کد خبر: 4373330
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۸:۱۳
سیدمختار هاشمی:

رسول رحمت بهترین محور برای وحدت امت اسلامی است

شیخ طریقت قادریه سوله‌ای دولاب گفت: وحدت اصل مهمی در اسلام است؛ إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ. تا وحدت نباشد امت اسلامی شکل نخواهد گرفت لذا استادان و محققان دینی باید تأکید کنند وحدت فقط شعاردادن نیست و وحدت با ایجاد مساوات در بین همه برقرار می‌شود.

هاشمی

به گزارش ایکنا، سیدمختار هاشمی، شیخ طریقت قادریه سوله‌ای دولاب، دهم شهریورماه در نشست علمی «در پرتو انوار حضرت مصطفی(ص) جایگاه میلاد حضرت ختمی مرتبت(ص) در زندگی عارفانه اهل طریقت» که از سوی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد، گفت: خداوند در شأن حضرت ختمی مرتبت(ص) فرموده است که پیامبر(ص) رحمه للعالمین است و به جان او قسم می‌خورد که: لَعَمْرُكَ إِنَّهُمْ لَفِي سَكْرَتِهِمْ يَعْمَهُونَ؛ [ای پیامبر!] به جان تو سوگند، آنان در مستی خود فرو رفته و سرگردان بودند و ما وقتی مراسم میلاد و مولودخوانی برگزار می‌کنیم، برای پاسداشت عظمت چنین پیامبری است. 

وی با اشاره به آیه: «فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ»، افزود: آیه بر این نکته تأکید دارد که خداوند به برخی خانه‌ها و مجالس ذکر اذن داده است تا نام خدا در آن‌ها رفعت پیدا کند. از این جهت ما نمی‌پرسیم که چه کسی وارد مجلس مولودی اهل طریقت ما می‌شود و چه عقیده‌ای دارد؛ در این مجالس تفیتش عقاید در کار نیست و همه می‌توانند وارد مجلس آشتی شوند و از رحمت الهی بهره ببرند. 

هاشمی تصریح کرد: وقتی به این مجالس، دارالسلام و مجالس شادی می‌رویم مسیر توبه برای ما باز می‌شود؛ چنان چه قرآن کریم فرموده است: راه توبه برای همه باز است (وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ). عبدالقادر(از بزرگان شیخ قادریه) گفته است تقوا همان بیان ذکر لا اله الا الله است و ذکر هم ویژه پیامبر و مولای درویشان امیرمؤمنان(ع) است از این رو تنها روش در طریقت، ذکر است.

شیخ طریقت قادریه سوله‌ای دولاب با اشاره به ذکر سماع، اظهار کرد: ذکر سماع بخشی از میراث معنوی زنده در کشور است که در سال 1396 ثبت شده است و دارای ادبیات کلامی و موسیقی دف و طبل و نی است. شوق و مشاهده و یقین، کارکردهای بیرونی این ذکر است و باعث تقویت هویت قومی و فرهنگی می‌شود. 

هاشمی با بیان اینکه مجالس مولودی‌خوانی‌ مجالسی است که چراغ و روشنایی آن نام مبارک پیامبر(ص) است به طرح این سؤال پرداخت که چرا در کردستان در طول سال این مجالس برگزار می‌شود و ادامه داد: ابن حجر از بزرگان این طریقت می‌گوید هر ساعت و هر روز و هر ماه و هر سال به بهانه رحمت للعالمین بودن پیامبر می‌توانیم این مراسم را انجام دهیم لذا مختص ماه ربیع نیست.

وی افزود: برخی منکرین هم می‌پرسند آیا خود حضرت روز خود را جشن می‌گرفته است؟ الازهر که از دانشگاه‌های مرجع عالم اسلام است فتوا داده است که حضرت رسول اکرم(ص) برای افتخار به روز مولود خود دوشنبه‌ها روزه می‌گرفت. بنابراین همانطور که ایشان هر دوشنبه روزه بودند ما هم می‌توانیم غیر از ایام ربیع برای ایشان مولودی بگیریم.

هاشمی با بیان اینکه خاستگاه اصلی آئین مولودی در کردستان شکل گرفته است نه در بین اعراب، اضافه کرد: استاد اسماعیل شمس می‌گوید برای اولین بار در سال 604 هجری قمری در ایام هشتم تا دوازدهم ربیع علما و شعرای اهل طریقت از مصر و شام و ... با نوای دف و موسیقی این مراسم را گرفتند. رسول جعفریان هم می‌گوید در دوره ایوبیان مراسم مولودخوانی در سراسر جهان اسلام رواج داشت و 360 کتاب مولودی‌خوانی نوشته شده که برترین آن متعلق به شیخ برزنجی است.

نقش مولودی‌خوانی پیامبر(ص) در کردستان

وی تأکید کرد: مولودی‌خوانی واسطه و ارتباط مردم کرد با پیامبر (ص) و اعلام وحدت و همگرایی با سایر مسلمانان است، همچنین رکن ادبیات دینی در کردستان، وجود پیامبر(ص) است.

این عالم اهل طریقت قادریه با تأکید بر اینکه مجالس مولودی همچنین ذکر سماع رفیع‌ترین نمادهای فرهنگی است که در آثار ملی ثبت شده است، اضافه کرد: موضوع دیگر محوریت پیامبر(ص) در زندگی همه مؤمنان است و خدا با ذکر صلوات این ارتباط معنوی را حفظ کرده و براساس باور همه مؤمنان، حضرت پناه همه مؤمنان است.

وی با بیان اینکه دلایل الخیرات از جمله کتبی است که در مورد صلوات در این طریقه نوشته شده است، به بحث وحدت پرداخت و ادامه داد: وحدت اصل مهمی در اسلام است؛ إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ. تا وحدت نباشد امت اسلامی شکل نخواهد گرفت لذا استادان و محققان دینی باید تاکید کنند وحدت فقط شعاردادن نیست و وحدت با ایجاد مساوات در بین همه برقرار می‌شود و رسول الله(ص) بهترین محور برای وحدت است.

هاشمی با بیان اینکه یکی از خصوصیات مهم قرآن آن است که بیشترین آیات آن متشابهات است که ما را وادار می‌کند از دلایل عقلانی درفهم قرآن استفاده کنیم و از سطحی‌نگری دور شویم و به حقیقت برسیم، گفت: اختلاف در تفاسیر و تنوع در مذاهب و اقوام باید موجب غنای فرهنگی و فکری شود نه اختلاف و دشمنی لذا وحدت با حفظ مذاهب و مکاتب فکری معنا می‌یابد. باید تنوع و تفاوت‌ها را بپذیریم و توجه بیشتری به مؤلفه‌های فرهنگی داشته باشیم؛ دانشگاه‌ها باید تلاش بیشتر در این زمینه انجام دهند؛ الان جهان اسلام در بیشترین تشتت قرار دارد و وحدت از دسترس جهان اسلام خارج است و اصلاً زیبنده جوامع اسلامی نیست. 

شیخ طریقت قادریه سوله‌ای دولاب با اشاره به جایگاه ذکر بسمله و سادات در این طریقت، اظهار کرد: همه سوره‌های قرآن با بسمله شروع می‌شود و بسم الله الرحمن الرحیم جزئی از سوره‌ها است. همچنین در مورد سادات این تأکید لازم است که سادات در طریقت قادریه ولایت معنوی دارند و رهبران مشایخ از خاندان سادات هستند.

شرط تحقق وحدت

هاشمی تصریح کرد: اگر بخواهیم جامعه به وحدت برسد باید ریشه‌های تبعیض از بین برود و اینکه شهروندی خود را برتر از شهروند دیگر نداند. رهبر شهید تلاش زیادی برای وحدت کردند ولی بخش‌هایی از جامعه همراه نبودند اما باید در این مسیر حرکت کنیم تا تفاوت‌ها کم شود. آمدن من به دانشگاه ادیان و اینکه با هم غذا خوردیم هم در همین راستا است.

وی تأکید کرد: 85 درصد احادیث ما با هم یکسان است و مشترکات زیادی داریم؛ بنده در انجمن اسلامی انگلیس این باور را داشتیم که هر کسی که قائل به ختم نبوت بود با ما وحدت دارد؛ امروز هم همه باید در برابر دشمنان دین به خصوص اسرائیل یک فکر و یک رأی باشیم و بدانیم این وحدت خیلی ضروری است و باید بر روی آن کار کنیم. 

هاشمی با بیان اینکه خارق‌العادات بنابر عقیده اهل سنت معجزه و امداد غیبی است، افزود: در قرآن هم آمده است که ابراهیم را در آتش افکندند و از آن سالم بیرون آمد؛ دروایش هم گاهی با توکل به خدا وارد آتش می‌شوند و معتقدند این خداست که می‌تواند بسوزاند یا نسوزاند.

وی تاکید کرد: البته این کارها حاشیه‌ای و جنبی است و این افراد در عالم حیرانی هستند و اگر هم اجازه این کارها صادرشده است در برابر کسانی است که منکر این طریقت هستند.  البته بنده در حال انجام مطالعاتی هستم که می‌گوید هر چیزی را که عقل نمی‌تواند هضم و تفسیر کند دلیلی برای باطل بودن آن نیست.

وی تأکید کرد: دراویش از ارواح طیبه اولیاء و انبیاء برای انجام این نوع کارها استمداد می‌کنند برخلاف مرتاض‌های هندی و ...  که با ریاضت نادرست برخی کارها را انجام می‌دهند.

کارهای خارق عادت لزوماً توحیدی نیست

حجت‌الاسلام و المسلمین تسخیری، استاد دانشگاه ادیان و مذهب هم در سخنانی، گفت: کسانی از ادیان زمینی هستند که بدن را طوری تربیت کرده‌اند که تابع آنان است و با آن کار خارق‌العاده می‌کنند یعنی لزوماً این نوع کارها در مدار توحید نیست؛ البته این به معنای آن نیست که هر کسی این کارها را بکند موحد نیست.  
 
تسخیری با اشاره به برخی آیات وحدت در قرآن از جمله ان امتکم امه واحده، گفت: واژه امت یعنی همه به یک مادر برگشت دارند. لفظ امت خودش بیانگر مسیر و هدف واحد است نه اینکه یک فکر و اندیشه داشته باشیم و یک قول را بگوییم و عمل کنیم. 

وی افزود: الان طریقت قادریه بیش از 50 نوع در دنیا دارد ولی در اصول یکسان هستند و همین وحدت باعث سیادت و وسط بودن امت اسلامی است و امت وسط زمانی الگوست که به دیگری مجال بدهد حرف خود را بزنند و خودش هم حرفش را بزند. 

استاد دانشگاه ادیان و مذاهب بیان کرد: همه تصور می‌کنند وحدت یعنی فقط در برابر دشمن متحد باشیم ولی این بخشی از وحدت است و وحدت در غیر برابر دشمن هم لازم است. بسیاری از مدعیان وحدت متأسفانه با اینکه علم دارند ولی در عمل پایبند نیستند.

تسخیری اظهار کرد: وحدت، خواهان اجرای عدالت و عدم تبعیض و خواستار دلبستن افراد جامعه به یکدیگر است و اینکه هر کسی بپذیرید آن چه برای خود می‌پسندد برای دیگری هم بپسندد و برعکس.

انتهای پیام
خبرنگار:
علی فرج زاده
دبیر:
معصومه امام وردی
captcha