امام رضا(ع)؛ پرچم‌دار مواجهه تمدن اسلامی با دیگر ادیان
کد خبر: 3824455
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۴
آیت‌الله اعرافی:

امام رضا(ع)؛ پرچم‌دار مواجهه تمدن اسلامی با دیگر ادیان

گروه معارف _مدیر حوزه‌های علمیه کشور، امام رضا(ع) را پرچم‌دار مواجهه تمدن اسلامی با دیگر ادیان خواند و گفت: این امام بزرگوار از هویت اسلامی در برابر اندیشه‌های وارداتی دفاع کرد.

امام رضا (ع)؛ پرچم‌دار مواجهه تمدن اسلامی با دیگر ادیان/ محافظت از هویت اسلامی در برابر اندیشه‌های وارداتیبه گزارش ایکنا از زنجان، آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور ، ۱۴ تیرماه در آیین نکوداشت آیت‌الله سید محمد حسینی زنجانی اظهار کرد: نسل بزرگی از اندیشمندان و متکلمان از استان زنجان برخاستند و بررسی فهرست اشخاص و شخصیت‌های نورانی و عالمان این استان، انسان را شگفت‌‌زده می‌کند.
وی بزرگان و اندیشمندان را شناسنامه فرهنگی این استان دانست و گفت: از این شهر و استان عالمان، فیلسوفان و دانشمندان بزرگی برخاستند. مراجع تقلید، چهره‌های بزرگ و نخبگان برجسته‌ای از این استان ظهور کردند. آیت‌الله حسینی و آیت الله شبیری زنجانی از چهره‌های عصر ما در زنجان و ایران هستند و نقش عظیمی در قلمرو علم و اخلاق و فضیلت داشتند.

پیدا کردن ریشه‌ها برای هویت‌‌سازی
وی تصریح کرد: هویت نسل امروز و دختران و پسران ما زمانی درست شکل می‌گیرد که با شخصیت‌های فقید آشنا شوند و زمانی در مقابل هجمه ها می‌ایستند و از اصالت خود دفاع می‌کنند که ریشه‌های تاریخی خود را پیدا کنند و با مفاخر گره بخورند.
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور ادامه داد: اگر بخواهیم نسل امروز را در مسیر انقلاب و ارزش‌های متعالی دینی قرار دهیم، نخستین راه آن این است که آنها را با تاریخ پرشکوه کشور و اسلام و نیز مفاخر و عالمان آن آشنا کنیم.
این مسئول تاکید کرد: باید اصحاب هنر و رسانه در ساختن هویت ایمانی و علمی و ریشه‌دار کردن نسل امروز در تاریخ باشکوه قدم بردارند و با تولید آثار ارزشمند به انتقال این مفاهیم به نسل‌های آینده کمک کنند.
وی به نقش امام رضا(ع) در عرصه‌های بی‌بدیل حرکت‌های دینی اشاره کرد و افزود: اولین میدان تاثیرگذار فعالیت‌های ایشان، مواجهه تمدن اسلامی با دیگر ادیان و تمدن‌ها بود. این امام بزرگوار در مقابل اندیشه‌ها و ادیان دیگر پرچم‌داری و نگاه خاندان پیامبر(ص) را عرضه کرده است.

نقش امام رضا(ع) در جلوگیری از نفوذ اندیشه‌های وارداتی
آیت‌الله اعرافی یادآور شد: امام رضا(ع) از مباحث اسلام بین مسیحیت و یهودیت و فلسفه‌های وارداتی میدان‌داری کرده و توحید ناب و نبوت مبری از خطا در سخن مولا موج می‌زند. هویت و معرفت اسلامی را در برابر اندیشه‌های وارداتی محافظت کرده است.
وی دومین میدان مواجهه امام رضا(ع) را مواجهه با فرق و مذاهب در درون خانواده اسلامی دانست و گفت: در این هنگام مباحث گوناگون کلامی و حدیثی با قرائت متفاوت از اهل بیت(ع) پدید آمد که امام از هویت اهل‌بیت(ع) در برابر دیگر فرق و مذاهب با رعایت جوانب اسلامی دفاع کرد. تکمیل ساختمان فکر شیعی در قلمرو حدیث و فقه شکل گرفت.
وی با اشاره به اینکه پس از هر امامی شاهد یک ریزش و ظهور یک و چند انشعاب هستیم که از مسیر قطار اثنی عشری پیاده شدند، تصریح کرد: در عصر امام رضا(ع) انشعاب بزرگی به نام واقفیه در درون مکتب شیعی شاهد هستیم که امام این انحراف بزرگ را معالجه کرد.
وی ادامه داد: میدان چهارم میدان مواجهه سیاسی در پیچیده‌ترین حرکت سیاسی مامون بود که مامون با تاکتیک‌های هوشمندانه سعی در تسخیر امام داشت اما امام با هوشمندی از آن دست مایه‌ای برای هجرت بزرگ ساخت که در عصر پیشین ائمه سابقه نداشت.
مدیر حوزه‌های علیمه کشور حرکت امام رضا(ع) را هجرتی فرهنگ‌ساز دانست و افزود: مامون با کمال خفت در این میدان شکست خورد. هجرت‌های بزرگی داریم که کارساز بوده و نقطه عطفی در تاریخ محسوب می‌شود. قوام اندیشه اسلام و حیات نورانی اسلام به زنجیره‌هایی از هجرت‌های بزرگ برمی‌گردد. همان‌طور که هجرت شیخ طوسی به نجف نیز سرآغاز شکل‌گیری حوزه علمیه نجف شد.

وی خاطرنشان کرد: امام رضا(ع) چنان خلفای عصر را مغلوب کردند و اندیشه اسلام ناب را توسعه داده بود که خلفا عرصه را برای ابنای ایشان تنگ کردند. حوزه‌های علمیه امروز نیز باید درخشش عصر امام رضا(ع) را مد نظر قرار دهند.

الهام از چهره‌های فاخر در پیشرفت علم
وی با اشاره به اینکه پیشرفت‌های علمی ما با اشراف مقام معظم رهبری بوده‌اند، بیان کرد: اولین توصیه راهبردی بیانیه گام دوم انقلاب، علم، تحقیق و پژوهش است. حوزه‌های علمیه، آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها باید با نگاه و خیز جدید در عرصه‌های علمی ورود کنند و مرزهای علم و فناوری را درنوردند. ایران اسلامی باید از این وضع آشفته اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی عبور کند و باید از چهره‌های بزرگ الهام بگیریم و پیش رویم.
آیت‌الله اعرافی به شخصیت والای آیت‌الله حسینی زنجانی و خاندان ایشان اشاره و بیان کرد: یک شخصیت برجسته، یک شهر را از ۱ به ۱۰۰ می‌برد و این‌ها اوتاد و ارکان زمین و پایه‌های رشد و تعالی یک شهر هستند. دانش و فن ما باید اخلاق‌مدار باشد.
وی یادآور شد: در سیل اخیر بیش از ۱۰ هزار طلبه به کمک سیل‌زدگان شتافتند. دل یک روحانی مملو از خدمت به مردم و محرومان جامعه است. کسانی می‌خواهند حوزه سیاسی نباشد و برخی هم می‌خواهند سیاست‌زده سطحی باشد، اما حوزه باید سیاسی و دور از انحراف باشد.
انتهای پیام

captcha