حجتالاسلام والمسلمین محمد حاجابوالقاسم، حافظ کل قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، اظهار کرد: این طرح که توسط سازمان دارالقرآنالکریم اجرا میشود، از پشتوانه قانونی بالایی برخوردار است و طراحان این طرح از همان ابتدا به دنبال راهکاری برای تسهیل ساماندهی به وضعیت حافظان قرآن کریم در کشور بودهاند.
این حافظ کل قرآن افزود: طراحان و مجریان این طرح به دنبال آن بودهاند تا راهکاری اندیشیده شود که بر اساس آن اشخاص بتوانند ادعای حافظ بودن خود را توسط یک نهاد رسمی به تأیید برسانند و البته این کار در هشت دوره گذشته به خوبی از سوی سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان دارالقرآنالکریم اجرا شده است.
حاجابوالقاسم، که در دو دوره اول اجرای طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن، عضو شورای سیاستگذاری این طرح بوده است، عنوان کرد: از دوره سوم اجرای این طرح به دلیل اشتغالاتی که داشتم از عضویت در شورا انصراف دادم، اما با این حال پایههای اولیه این طرح در همان دو دوره اول نهادینه شد و در آن سالها ساعتهای زیادی به کار مطالعاتی و مشاوره با اساتید این امر اختصاص دادیم و در نهایت آزمونهای خوبی در چهار مرحله طراحی شد.
طرح اعطای مدرک به حافظان به حد مطلوب رسیده است
وی ادامه داد: در حال حاضر پس از اجرای هشت سال از طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم، اشکالات و ایرادات کار برطرف شده است و این کار به یک حد مطلوب رسیده است.
این حافظ کل قرآن درباره ویژگیهای طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن گفت: نفس اجرای این طرح به این دلیل که مدارک تخصصی حفظ را به حافظان قرآن میدهد، آثار خیر و با برکتی دارد و همه ساله یک شور زائدالوصف برای گرفتن مدرک حفظ بین حافظان قرآن ایجاد میکند؛ با توجه به اینکه در آزمونهای این طرح به غیر از حفظ به مفاهیم و تفسیر نیز توجه میشود، بهانه خوبی است که به معانی و مفاهیم قرآن هم توجه شود.
گرفتن مدرک تخصصی حفظ بهترین هدیه برای حافظان قرآن
وی با یادآوری اینکه گرفتن مدرک تخصصی حفظ بهترین جایزه و هدیه برای حافظان قرآن است، عنوان کرد: با این حال هدف اصلی این طرح، تسهیل خدماترسانی به حافظان قرآن بوده است که در اوایل اجرای طرح سازمانها و نهادهای زیربط به دلیل تازه تأسیس بودن طرح زیر بار نمیرفتند و نسبت به اعمال مزایای قانونی آن برای حافظان قرآن، تمکین میکردند.
حاجابوالقاسم ادامه داد: به مرور زمان و با پیگیرهایی که از سوی سازمان دارالقرآنالکریم انجام شده است تا حد زیادی موانع موجود در اعطای تسهیلات به حافظان قرآن از سوی دستگاهها برطرف شده و مدارک تخصصی حفظ قرآن جای خود را باز کرده است تا جایی که در حال حاضر اگر کسی مدرک درجه یک حفظ داشته باشد و استخدام رسمی نیز باشد، حقوقی معادل دکتری دریافت میکند و این بحث به ترتیب برای تمامی مدارک تخصصی حفظ نیز دنبال میشود.
اطلاعات قرآنی حافظ برای شرکت در این طرح
وی درباره سطح آزمونهای این طرح که در چند مرحله تعیین شده است، گفت: مرحله اول آزمونها، آشنایی با مفاهیم آیات است که این بخش بسیار ساده است و اگر کسی این مرحله را سخت بداند، معلوم است که اطلاعات قرآنیاش بسیار پایین است و علاوه بر این در این مرحله منبع خاصی هم مشخص نمیشود و اگر حافظان قرآن فقط مفهوم کلی آیات را بدانند، میتوانند به سوالات این بخش پاسخ دهند و امتیاز مربوط به آن سوال را به دست آورند.
این حافظ قرآن افزود: بخش دوم آزمونها که به صورت شفاهی برگزار میشود، باز هم بسیار ساده است و کسی که در این مرحله از آزمونها شرکت میکند، باید یک حدنصابی را به اندازهای که عنوان حافظ قرآن به او اطلاق شود، توانمندی داشته باشد تا بتواند در این آزمون شفاهی موفق شود.
وی اظهار کرد: مرحله سوم این آزمونها که ترجمه و مفاهیم و برای متقاضیان دریافت مدرک درجه دو است کمی تخصصیتر از آزمونهای مرحله اول و دوم میشود، اما مرحله چهارم آزمونها یک آزمون کاملاً تخصصی و به تمام معنا است که گرفتن این مدرک مستلزم داشتن اطلاعات تخصصی است و کسی که قصد دریافت مدرک درجه یک حفظ را داشته باشد، باید از هر نظر تخصص لازم را داشته و به تمامی مباحث تسلط کامل داشته باشد.
حاجابوالقاسم در بخش پایانی سخنان خود عنوان کرد: در حال حاضر پس از گذشت هشت دوره از اجرای این طرح از جزئیات برگزاری آزمونهای طرح اطلاع دقیقی ندارم، اما میدانم کسانی که در رآس برگزاری این آزمونها هستند؛ بسیار خوشفکر و اهل کار و تلاش هستند و با روی باز نسبت به انتقادات و پیشنهادات شرکتکنندگان عمل میکنند.