5 طرح مرمتی در مسجد جامع عتیق اصفهان اجرا می‌شود
کد خبر: 3737062
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۲

5 طرح مرمتی در مسجد جامع عتیق اصفهان اجرا می‌شود

گروه فرهنگی- مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از اجرای همزمان 5 طرح مرمتی در مسجد جامع عتیق اصفهان خبر داد.

5 طرح مرمتی در مسجد جامع عتیق اصفهان اجرا می‌شود

به گزارش ایکنا از اصفهان، به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان، فریدون الله‌یاری صبح امروز از اجرای عملیات همزمان 5 طرح مرمتی در مسجد جامع عتیق اصفهان خبر داد و افزود: مرمتگران با بررسی محراب اولیه و بسیار نفیس این مسجد که در حدود 1300 سال قدمت دارد، احتمال خطر نشت رطوبت به این محراب تاریخی را دفع کرده‌اند.

وی ادامه داد: در ادامه 6 طرح مرمتی در مجموعه جهانی مسجد جامع عتیق اصفهان که در سال 1396 انجام شد، با برنامه‌ریزی‌های به عمل آمده، در نیمه اول سال جاری نیز 5 طرح مرمتی به صورت همزمان در این مسجد تاریخی در حال انجام می‌باشد. در اولین مرحله مرمتگران طرح ساماندهی و مرمت ورودی‌های 11 گانه مسجد جامع عتیق اصفهان را در دست اجرا دارند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان همچنین به سایر طرح‌های مرمتی مسجد اشاره کرد و افزود: اجرای مرحله‌ای دیگر از طرح تکمیل مرمت مدرسه 700 ساله مظفری در ضلع شمال شرقی مسجد جامع عتیق اصفهان و همچنین مرمت موضعی کاشی‌های بدنه غربی و پاکسازی تزئینات ایوان غربی (استاد) مسجد از دیگر طرح‌های مرمتی است.

الله‌یاری تصریح کرد: مرمت موضعی کاشی‌کاری صحن اصلی نیز از دیگر برنامه‌های مرمتی در این مسجد عظیم تاریخی است.

وی به اجرای طرح دفع رطوبت از محراب 1300 ساله مسجد جامع عتیق اصفهان در محل گنبدخانه اصلی این مسجد اشاره کرد و گفت: این محراب تاریخی در دهه 50 خورشیدی بر اثر حفاری‌های باستان‌شناسان در گنبدخانه اصلی مسجد (خواجه نظام‌الملک) کشف شده و پس از مرمت روی آن به دلیل اینکه چندین متر پایین‌تر از کف شبستان گنبدخانه بود، پوشیده شده بود.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان درباره عملیات اخیر مرمتگران در این بخش از مسجد اظهار کرد: با عنایت به وجود رطوبت ناشی از تأسیسات شهری در محلات پیرامون مسجد جامع به دلیل قدمت کهن این محلات، در وهله اول در سال‌های گذشته تلاش شد تا تمامی تأسیسات شهری اعم از سیستم لوله‌کشی آب و تأسیسات فاضلاب به روزرسانی شود. با این وصف در سال گذشته نیز مرمتگران پایگاه جهانی مسجد جامع در راستای جلوگیری از نفوذ رطوبت از پشت بام گنبدخانه به سطح شبستان اصلی، با اجرای دو طرح مرمتی تمامی پشت بام‌های شبستان اصلی را با اصلاح شیب‌بندی و ساماندهی مجدد ناودان‌ها مرمت کرده‌اند، لذا در حال حاضر نگران نفوذ رطوبت از این بخش از مسجد به محراب تاریخی مسجد نیستیم. برای به حداقل رساندن رطوبت زمین نیز از سال گذشته کانال جریان هوا در ضلع جنوبی(ناکش) نیز اصلاح و بهسازی شد.

وی به بافت سنتی و متراکم پیرامون مسجد جامع نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به کهن بودن بافت پیرامون مسجد و همچنین متراکم بودن این منطقه شهری، تأسیسات بسیار زیادی اعم از آب و برق و فاضلاب از پیرامون مسجد از دهه‌های گذشته تاکنون عبور کرده است. با این حال طی سال 1396 و نیمه سال 1397 بسیاری از این تأسیسات با همکاری اداره کل و نهادهای مرتبط نیز ساماندهی شده‌اند و در حال حاضر با همکاری اداره آب منطقه‌ای اصفهان در حال برنامه‌ریزی برای زه‌کشی، اصلاح، تعمیر و انتقال تأسیسات آبرسانی و فاضلاب شهری از پیرامون مسجد هستیم.

الله‌یاری با اشاره به مرمت مجدد محراب تاریخی مسجد جامع عتیق اصفهان افزود: پنجمین طرح مرمتی این مسجد در سال جاری به بازبینی و مرمت محراب تاریخی مسجد جامع عتیق اصفهان اختصاص داشت.

وی با اشاره به قدمت حدود 1300 ساله این محراب تأکید کرد: این محراب نفیس از جمله بخش‌های مربوط به اوایل دوران اسلامی است و مرمتگران پایگاه جهانی مسجد جامع عتیق با گشودن مجدد سرپوش این محراب، آن را مورد معاینه قرار داده و سپس در حال مرمت موضعی گچ‌بری‌های نفیس آن هستند.

مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: با توجه به اینکه این محراب در کف شبستان اصلی مسجد و پایین‌تر از سطح کنونی شبستان قرار دارد، (بنای شبستان گنبدخانه در ادوار مختلف چندین بار تجدید بنا شده است)، پس از تکمیل مرمت مجددا پوشانده می‌شود. با این حال کارشناسان ارشد اداره کل میراث فرهنگی استان و پایگاه جهانی مسجد جامع در حال برنامه‌ریزی برای نمایش عمومی این اثر منحصر به فرد تاریخی ویژه عبادت‌کنندگان و گردشگران هستند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر این اداره کل در راستای حفاظت از دیواره‌های مسجد و همچنین این محراب از گزند رطوبت موفق عمل کرده و هم اکنون عوارض حاصل از رطوبت در مسجد جامع عتیق اصفهان و محراب کهن آن کاملا کنترل و مهار شده و این 5 طرح مرمتی با اعتباری بالغ بر 5 میلیارد ریال از محل تخصیص اعتبارات ملی در حال اجرا است.

انتهای پیام

captcha