انسان عاقل سراغ رباخواری نمی‌رود/ دلایل تحریم ربا در قرآن
کد خبر: 3670642
تاریخ انتشار : ۱۸ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۱
آیت‌الله حسینی مازندرانی در گفت‌وگو با ایکنا:

انسان عاقل سراغ رباخواری نمی‌رود/ دلایل تحریم ربا در قرآن

گروه اقتصاد: آیت‌الله حسینی مازندرانی عنوان کرد: اگر خداوند متعال به صورت جدی رباخواری را محکوم کرده به این دلیل است که مردم آرامش داشته باشند؛ بنابراین انسان عاقل به سراغ چنین کاری نخواهد رفت.

آیت‌الله سیدرضا حسینی مازندرانی، استاد اخلاق و متولی حوزه علمیه امام حسین(ع) در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به بحث درباره اهمیت مقابله با ربا در اقتصاد کشور پرداخت و گفت: ابتدا باید عرض کنم که یکی از مهم‌ترین کارهای خیر و خدمت به اسلام، همین کار خبرگزاری شماست و نیازمند قدردانی است. قبل از انقلاب، کسی دنبال قرآن نبود اما یکی از برکات انقلاب اسلامی این است که از کودکان تا بزرگسالان به فکر حفظ قرآن هستند و این مسئله عجیبی است.
وی ادامه داد: ما هرچه داریم از قرآن داریم و هرچه هم نیاز داریم در قرآن هست بنابراین باید به وظیفه خود در قبال قرآن عمل کنیم. خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است: «إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ؛ كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده و نماز بر پا داشته و زكات داده‏ اند، پاداش آنان نزد پروردگارشان براى آنان خواهد بود؛ و نه بيمى بر آنان است و نه اندوهگين مى‌‏شوند » (البقره/277). قرآن کریم در اینجا بر ایمان و عمل صالح تأکید کرده است؛ چراکه لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
این استاد اخلاق حوزه علمیه قم تأکید کرد: اگر انسان، قرآن بخواند اما به دستورات آن عمل نکند فایده‌ای ندارد اما در صورت عمل به دستورات قرآن، کسی سراغ گناه نخواهد رفت. خداوند متعال در همه زمینه‌ها دستورات لازم را بیان کرده و فرموده است: «وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا هُوَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلَّا يَعْلَمُهَا وَلَا حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الْأَرْضِ وَلَا رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ؛ و كليدهاى غيب تنها نزد اوست جز او [كسى] آن را نمى‏‌داند و آنچه در خشكى و درياست مى‏‌داند و هيچ برگى فرو نمى‏‌افتد مگر [اينكه] آن را مى‏‌داند و هيچ دانه‏‌اى در تاريكي‌هاى زمين و هيچ تر و خشكى نيست مگر اينكه در كتابى روشن [ثبت] است» (الأنعام/59)
متولی حوزه علمیه امام حسین(ع) شهرری عنوان کرد: قرائت قرآن، نور چشم انسان را زیاد کرده و انسان را به خداوند نزدیک می‌کند بنابراین باید خوشحال بود که اکنون مردم ما در دوران پس از انقلاب در همه شهرها دارای محافل و مجالسی هستند و حتی خُردسالان هم به حفظ و قرائت قرآن روی آورده‌اند.
آیت‌الله حسینی مازندرانی عنوان کرد: اگر به دستورات ذات اقدس حق در قرآن کریم عمل کنیم، مملکت ما تبدیل به گلستان می‌شود. در روایات هم آمده است که اگر کسی دو رکعت نماز صحیح بخواند، خداوند متعال در قیامت، وی را مؤاخذه نمی‌کند و چنین کسی کارهای خلافی از قبیل رباخواری و مال مردم خوری نمی‌کند؛ بنابراین نماز خواندن و قرآن خواندن جلوی گناهان انسان را می‌گیرد.

 

انسان عاقل سراغ رباخواری نمی‌رود/ دلایل تحریم ربا در قرآن
وی درباره انتقادات به عملکرد نظام بانکی و اهمیت رعایت عقود شرعی از سوی نظام بانکی اظهار کرد: هر شخصی موظف است کلام مرجع خود را با جان و دل بپذیرد. ربا در لغت به معنای زیاده گرفتن است و در روایت هم آمده است که رباخواری همانند زنا با محارم در کنار خانه خداوند است و به همین دلیل از آن به عنوان جنگ با خداوند یاد شده است.
این استاد اخلاق حوزه علمیه یادآور شد: اگر خداوند متعال به صورت جدی رباخواری را محکوم کرده است به این دلیل است که مردم آرامش داشته باشند چراکه مملکتی که ربا در آن رواج پیدا کند، همه مردم آن گرفتار می‌شوند و مال آنها هم هدر خواهد رفت و آخرت خود را هم از دست می‌دهند؛ بنابراین انسان عاقل به سراغ چنین کاری نخواهد رفت.
حسینی مازندرانی افزود: خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است: «مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ؛ كيست آن كس كه به [بندگان] خدا وام نيكويى دهد تا [خدا] آن را براى او چند برابر بيفزايد و خداست كه [در معيشت بندگان] تنگى و گشايش پديد مى ‏آورد و به سوى او بازگردانده مى ‏شويد» (البقره/245) وقتی این آیه نازل شد، یکی از صحابه پیامبر(ص) فرمود خداوند که مستغنی است و چه نیازی به قرض کردن از ما دارد؟ پیامبر اسلام فرمود خداوند: می‌خواهد از شما قرض کرده و در آخرت قصری به شما عطا کند. آن شخص گفت من دو باغ در مدینه دارم ومی‌خواهم هر دو را به خداوند واگذار کنم اما پیامبر(ص) فرمود یکی را در راه خدا هزینه کرده و دیگری را برای خود نگه دارید.
وی تأکید کرد: خداوند قصر خود را در اختیار کسی قرار می‌دهد که ربا نخورد و در راه وی قرض‌‎‌الحسنه بدهد. اگر شخصی به واقع مسلمان باشد، حاضر نیست که ربا بدهد و ربا بگیرد. اکنون افراد بسیاری در کشور ما نیازمند هستند و باید به یاری آنها شتافت. پیامبر اسلام(ص) فرمود: اگر کسی صدا مسلمانی را بشنود و به داد وی نرسد، مسلمان نیست.
متولی حوزه علمیه امام حسین(ع) یادآور شد: حال اگر کسی از دیگران نزول بگیرد قطعا مسلمان نیست بنابراین جایگاه کسانی‌که ربا می‌گیرد و ربا می‌دهند در روز قیامت غیر از جهنم نیست.
این استاد اخلاق حوزه علمیه در پایان عنوان کرد: افرادی به دفتر خود بنده مراجعه کرده و انتقاداتی به عملکرد نظام بانکی دارند و مراجع هم در این زمینه زنگ خطر را زده‌اند بنابراین اگر خدای ناکرده بانک‌های ما به صورت اسلامی عمل نکنند یا قوانین را دور بزنند تا در فعالیت آنها ربا باشد، در معرض خطر هستند و اگر کسی به فکر قیامت است نباید به خاطر مال دنیا، آخرت خود را به خطر بیاندازد.

captcha