استخراج نظام اقتصادی از جزوه فقه مکاسب ساده‌نگری است/ انتقاد از مرکز الگوی پیشرفت
کد خبر: 3844062
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۹:۳۲
آیت‌الله هادوی:

استخراج نظام اقتصادی از جزوه فقه مکاسب ساده‌نگری است/ انتقاد از مرکز الگوی پیشرفت

گروه حوزه‌های علمیه ــ استاد سطح خارج حوزه با انتقاد از فعالیت مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تأکید کرد: استخراج نظام اقتصادی از جزوه فقه مکاسب ساده‌نگری است.

استخراج نظام اقتصادی از جزوه فقه مکاسب ساده‌نگری است/ انتقاد از مرکز الگوی پیشرفتبه گزارش ایکنا، آیت‌الله مهدی هادوی تهرانی، 31 شهریورماه در ابتدای درس خارج خود که در مدرسه آیت‌الله‌العظمی گلپایگانی برگزار شد، به تفسیر آیه 32 تا 34 سوره شوری «وَمِنْ آيَاتِهِ الْجَوَارِ فِي الْبَحْرِ كَالْأَعْلَامِ ﴿۳۲﴾؛ إِنْ يَشَأْ يُسْكِنِ الرِّيحَ فَيَظْلَلْنَ رَوَاكِدَ عَلَى ظَهْرِهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ ﴿۳۳﴾، أَوْ يُوبِقْهُنَّ بِمَا كَسَبُوا وَيَعْفُ عَنْ كَثِيرٍ ﴿۳۴﴾» پرداخت و گفت: خداوند در آیه 31 فرمود که کشتی‎های با عظمت و بزرگ به باد وابسته هستند و اگر باد بایستد، حرکت آن‌ها متوقف می‌شود(البته این وابستگی مربوط به کشتی‌های دوران‌های قدیمی است).
وی افزود: این نمونه و مثالی از عظمت الهی است تا افراد خردمند، عبرت بگیرند؛ در آیه 33 و 34 هم فرموده است که اگر خداوند بخواهد باد می‌ایستد و اگر توفانی بفرستد کشتی‌ها نابود می‌شوند؛ البته این آیه فلسفه این نابودی را رفتار واعمال افراد  می‌داند و البته فرموده که خیلی  از گناهان را می‌بخشد.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه بخشش الهی در این موارد مهلت به انسان است، تصریح کرد: خیلی از کارهایی که ما انجام می‌دهیم، به تعبیر قرآن شایسته نابود شدن را به دست می‌آوریم، ولی باز مهلت و فرصتی می‌دهند که آیا از آن استفاده می‌کنیم.
رئیس موسسه رواق حکمت اظهار کرد: «بخشیدن» در همه موارد به معنای این نیست که خداوند برای همیشه گناهان آن‌ها را می‌بخشد، بلکه عذاب دنیا را لغو می‌کند، ولی اگر توبه نکنند، در قیامت گرفتار عذاب شدید الهی خواهند شد.
هادوی تهرانی با بیان اینکه برخی آیات قرآن در حد فهم عرفی مردم است، بیان کرد: گاهی مسایل در حد عرف نبوده، مثلا وقتی صحبت از نجوم شده بسیاری از مردم از این مسایل سر در نمی‌آورده‌اند.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به آیه 35 سوره مبارکه شوری «وَيَعْلَمَ الَّذِينَ يُجَادِلُونَ فِي آيَاتِنَا مَا لَهُمْ مِنْ مَحِيصٍ ﴿۳۵﴾»، گفت: در این آیه فرموده است کسانی که همه نعمت ها و عظمت الهی را در آسمان و زمین و دریا و درختان وتولد و مرگ و باران و حرکت کشتی‌ها در دریا را می‌بینند و باز هم در این نشانه‌ها مجادله می‌کنند، وقتی مثلاً در لحظه گرفتاری در توفان دریا می‌فهمند که هیچ راه نجاتی ندارند.
وی افزود: در مورد فرعون فرمود که ما آیات بزرگ الهی را به او نشان دادیم و در لحظه غرق شدن در آب ادعای ایمان کرد، ولی خدا ایمان او را نپذیرفت؛ خداوند فرموده کسانی که اینگونه مجادله می‌کنند، راه نجاتی جز توبه زودهنگام نخواهند داشت وگرنه توبه در لحظه مرگ به حال آنان سودی ندارد.
این استاد خارج فقه و اصول و تفسیر اظهار کرد: پیام این آیات آن است که پیداکردن من نیازی به فقه، فلسفه و دانشگاه و حوزه ندارد و خدا همه جا هست و کافی است با چشم دل نگاه کنید و ببینید، زیرا همه عالم پر از نشانه‌های الهی است، ولی متأسفانه وقتی می‌فهمیم و بیدار می‌شویم که مرگ به حلقوم رسیده است.
وی همچنین در درس خارج اقتصاد اسلامی خود با اشاره به نظریه اندیشه مدون خود بیان کرد: تدوین مکتب و نظام غیر از احکام، کاری فقهی است که کمتر مورد توجه واقع شده است.
هادوی تهرانی تصریح کرد: بنده 30 سال پیش نظریه اندیشه مدون را ارایه کردیم و نسخه‌ای از آن را خدمت مقام معظم رهبری فرستادم؛ بعد از مدتی از دفتر ایشان فرمودند که توضیح بیشتری در مورد این نظریه بدهیم و شاید تحت تاثیر این مسئله، نظریه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از سوی ایشان مطرح شد.
رئیس موسسه رواق حکمت اظهار کرد: ما در این نظریه معتقدیم که برخی عناصر در ساختن یک مکتب، جهانشمول و برخی موقعیتی است، بنابراین الگوی اسلامی از جهت اسلامی، جهانشمول و از جهت ایرانی بودن، موقعیتی است.
استاد سطح عالی فقه و اصول حوزه علمیه افزود: بعداً جلساتی در دفتر ایشان و با حضور معظم له برگزارشد و بنده نیز با دعوت شخص ایشان به این جلسات رفتم؛ الان چندین سال از طرح الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می‌گذرد تا این مدل عرضه شود؛ اخیرا یکی از طلاب جزوه‌ای به بنده دادند که موضوع آن فقه المکاسب است که بنده تصور کردم خود ایشان نوشته، ولی وقتی پرسیدم گفتند که توسط شورای راهبردی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تولید شده است.
هادوی تهرانی افزود: از سوی این افراد مطرح شده که این جزوه را مقدمه برای دستیابی به نظام اقتصادی اسلامی قرار داده‌اند؛ واقعاً در تعجب هستم که این دوستان ما چه تصوری از اقتصاد اسلامی دارند و چرا اینقدر ساده به مسئله نگاه کرده‌اند؛ این چه ربطی به نظام اقتصادی دارد؟ بعد از هشت سال، ده‌ها نفر جمع شوند و هزینه‌های زیادی صورت بگیرد، ولی جزوه فقه مکاسب بنویسند؛ آیا این مد نظر رهبری بوده است؟ این جزوه اگر کار یک فرد بود، قابل تقدیر بود، ولی رسالت الگوی اسلامی ایرانی این نبوده است.
انتهای پیام 
captcha