به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام و المسلمین محمد محمدیان، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها امروز،27 آذرماه، در گردهمایی سراسری مسئولان دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و دبیران هماندیشی استادان ضمن تسلیت ایام اربعین حسینی، قیام امام حسین(ع) را چنین تعبیر کرد که دینداری در راه خداوند هزینه دارد و برای حفظ آن باید از جان، آسایش و رفاه صرف نظر کرد.
وی پیام اربعین حسینی را دستیابی به فتح و پیروزی در نتیجه صبر، استقامت و ایستادگی دانست و گفت: اربعین یعنی مرعوب دشمن نشویم و زیر بار سازش وی نرویم و از جو سازیهای دشمن نهراسیم.
وی با اشاره به اینکه وحدت حوزه و دانشگاه امروز مفهومی کاملا متفاوت از مباحثی است که پیش از انقلاب و طی دهه اول و دوم انقلاب اسلامی مطرح میشد، اظهار کرد: امروز فصل نوعی در وحدت این دو نهاد به وجود آمده که برای کشور سرنوشت ساز است.
وی به مقوله وحدت حوزه و دانشگاه در پنج دوره مختلف اشاره و عنوان کرد: پیش از انقلاب سایه سوء ظن و سوء تفاهم و بدبینی مفرط بین دو نهاد حوزه و دانشگاه وجود داشت، در آن دوران شخصیتهای دلسوزی با تلاشهای جهادگونه برای رفع این سوءظنها تلاش کردند و برخی نیز به شهادت رسیدند.
وی دومین دوره را در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی و آغازین روزهای انقلاب دانست و گفت: در این دوره کدورتها و سوءظنها برطرف شده بود و دو نهاد حوزه و دانشگاه نسبت به یکدیگر نگاههای محبتآمیزی داشتند. در دهههای اول انقلاب اسلامی همکاری حوزه و دانشگاه در عرصه دفاع از کیان ملت ایران و حمایت از انقلاب اسلامی در جبهههای جنگ تحمیلی به اوج خود رسید.
استفاده متقابل حوزویان و دانشگاهیان از ظرفیتهای علمی یکدیگر
حجتالاسلام محمدیان دوره چهارم از ارتباط حوزه و دانشگاه را مرتبط با دهه 70 و 80 ارزیابی و تصریح کرد: در این دوره شاهد حضور پررنگ دانشجویان در حوزههای علمیه و نقشآفرینیهای حوزویان در دانشگاهها بودیم. در این محفل ارتباط بین حوزه و دانشگاه نهادینه شد و بهرهبرداری از ظرفیتهای علمی یکدیگر به یک روال تعریف شده تبدیل شد.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها ادامه داد: در دهه 70 و 80 پژوهشکدههای متعدد و دورههای مختلف آموزشی در حوزهها با محوریت علوم دانشگاهی شکل گرفت، در دانشگاهها نیز علوم دینی پررنگتر شد. البته فراز و نشیبهای نیز وجود داشت و نغمههای جدایی دین از سیاست طنینانداز شد ولی نتوانست به اصل حرکت آسیبی برساند.
وی دهه 90 را فصل نو ارتباط حوزه و دانشگاه دانست و گفت: اگر دلسوزان حوزه و دانشگاه در مرحله اول به دنبال برطرف کردن سوءتفاهمها بودند و در مرحله دوم بر حسن ظنها دامن میزدند و در مرحله سوم برای دفاع از انقلاب در جبههها کنار هم آمدند و در مرحله چهارم به تعمیق همکاریها پرداختند امروز برای تعالی انقلاب ارتباط این دو نهاد ضروری است، در این فصل نو بحث وحدت حوزه و دانشگاه بحثی سلبی نیست بلکه یک امر اثباتی و ایجابی و ناظر به استفاده از ظرفیتهای موجود در حوزه و دانشگاه است.
صحت و کارآمدی پیوند علم و دین با الگوی مردم سالاری دینی
حجتالاسلام محمدیان به علل ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه اشاره و عنوان کرد: موجی که انقلاب اسلامی کشور ما در جهان پدید آورد، تمدن غرب را با یک بنبست روبرو کرد که نتیجه آن فروپاشی تمدن غرب از درون است. امروز روشنفکران غرب نیز نمیتوانند از تمدن غرب دفاع کنند امروز تنها جایگزین برای غرب الگوی مردم سالاری دینی است که انقلاب اسلامی ارائه داده و صحت و کارآمدی پیوند علم و دین را اثبات رساند. در واقع جوهر انقلاب، پیوند علم و دین است.
حجتالاسلام محمدیان حضور مقتدرانه انقلاب اسلامی در جغرافیایی فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را سبب عقبگرد افکار کهنهای دانست که دین را خرافه میپنداشتند و اظهار کرد: غربیها برای نجات خویش از امواج انقلاب دست به ایجاد جریانات تندی همچون وهابیت و طالبان زدند، اما عقلانیت موجود در حوزههای علمیه از یک سو و پیشرفتهای علمی در کشور از سوی دیگر مانع از آن شد که تلاشهای غربیها به موفقیت برسد.
راهی جز بازگشت به داشتههای معنوی خود نداریم
وی با اشاره به اینکه امروز انقلاب اسلامی دوران تثبیت را پشت سر گذاشته و به دوره پیشرفت واعتلاء رسیده است، اظهار کرد: نیاز امروز ما نظام سازی در عرصههای مختلف است ما راهی جز بازگشت به داشتههای معنوی خود نداریم و این بازگشت جز با همکاری حوزه و دانشگاه میسر نمیشود.
وی تصریح کرد: امروز استادان دانشگاه بر ضرورت تولید علوم انسانی بومی با مضامین دینی اعتقاد دارند و در توسعه این علم مشارکت میکنند. در واقع تولید علوم انسانی اسلامی نقطه عطف فعالیتهای حوزه و دانشگاه است.
علم واقعی در نگاه توحیدی نمیتواند منشأ غیر خدایی داشته باشد
وی با تأکید بر اینکه یکی از ابعاد مهم ارتباط حوزه و دانشگاه در تولید علوم انسانی با رویکرد اسلامی در حال تحقق است اظهار کرد: تحقق علم دینی نیاز به وحدت حوزه و دانشگاه دارد، ما علم غیردینی نداریم و علم واقعی در نگاه توحیدی نمیتواند منشأ غیر خدایی داشته باشد.
حجتالاسلام محمدیان با تأکید بر اینکه وحدت بین حوزه و دانشگاه امروز تحقق یافته است، بحث بر سر موضوع راههای ایجاد این وحدت را تکراری و غیرضروری دانست و گفت: در برابر شناخت واقع بینایه بین حوزویان و دانشگاهیان شرایط به نحوی است که نمیتوان فاصله بین این دو ایجاد کرد.
وی بزرگترین رسالت حوزه و دانشگاه را تمدن سازی دانست و اظهار کرد: امروز فرصت برای پژوهشهای بیثمر و بی هدفی که هیچ نیازی را مرتفع نمیکنند نداریم. استادان دانشگاه تأثیرگذارترین مورد در منظومه فکری دانشگاهیان هستند. در هیچ کجایی دنیا به اندازه کشور ما استاد متعهد و ملتزم به احکام دینی وجود ندارد.
وی در پایان سخنان خود به ایجاد 260 دفتر هماندیشی استادان اشاره کرد و گفت: امسال مأموریتهای این دفاتر متحول شد و مشارکت در طرح دانشافزایی استادان بر عهده این دفاتر قرار گرفته است، ما برای اینکه بتوانیم بر قلب دانشجویان نفوذ کنیم ابتدا باید قلب خود را به نور خدایی جلا دهیم.