ماهنامه «خلق»، زندگی‌نامه حکیم قرآنی، علامه طباطبایی(ره) را بررسی کرد

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، دوماهنامه «خُلُق» به صاحب‌امتیازی مؤسسه فرهنگی دارالهدی در تازه‌ترین شماره خود مطالبی با عناوین «دنیای مذموم و دنیای ممدوح در کلام امام خمینی(ره)»، «محور دلدار؛ سخنرانی آیت‌الله ناصری»، «برگی از دفتر اخلاق»، «قطره حیات»، «حواریون اهل بیت(ع)»، «چشمه زلال»، «عرفان‌های نوظهور»، «قله‌نشینان معرفت» و «حکایت صاحبدلان» را منتشر کرده است.

صفحه «قله‌نشینان معرفت» در تازه‌ترین شماره نشریه «خُلُق» مطلبی با عنوان «بررسی زندگی‌نامه و سیره اخلاقی حکیم قرآنی، علامه طباطبایی(ره)» است که در مقدمه آن آمده است: «در بیان نقش علمای دینی در زمان غیبت، روایتی از امام هادی(ع) نقل شده است که فرمودند: ... اگر نبودند آن عالمان هوشیار که بندگان خدا را از دام‌های شیطان و شیطان‌صفتان و از دشمنی‌های دشمنان اهل بیت(ع) نجات دهند، هیچ کس نمی‌ماند، مگر اینکه از دین خدا بیرون می‌رفت؛ ولی ایشان هستند که سررشته دل‌ها و افکار و عقاید شیعیان را با استواری در دست دارند؛ آنچنان که کشتیبان، سکان کشتی را به دست می‌گیرد. آن عالمان، برترین بندگان نزد خداوند متعال هستند.»

در دوره کودکی و نوجوانی بخش دیگری است که در این بخش می‌خوانیم: «علامه طباطبایی در سال 1281 شمسی مصادف با آخرین روز ماه ذیحجه سال 1321 قمری در شادآباد تبریز متولد شد. نسب وی از طرف پدر به حضرت امام حسن مجتبی(ع) و از طرف مادر به حضرت امام حسین(ع) می‌رسد. سیدمحمدحسین در سن پنج سالگی، مادر و در سن 9 سالگی پدرش را از دست می‌دهد؛ در حالی که از آنها فرزندی جز ایشان و برادر کوچک‌ترش(سیدمحمدحسن) باقی نمانده بود. سیدمحمدحسین، به مدت شش سال(1290 - 1296 شمسی) پس از آموزش قرآن که در آن روزها قبل از هر چیز تدریس می‌شد، آثاری چون گلستان و بوستان و ... را فرا گرفت.»

علامه طباطبایی بعد از تحصیل در مدرسه طالبیه تبریز، به همراه برادر خود، 10 سال تمام در نجف اشرف به تحصیل علوم دینی و کمالات اخلاقی و معنوی مشغول می‌شود. مرحوم علامه طباطبایی در نوشته‌ای کوتاه چنین می‌نویسد: «البته هر کس حسب حال خود را در زندگی دارد؛ خوشی و تلخی و زشتی و زیبایی‌هایی دیده و خاطره‌هایی دارد. من نیز به نوبه خود و خاصه از این نظر که بیشتر دوره زندگانی خود را با یتیمی و غربت، با رفاقت دوستان یا انقطاع وسایل و تهیدستی و گرفتاری‌های دیگر گذرانده‌ام، در مسیرهای زندگی، با فراز و نشیب‌های گوناگون روبه‌رو شده، در محیط‌های رنگارنگ قرار گرفته‌ام؛ ولی پیوسته حس می‌کردم که دست ناپیدایی مرا از هر پرتگاه خطرناک نجات می‌دهد و جاذبه مرموزی از میان هزارها مانع مرا بیرون کشیده، به سوی مقصد، هدایتم می‌کند.»

سیدعبدالباقی طباطبایی، فرزند علامه درباره تألیفات پدرش می‌گوید: «علامه طباطبایی با هدف اینکه کتابی در موضوعی بنویسد، قلم نمی‌زد؛ بلکه در جریان تحقیق و تتبع نظریات خود را می‌نوشت و بعداً دوستان و شاگردان، آنها را جمع‌آوری می‌کردند و حتی اسم کتاب را نیز خودشان تعیین می‌کردند. مرحوم شهید مطهری درباره کار سترگ علامه، با اعجاب و تحسین نگریسته و در وصف آن گفته است: «تفسیر المیزان»، همه‌اش با فکر نوشته نشد. من معتقدم که بسیاری از این مطالب از الهامات غیبی است. کمتر مشکلی در مسائل اسلامی و دینی برایم پیش آمده که کلید حل آن را در «تفسیر المیزان» پیدا نکرده باشم.»