رسانه‌ها مروج اخلاق باشند/ تأمین عدالت نیاز به نظریه‌پردازی دارد
کد خبر: 3798960
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۹:۳۳
آیت‌الله دژكام:

رسانه‌ها مروج اخلاق باشند/ تأمین عدالت نیاز به نظریه‌پردازی دارد

گروه اجتماعی ـ نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس با انتقاد از بروز برخی بی‌اخلاقی‌ها در فضای مجازی گفت: رسانه‌ها باید مروج اخلاق باشند.

به گزارش ایكنا از فارس، به نقل از دفتر نهاد نمایندگی ولی فقیه در استان فارس، آیت‌الله لطف‌الله دژکام در دیدار با مدیرکل و معاونان صدا و سیمای مرکز فارس به طرح مباحث ضروری پیرامون رسانه ملی پرداخت.
وی در این دیدار با بیان اینکه رسانه‌ها باید مروج اخلاق باشند، گفت: متاسفانه امروز فضای مجازی اخلاق را زیر سئوال می‌برد و رهبری نیز در برخی از سخنرانی‌های خود اشاره فرمودند که وضع مناسبی نیست.
امام جمعه شیراز با بیان اینکه مقام معظم رهبری در سخنان خود در جمع خبرگان اخلاق انقلابی‌گری را درس داد، گفت: برخی اخلاق‌ها، اخلاق انقلابی است، یعنی باید اخلاق انقلابی‌گری را هم مشخص کنیم؛ بچه‌های انقلابی ما گاهی این چارچوب‌های اخلاقی را مراعات نمی‌کنند و ما لطمه می‌خوریم.
وی با بیان اینکه رهبری 11 مورد دوگانه مطرح کردند که باید در مورد آن مطالعه کنیم و این خیلی کار می‌برد؛ گفت: باید کارگروه ویژه برای دنبال کردن موضوع چارچوب‌های اخلاقی داشته باشیم؛ در سال 98 ممکن است آمریکا برای آسیب زدن به ما زور بیشتری نداشته باشد ولی تا از بالای گردنه رد شویم نیاز به اخلاق داریم.
نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس با اشاره به این فرمایش قرآنی «تَواصَوا بِالحَقِ‌ّ وَ تَواصَوا بِالصَّبر»، گفت: باید زمینه این صبر را ایجاد کنیم؛ حس محبت، دوستی و احترام به همدیگر را اگر ایجاد نکنیم مردم دیگر نمی توانند تحمل کنند.
آیت‌الله دژكام اضافه کرد: در احادیث داریم زمانی که بلا می‌آید مردم با هم همدل شده و با همکاری یکدیگر مشکلات را حل می‌کنند و آرام می‌گیرند؛ اما اگر این حس ایجاد شد که بلا برای عده‌ای هست و برای بقیه نیست، مردم صبر نمی‌کنند. این حس را القا کنیم که در جامعه همه درد همدیگر را می‌فهمیم. دشمن امروز فضاسازی کرده که مسئولین درد مردم را نمی‌فهمند.
امام جمعه شیراز تاکید کرد که حس همدلی و هم بستگی لازم است و گاهی باید این حس را القا کنیم که مدیران و مسئولان کارهای خوبی انجام می‌دهند چرا که این موضوع باعث آرامش مردم خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در خصوص عدالتخواهی، چند ماه در خطبه‌های نماز جمعه بحثی را دنبال و مطرح کرده است، گفت: قبل از صدور بیانیه گام دوم مجموعه خطبه‌های بنده را نگاه کنید؛ من در این باب حرف زده بودم و به نظرم آنچه من در این فضا القا کردم چارچوب‌های پاکیزه‌ای بود ولی جوابی نگرفتم و بیش از این نمی‌توانستم ادامه دهم. دلمان می‌خواهد وقتی حرفی مطرح می شود به گفتمان تبدیل شود.
آیت‌الله دژكام با تصریح اینکه هر فرد انقلابی دنبال حرف رهبری است اما تک تک به میدان می‌رویم و به نتیجه نمی‌رسیم؛ گفت: کار فرهنگی یعنی همه ما با هم شبکه باشیم و این وسط ضعفی داریم و باید آن را پیدا کرده و برای رفع آن تلاش کنیم؛ در بحث عدالتخواهی خصوصا در نظریه‌پردازی در باب عدالت باید این کار را می‌کردیم، تأمین عدالت نیاز به نظریه‌پردازی دارد.
نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس گفت: بعضی از امکانات، عمومی است و به اسم افراد تمام می‌شود؛ نظریه‌پردازی در باب عدالت باید مشخص کند که آیا از امکانات سوءاستفاده می‌شود یا حسن استفاده؟ اگر حسن استفاده می‌کند بازگشت به جامعه دارد و عادلانه است و اگر سوءاستفاده می‌کند جلویش را می‌گیریم.
آیت‌الله دژکام با بیان اینکه چنین مسائلی باید تبیین شود، گفت: در بحث عدالت باید در مسائل ریز شویم و پاسخی ارائه دهیم که معقول باشد و بعد با ظرافت کاری کنیم که در جامعه جا بیافتد؛ صدا و سیما چون دانشگاه ملی در این فضا وظیفه تربیتی دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در خصوص مسائلی که صدا و سیما با آن مواجه است یک رویکردهایی وجود دارد؛ با توجه به اینکه مقام معظم رهبری در این راستا مرتباً تأکید می‌کنند ما نیز مرتب تصحیح جهت می‌کنیم برای اینکه جهت گیری پشت سر رهبری وجود دارد، اما گاهی رهبر معظم انقلاب در نظر دارند که نکته‌ای به صورت ویژه بازنگری شود.
وی بیان کرد: صدا و سیما دو مورد را باید با هم جمع کند؛ یکی جهت‌گیری‌های ارزشی، دوم جلب مخاطب در سطح ملی و بین‌المللی، این کار دشواری است.
امام جمعه شیراز رسیدن به این دو هدف را نیازمند اعمال ظرافت و هنرمندی در کارها دانست و تاکید کرد: صدا و سیما باید ظرافت و هنرمندی ویژه‌ای در کارها و برنامه‌های خود داشته باشد که هم مخاطب را جذب کرده و باعث خستگی و فرار مخاطب از پیام انتقالی نشود و هم جهت‌گیری ارزشی داشته باشد.
نماینده ولی فقیه در فارس ادامه داد: مشکلی که دوستان در صدا و سیما دارند، همان‌طور که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم نیز فرمودند، این است که ما در بسیاری از کارهای خود مدل از پیش تعریف شده و امتحان پس داده‌ای نداریم تا از آن الگو بگیریم.
وی گفت: ما باید مدل مطلوبمان را بسازیم آن را اجرا کرده و در ادامه آسیب شناسی و رفع عیب کنیم؛ طبیعتا کار دشواری است و گاهی به یک چالش بدل می‌شود.
آیت‌الله دژکام با بیان اینکه صدا و سیمای فارس می‌تواند برای دیگر شبکه‌ها الگو باشد زیرا این ظرفیت در استان وجود دارد، به دیدار خود با قراملکی اشاره و اضافه کرد: زمانی که در دیگر نقاط بسته عمل می‌شد، شیراز در اوج موفقیت علمی خود سعه صدر و تضارت آراء را نشان داده؛ اینکه حرف مخالف را بشنود و احترام کرده بعد نقد کند.
وی ادامه داد: حتی از نظر مذهبی هم اینگونه بوده و مذاهب و ادیان گوناگون در همین فضا که مراجع زندگی می‌کردند در کنار هم قرار داشتند؛ در خیلی از شهرها هیچ مذهب دیگری نمی بینید نه اینکه باید دیده شود ولی واقعیت امر این است که در خیلی از شهرهای ما، مذهب دیگری جز تشیع وجود ندارد اما در شیراز مراجع بزرگ شیعه در کنار محله سکونت یهودی‌ها، مسیحیان یا زرتشتیان زندگی می کردند.
امام جمعه شیراز با تصریح اینکه این نوع کار و همزیستی بسیار سنگین تر و دشواری آن بیشتر و در عین حال نوع نگاه و کار ارزشمندتر است، گفت: اگر این مدل‌ها را در گذشته تاریخی خود شناسایی کنیم، می‌توانیم در آینده و در حیطه هنر و کارهای صدا و سیما از آن اقتباس و استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه ما امروز به این مدل کارها نیاز داریم، گفت: اگر می‌خواهیم جهانی شویم باید روش کار جهانی شدن را یاد بگیریم؛ از یک زاویه محدود نمی‌شود همه را پوشش داد ولی در عین حال می خواهیم حفظ جهات ارزشی خود را کرده باشیم.
امام جمعه شیراز با یادآوری اینکه سیره آیت‌الله سید نورالدین حسینی الهاشمی یا سایر بزرگانی مانند آیت‌‌الله العظمی سیدمحمد آیت‌اللهی یا آشیخ بهاالدین محلاتی قابل دقت است، گفت: این‌ها در مرجعیت بودند و کار کردند؛ سیره آن‌ها برای اینکه ما یاد بگیریم چگونه با ظرافت، ضمن رعایت حدود شرعی و ارزشی خود، با دیگران تعامل داشته باشیم، قابل دقت است.
وی با بیان اینکه در تشیع جنازه آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی، تمام یهودیان شیراز به صورت هیئت حرکت کردند، گفت: این چه نوع تعاملی بوده که نهایتا اینگونه خود را نشان داده است؟ پس می‌شود اینگونه کار کرد.
امام جمعه شیراز ادامه داد: امروز جوی بر افکار ما حاکم شده که اگر می‌خواهیم ارزشی باشیم باید برخورد تند انجام دهیم و اگر برخورد تند انجام دهیم دیگر جهانی دیده نمی‌شویم؛ ولی اگر تعامل انجام شود می‌توان جهانی شد؛ ما تعامل نیاز داریم و باید روی آن کار شده و مدل‌های قوی برای آن طراحی شود؛ البته ظرافت و دقت دارد اما شدنی است.
نماینده ولی فقیه در استان فارس همچنین گفت: متاسفانه در این 40 سالی که از انقلاب اسلامی گذشته به اندازه کافی نتوانستیم شکل و ساختار نظام خود را تبیین کنیم و بین مردم جا بیندازیم؛ به تعبیر حقوق دان‌ها ما نتوانستیم حقوق اساسی جمهوری اسلامی را درست تبیین کنیم.
وی با تصریح اینکه حقوق اساسی جمهوری اسلامی باید درست تبیین شود، گفت: در غیر این صورت هر روز سئوال می‌شود که به عنوان مثار کاری که رییس جمهور انجام نداده چرا رهبری انجام نمی‌دهد؟ این شبهات به صورت مفصل در جامعه وجود دارد.
آیت‌الله دژكام، دلیل وجود این شبهات و سئوالات را تبیین نشدن حقوق اساسی جمهوری اسلامی دانست و گفت: یعنی جایگاه رهبر، نوع وظایفی که مستقیما باید ورود کند، نوع وظایفی که باید هدایت کند و اینکه دیگران هستند که باید آن وظایف را انجام دهند و ایشان نباید دخالت کند و اگر دخالت کند شائبه دیکتاتوری ایجاد می‌شود و در مغایرت با اهداف نظام جمهوری اسلامی خواهد بود، این مسائل تبیین نشده است.
امام جمعه شیراز با بیان اینکه مشکل امروز این است که مردم نمی‌دانند در چارچوب نظام جمهوری اسلامی هر کس چه وظیفه‌ای دارد؟ گفت: خیلی از رفتارهای بعضی روحانیون که از نظر علمی درست است را مردم نمی‌پسندند؛ این فاصله به واسطه این پیش می‌آید که مردم شکل و ساختار حقوقی نظام را نمی‌دانند و ما در حقوق اساسی خوب کار نکردیم.
وی با اشاره به وجود بدنه قوی دانشگاهی و حضور انسان‌هایی با نگاه انقلابی، ارزشی و ولایی در شیراز، ورود به این عرصه را ممکن دانست و گفت: تبیین از نظر علمی قدم اول است و در ادامه مسئله در دست ارباب هنر قرار می‌گیرد تا با ظرافت کار خود مسئله را در جامعه جا بیاندازند ولی ما در حد تبیین هم در این مسئله کار نکردیم و باید خیلی بیشتر کار کنیم.
آیت‌الله دژكام با یادآوری اینکه با توجه به بیانیه گام دوم رهبری در خصوص این موضوع، شخصا با جدیت این موضوع را دنبال می‌کند، گفت: در دوره شاه دیکتاتوری عمل شد و کسی پایبند به مشروطیت نبود؛ امروز همان مسیر را می‌خواهیم برویم ولی رهبر تاکید دارند که به جمهوریت اهمیت دهید؛ وقتی به جمهوریت اهمیت دهید کسی نمی‌تواند کاری که رئیس جمهور نمی‌کند را از رهبر توقع داشته باشد.
امام جمعه شیراز ادامه داد: در زمان امام خمینی(ره) برخی می‌گفتند دیکتاتور می‌خواهیم در حالی که امام به دنبال جمهوریت بود. شما به فرد مورد نظر خود رای داده‌اید و او را داخل گود فرستاده‌اید؛ این مسئله را مردم باید متوجه شوند؛ اینکه بنده در خطبه اشاره کنم کافی نیست به نظر می‌رسد در این راستا صدا و سیما می‌تواند کار کند آن هم در حالی که چارچوب‌های کار را رهبری معین کرده است.
وی تاکید کرد که می‌توان تبیین حقوق اساسی را از دیدگاه رهبری مطرح و هر جا اختلافی پیش آمد از سخنان ایشان استفاده کرد؛ گفت: دبیرخانه تبیین نوآوری‌های مقام معظم رهبری در اندیشه سیاسی در این جهت می‌تواند همکاری و مطالب مدنظر ایشان را عمومی کند.
انتهای پیام

captcha