5 جلد دیگر از کتاب تاریخ شفاهی سرلشکر رضایی رونمایی می‌شود
کد خبر: 3737923
تاریخ انتشار : ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۹
ایزدی خبر داد:

5 جلد دیگر از کتاب تاریخ شفاهی سرلشکر رضایی رونمایی می‌شود

گروه جهاد و حماسه ــ مدیر تاریخ شفاهی نظامی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، از انتشار پنج جلد دیگر از کتاب تاریخ شفاهی سرلشکر دکتر محسن رضایی تا قبل از پایان سال جاری خبر داد و گفت: در هفته دفاع مقدس، چندین جلد از تاریخ شفاهی سرلشکر دکتر محسن رضایی منتشر می‌شود.

5 جلد دیگر از کتاب تاریخ شفاهی سرلشکر رضایی رونمایی می‌شودبه گزارش ایکنا، به نقل از روابط عمومی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، یدالله ایزدی؛ مدیر تاریخ شفاهی نظامی این مرکز به اهداف برگزاری تاریخ شفاهی اشاره و عنوان کرد: هدف از برگزاری تاریخ شفاهی تکمیل منابع موجود در مرکز و همچنین ورود به لایحه‌های زیرین واقعه جنگ به‌عنوان یک رخداد بسیار بزرگ و دارای ابعاد متنوع و دامنه وسیع است؛ در اسناد همه این مسائل بیان‌نشده و روش شفاهی قابلیتی دارد که این قابلیت امکان ورود به جزئیات و بخش‌های ناگفته جنگ را راحت‌تر فراهم می‌کند.

وی با بیان اینکه در طراحی اولیه‌ مرکز، گفتگو با حدود 50 نفر از فرماندهان پیش‌بینی‌شده بود، در عین‌حال گفت: اما وقتی مرکز عملاً وارد این حوزه شد، دامنه موضوع را وسیع‌تر یافت، چون تنوع موضوع در مورد جنگ زیاد بود و برای احصاء مسائل اجتماعی، فرهنگی، معرفتی، معنوی، دینی، نظامی، اقتصادی، سیاسی و حتی بین‌الملل جنگ باید با افراد بیشتری گفتگو شود.

مدیر تاریخ شفاهی نظامی مرکز اسناد با اشاره به مذاکره با فرماندهان دوران دفاع مقدس برای ثبت تاریخ شفاهی آن‌ها، گفت: در مدیریت جدید مرکز، جامعه آماری فرماندهان توسعه پیداکرده و حدود 200 نفر فرمانده را شامل می‌شود و تقریباً با حدود 50 فرمانده مذاکره کرده‌ایم و مذاکره با 25 فرمانده نهایی شده و در حال ثبت تاریخ شفاهی آنان هستیم.

وی با یادآوری اینکه حدود 10 سال است که مرکز اسناد در حوزه تاریخ شفاهی فرماندهان فعالیت می‌کند، بیان کرد: طی این 10 سال، بالغ‌ بر حدود 750 جلسه و نزدیک به 1100 ساعت در سطوح مختلف با فرماندهان گفتگو شده است.

ایزدی با بیان اینکه تاکنون سه جلد کتاب در زمینه تاریخ شفاهی نظامی منتشرشده است، عنوان کرد: خاطرات سردار صفوی از سنندج تا خرمشهر، خاطرات سردار اسحاقی و سردار شیران‌نژاد که شامل تمام دوران جنگ است در قالب دیجیتال منتشرشده‌اند، همچنین بنا داریم تا در هفته دفاع مقدس، پنج تا شش جلد دیگر که بخش اصلی آن مربوط به تاریخ شفاهی سرلشکر دکتر محسن رضایی است، به‌علاوه سه اثر دیگر را منتشر کنیم.

وی از انتشار پنج جلد دیگر از کتاب تاریخ شفاهی سرلشکر دکتر محسن رضایی تا قبل از پایان سال جاری خبر داد و گفت: در هفته دفاع مقدس، چندین جلد از تاریخ شفاهی سرلشکر دکتر محسن رضایی منتشر می‌شود.

در ادامه مدیر تاریخ شفاهی نظامی مرکز اسناد یکی از ویژگی‌های تاریخ شفاهی مرکز را بخش پژوهش آن دانست و اظهار داشت: آثار مرکز، تاریخی و مستند هستند به همین دلیل پژوهش از امتیازات این کار است که مقدمه تاریخ شفاهی مرکز و از اصلی‌ترین بخش‌های آن است.

وی در رابطه با مجریان تاریخ شفاهی نیز گفت: مجریان پروژه‌ها، نوعاً بر تاریخ و موضوعات دوره جنگ ایران و عراق مسلط هستند. بدین معنی که یا خودشان از راویان دوران جنگ هستند و یا در این حوزه پژوهش کردند، همچنین ضروری است که مجریان اهل‌قلم باشند.

ایزدی تأکید کرد: این آثار قبل از انتشار به‌طور متعدد و مکرر بازخوانی می‌شوند و به تعدادی از فرماندهان یا افراد پژوهشگر مسلط سپرده می‌شوند تا از نقد و نظر آن‌ها در اصلاح و تقویت متن استفاده کنیم.

وی در رابطه با مستند بودن کتاب‌های تاریخ شفاهی خاطرنشان شد: برای هر جلسه چندین ساعت کار کارشناسی صورت می‌گیرد و اسناد مربوطه خوانده و غربالگری گردیده و موضوعات کلی احصا می‌شود مثلًا در یکی از جلساتی که در مورد عملیات والفجر مقدماتی می‌خواستیم با سرلشکر رضایی گفتگو کنیم حدود 2 هزار سند خوانده شد تا موضوعات و سؤالات یک جلسه احصا شود.

مدیر تاریخ شفاهی نظامی مرکز اسناد به محتوای کلی کتاب‌های تاریخ شفاهی فرماندهان نیز اشاره و عنوان کرد: در تاریخ شفاهی مرکز، روایت فرماندهان درباره جنگ ایران و عراق است اما دوره وقوع انقلاب تا جنگ را هم مرور کلی می‌کنیم چون این دوره از این منظر بسیار اهمیت دارد که هویت، شخصیت و توانمندی‌های بسیاری از فرماندهان در دوره قبل از جنگ و در بحران‌هایی که پس از انقلاب تا جنگ درجاهای مختلف کشور با آن مواجه بودیم، شکل‌گرفته است.

وی در پایان افزود: در گفتگو با فرماندهان به‌طور محدود، مکث کوتاهی بر زندگی شخصی آن فرمانده می‌شود؛ هدف این است تا بفهمیم این فردی که در زمان جنگ در کسوت یک فرمانده ظهور و بروز کرده، خاستگاهِ اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی این فرد چیست و بعد از آن در دوره انقلاب تا جنگ در کدام نقاط بحرانی کشور حضور دارد ولی متن اصلی گفتگوها مربوط به دوران جنگ است.

انتهای پیام 

captcha