لزوم تقویت همکاری دانشمندان و سازمان‌های دانش‌بنیان اسلامی
کد خبر: 3794499
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸
در بیانیه پایانی نشست تبادل تجربیات علم‌ و فناوری کشورهای اسلامی تاکید شد؛

لزوم تقویت همکاری دانشمندان و سازمان‌های دانش‌بنیان اسلامی

گروه بین‌الملل - پنجمین نشست تبادل تجربیات علم‌ و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی، با تاکید بر لزوم تعامل بیشتر دانشمندان جوان مسلمان و تقویت همکاری بین سازمان‌های دانش‌بنیان اسلامی در کراچی پاکستان پایان یافت.

به گزارش ایکنا به نقل از ستاد ارتباطات و اطلاع­‌رسانی بنیاد مصطفی(ص)؛ پنجمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP ) در کشورهای اسلامی در زیر شاخه­‌های بیماری­های واگیر و غیرواگیر در حوزه سلامت با موضوعات پیشگیری، تشخیص و درمان چالش‌ها و راه حل‌های مناسب آن‌­ها و همچنین نقش زنان درتوسعه علم و فناوری برگزار شد.

۶۰ هیات علمی و همچنین تعداد زیادی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی، کارشناسی و محققان از ۱۹ کشور جهان شامل کانادا، مصر، ایران، عراق، اردن، سوئد، سنگاپور، امارات، یمن، عمان، مالزی، لبنان، پاکستان و فرانسه در این نشست شرکت کردند. همچنین نمایندگانی از سازمان­‌هایی چون کامستک (کمیته دائم همکاری‌های علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی)، تواس (آکادمی علوم جهانی)، آیسسکو (سازمان اسلامی، آموزشی، علمی و فرهنگی)، سازمان بهداشت جهانی، سازمان زنان دانشمند در کشورهای در حال توسعه و بنیاد علمی اکو نیز در این نشست حاضر بودند.
 
«رسول دیناروند» عضو هیات مدیره بنیاد مصطفی(ص) در آیین اختتامیه این نشست شامگاه جمعه (10 اسفند) اظهار داشت: این نشست به صورت مشترک توسط بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) و مرکز بین‌­المللی تحقیقات علوم زیستی و شیمی (ICCBS) دانشگاه کراچی پاکستان برگزار شد.
 

لزوم تقویت همکاری دانشمندان مسلمان 
وی ادامه داد: در این نشست، چندین بخش شامل پنل­‌های علمی و فناورانه، گفتگوهای استپ، میزگرد، سخنرانی‌­ با تمرکز بر موضوعات مختلف طی ۱۵ جلسه و ۳ روز برگزار شد.

به گفته وی موضوعات گفتگوها در نشست استپ شامل اقدامات موثر برای غلبه بر چالش‌­های مرتبط با حوزه سلامت و درمان در جهان اسلام، آخرین تحولات برای مقابله با چالش­‌های ناشی از بیماری­‌های واگیر و غیرواگیر، و تازه‌­ترین دستاوردها در مبارزه با چالش­‌های حوزه سلامت در عرصه جهانی بود.
 
وی با اشاره به انواع فعالیت­‌ها در پنجمین نشست استپ گفت: گفتگوهای اساتید و دانشگاهیان با یکدیگر در سطح بین­‌الملی با حضور هیات‌های علمی از دو کشور، ارائه دستاوردهای دانشمندان جوان در یک نشست، همچنین ارائه آخرین دستاوردهای دانشمندان به صاحبان صنایع، برگزاری نمایشگاهی از دستاوردهای علمی شرکت­‌های دانش بنیان ایرانی و پاکستانی، نشست­‌های صاحبان کسب و کار با یکدیگر، برگزاری کارگاه آموزشی در زمینه علوم اعصاب و الکتروفیزیولوژی از جمله برنامه‌­های این دوره از نشست استپ بود.
 
وی افزود: کارگاه‌ها با مشارکت ۷۵ متخصص توسط یک شرکت دانش‌بنیان برگزار شد و شامل کارگاه الکتروفیزیولوژی حیوانی، نقشه‌­برداری مغز، نوروفیدبک و مداخله رایانه‌­ای مغز بود.
 
به گفته دیناروند این شرکت دانش‌­بنیان همچنین در قالب تجهیزات آزمایشگاهی به ۵ نفری که بهترین پروپوزال را برای انجام تحقیقات خود ارائه داده بودند کمک مالی ۶۵ هزار دلاری اعطا کرد.
 
بیانیه پایانی

در بیانیه پایانی براساس مباحث مطرح شده در جلسات گروه‌های علمی در مورد وضعیت تحقیق و توسعه، ملاحظات و پیشنهاداتی خطاب به بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) برای تقویت بیشتر همکاری­های علمی و فناورانه بین کشورهای اسلامی و دیگر کشورها مطرح شد.

این پیشنهادات به شرح زیر است:

* ترغیب زنان دانشمند برای مشارکت و تعامل در مدیریت و هدایت‌گری جامعه به عنوان الگویی برای دیگران؛
* ایجاد محیطی آزاد و مشوق توانمندی برای تقویت آزادی عقیده، تفکر انتقادی، سهیم­ شدن و نظارت؛
* تقویت مشارکت زنان در نهادها و رویدادهای علمی؛
* تاسیس قطب مجازی علم و فناوری برای تسهیل ارتباط و شبکه­‌سازی؛
* تقویت همکاری بین سازمان­‌های مختلف فعال در زمینه علم و فناوری و نوآوری؛
* تعیین و شناخت خلا و کاستن از آن­ها برای توسعه هدف راهبردی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص)؛
* تشویق مشارکت بیشتر دانشمندان جوان در حوزه علم، فناوری و نوآوری؛
* تسهیل طرح‌­های محققان برجسته؛
* فراهم‌­سازی زمینه برای همکاری با بخش خصوصی با شناخت و ارتقای بهترین روش‌­ها؛
* ترغیب و حمایت از ائتلاف­‌های علمی و ظرفیت‌­سازی در حوزه­‌های اولویت‌­دار؛
* ارتقای موقعیت گیاه‌پزشکی، محصولات طبیعی و دانش بومی؛
* شناخت زنان مطرح دانشمند به عنوان الگو؛
* افزایش آگاهی عمومی در مورد فعالیت‌­ها و ماموریت­‌های بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص)؛
* اولویت‌­بندی فعالیت­‌های علمی در جهان اسلام برای اهدای جایزه یا تاسیس جایزه ­ای جدید برای این دسته از دانشمندان؛
* ارائه کمک و حمایت از دانشمندان جوان؛
* ایجاد شبکه نوآوری و کارآفرینی؛
*  ترغیب تحقیقات گروهی بین دانشمندان مسلمان.

در ادامه دیناروند تصریح کرد: همچنین طرح آزمایشی شبکه آزمایشگاهی بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) که قرار بود در چهارمین نشست استپ در دانشگاه سلطان قابوس عمان ایجاد شود، در میزگردی در پنجمین نشست استپ ارائه و با استقبال حضار روبرو شد. شرکت­کنندگان از برنامه‌­ریزی و اجرای درست پنجمین نشست استپ توسط مرکز بین‌المللی مطالعات زیست و شیمی و مرکز پزشکی سلولی و تحقیقات دارویی پنجوانی در این مرکز تقدیر و بر هدف بنیاد مصطفی(ص) برای تقویت علم و فناوری در جهان اسلام تاکید کردند.

در این آیین، ضمن تشکر از گروه­های مختلف علمی، از افرادی که به بهترین شکل مقاله خود را به صورت پوستر ارائه داده بودند، نیز تقدیر شد.
 
لزوم تقویت همکاری دانشمندان مسلمان

همچنین برندگان گرنت 65 هزار دلاری موسسه پرتو دانش در قالب تجهیزات آزمایشگاهی به نام «درخشان جبین هالم» تا 15 هزار دلار، «شبانا عثمان» تا 10 هزار دلار، «مقصود احمد» تا 10 هزار دلار، «زهرا بتول» تا 10 هزار دلار و «مها فاطیما» تا 10 هزار دلار معرفی شدند.
 

لزوم تقویت همکاری دانشمندان مسلمان 
 
مرکز بین‌­المللی علوم شیمی و زیستی (ICCBS) دانشگاه کراچی پاکستان میزبان این نشست بود که در روز اول و مراسم افتتاحیه با حضور رسول دیناورند، عضو هیات مدیره بنیاد مصطفی(ص)، «زینب حمیدزاده» مشاور امور بانون معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، «عطاء­الرحمان» وزیر علوم سابق پاکستان و رئیس سابق کامستک و پروفسور «محمداقبال چودری»، رئیس این مرکز بر افزایش همکاری‌ها در میان کشورهای اسلامی تاکید کردند.

در ادامه، پنل‌­های تخصصی اقدامات موثر و متمایز برای غلبه بر چالش­‌های مرتبط به حوزه بهداشت و درمان در کشورهای جهان اسلام، پنل تجاری‌­سازی در بخش سلامت؛ کمبود منابع و راهکارهای همکاری و پنل زنان الهام­‌بخش در مشاغل زیست پزشکی در جهان اسلام؛ غلبه بر موانع و تعیین راه‌­های ارتقای مشارکت زنان در سلامت جامعه برگزار شد.

روز دوم از این نشست شامل دو سخنرانی جامع توسط پروفسور چودری و نسیم صلاح‌­الدین بود. پروفسور چودری در این سخنرانی در مورد مطالعات انجام شده برای ساخت داروهایی به منظور مقابله با بیماری­های نادر سخن گفت.

نسیم صلاح‌­الدین طرحی را بازگو کرد که با مشارکت شهرداری کراچی برای رهایی این شهر از بیماری هاری اجرا شده است.

در ادامه این روز پنل­های چالش‌­های کنونی و منابع موجود در درمان سرطان، راهکارهای علوم اعصاب برای غلبه بر چالش­‌های ناشی از بیماری­‌های غیرواگیر، راهکارهای پیش‌­برنده برای پیشگیری و درمات بیماری­های واگیر، راهکارهای نوآورانه برای یافتن راهبردهای درمان بیماری­‌های واگیر، نقش مهم سبک زندگی در افزایش سریع تعداد بیماری­‌های واگیر، نقش مهم روش­‌های فناوری نانو و بایو در تسهیل تحقیقات دارویی اخیر برگزار شد.

روز سوم با پنلی تحت عنوان "مشارکت زنان دانشمند در آینده دهکده جهانی؛ چه نقشی باید برای ارتقای مشارکت زنان دانشمند در سلامت جامعه ایفا کنیم؟" آغاز شد.

شرکت­کنندگان در این پنل به سخنان «رنا الدجانی»، دانشمند و استاد دانشگاه اردن، «سلیما البروانی» استاد دانشگاه سلطان قابوس عمان و پروفسور «رابعه حسین» از دانشگاه آقاخان کراچی گوش فرا دادند.

مهم­ترین موضوع مطرح شده در این سخنرانی حمایت از زنان و ضرورت پذیرش مسئولیت‌­های مهم و مدیریتی توسط زنان دانشمند بود تا بتوانند صدای خود را بهتر برسانند.
 
 
انتهای پیام
captcha