نخستین گردهمایی مدیران شعب استانی ایکنا برگزار شد

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) همزمان با فرارسیدن ایام محرم‌الحرام امسال، مدیران شعب استانی ایکنا برای نخستین‌بار در سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور گردهم آمدند.

چهارشنبه و پنجشنبه، 15 و 16 آبان‌، ایکنای مرکز میزبان مدیران شعب استانی از 30 استان کشور شد، این گردهمایی در صبح روز چهارشنبه، با سخنرانی حجت‌الاسلام سیدمهدی تقوی، رئیس سازمان فعالیت‌های قرآن دانشگاهیان کشور در سالن همایش این سازمان آغاز شد.

بازدید از خبرگزاری، معرفی سرویس‌های خبری و توضیح دبیران برنامه‌ بعدی این گردهمایی بود، بعد از ظهر چهارشنبه کارگاه خبرنویسی پیشرفته با تدریس احمد توکلی، استاد روزنامه‌نگاری برپا شد.

دبیران شعب استانی چهارشنبه شب به بارگاه حضرت شاه عبدالعظیم حسنی(ع) واقع در شهرری مشرف و میهمان این امامزاده واجب‌التعظیم شدند.

صبح پنجشنبه، برنامه با کارگاه خبر فعالیت‌های قرآنی آغاز شد، در ادامه دبیران در کارگاه روش عملکرد سایت جدید، با  روش کار در فضای جدید وب خبرگزاری آشنا شدند، بعد از ظهر پنجشنبه، دبیران شعب استانی ایکنا به ارائه نظرات و بیان پیشنهادات خود به مدیرعامل ایکنا پرداختند.

ایجاد تحول در سبک زندگی، راه رسیدن به تمدن اسلامی است

حجت‌الاسلام سید‌مهدی تقوی، رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور در مراسم افتتاحیه این گردهمایی، با تأکید بر این‌که ایجاد تحول در سبک زندگی انسان، راه رسیدن به تمدن اسلامی است، گفت: مأموریت اصلی این جریان‌سازی و ایجاد تحول، بر دوش فعالان حوزه تبلیغ و همچنین خبرنگاران خبرگزاری تخصصی قرآن کریم قرار داشته و در همین راستا باید تلاش کنیم تا میزان فاصله جامعه اسلامی با نقطه مطلوب که همان جاری شدن کامل تمدن اسلامی است را سنجیده و در افزایش سرعت نیل به این هدف کوشش کنیم.

وی افزود: در همین راستا، حرکت به سمت ترویج تمام و کمال سبک زندگی دینی از اهمیت والایی برخوردار بوده و در این مسیر باید ویژگی «مبشر» بودن اخبار، بر ویژگی «منذر» بودن آن‌ها غلبه داشته باشد؛ چراکه این امر سبب تقویت روحیه امیدواری در اقشار مختلف جامعه خواهد شد.

رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور با اشاره به این‌که خبرنگاران قرآنی باید در راستای مدیریت ارزش‌های دینی تلاش کنند، ابراز کرد: کالبد‌شکافی مسائل روز جامعه با فعالیت‌های مستمر اتاق فکر خبرگزاری ایکنا و همچنین ایجاد خروجی کارشناسانه از اخبار دینی و قرآنی، نکاتی است که باید مد نظر قرار گیرد.

حجت‌الاسلام تقوی تصریح کرد: خوشبختانه اعتمادی که مردم نسبت به قرآن کریم و روایات معصومین(ع) دارند، سبب شده است که پذیرش اخبار دینی و قرانی در جامعه فراوان باشد؛ از این‌رو باید از این ظرفیت به بهترین شکل استفاده کرده و با تحلیل و بررسی مناسب و کارشناسانه موضوعات روز از بعد دینی، میزان اشاعه این احکام را در جامعه افزایش داد.

وی اظهار کرد: دوری از تخریب شخصیت‌های دولتی و نقد عالمانه آنان، جریان‌سازی خبری دینی و قرانی و همچنین رعایت سرعت و دقت در ارسال اخبار، از جمله مهم‌ترین مسائلی است که باید مورد توجه خبرنگاران قرار گیرد.

مسئول محوری، ایراد اساسی تولید خبر است

توکلی در کارگاه خبرنویسی پیشرفته به بیان بعضی از آسیب‌های کار در این حوزه پرداخت و اظهار کرد: مسئول محوری در تولید اخبار ایراد اساسی تولید خبر است.

وی ادامه داد: با مقایسه‌ها، نگه‌داشتن‌ها و آرشیو کردن‌ها توان نقد خود را بالا می‌بریم، قوت‌ها و ضعف‌ها را باید ببینیم، ما به‌عنوان روزنامه‌نگار و خبرنویس وکیل مردم محسوب می‌شویم، همچنین توجه، دقت و کلاسه‌بندی کردن، کار را جلو می‌برد.

این استاد دانشگاه در ادامه سبک‌های متعدد تنظیم خبر را توضیح داد و گفت: مخاطبان خبرگزاری‌ها، انسا‌ن‌های جوانتری هستند نسبت به افرادی که روزنامه می‌خوانند، از اینرو ایجاز باید در خبرهای خبرگزاری‌ها بسیار بیشتر رعایت شود.

خبرنگاران، فضای اعتماد را به‌وجود آورند

کارگاه خبر فعالیت‌های قرآنی با حضور جواد نصیری، یکی از مدیران رادیو قرآن برپا شد، وی اولویت اصلی خبرگزاری را کاربردی بودن محتوا در نظر و عمل عنوان کرد و گفت: ارتباط خبرنگار با حوزه خبری‌اش اهمیت دارد، ارتباط حضوری خیلی مهم است، همچنین حوزه‌های خبری باید نسبت به ارتباط دوسویه توجیه شوند، خبرنگاران باید طوری برخورد کنند که فضای اعتماد را به‌وجود آورند.

وی تصریح کرد: باید در انعکاس مطالب خیلی دقت شود و در ابتدا خود خبرنگار نسبت به مفهوم خبر توجیه شود، دبیر نیز با خبرنگار و حوزه‌های خبری ارتباط مستمر داشته باشد.

نصیری با تأکید به اشاره دقیق به آیات و روایات در خبرها، گفت: در سخنرانی‌هایی که به آیات و روایات اشاره می‌شود، در نقل آیات و روایات دقت شود، بهتر است ترجمه آیات نیز برای استفاده مخاطبان در خبر ذکر شود.

این فعال قرآنی بر لزوم مطالعه شخصی تأکید کرد و گفت: مطالعه شخصی هم در حوزه مسائل فنی خبرنویسی و هم در حوزه قرآن ضرورت دارد، در ابتدا خود کلام‌الله مجید باید مورد توجه قرار گیرد و در مراحل بعدی به کتاب‌های تاریخ اسلام و اندیشه و ... مراجعه شود.

وی با اشاره به ضرورت نقادی در این حوزه، گفت: نقد فعالیت‌های قرآنی در کنار حمایت مطرح است، وقتی مطالعه داشته باشیم و درگیر فعالیت‌های قرآنی باشیم می‌توانیم نقد کنیم، اما اگر درگیر این فعالیت‌ها نباشیم و اشراف نداشته باشیم، نمی‌توانیم نقد صحیحی داشته باشیم، همچنین نباید نسبت به فرد یا سازمان خاصی جبهه‌گیری داشته باشیم.

نصیری عنوان کرد: باید طوری رفتار کنیم که نهادهای فرهنگی ما را به‌صورت یک نقاد و مقابله‌گر نبینند، اگر همین اندک فعالیت‌های قرآنی را نیز نکوهش کنیم، به این عرصه ضربه زده‌ایم. اگر نقد بدون راهکار باشد، اصلاً نباشد بهتر است، اگر راهکار ارائه نشود، عامل ضعف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در جامعه قرآنی شاهد گروه‌بندی‌های مختلف وگاهی تشتت و چندتکه‌‌ای هستیم، گفت: وظیفه ایکنا ایجاد و تقویت روحیه وحدت و همدلی است، سوژه‌ای که باید روی آن تأکید کنیم، وحدت جامعه قرآنی است، باید نقش ایکنا را در عرصه فعالیت‌های قرآنی جدی بگیریم، باید دغدغه فعالیت در این عرصه را داشته باشیم.

نصیری با بیان اینکه با دولتی شدن فعالیت‌های قرآنی موافق نیستیم، گفت: در کل همه فعالیت‌های فرهنگی به نحوی از سوی دولت حمایت می‌شوند، در این حوزه باید فعالیت‌های مردمی تقویت شود و بحث تقویت ساختارها نیز در این زمینه مطرح است.

وی ادامه داد: در کنار گزارش‌های خبری، گزارش‌های توصیفی زیبا نیز می‌توانیم داشته باشیم، حاشیه‌نویسی نیز مبحث دیگری است که مورد توجه بازدیدکنندگان قرار می‌گیرد، در زمینه قرآن، حاشیه‌های زیبایی وجود دارد، باید برای مخاطبی که آنجا حضور ندارد، کاملاً تصویرسازی شود، حاشیه‌نویسی به معنی منفی‌نویسی نیست، همه موضوعات و مسائل می‌تواند مطرح شود، در مجموع باید قضاوت منصفانه داشته باشیم.

در ادامه کارگاه روش عملکرد سایت جدید توسط کاوه منگلی، از اساتید دانشکده خبر و طراح سایت جدید خبرگزاری ایکنا برپا شد.

بیان نظرات، پیشنهادات و انتقادات و ارائه راهکار با حضور رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور و دبیران شعب استانی ایکنا پایان‌بخش این گردهمایی دو روزه بود که عصر پنجشنبه خاتمه یافت.