«گورجو قیزی» و «بالا ممد» ثبت ملی شدند
کد خبر: 3686698
تاریخ انتشار : ۱۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۳
حسینی خبر داد:

«گورجو قیزی» و «بالا ممد» ثبت ملی شدند

گروه فرهنگی: مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی با بیان اینکه داستان «گورجو قیزی» و «بالاممد» ارتباط فرهنگی و اجتماعی منطقه کمیجان ایران و بورچالی گرجستان را ترسیم می‌کند گفت: با تلاش میراث فرهنگی این دو داستان در آثار ناملموس کشور ثبت شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، به نقل از روابط عمومی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سید محمد حسینی، مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی با بیان اینکه داستان با ارزش «گورجو قیزی» و «بالا ممد» در آثار ناملموس کشور ثبت شد گفت: داستان «گورجو قیزی» و «بالا ممد» یکی از داستان‌های فولکلوریک منطقه فرهنگی بزچلو است که قرن‌ها سینه به سینه به نسل‌های بعد انتقال یافته است. این داستان همچنین در قالب نظم و نثر توسط خوانندگان فولک ترک زبان منطقه یا عاشیق‌ها روایت می‌شده و می‌شود.
حسینی ادامه داد: این داستان را شاید بتوان از برخی جهات با داستان مشهور «اصلی» و «کرم» مقایسه کرد. در داستان اصلی و کرم، کرم پسری ترک است که عاشق اصلی دختر ارمنی می‌شود و در داستان گورجو قیزی و بالا ممد، محمد پسری مسلمان و ترک است که عاشق دختری گرجستانی می‌شود. هر دو داستان فولکلوریک تأثیر زیادی در فرهنگ مردم منطقه کمیجان داشته‌اند؛ به شکلی که نام‌ شخصیت‌های اصلی این دو داستان خصوصاً شخصیت مؤنث در بین نسل‌های گذشته منطقه از فراوانی قابل ملاحظه‌ای برخوردار بوده‌اند. به عبارتی نام‌های اصلی و گرجی در بین بانوان شهرستان کمیجان رواج داشته و دارند.
وی در خصوص اهمیت ادبی این داستان خاطر نشان کرد: داستان حاضر از منظری دیگر بسیار حائز اهمیت است. در میان ادبیات کلاسیک ترکی شاید کم‌تر اثری را بتوان پیدا کرد که در آن یک زن شخصیت محوری داستان باشد؛ آن هم به شکلی که قدرت خود را بر جنس مذکر دیکته کند. به عبارتی شاید بتوان این داستان را از نخستین نمونه داستان‌های ادبیات کلاسیک ترکی با درونمایه زن‌سالارانه دانست.
حسینی در پایان گفت:با توجه به اهمیت حفظ میراث شفاهی مردم ایران زمین و انتقال آن به نسل‌های آینده و همچنین اهمیت بین‌المللی داستان مورد نظر در کشورهای ایران و گرجستان، ثبت این اثر شفاهی ملی بسیار با اهمیت به نظر رسید. متأسفانه به علت بی‌توجهی مردم بومی به میراث شفاهی خود، امکان از بین رفتن این داستان زیبا در آینده وجود داشت و به این دلایل به همت اداره‌کل میراث فرهنگی پرونده ثبتی در خصوص این میراث ناملموس تشکیل و مراتب ثبت آن در فهرست آثار ملی به انجام رسید.

captcha