دوری از «خوف» و «حزن» بالاترین نعمت دنیوی خداوند به متقین است
کد خبر: 2402301
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۱ - ۰۶:۳۴

دوری از «خوف» و «حزن» بالاترین نعمت دنیوی خداوند به متقین است

گروه اجتماعی: معاون پژوهشی مركز مشاوره مجتمع آموزشی امام خمينی(ره) با بیان اینکه دوری از «خوف» و «حزن» بالاترین نعمت خداوند به متقیان در دنیاست، گفت: خداوند علاوه بر بشارت به مؤمنان برای اعطای بهشت به آنان دوری از خوف و حزن را با تعبیر «لا خوف علیهم و لا هم یحزنون» را به‌عنوان بالاترین نعمت برای آنان برمی‌شمارد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه قم، حجت‌الاسلام و المسلمين محمدمهدی عباسی، معاون پژوهشی مركز مشاوره مجتمع آموزشی امام خمينی(ره) شب گذشته دهم شهريور در نشست «بررسی اضطراب و عوامل آن» در جمع دانشجويان طرح ضيافت انديشه در دانشگاه قم اظهار كرد: اضطراب در علم روان‌شناسی به معنی يك نگرانی شديد و غير عادی است گاهی علت آن هم مشخص نيست و با ترس و استرس نيز تفاوت دارد زيرا علت ترس و استرس معمولا مشخص است.
وی با بيان اينكه اضطراب يكی از عوامل اصلی مشكلات روان‌شناتختی است تصريح كرد: اساسا وجود اضطراب در انسان ضروری است و نه به طور كلی خوب مفيد است و نه مضر، اضطراب برای انسان به مقدار لازم نياز است و اگر از حد خود بگذرد اثرات منفی بسياری در ابعاد مختلف وجود انسان به جا می‌گذارد.
عضو انجمن روان‌شناسی اسلامی حوزه با اشاره به اينكه اضطراب بر روی تفكر، رفتار، احساس و جسم تأثيرگذار است و آن را دچار تغيير می‌كند تأكيد كرد: يكی از آثار اضطراب بر تفكر و انديشه انسان بدبينی است و معمولا انسان‌های مضطرب به تمام ابعاد زندگی بدبين هستند.
وی عدم تمركز و تصميم‌گيری مناسب را تأثير ديگر اضطراب بر انديشه و فكر دانست و عنوان كرد: احساس گيجی و سردرگمی، هراس و عدم كنترل شخصيت و احساس كلافگی دائم از تأثيرات اضطراب بر احساس انسان است.
حجت‌الاسلام عباسی پايين شدن كارآيی و عملكرد انسان در اجتماع، از دست دادن استقلال در تصميم‌گيری و عدم اعتماد به نفس را از اثرات منفی اظطراب به رفتار انسان دانست و افزود: تأثيرات منفی اظطراب به جسم انسان را می‌توان به بروز تپش قلب، سردردهای دائم و ميگرن، فشار خون و نامنظم شدن خواب و ... مثال زد.
استاد سطح عالی حوزه تصريح كرد: در مورد منجر شدن به اضطراب عواملی دخيل هستند كه برخی درونی و برخی عامل بيرونی و اجتماعی هستند؛ عدم توانايی و سازگاری با دگرگونی‌های محيط، اتفاقات رخ داده در كودكی، حوادث غير منتظره، احساس جدايی و طرد شدگی، عدم حمايت عاطفی از افراد مورد علاقه و افكار و توهمات نامناسب همگی از علل درونی و بيرونی افراد هست كه در طول زمان منجر به اضطراب غير عادی و مضر برای انسان می‌شود.
وی با بيان اينكه قرآن كريم علاوه بر كتاب هدايت و نسخه سعادت بشر، متنی روان‌شناختی است كه در آن عوامل زيادی برای منجر شدن به اضطراب و دوری از آن بيان شده است، ابراز كرد: بارها در قرآن وقتی از بهشت و انسان‌های متقی صحبت كرده است علاوه بر اينكه از چيزهای خوبی مانند باغ‌ها و قصرهای آنچنانی می‌گويد صراحتا دو چيز را برای بهشتيان نفی می‌كند و با عبارت «لاَ خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلاَ هُمْ یَحْزَنُونَ» به ما می‌آموزد كه اگر بتوان در دنيا ترس و ناراحتی را كه همان اضطراب است دور كرد و كسب آرامش و آسودگی کنیم بهشت دنيوی را برای خود مهيا كرده‌ایم.
اين نويسنده و پژوهشگر با بيان اينكه يكی ديگر از عوامل اضطراب در قرآن «كفر و عدم ايمان» است، اضافه كرد: ايمان به خدا و ياد خدا همواره به انسان آرامش و وحدت شخصيت می‌دهد و خداوند با بيان آيه « أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» اين نويد را به انسان داده است.
حجت‌الاسلام عباسی طمع و حرص، بی توجهی به نماز، ارتكاب گناه، سطحی‌نگری، پيروی نكردن از رهبر و امام، دروغ، قمار و استفاده از مشروبات الكلی را از ديگر عوامل ذكر شده در قرآن برای به‌وجود آمدن اضطراب دانست و افزود: دوری از تمامی اين نكات موجب كم شدن اضطراب و كنترل آن به قدر نياز می‌شود.
معاون پژوهشی مركز مشاوره مجتمع آموزشی امام خمينی(ره) با اشاره به عوامل پيشگيرانه اضطراب تصريح كرد: اجتماعی شدن و بالا بردن هوش اجتماعی، عدم سطحی‌نگری، تغذيه سالم، ورزش روزانه، نوشتن هيجانات و احساسات، خنده وشوخ‌طبعی و افزايش اعتماد به نفس و مرور روزمره موفقيت‌ها و نكات مثبت شخصی از عواملی است كه اگر انسان به آنها عمل كند باعث می‌شود خيلی كم به اضطراب مضر و غير كنترل شده مبتلا شود.
حجت‌الاسلام والمسلمين عباسی با بيان اينكه برای مبتلا نشدن و درمان اضطراب مضر بايد آن را كنترل كرد تأكيد كرد: انسان بايد از مشكل و عامل اضطراب خود آگاهی پيدا كند و با ارزيابی درست از آن و كوچك‌سازی عامل اضطراب بتواند آن‌را كنترل كند؛ همچنين افزايش مثبت‌نگری در زندگی و همواره به ياد خدا بودن و شاكر نعمات الهی عوامل مهمی هستند كه انسان می‌تواند به وسيله آن اضطراب را كنترل كند.
وی در پايان تأكيد كرد: مسلما هر انسانی اضطراب دارد و بلكه برای پيشرفت به آن نيازمند است اما بايد آن را با شناخت كنترل كند؛ هر انسانی نيازمند و علاقه‌مند به آرامش نيز هست لذا برای عدم ابتلا به اضطراب بايد آرامش را در چيزی جست و جو كرد كه هيچ گاه از بين نرود و همواره با وجود او احساس آرامش كرد و آن چيزی نيست جز خداوند متعال كه با ياد او دلها آرام می‌گيرد.
captcha