آيه 21 سوره روم نشان از اهميت بنيان خانواده در اسلام دارد
کد خبر: 1741112
تاریخ انتشار : ۱۹ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۱:۳۳

آيه 21 سوره روم نشان از اهميت بنيان خانواده در اسلام دارد

گروه اجتماعی: رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی امروز 19 بهمن‌ماه در مراسم افتتاحيه همايش «بررسی تطبيقی قوانين خانواده در كشورهای اسلامی» آيه 21 سوره روم را مبين اهميت نهاد خانواده در فرهنگ اسلام دانست.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، حجت‌الاسلام‌والمسلمين «علی‌اكبر رشاد» رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی در مراسم افتتاحيه همايش «بررسی تطبيقی قوانين خانواده در كشورهای اسلامی» كه از صبح امروز در سالن نشست‌های وزارت جهاد كشاورزی در حال برگزاری است، به تشريح آيه «وَ مِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَیْهَا وَجَعَلَ بَیْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِی ذَلِكَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَكَّرُونَ؛ و از نشانه‏هاى او اينكه از [نوع] خودتان همسرانى براى شما آفريد تا بدانها آرام گيريد و ميانتان دوستى و رحمت نهاد آرى در اين [نعمت] براى مردمى كه مى‏انديشند قطعا نشانه‏هایى است» پرداخت.
وی افزود: اصل خلقت همسر ـ كه منشأ تشكيل خانواده است ـ نيز همچون اصل آفرينش انسان و آسمان‌ها و زمين متعلق به خداوند و نشانه‌ای ديگر از آيات خداوند است لذا با توجه به اين مسئله نهاد خانواده بنيانی مقدس است كه تقدس آن بايد توسط زن و مرد حفظ شود.
رشاد آرامش را دومين ويژگی مورد توجه در اين آيه عنوان و اظهار كرد: به تصريح قرآن دستيابی به سكون و آرامش غايت خداوند برای ازدواج زن و مرد و شكل‌گيری نهاد خانواده و زمينه‌ای برای دستيابی به تعالی است.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی در ادامه به تشريح بخش دوم اين آيه مباركه پرداخت و درباره آن گفت: در اين قسمت خداوند مودت و رحمت را عامل تداوم اركان خانواده كه همان زن و مرد هستند عنوان می‌كند و با به‌كارگيری فعل «جعل» آن را موهبتی كه در زمان پيوند زناشويی به همسران عطا می‌شود.
به گفته اين عضو شورايعالی انقلاب فرهنگی طبق ادبيات قدسی ما كه شامل آيات قرآن، احاديث و روايات می‌شود پيوند زناشويی با مودت آغاز می‌شود و با رحمت و ارزش‌هايی نظير گذشت، احترام متقابل و ... تداوم می‌يابد.
وی با تأكيد بر اين مطلب كه جايگاه اخلاق در روابط خانوادگی مورد غفلت است، افزود: بر اساس اين آيه و آيات مشابه كه به نهاد خانواده و اهميت آن می‌پردازد رابطه‌ای كه اساس آن مبتنی بر رحمت و مودت است نبايد با حقوق قضايی تداوم يابد چرا كه با توجه به رهنمودهای اسلام رحمت و مودت مبانی ارزشی است.
حجت‌الاسلام رشاد با اشاره به اين مطلب كه چارچوب‌های اخلاقی خانواده نبايد با چارچوب‌های حقوقی مخدوش شود، اظهار كرد: البته حقوق اسلامی مرتبط با خانواده بسيار جامع و كامل و راهگشای بسياری از مشكلات است اما به عقيده من درخصوص مباحث خانواده فقه و اخلاق بايد در كنار هم مورد توجه باشند زيرا برآيند مودت و رحمت رفتارهای اخلاقی است.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی در بخش پايانی سخنان خود تجانس زن و مرد را ويژگی سوم مؤثر در تحكيم خانواده دانست و تصريح كرد: بنابر نظريه علما نفس مذكر و مونث ندارد و به قول استاد شهيد مطهری نيز حقوق زن و مرد مساوی نيست بلكه مشابه است.
اين عضو شورايعالی انقلاب فرهنگی در پايان تأكيد كرد: نگاه اخلاقی، حقوقی، تذهيبی، تربيتی و ... به مقوله خانواده به مبانی ارزشی استوار است كه مجموعه آنها در اسلام ذكر شده است.
captcha