انکار مکتب اقتصادی جفا به اسلام است / ورشکستگی نظری سیوسیالیسم و سرمایه‌داری
کد خبر: 3927177
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۷
آیت‌الله هادوی تهرانی:

انکار مکتب اقتصادی جفا به اسلام است / ورشکستگی نظری سیوسیالیسم و سرمایه‌داری

استاد سطح عالی فقه حوزه علمیه در واکنش به سخنان یکی از اساتید حوزه درباره اقتصاد اسلامی، گفت: اینکه بگوییم غرب و شرق اقتصاد دارند و سوسیالیسم و سرمایه‌داری مکتب اقتصادی هستند، ولی اسلام فاقد چنین مکتبی است، جفا به اسلام است.

انکار مکتب اقتصادی جفا به اسلام است/ اعلام ورشکستگی نظری سیوسیالیسم و سرمایه‌داریبه گزارش ایکنا، آیت‌الله مهدی هادوی تهرانی، استاد سطح عالی حوزه، 13 مهرماه در درس خارج فقه خود با اشاره به طرح برخی مباحث در مورد اقتصاد اسلامی در روزهای اخیر در فضای رسانه‌ای، گفت: گاهی این مسئله مطرح می‌شود که اسلام اقتصاد و مکتب اقتصادی ندارد؛ برخی رفقا می‌گویند ما اقتصاد اسلامی نداریم، شما چه درسی می‌دهید؟ البته مثال‌هایی هم که می‌زنند نشان می‌‌دهد آشنایی چندانی با این مباحث ندارند.

وی با بیان اینکه برخی افراد می‌گویند آیا برای محاسبه نرخ تورم و کنترل آن آیه و روایت داریم؟ افزود: وقتی ما سخن از اقتصاد اسلامی می‌گوییم منظورمان این نیست که روش محاسبه مثلاً نرخ تورم منطبق بر کدام آیه است؟ یا روش محاسبه منحنی فلاکت و روش محاسبه فلان سود، کدام آیه و روایت است؛ اقتصادِ توصیفی کار قرآن و حدیث نیست؛  کارِ قرآن و حدیث، اقتصادِ دستوری است.

استاد فقه و اصول حوزه علمیه اضافه کرد: دوستان چون فرق میان دانش‌های دستوری و توصیفی را نمی‌دانند و شاید در عمرشان به این اصطلاح هم برخورد نکرده باشند مثال‌های نادرستی هم می‌گویند که اشتباه است. 

استاد سطح عالی حوزه با بیان اینکه اقتصاد در قرآن و روایات هست، افزود: مگر اختلاف سوسیالیسم و سرمایه‌داری بر سر محاسبه نرخ تورم و منحنی فلاکت است؟ این دو مکتب مهم اقتصادی، بحثشان این چیزها نیست؛ سوسیالیسم به اقتصاد دولتی و غیرآزاد معتقد است و نقش بازار را نفی می‌کند و اقتصاد لیبرال و سرمایه‌داری هم اقتصاد دولتی را قبول ندارد و به بازار آزاد اعتقاد دارد.

آیت‌الله هادوی تهرانی اضافه کرد: اسلام هم در این نوع مباحث نظر دارد؛ مثلاً در بحث مالکیت، نقش دولت و ...؛ اسلام می‌گوید نه این و نه آن، نقش خاصی برای دولت تعریف و وظایفی را بر دوش آن گذاشته است.

اعلام ورشکستگی نظری سیوسیالیسم و سرمایه‌داری

وی افزود: بنده 30 سال قبل در مقاله‌ای به اقتصاد در قرآن پرداختم و به کنگره بین‌المللی قرآن و مسائل روز که در مدرسه آیت‌الل‌العظمی گلپایگانی برگزار شد، ارائه کردم و سال‌ها بعد در قالب کتابی منتشر شد؛ بنده در این اثر فقط با تکیه بر قرآن، ساختار اقتصادی اسلام را تبیین کردم.

رئیس مؤسسه رواق حکمت با بیان اینکه بالارفتن و پایین آمدن قیمت‌ها ربطی به اقتصاد اسلامی ندارد، اظهار کرد: بنابراین اسلام اقتصاد دارد که نه سوسیالیستی و نه آزاد سرمایه‌داری است؛ اخیراً در برخی مقالات کشورهای پیشرفته دوره معاصر دیدم که حتی ادبیات برخی از مطالب آنان که جزء مسلمات و مطالب درسی شده است، می‌گویند که اقتصاد نمی‌تواند صدردرصد آزاد یا دولتی باشد.

وی اضافه کرد: سوسیالیست‌ها می‌گویند بازار هم باید نقش ایفا کند و غربی‌ها می‌گویند دولت هم می‌تواند در اقتصاد نقش داشته باشد؛ مفهوم اولیه این سخنان به معنای اعلام ورشکستگی نظری سوسیالیسم و سرمایه‌داری است.

استاد سطح عالی حوزه اضافه کرد: اسلام 1400 سال قبل این نظر را ارائه کرده است، لذا اینکه بگوییم غرب و شرق اقتصاد دارند و سوسیالیسم و سرمایه‌داری مکتب اقتصادی هستند، ولی اسلام ندارد، جفا به اسلام است.

آیت‌لله هادوی تهرانی بیان کرد: البته برخی دوستان اینقدر صداقت و صراحت دارند که بگویند اسلام، اقتصاد ندارد(که البته نظر نادرستی است)، ولی برخی همین قدر صداقت و صراحت را هم ندارند، لذا می‌گویند اسلام اقتصاد دارد، ولی به آن باور قلبی ندارند، می‌گویند اسلام، اقتصاد دارد، اما گامی در راستای تحقق آن برنمی‌دارند و هر اندیشه‌ای که بتواند اقتصاد اسلامی را محقق و به نحو جدی مطرح کند نفی می‌کنند.

استاد حوزه علمیه تصریح کرد: این افراد به نام طرفداری از اقتصاد اسلامی جلوی تحقق آن و طرح اندیشه صحیح اقتصاد اسلامی را می‌گیرند و نمی‌گذارند سرمایه‌گذاری علمی و هزینه مناسبی در این مسیر صورت بگیرد یا طوری سرمایه‌گذاری می‌کنند که باعث بدبینی به این اقتصاد و سبب تخریب آن شود.

استاد سطح عالی حوزه علمیه اظهار کرد: هزینه‌ها در موارد بی‌ثمر و به صورت پراکنده صرف می‌شود، لذا اقتصاد اسلامی بروز و ظهوری ندارد و همین مسئله سبب می‌شود که برخی تصور کنند اسلام، اقتصاد ندارد.

انتهای پیام
captcha