تشریح دستاوردهای جهاد دانشگاهی/ تیم اقتصادی کشور در شرایط فعلی تقویت شود/ عارضه‌یابی نظام ملی نوآوری
کد خبر: 3734564
تاریخ انتشار : ۰۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۹
طی نشستی خبری صورت گرفت؛

تشریح دستاوردهای جهاد دانشگاهی/ تیم اقتصادی کشور در شرایط فعلی تقویت شود/ عارضه‌یابی نظام ملی نوآوری

گروه دانشگاه ــ رئیس جهاد دانشگاهی در نشست خبری خود با تشریح دستاوردهای این نهاد در یکسال گذشته اظهار کرد: جهاد دانشگاهی آماده پذیرش ماموریت‌های بزرگ ملی در حوزه فناوری‌های توسعه دانش‌بنیان و برندسازی تولیدات داخلی برای تامین نیاز‌های داخلی است.

تشریح دستاوردهای جهاد دانشگاهی/ تیم اقتصادی کشور در شرایط فعلی تقویت شود/ عارضه‌یابی نظام ملی نوآوریبه گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست خبری به مناسبت سی و هشتمین سالروز تاسیس جهاد دانشگاهی صبح امروز دوشنبه، ۸ مردادماه با حضور دکتر سیدحمیدرضا طیبی، رئیس این نهاد و جمعی از معاونان و مسئولان این نهاد و اصحاب رسانه در محل ساختمان اصلی جهاد دانشگاهی برگزار شد.

طیبی در این نشست به تشریح اهم دستاورد‌های حوزه پژوهشی، فرهنگی و آموزشی جهاد دانشگاهی طی یکسال اخیر پرداخت و اظهار کرد: در حوزه فرهنگی فعالیت‌هایمان در چند زمینه از جمله ارتقای هویت ملی، ایرانی و اسلامی دانشجویان بوده است، از جمله آنکه در قالب برگزاری اردو‌های ایرانی مرز پرگهر برنامه‌هایی داشته‌ایم. در این اردو‌ها دانشجویان از دستاورد‌های صنعتی، علمی، فناورانه و مواریث ملی، تاریخی و مذهبی ایران بازدید می‌کنند. در این راستا ۲ هزار و ۵۰۰ اردو برگزار شده و سال گذشته صد و سی و دومین دوره این اردو‌ها برگزار شد.

وی با اشاره به برگزاری همایش ملی خلیج فارس در استان بوشهر در اردیبهشت‌ماه امسال به عنوان دیگر فعالیت در حوزه فرهنگی این نهاد، افزود: در عرصه توسعه فرهنگ سیاسی و اجتماعی مراکز دانشگاهی که از نیاز‌های ملی کشور ماست و در راستای اینکه دانشجویان بتوانند در محیط علمی و اخلاقی یاد بگیرند در مورد مسائل کشور گفت‌وگو کنند، اقدام به برگزاری مسابقات مناظره دانشجویان در سطح ملی کردیم. سال گذشته ششمین دوره آن با برگزاری ۶۰۰ مسابقه به اتمام رسید و امسال هفتمین دوره آن برگزار خواهد شد.

طیبی همچنین اشاره‌ای به برگزاری هفتمین آیین ملی تندیس فداکاری و اهدای آن به دانشجویان فداکار در زمینه‌های مختلف، گفت: این برنامه هر ساله برگزار می‌شود و دانشجویان با روحیه‌ها و اقدامات فداکارانه شناسایی و معرفی می‌شوند. سال گذشته همچنین سومین همایش ملی انقلاب اسلامی از دیدگاه امام خمینی(ره) از نظریه تا عمل را برگزار کردیم. در این همایش نقد دیدگاه‌ها در کنار نظرات متعدد ارائه شده، آزاد بود.

وی افزود: سال گذشته ششمین دوره مسابقات بین‌المللی دانشجویان مسلمان با استفاده از فناوری‌های جدید برگزار شد. در این دوره از مسابقات قاریان از طریق نرم‌افزار‌های صوتی و تصویری قرائت خود را در کشورشان انجام می‌دادند و مورد ارزیابی قرار می‌گرفتند. در این مسابقات ۴۴ نفر از ۴۳ کشور انتخاب شدند و نهایتا مسابقات در ایران به‌خوبی برگزار شد. این مسابقات فرصت مناسبی بود که مسائل مبتلابه جهان اسلام میان دانشجویان کشور‌های مختلف مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

جهاد دانشگاهی

رئیس جهاد دانشگاهی ادامه داد: در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی، بیست و چهارمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی با در نظر گرفتن شاخص‌هایی از جمله تشویق دانشجو به تالیف کتاب و توسعه فرهنگ کتابخوانی طی سال گذشته برگزار شد.

به گفته طیبی، شانزدهمین دوره جشنواره پایان‌نامه سال دانشجویی اخیرا به پایان رسید و اختتامیه آن با تقدیر از برگزیدگان در همدان برگزار شد. در عرصه فرهنگی همچنین رویداد‌های دانشگاهی زیادی در حوزه کارآفرینی در سال گذشته برگزار شده است.

دستاورد‌های حوزه پژوهش و فناوری جهاد در سال گذشته

طیبی در ادامه این نشست خبری با اشاره به افتتاح بزرگترین کارخانه تولید سلول‌های بنیادی گفت: کارخانه بزرگ تولید سلول‌های بنیادی انسانی در پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی راه‌اندازی شد. این کاری علمی و فناورانه و حرکت در مرز علم در حوزه پزشکی بود. این رویداد در قالب کارخانه کم‌نظیر در دنیا به سرانجام رسید و نتایج و دستاورد‌های آن در اختیار اطباء قرار می‌گیرد.

به گفته رئیس جهاد دانشگاهی، دستیابی به دانش تولید سلو‌ل‌های زمینه‌ساز رفع اختلال پارکینسون دیگر دستاورد جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش‌های پزشکی است و این نهاد تلاش دارد به سمت آزمایش‌های انسانی در این زمینه برود.

وی با اشاره به دستاورد‌های دیگر جهاد دانشگاهی در عرصه پژوهش و فناوری گفت: دستیابی به دانش تولید جنین مرغوب دام با جنسیت دلخواه یکی از این دستاورد‌ها است. سعی داریم این تولید از بهترین نژاد‌ها باشد. در پژوهشگاه ابن‌سینا بانک این جنین‌ها تولید شده است. در پژوهشگاه رویان اصفهان نیز کار شبیه‌سازی بز مورسیا به سرانجام رسید که این شبیه‌سازی و این دام ارزش اقتصادی خوبی دارد، هم شیردهی و هم گوشت مناسب دارد.

تشریح دستاوردهای جهاد دانشگاهی

به گفته رئیس جهاد دانشگاهی، در حوزه ژنتیک و تولید ماهی‌های آزمایشگاهی برای آزمایش بیماری‌ها این نهاد فعالیت‌های خوبی داشته، چراکه این ماهی‌ها رشد زیاد و عمر کوتاهی دارند و اثر تحقیقات بر روی آن‌ها زودتر نمایان می‌شود.

رئیس جهاد دانشگاهی همچنین از تولید دارو‌هایی ویژه بیماری‌های عضلانی و دیابت خبر داد و گفت: این دارو‌ها می‌توانند در درمان بیماری‌های دیابت و عضلانی موثر باشد که جهاد توانسته به این فناوری‌ها دست یابد.

وی افزود: تولید آنتی‌بادی‌های اختصاصی برای درمان بیماری‌های اسهال در دام توسط پژوهشگاه رویان اصفهان از دیگر دستاورد‌های جهاد در حوزه پزشکی است. همچنین تشخیص زودرس سرطان از نظر یکی از کار‌های پژوهشگاه ابن‌سینا بوده که این پژوهش اکنون به نتیجه رسیده و منتظر اعلام نظر وزارت بهداشت است.

به گفته طیبی، پژوهشگاه رویان اقدام به تولید آزمایشگاهی درمان بیماری جدید کج‌آهنگی یا آرتیمی قلبی کرده و از گیاه زالزالک برای کنترل ضربان قلب استفاده می‌کند.

وی همچنین به برخی دستاورد‌های جهاد دانشگاهی در حوزه فنی و مهندسی اشاره کرد و افزود: کار خوبی سال گذشته انجام شده و جهاد دانشگاهی توانسته موفق به راه‌اندازی خط تولید مته‌های حفاری سه دندانه شود. پنج سال کار تحقیقاتی در این زمینه انجام شده و طی سه مرحله گواهی تایید این فناوری گرفته شد و با بهره‌گیری از تکنولوژی جدید به تولید این مته‌ها رسیده‌ایم.

طیبی گفت: کار دیگر در حوزه فنی و مهندسی؛ دانش ساخت و طراحی پایلوت تاسیسات نمک‌زدایی از نفت است. نفتی که از زیر زمین می‌آید دارای بخش زیادی آب و آب نمک است. حریم چاه هر چه بیشتر شود این آب و آب نمک هم بیشتر می‌شود که در ایران میزان این آب‌نمک حدود ۱۵ درصد است. در پایلوت این طرح تعداد ۲۰ بشکه در روز با استفاده از فناوری جداسازی آب و آب نمک از نفت نمک‌زدایی می‌شوند.

رئیس جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: در زمینه رفع آلودگی‌های نفتی بعد از عملیات‌های حفاری که برای تولید نفت و گاز پیت‌های چاه و نفت، آلودگی‌های زیست محیطی را ایجاد می‌کرد، توانستیم با استفاده از باکتری‌های نفت‌خوار این آلودگی‌ها را رفع کنیم. این باکتری‌ها در چاله‌های نفتی قرار می‌گیرد و خاک‌آلوده به پسماند‌های نفتی را پاکسازی می‌کند. این فناوری در یکی از جزایر به زودی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حمیدرضا طیبی

وی همچنین به دستیابی به فناوری ساخت فرستنده دیجیتال برای مناطق روستایی اشاره کرد و گفت: طراحی و ساخت فرستنده دیجیتالی روستایی دیگر اقدام جهاد در سال گذشته بوده، بسیاری از روستا‌ها این سیگنال‌ها را دریافت نمی‌کنند و طبعا مجبور می‌شوند به نصب ماهواره روی بیاورند که این کار مشکلات فرهنگی خاص خود را خواهد داشت. این پروژه در یکی از روستا‌های اطراف تهران آزمایش و با موفقیت به پایان رسید.

در ادامه این نشست خبری که به مناسبت سی و هشتمین سالروز تاسیس جهاد دانشگاهی برگزار شد، دکتر طیبی با اشاره به تعدادی از پروژه‌های این نهاد که قرار بود تا سالگرد تاسیس جهاد به اتمام برسند و این اتفاق نیفتاده اشاره کرد و افزود: این پروژه‌ها تا چند ماه آینده مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند. از جمله آن‌ها استفاده از قیر طبیعی در کرمانشاه برای تولید کربن اکتیو با ظرفیت ۱۰۰ تن در سال است.

وی افزود: دانش فنی تولید تور پرورش ماهی را به دست آوردیم و قرار است به‌زودی مجموعه‌ای راه‌اندازی کنیم که این تور به شکل صنعتی تولید شود. همچنین تولید مته‌های صنعتی که در ساختار سخت زمین‌شناسی حفاری را انجام دهند و نیز بازیابی فلزات گرانبها از زباله‌های الکترونیکی که این زباله‌ها در کشور رو به فزونی است و به «ثمن بخس» به خارج از کشور فروخته می‌شوند، از سوی جهاد دانشگاهی دنبال می‌شود.

طیبی همچنین به برخی پژوهش‌های حوزه علوم انسانی در جهاد دانشگاهی اشاره کرد و گفت: سال گذشته سال خوبی برای ما در حوزه علوم انسانی بود، پژوهش‌های بزرگ و ملی دنبال شد از جمله برنامه‌ای برای توانمندسازی ساکنان سکونتگاه‌های غیررسمی یا حاشیه‌نشین تدوین شده و قرار است هم به آن‌ها آموزش داده شود و هم مشکلات اشتغال آن‌ها رفع شود.

وی افزود: دیگر برنامه‌های این نهاد در این حوزه، پیمایش مسائل گردشگری در کشور، شناسایی موانع کسب و کار شرکت‌های دانش‌بنیان و پیمایش ملی خانواده است تا بتوان بسیاری از مشکلات خانواده‌ها را در این پایش مورد ارزیابی و در اختیار مسئولان اجرایی قرار داد. طرح ملی سنجش و تحلیل فضای سرمایه‌گذاری در ایران دیگر پروژه در دست انجام جهاد دانشگاهی است. امروز نقدینگی در کشور به سمت خرید سکه و ارز رفته و مشکلات فعلی را ایجاد کرده است.

رئیس جهاد دانشگاهی گفت: سال گذشته در زمینه اشتغال و کارآفرینی قرارداد خوبی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منعقد کردیم و این قرارداد در راستای حمایت از مشاغل خانگی است و از کسانی که علاقه‌مند هستند تولید بدون کارخانه داشته باشند حمایت کنیم. پروژه تدوین برنامه هدایت شغلی دانشجویان دیگر کار در حال انجام از سوی جهاد دانشگاهی است. آسیب‌شناسی فرصت‌ها و زمینه‌های اشتغال و کارآفرینی در ۲۰ رسته دانشگاهی که اکثرا هم رشته‌های علوم انسانی هستند، در این برنامه جای می‌گیرد.

دستاورد‌های جهاد دانشگاهی در حوزه آموزش

رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه این نشست خبری به تشریح دستاورد‌های این نهاد در حوزه آموزش پرداخت و اظهار کرد: راه‌اندازی مرکزی با همکاری مرکز استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در زمینه تربیت مدیران جهادی، تاسیس پارک علوم و فناوری‌های نرم در دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی از جمله اقدامات صورت گرفته در حوزه آموزش است.

به گفته وی؛ دنیا حرکت سریعی به سمت اقتصاد و صنایع فرهنگی داشته و کشور ما نیز زیرساخت‌های خوبی در این زمینه دارد.

تشریح دستاوردهای جهاد دانشگاهی/ تیم اقتصادی کشور در شرایط فعلی تقویت شود/ عارضه‌یابی نظام ملی نوآوری

طیبی با اشاره به بومی‌سازی منابع آموزش زبان انگلیسی از سوی جهاد دانشگاهی، گفت: طرح بومی‌سازی و تولید منابع آموزش زبان انگلیسی را دنبال کردیم. در دیدار با مقام معظم رهبری، ایشان هم به این مورد اشاره داشتند که کشور‌های دیگر سعی دارند در قالب آموزش زبان، فرهنگ خود را هم به دیگر کشور‌ها منتقل کنند. در این راستا مجموعه‌ای در قالب هشت جلد کتاب تدوین شد که هم آموزش زبان بود و هم بومی‌سازی شده بود. اکنون شش جلد آن به همراه ضمائم لازم چاپ و منتشر شده و دوره آزمایشی آن در حال برگزاری است.

وی افزود: راه‌اندازی دانشکده علوم پایه، پزشکی و فناوری‌های نوین دیگر اقدام جهاد دانشگاهی در عرصه حمایت از فناوری‌های نوین بوده و فارغ‌التحصیلان مقطع دکتری و رشته‌های پزشکی می‌توانند در این دانشکده ایده‌های نوآورانه و فناورانه خود را به عرصه تولید برسانند و یا آن‌ها را تکمیل کنند.

مشکلات پیش روی جهاد دانشگاهی در مسیر پیشرفت و توسعه

رئیس جهاد دانشگاهی در بخشی از سخنان خود در این نشست خبری، به حمایت قاطع این نهاد از دولت دوازدهم جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: جهاد دانشگاهی رویش خودباوری، کارایی و وفاداری به انقلاب است. مشکلاتی هم که بیان می‌شود حاصل این دولت و دولت گذشته نیست و مشکلات عمدتا ساختاری است که باید حل شود. مقام معظم رهبری نیز به این مشکل در مسیر پیشرفت دانش‌بنیان در کشور اشاره داشتند. ما هنوز به اعتقاد به پیشرفت و توسعه بر مبنای توسعه دانش‌بنیان نرسیده‌ایم و این تفکر در ارکان دولت به طور قاطع وجود ندارد.

ثبات سیاسی؛ لازمه توسعه

به گفته طیبی، ثبات سیاسی در کشور و وفاق ملی بین سیاسیون لازمه توسعه و پیشرفت است و باید در عرصه پیشرفت‌های دانش‌بنیان به اتفاق نظر برسند. در این صورت است که برنامه‌ریزی جامع و درازمدت خواهیم داشت. مدیران تغییر نمی‌کنند چراکه باید تفکیکی میان مدیران سیاسی و مدیران برنامه‌های پیشرفت کشور وجود داشته باشد.

وی افزود: اگر می‌خواهیم در دنیا رقابت کنیم، باید منابع مالی قابل رقابت داشته باشیم و تسهیل قوانین کسب و کار صورت گیرد. در جامعه‌ای که به سمت پیشرفت دانش بنیان و متکی به رقابت‌های علمی و فناورانه است، مدیران نیز باید خودباور، مومن، انقلابی سالم و خود از افراد علمی در عرصه دانش‌بنیان باشند.

طیبی گفت: در زمینه تحریم‌ها و لزوم برداشته شدن آنها، باید گفت که توسعه کشور در شرایط غیرتحریم اتفاق می‌افتد، اما باید برای حمایت از تولید داخلی و تحریم خارجی در زمان غیر تحریم هم برنامه داشته باشیم. اگر به هر دلیلی ناجوانمردانه تحریمی بر کشور تحمیل شد، هیچ نگرانی نباید داشته باشیم. با مدیریت درست و عدم حمل هزینه‌های تحریم بر دوش محققان و تولیدکنندگان موفق خواهیم شد و با تحریم‌ها مقابله خواهیم کرد.

عارضه‌یابی نظام ملی نوآوری

رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه به برخی پیشنهادات از سوی این نهاد اشاره کرد و گفت: جهاد دانشگاهی آماده پذیرش ماموریت‌های بزرگ ملی در حوزه فناوری‌های توسعه دانش بنیان است. پژوهش در کشور باید ماموریت‌محور باشد و از همه امکانات کشور برای تحقق اهداف استفاده شود. ما همچنین آماده برندسازی تولیدات داخلی برای تامین نیاز‌های داخلی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی هستیم. در این زمینه نیاز به زیرساخت‌های خوبی برای تامین نیاز‌ها داریم.

وی در پایان گفت: نظام ملی نوآوری ما باید عارضه‌یابی شود و این کار با همکاری وزارت علوم، بهداشت و سایر نهاد‌ها تحقق‌پذیر است. در این زمینه پیشنهادی به دولت محترم داریم و آن اینکه در زمینه تقویت تیم اقتصادی و صنعتی باید تغییراتی در کابینه انجام شود. سه سال فرصت خوبی برای استفاده از نیرو‌های کارآمد در کشور است.

برای مشاهده گزارش تصویری این نشست اینجا کلیک کنید!

انتهای پیام

captcha