به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با گذشت چهار ماه از سال 1392 با تعطیل شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی در تابستان، رویدادهای قرآنی در این مراکز رو به تعطیلی نهاد، اما از سوی دیگر برپایی نمایشگاه قرآن در نیمه دوم این ماه باعث شد تا تمرکز رسانهها بر این رویداد بزرگ قرآنی متمرکز شود.
ارتقاء دارالقرآن استانها به اداره برنامهریزی و امور قرآنی
اولین خبر مهمی که در این ماه انعکاس داده شد مربوط به سازمان دارالقرآنالکریم بود، مدیر دفتر طرح و برنامه سازمان دارالقرآن از ارتقای دارالقرآن استانها به اداره برنامهریزی و امور قرآنی خبر داد و گفت: این ارتقاء از ابتدای تیرماه ابلاغ شده است؛ به این ترتیب با ارتقاء یافتن جایگاه اداری دارالقرآنالکریم ادارات کل تبلیغات اسلامی استانها به اداره برنامهریزی امور قرآنی، رده شغلی مسئولان دارالقرآن از کارشناس مسئول به رئیس اداره تغییر کرد.
برگزاری مسابقات قرآن اساتید هیئت علمی دانشگاهها
در آغازین روزهای چهارمین ماه سال 1392 سومین دوره مسابقات قرآن اساتید و اعضا هیئت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموز عالی کشور به میزبانی دانشگاه نوشیروانی بابل برگزار شد و نفرات برتر رشتههای حفظ کل، حفظ 20 جزء، حفظ 10 جزء، حفظ پنج جزء، قرائت تحقیق، ترتیل، مفاهیم قرآن، دیدگاه و سیره معصومین(ع) و پژوهشی در دو بخش بانوان و آقایان در مراسم اختتامیه تجلیل شدند.
اعلام نتایج مرحله اول هشتمین دوره طرح اعطای مدرک تخصصی به حفاظ قرآن کریم توسط سازمان دارالقرآنالکریم یکی دیگر از مهمترین خبرهای اولین هفته تیرماه سال گذشته بود. در نخستین مرحله هشتمین دوره طرح اعطای مدرک تخصصی به حفاظ قرآن کریم، شش هزار و 620 نفر شرکت کرده بودند که از این میان سه هزار و 91 نفر طی موفقیت در آزمون مرحله اول به مرحله دوم و آزمون شفاهی راه پیدا کردند.
پنجمین روز تیرماه نیز شانزدهمین دوره مسابقات قرآنی کارکنان زن زندانهای سراسر کشور در یاسوج برگزار شد. روز هفتم تیرماه نیز چهاردهمین دوره مسابقات حفظ قرآن کریم طلاب اردو زبان با حضور73 نفر از طلاب اردو زبان در دو بخش بانوان و آقایان در شش مقطع برگزار شد.
برگزاری مسابقات قرآن، عترت و نماز دانشآموزان کشور
مسابقات سراسری قرآن، عترت و نماز دانشآموزان پسر با حضور نفرات برگزیده استانهای کشور و جمعی از مسئولان وزرات آموزش و پرورش و خراسان رضوی عصر روز شنبه، هشتم تیرماه در مشهد برگزار شد. در این مسابقات 1200 نفر از دانشآموزان پسر از سراسر کشور حضور داشتند و تا روز یازدهم تیرماه به رقابت با یکدیگر پرداختند. این مسابقات در بخش بانوان نیز از روز 13 تیرماه به مدت دو روز برگزار شد.
هفدهمین دوره آزمون اعزام قاریان به حج تمتع از هشتم تا دهم تیرماه با حضور 120 نفر از قاریان برجسته و برگزیده شامل نفرات اول تا سوم مسابقات استانی و نفرات راه یافته به مرحله کشوری، برگزار شد. پس از برگزاری آزمون و انجام داوری از سوی اساتید قرآنی کشور، 25 تا 30 نفر از قاریان برگزیده برای اعزام به حج تمتع معرفی شدند.
روز یکشنبه، نهم تیرماه نشست خبری جشنواره قرآنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور برگزار شد؛ در این نشست اعلام شد که در نمایشگاه قرآن از پوستر این جشنواره رونمایی میشود، همچنین از حضور بیش از 14 هزار نفر در مراحل و بخشهای مختلف این جشنواره خبر داده شد. این نشست در حالی برگزار شد که این مسابقات نیمههای مردادماه برگزار شد.
اعلام عدم حضور سازمان دارالقرآن در نمایشگاه قرآن
در همین روز مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآنالکریم با اعلام خبر عدم حضور این سازمان در نمایشگاه قرآن گفت: در طی چند سالی که در نمایشگاه شرکت کردهایم با مجموعه سازمان دارالقرآنالکریم آن گونه که انتظار میرفت، همکاری صورت نگرفته است، امسال تصمیمی برای حضور در نمایشگاه قرآن نداریم؛ وی همچنین گفت: اگر بخواهیم فقط فعالیت دفتر نظارت بر چاپ و نشر قرآن را در نمایشگاه عرضه کنیم، حداقل یک فضای 200 متری را میطلبد، اما متأسفانه هر ساله یک فضای 40 تا 50 متری و آن هم بدترین جا را در اختیار ما میگذارند، به همین دلیل تاکنون قصدی برای شرکت در نمایشگاه قرآن نداریم.
حضور هفت میلیون دانشآموز در مسابقات قرآنی در سراسر کشور
یازدهمین جشنواره قرآنی بسیج دانشآموزی در مرحله کشوری به همت سازمان بسیج دانشآموزی از 11 تیرماه به مدت چهار روز در شهر قم برگزار شد. این مسابقات در چهار رشته با حضور 800 دانشآموز دختر و پسر در رشتههای حفظ و قرائت، درک مفاهیم عترت و درک مفاهیم قرآن در دو مقطع راهنمایی و متوسطه برگزار شد.
تا صحبت در مورد مسابقات قرآن دانشآموزان است این را نیز باید گفت که؛ ناظر عالی مسابقات سی و یکمین دوره مسابقات قرآن، عترت و نماز در مشهد از حضور هفت میلیون دانشآموز در رشتههای مختلف مسابقات قرآنی در سراسر کشور و فعالیت 10 هزار مدرسه قرآنی خبر داده بود.
بیان جزئیات نمایشگاه بیست و یکم در نشست خبری
روز سهشنبه، یازدهم تیرماه نشست خبری بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد، رئیس بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در نشست خبری تشریح برنامههای این دوره از نمایشگاه از حضور رئیس جمهور دولت دهم در مراسم افتتاحیه و رئیس جمهور منتخب در مراسم اختتامیه خبر داد. هر چند که بعدها و در مراسم اختتامیه رئیس دولت یازدهم به دلیل همزمانی با مراسم تنفیذ نتوانست در مراسم اختتامیه حضور یابد. در این نشست خبری دهه سوم فعالیت نمایشگاههای بینالمللی قرآن، دهه فرهنگسازی نامگذاری شد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت نیز شعار این دوره از نمایشگاه را «سبک زندگی قرآنی» عنوان کرد و گفت: این عنوان بر اساس منویات مقام معظم رهبری انتخاب شده و جایجای نمایشگاه پاسخی به مطالبات معظمله است.
نمایشگاه بیست و یکم افتتاح شد
آئین افتتاحیه بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم روز جمعه، 14 تیرماه در مصلای امام خمینی(ره) با حضور رئیس دولت دهم برگزار شد. احمدینژاد، رئیس جمهور وقت در این مراسم گفت: مهمترین مأموریتی که بر عهده انسان قرار داده شده، نیازمند دو بال است، بال اول کتاب و برنامه حرکت و تعالی و راهنمای مسیر و منزلگاههای گوناگون است؛ حرکت انسان نیازمند برنامه، قانون و کتاب است و هیچ حرکت هدفمندی بدون برنامه ممکن نیست.
تجلیل از خادمان قرآنی
در حاشیه برگزاری مراسم افتتاحیه بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی قرآن، نوزدهمین مراسم تکریم از خادمان قرآنی برگزار شد که بر اساس آن موسویقهار، علیاکبر حنیفی، علی سیاحگرجی، محمد بنیادی، محمدصادق صالحی و محمدهادی شفیق، محمدعلی آذرشب، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدرضا صفوی، سیدعلیاکبر ربیعنتاج، ولی یاراحمدی، رقیه هراتی، سیدمحمدرضا نیکزادحسینی، امیر آقایایی، غصون مسلمی، حجتالاسلام والمسلمین حمیدرضا اربابسلیمانی، سعید طوسی، فریبا علاسوند، جهانبخش فرجی، رضا محمدپور و مجید یراقبافان از دیگر افرادی بودند که در این مراسم در بخشهای آموزش، پژوهش، حفظ قرآن، قرائت قرآن و مدیریت مورد تجلیل قرار گرفتند.
نمایشگاه بیست و یکم در فضایی به وسعت 35000 متر مربع در مصلای امام خمینی(ره) برپا شده و به مدت یکماه تا 26 ماه مبارک رمضان از ساعت 17 تا 24 در روزهای عادی و ساعت 14 تا 24 در روزهای تعطیل میزبان مخاطبان بود. در نمایشگاه بیست و یکم حدود 40 بخش برپا شده بود که نسبت به دورههای قبل افزایش قابل توجهی داشت.
«مشمول» و کسب رتبه دوم مسابقات قرآن مالزی
شامگاه روز 16 تیرماه نیز محمد مشمول، نماینده کشورمان از مسابقات بینالمللی قرآن کشور مالزی بازگشت، وی در این مسابقات رتبه دوم را کسب کرد. در پنجاه و پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرائت قرآن مالزی که 8 تیرماه آغاز به کار کرد، 56 قاری زن و مرد از 42 کشور اسلامی به رقابت با یکدیگر پرداختند.
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم در نشست خبری این سازمان که در روز 18 تیرماه برگزار شد با اشاره به راهاندازی مجمع اساتید، قاریان و حافظان قرآن کریم در تمامی استانها طی سال 1392 گفت: 50 جلسه ثابت حفظ قرآن در کشور تشکیل میشود.
روز شنبه 22 تیر ماه با گذشت بیش از یک هفته از آغاز به کار نمایشگاه بینالمللی قرآن مراسم افتتاحیه بخش «در آسمان ولایت(عترت)» با حضور کارشناسان دینی برگزار شد. در نمایشگاه بیست و یکم نیز مانند سالهای گذشته شاهد افتتاحیه بخشهای مختلف پس از آغاز به کار رسمی نمایشگاه بودیم. در بخش آموزش نمایشگاه بیست و یکم بخشی برای معرفی طرحهای ملی حفظ قرآن کریم اختصاص داده شده بود که به معرفی این طرحها میپرداخت.
پس از برپایی بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی قرآن، این محل به مکانی برای برگزاری نشستها و گزارشهای خبری توسط نهادها و ارگانهای قرآنی تبدیل شد. یکی از این نشستها مربوط به جلسه شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی دانشگاههای کشور بود که 22 تیرماه در تالار جلسات مصلای بزرگ امام خمینی(ره) برگزار شد و در آن دبیر هجدهمین جشنواره قرآنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور به بیان اقدامات صورت گرفته برای برگزاری مناسب این جشنواره پرداخت و از پوستر این مسابقات نیز رونمایی شد.
برگزاری 100 محفل انس با قرآن در تهران همزمان با ماه رمضان
روز یکشنبه 23 تیرماه رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه از برگزاری 100 محفل انس با قرآن کریم در ماه مبارک رمضان با حضور هشت قاری ممتاز مصری و قاریان برجسته ایرانی در تهران خبر داد. در این محافل قاریانی همچون احمدشهات، احمدسید(لاشین)، عبدالرحیم دویدار، ولید یحیی راغبشرقاوی، علی محمود شمیس، فاروق احمد احمدضیف، محمود صدیق منشاوی، عادل الباز و تانعمانی برای برگزاری محافل قرآنی در ماه مبارک رمضان به جمهوری اسلامی ایران سفر کردند.
نخستین دارالقرآن سیستم بانکی کشور 25 تیرماه به همت بانک رفاه کارگران افتتاح شد، این دارالقرآن که از آن با عنوان اولین دارالقرآن سیستم بانکی کشور یاد شد بخشی از آن به صورت مجازی است و فعالیتهای آن از طریق وب سایت صورت میگیرد.
افتتاح نمایشگاه قرآن در مشهد
هشتمین نمایشگاه بینالمللی قرآن و عترت مشهد از 27 تیرماه سال گذشته با شعار «سبک زندگی قرآنی» در محل نمایشگاه بینالمللی مشهد گشایش یافت. این نمایشگاه در 38 بخش متنوع شامل بخشهای همچون کودک و نوجوان، قرآن و نسخ خطی، فیلمهای قرآنی، تفسیر قرآن کریم، موسسات فرهنگی و هنری و تشکلهای مردمی فعال، پژوهشهای قرآنی، تدبر در قرآن، مسابقه قرآنی 1447 سیمای قرآن و چندین بخش متنوع دیگر از 9 تا 17 ماه مبارک رمضان در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی مشهد برپا شد.
روز چهارشنبه 26 تیرماه نیز مجتبی ابراهیمی، مدیرکل ارشاد اسلامی البرز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن از برپا نشدن نمایشگاه قرآن در این استان در ماه مبارک رمضان خبر داد، وی دلیل این کار را کمبود بودجه اعلام کرده بود. این در حالی بود که اکثر استانهای کشور در این ماه مبارک شاهد برپایی نمایشگاهای قرآنی بودند.
نشست «بازخوانی نقش مقام معظم رهبری در نهضت قرآنی کشور از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی» 27 تیرماه به همت خبرگزاری بینالمللی قرآن شعبه خراسان رضوی و اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی در مشهد برگزار شد.
روز 29 تیرماه رئیس دولت دهم با اهدای لوح تقدیر از فعالیتهای قرآنی حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدرضا صفوی به عنوان فعال برتر قرآنی تجلیل کرد.
برگزاری مسابقات لیگ قرآنی ویژه دانشجویان
با گذشت نزدیک به دو هفته از برپایی بیست و یکمین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم بخش دانشگاهی برای نخستین بار لیگ قرآنی را ویژه دانشجویان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور برگزار کرد. این رقابتها در سه محور تجوید، قرائت و مفاهیم، امامشناسی و تغذیه با حضور دانشجویان در سالن نشستهای شماره سه بخش دانشگاهی آغاز شد، این رقابتها به مدت یک هفته بین تیمهای منتخب دانشگاهها ادامه داشت. در این رقابتها هر دانشگاه یک تیم سه نفره شامل یک نفر حافظ 10 جزء، یک نفر قاری و یک نفر برای پاسخگویی به سوالات مفهومی حضور دارند، این رقابتها در چهار گروه سه تیمی در دو بخش آقایان و بانوان برگزار شد.
در آخرین روز تیرماه سال 1392 حجتالاسلام والمسلمین ابوالفضل یعقوبی به عنوان «اولین معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان» منصوب شد. همزمان با افتتاح نمایشگاه قرآن کریم استان اصفهان با حضور ذاکر حسینی، استاندار، کفیل فرماندار و روسای حوزه علمیه اصفهان؛ حجتالاسلام والمسلمین ابوالفضل یعقوبی با حکم حجتالاسلام والمسلمین محمد قطبی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان به سمت معاون قرآن و عترت اداره کل فرنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان منصوب شد.