آیا متانول یا الکل صنعتی می‌تواند باعث کشتن ویروس کرونا شود؟
کد خبر: 3886367
تاریخ انتشار : ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۸

آیا متانول یا الکل صنعتی می‌تواند باعث کشتن ویروس کرونا شود؟

این روزها و در شرایط شیوع كرونا، شاهد افزایش آمار تعداد فوتی‌های ناشی از مصرف الكل صنعتی هستیم. متأسفانه باور غلطی اخیراً در میان برخی از مردم ایجاد شده است كه الكل صنعتی خاصیت ضدعفونی بدن دارد و همین مسئله موجب بروز چنین مشكلاتی شده است.

به گزارش ایكنا از فارس، الکل‌های رایج و مورد استفاده در حال حاضر شامل اتانول (الکل سفید یا الکل طبی)، متانول (الکل صنعتی یا الکل چوب)، ایزوپروپیل الکل و اتیلن گلیکول(ضدیخ) هستند.

فقط الکل طبی یا اتانول خاصیت ضدمیکروبی و ضد عفونی دارد و بهترین نوع آن الکل۷۰ درصد است، محدوده آن می‌تواند بین ۶۰ تا ۸۰ درصد باشد و خارج از این محدوده، اثرات ضدمیکروبی و ضد عفونی خوبی را دارا نیست.

ایزوپروپیل الکل به عنوان حلال و مایع تمیزکننده به کار می‌رود، خاصیت ضدعفونی‌کننده و ضدمیکروبی آن به مراتب کمتر از اتانول است، در ساخت انواع شیشه‌شورها، رنگ‌ها، صابون‌ها، لوسیون‌ها، اسپری‌های مو و مواد آرایشی، صنعت چاپ کاربرد دارد.

اتیلن گلیکول(ضدیخ): بی رنگ، بی بو و شیرین مزه است، به‌عنوان ترکیبی از ضدیخ در اتومبیل کاربرد دارد و در صنعت در ساخت پلی استر به کار می‌رود، به دنبال خوردن می‌تواند مسمومیت‌کشنده ایجاد کنند.

متانول (الکل صنعتی یا الکل چوب): این نوع الکل، کاربرد وسیعی در صنعت دارد و به عنوان پاک‌کننده و براق‌کننده استفاده می‌شود، توسط یک شیمیدان آلمانی به نام ماتیاس پیر در سال ۱۹۲۳ کشف شد، متانول ماده‌ای سمی است و از طریق پوست (جذب پوستی)، تنفس و خوردن می‌تواند باعث ایجاد مسمومیت شود، خاصیت ضدعفونی و ضدمیکروبی آن بسیار کم و در بین الکل‌ها از همه ضعیف‌تر است، نوشیدن آن می‌تواند باعث کوری (موقت یا دائم) و حتی مرگ شود، این الکل به هیچ عنوان مصرف خوراکی ندارد.

در روزهای اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا و کمبود الکل طبی، بسیاری از مردم، برای ضدعفونی دست‌ها از متانول استفاده می‌کنند، همان‌طور که ذکر شد خاصیت ضدمیکروبی و ضد عفونی آن بسیار ضعیف است و ضرر آن بیشتر از سود آن است و می‌تواند از طریق پوست جذب شده و باعث مسمومیت و تخریب پوست دست شود، بنابراین برای این موارد به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

در بین مردم به ویژه آن‌هایی که به دستورات پزشکی و بهداشتی توجه ندارند و یا معتقدند که الکل می‌تواند به شکل خوراکی، کل بدن را ضدعفونی کرده و در زمان اخیر می‌تواند کرونا را نابود سازد و خوردن الکل طبی و در شرایط نبود آن، متانول را به جای آن مصرف کنند که هیچ‌کدام به شکل خوراکی خاصیت ویروس‌کشی در بدن را ندارند و علاوه بر آن، متانول می‌تواند منجر به کوری یا مرگ فرد شود.

برخی از افراد سودجو در جامعه با افزودن موادی از جمله وایتکس به متانول رنگ آن را تغییر داده که به رنگ الکل طبی در می‌آید(سفید روشن)، اما تمامی خواص سمی خود را دارد و احتمالاً به‌عنوان الکل سفید یا طبی به خورد مردم می‌دهند که عوارض زیادی را برای فرد به دنبال دارد.

در روزهای اخیر تعداد مسمومان با متانول به شدت رو به افزایش است که به دو دلیل این مسمومیت همچنان سیر صعودی دارد. نخست اینکه بعضی از افراد مصرف الکل داشته‌اند و در حال حاضر در نبود الکل طبی روی به خوردن متانول آورده و دسته دوم برای ضدعفونی بدن خود در برابر ویروس کرونا آن را مصرف می‌کنند که هیچ‌کدام از این روش‌ها، جنبه علمی ندارد و هیچ‌گونه خاصیت ضدعفونی کردن بدن یا جایگزین کردن آن به جای اتانول (الکل طبی) جنبه علمی ندارد.

تعدادی از این بیماران به دلیل وخامت حالشان فوت کرده‌اند و تعدادی هم بسیار بدحال در ICU بستری هستند. از عوارض جدی مسمومیت با متانول، کوری موقت یا دائم هم می‌تواند باشد، بنابراین با توجه به موارد ذکر شده به‌طور خلاصه نکات زیر را رعایت کنیم:

۱- به هیچ وجه از متانول یا الکل صنعتی برای ضدعفونی دست‌ها و یا از خوردن آن برای ضدعفونی و از بین بردن ویروس کرونا استفاده نکنیم.

۲- متانول، خوراکی نیست و خوردن آن مسمومیت کشنده و کوری را به دنبال دارد.

۳- به توصیه‌های پزشکی بهداشتی تیم‌های پزشکی دقت و توجه زیاد شود.

۴- برای تهیه الکل برای ضدعفونی کردن دست‌ها به منابع مورد اطمینان و معرفی شده از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی مراجعه شود.

فاضل گودرزی، متخصص مسمومیت‌ها- داخلی و سم‌شناسی بالینی و عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی شیراز

انتهای پیام
captcha