از مصرف کالاهای آسیب‌رسان حرکت کند، افزود: باید مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان افزایش پیدا کند و دسترسی آنها کمتر شود این کار سبب افزایش هزینه و مصرف کمتر می‌شود. متاسفانه شرایط موجود در کشورمان در مقایسه با سایر کشورها‌ در حوزه توسعه نظام سلامت متفاوت‌ است‌ و در میان 181 کشور ایران کمترین مالیات را از کالاهای آسیب‌رسان و به خصوص سیگار دریافت می‌کند.

 معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه سهم کشورمان از مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان بسیار کم است و این شاخص‌ خوبی برای کشورمان محسوب نمی‌شود، افزود: نخبگان نظام‌های سلامت و مردم از دولت و مجلس این مطالبه را دارند که مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان به خصوص سیگار افزایش پیدا کند تا دسترسی‌ و مصرف مردم و به خصوص جوانان کم شود.

رستمیان‌ با بیان اینکه در سال 96، 50 درصد مالیات بر دخانیات نسبت به سال 95 کاهش پیدا کرده است، عنوان کرد: طبق معاهده‌ بین‌المللی باید هر سال 10 درصد مالیات بر کالاهای‌ آسیب‌رسان و به خصوص سیگار افزایش پیدا کند که متأسفانه استعمال دخانیات باعث تحمیل‌ هزینه‌های زیادی در حوزه سلامت می‌شود. ما باید به مردم عوارض مصرف سیگار را آموزش دهیم و این اقدام می‌تواند در راستای پیشگیری از مصرف دخانیات و کالاهای‌ آسیب‌رسان کمک جدی‌ کند و هزینه‌های حوزه سلامت‌ بسیار کاهش می‌یابد.

 وی با بیان اینکه عرضه‌ سیگار در نزدیکی مدارس ممنوع است و دسترسی آن باید در جامعه کاهش پیدا کند، تأکید کرد: متاسفانه دسترسی به سیگار از نان بیشتر شده و باید مالیات بر سیگار را افزایش دهیم زیرا به از‌ای یک درصد افزایش مالیات بر سیگار، حدود یک درصد مصرف آن در بین مردم کاهش پیدا می‌کند.

رستمیان‌ با بیان اینکه 10 هزار میلیارد تومان سالیانه به وسیله مردم ایران سیگار مصرف می‌شود، اظهار کرد: متأسفانه به خاطر مصرف سیگار نزدیک به 30 هزار میلیارد تومان هزینه درمان بیماری‌های وابسته به دخانیات‌ در حوزه سلامت تحمیل‌ شده است‌ و این مسئله نشان‌دهنده این است که مصرف این کالای‌ آسیب ‌رسان هزینه‌ زیادی را بر حوزه درمان‌ تحمیل‌ می‌کند.

وی با بیان اینکه 75 درصد از سلامتی افراد در نوع سبک‌ زندگی آنها است، افزود: افرادی که سبک درست زندگی را رعایت نمی‌کنند دچار بیماری‌های مختلفی می‌شوند و در این میان سیگار باعث بروز بیماری‌های غیرواگیر‌ در میان افراد مصرف‌کننده می‌شود.

رستمیان‌ ادامه داد: طبق قانون باید 70 درصد قیمت خرده‌فروشی سیگار‌ مالیات باشد که متأسفانه در کشورمان‌ این میزان‌ تنها‌ 10 درصد است و همین مسئله باعث‌ شده تا سیگار‌ تبدیل‌ به  محلی برای کسب درآمد شود.

 معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه کشوری مثل نیوزلند‌ برنامه ریزی‌ کرده تا سال 2025 عاری از دخانیات شود، افزود: متأسفانه در ایران تا سال 2025 کارخانه تولید‌ سیگار‌ افتتاح می‌شود و این مسئله نشان‌دهنده یک ضعف‌ بزرگ‌ است.

 وی با بیان اینکه 12 هزار میلیارد تومان در اثر عوارض بر کالاهای آسیب‌رسان به خصوص سیگار نصیب‌ کشور می‌شود، ادامه داد: باید آموزش‌های لازم را در خصوص پیشگیری از استعمال سیگار و همچنین مهارت‌های ترک را به مردم آموزش‌ داد تا استعمال‌ دخانیات و مصرف کالاهای‌ آسیب‌رسان در کشور‌ کاهش پیدا کند‌. متأسفانه در حال حاضر در حدود 2.5 میلیون معتاد داریم که بر طبق برنامه ششم‌ باید سالیانه‌ 5 درصد ‌از این آمار کاهش پیدا کند.

 

captcha