حمیدرضا احمدیوفا در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه پیشکسوت قرآنی کسی است که دارای دانش قرآنی در ابعادی همچون تلاوت، حفظ و سایر علوم قرآنی باشد، گفت: علاوه بر این یک پیشکسوت قرآنی باید در بعد جلسهداری و آموزش قرآن کریم نیز دارای تجربه چندین ساله باشد، کسی که شاگرد تربیت کرده و شاگردانش رتبههای بینالمللی آوردهاند و در کل همه افرادی که به هر نوعی به فرهنگ قرآنی این مملکت کمک کردهاند در زمره پیشکسوتان قرآنی قرار میگیرند.
کسی خواستار انتقال تجربیات پیشکسوتان قرآنی به نسلهای بعد نیست
وی در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر وضعیت انتقال تجربیات پیشکسوتان به نسلهای جوانتر چندان مطلوب نیست، افزود: در واقع کسی نمیخواهد این تجربیات انتقال داده شود و تا زمانی که تقاضا وجود نداشته باشد، عرضهای هم صورت نخواهد گرفت. در حال حاضر وضعیتی به وجود آمده است که افراد گمان میکنند با حضور چند ساله در جلسات قرآن به یک استاد تمام عیار تبدیل میشوند، در حالی که اصلاً این گونه نیست، بنده با اینکه 25 سال در جلسات قرآن حضور داشتهام، هنوز هم چیزهای بسیار زیادی مانده است تا یاد بگیرم.
مشکلات معیشتی پیشکسوتان را از جلسات قرآن دور کرده است
این فعال قرآنی کشور تصریح کرد: اگر ما همیشه قدردان زحمات اساتید خود باشیم و در همه عرصهها یادی از آنها به میان بیاوریم و سالها در محضر آنها کسب تلمذ داشته باشیم، یقیناً این تجربیات انتقال داده میشود، هنوز هم بر این باور هستم که انتقال تجربیات از جلسات قرآنی بهترین روش برای آن است؛ البته در این عرصه برخی اساتید نیز به خاطر درگیر بودن در سایر عرصههای زندگی عطای حضور در جلسات قرآن و انتقال دادن تجربیات خود را به لقایش بخشیدهاند و کمتر خود را درگیر حضور در جلسات میکنند که این هم دلایل خاص خود را دارد.
احمدیوفا در ادامه با انتقاد از خالی کردن عرصه توسط برخی از فعالان پیشکسوت قرآنی، خاطرنشان کرد: بهترین زمان برای آموزش همین دوران بازنشستگی است، زیرا در این دوران تجارب چندین و چند ساله پیشکسوتان به تکنیکهای آموزش آنها اضافه شده است و بهتر و راحتتر میتوانند به بحث آموزش بپردازند، البته اگر مشکلات غیر قرآنی این دوران اجازه این کار را بدهد.
توجه به پیشکسوتان گمنام قرآنی
این قاری بینالمللی با بیان اینکه اساتید بسیاری را میشناسد که در سنین بسیار بالا به امر آموزش قرآن و جلسه داری مشغول هستند، اظهار کرد: یکی از اساتید زمان کودکی بنده در شهرستان نیشابور فردی بود به نام «استاد قرایی» این استاد قرآنی هنوز هم در سن 75 سالگی مشغول تدریس قرآن کریم است و جلسات بسیار پر باری نیز دارد. مسئولان و مدیران قرآنی باید با شناسایی چنین افرادی راه را برای فعالیت گستردهتر آنها باز کنند.
وی با بیان اینکه متأسفانه وضعیت معیشتی و غیر معیشتی پیشکسوتان قرآن شایسته فعالان این عرصه نیست، گفت: متأسفانه اهتمامی در این زمینه از سوی مسئولان صورت نگرفته است، البته تنها یک طرف قضیه مربوط به اساتید و پیشکسوتان قرآنی است، این امر به صورت سلسلهوار و زنجیرهای در کل جامعه قرآنی وجود دارد. ما باید ابتدا اصل را که همان اهتمام مسئولان و مدیران قرآنی است، درست کنیم تا به دنبال آن سایر اصول نیز درست شود.
ارتقاء فعالیتهای قرآنی در گرو انس جامعه با قرآن است
احمدیوفا با بیان اینکه بهبود و ارتقاء عرصه فعالیتهای قرآنی وابسته به مأنوس بودن مردم و جامعه به قرآن کریم است، افزود: زمانی که جامعه با قرآن مأنوس نباشد، تبعات آن به همه اصابت خواهد کرد از پیشکسوتی که چندین دهه فعالیت داشته است تا خردسال و نوجوانی که تازه میخواهد وارد این عرصه شود. در حال حاضر جوانی که میخواهد وارد این عرصه شود وقتی انتها و آینده کار را که نگاه میکند چیزی مشاهده نمیکند، معلوم است که به جای فعالیت در این عرصه به کلاسهای فوتبال و سایر ورزشها روی میآورد، البته باید کاری کنیم که نوجوانان در کنار ورزش به کلاسهای قرآنی نیز سر بزنند.
این فعال قرآنی کشورمان تصریح کرد: روشن نبودن آینده فعالان قرآنی و پیشکسوتان این عرصه باعث میشود تا افراد از مراجعه و ورود به آن خودداری کنند و یا با نهایت احتیاط به آن ورود پیدا کنند، دلیل این کار هم چیزی نیست جزء اهتمام نداشتن مسئولان و مدیران قرآنی به رسیدگی به امور فعالان قرآنی است.
پیشکسوتان درگیر مشکلات معیشتی هستند
این قاری بینالمللی با بیان اینکه مهمترین مشکل یک پیشکسوت قرآنی مشکل مادی و معیشتی است، گفت: در حال حاضر پیشکسوت قرآنی که بیش از 40 سال در عرصه قرآن فعالیت داشته است، هنوز هم با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و مجبور است وقت بیشتری از خود را صرف تأمین مخارج زندگی کند تا دیگر زمانی برای حضور در جلسات قرآن نداشته باشد. در حال حاضر فعالیت در این عرصه همراه با آورده مالی برای پیشکسوتان قرآنی نیست.
احمدیوفا با اشاره به اینکه در حال حاضر فعالان قرآنی بسیار زیادی هستند که سالها پای رحلهای قرآن به آموزش قرآن کریم پرداختهاند، اما همچنان در گمنامی کامل به سر میبرند، اظهار کرد: زمانی که مرحوم «اوحدی» در بستر بیماری بود و با اینکه از اساتید مسلم قرآن بود؛ اما بیمهریهای بسیاری دید که این امر جای تاسف بسیار زیادی دارد.