به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امروز یکشنبه هفتم اردیبهشت با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد و رئیس نمایشگاه کتاب تهران، محمد الهیاریفومنی، مشاور معاون وزیر ارشاد و معاون فرهنگی و اجرایی نمایشگاه و امیرمسعود شهرامنیا، دبیر اجرایی نمایشگاه در سالن اجتماعات شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، پوستر بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رونمایی شد و سیدمهدی جعفری، مدیر کمیته روابط عمومی و اطلاعرسانی نمایشگاه درباره این پوستر گفت: پوستر نمایشگاه توسط 10 نفر طراحی شد و در نهایت یکی از آنها انتخاب شد که در آن میتوان مفهوم آشتی مخاطب با کتاب را دریافت کرد که طرح لبخند در آن مشهود است و دو کتاب بسته حکایت از عدد دو و یک کتاب باز نیز نشانگر عدد هفت است که در مجموع بیستوهفتمین نمایشگاه کتاب تهران به اذهان متبادر میشود.
بازدید نخبگان از نمایشگاه کتاب روانتر میشود
سیدعباس صالحی، رئیس نمایشگاه کتاب تهران در ادامه این نشست گفت: نمایشگاه کتاب تهران بزرگترین اتفاقی است که امسال بر محور کتاب رخ میدهد و امسال نمایشگاه کتاب با جلسات قبلی که با ناشران و کارشناسان حوزه چاپ و نشر برگزار شد، به سیاستهایی رسیدیم که منتهی به اقداماتی شد تا نمایشگاه امسال را گامی رو به جلو قرار دهد. اتفاقی که میلیونها ایرانی را به خود جلب و هزاران ناشر را درگیر میکند؛ از این رو باید این نمایشگاه در شأن و منزلت ایرانیها باشد.
وی افزود: مجموعه نشستهایی که انجام شد، سیاستهایی را پدید آورد که یکی از آنها خدماترسانی مطلوب در نمایشگاهی است که در اقتصاد نشر ـدثیر دارد و متأسفانه با وجود زحمات فراوان با مشکل جدی خدماترسانی مناسب به ناشران و بازدیدکنندگان مواجه است و براساس نظرسنجیها، خدماترسانی به این بخش، مشکل اساسی نمایشگاه است و ما امسال تلاش کردیم گامی محسوس و رو به جلو در این راستا داشته باشیم.
صالحی ادامه داد: البته در این زمینه حرکتهایی انجام شده اما راضیکننده نیست و اهتمامی که مجموعه برگزارکنندگان داشتهاند، اهتمام جدی است و در افق گوناگون اقداماتی انجام شده است، تا این مسیر رو به جلو خود را نشان دهد که این امر در حوزه بازدیدکنندگان عام و خاص مورد توجه قرار گرفته است و در حوزه نخبگان طرحی توسط خانه کتاب با عنوان سرای استقبال از نخبگان و فرهیختگان انجام شده تا آنها در فضای نمایشگاه به صورت روانتر بازدید کنند و گامی در راستای تکریم اساتید برداشته شود. همچنین درباره بازدید روان جانبازان و معلولان در نمایشگاه نیز تمهیداتی اندیشیده شده است.
وجه فروشگاهی نمایشگاه کتاب را نمیتوان کاهش داد
وی تقویت وجه نمایشگاهی نمایشگاه کتاب را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: از همان ابتدا صبحتهایی در جلسات برنامهریزی نمایشگاه کتاب تهران شد که یکی از وجوه غلبه یافته، وجه فروشگاهی آن اعلام شد. طبیعی است که این وجه را نمیتوان کاهش داد؛ چرا که شرایط اقتصاد نشر که مقدار زیادی از آن به نمایشگاه مربوط است و نمیتوانیم با اقداماتی سبب وارد شدن ضربه به این صنعت شویم، اما میشود آن را ارتقا داد و بازدیدکنندگان متوجه خواهند شد که در این حوزه چه اقداماتی انجام شده است.
صالحی در ادامه گفت: دهها اقدام دیگر نظیر برپایی سالنهای تولید علم، ترجمه معکوس، نشستهای گوناگون علمی، فرهنگی و آموزشی توسط انجمن ناشران کودک و نوجوان، ناشران بینالملل و ناشران آموزشی، مبادله رایت و ... از جمله اقداماتی است که سبب میشود نمایشگاه امسال را متفاوت از نمایشگاه سالهای گذشته بدانیم.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به تقویت و گسترش وجه فرهنگی نمایشگاه کتاب تهران بیان کرد: یکی از ضلعهای نمایشگاه فعالیتهای فرهنگی است؛ چرا که نمایشگاه کتاب یک تفرجگاه فرهنگی است و این که یک تفرج خانوادگی و فرهنگی بر محور کتاب ایجاد کنیم حائز اهمیت است؛ از این رو فعالیتهای فرهنگی در این دوره از نمایشگاه، در نقاط گوناگون آن انجام خواهد شد.
طعم خوش کتاب را به کودکان بچشانیم
وی با بیان اینکه خانوادهای که امسال به نمایشگاه کتاب میآید به محیطی دلپذیرتر و دلنشینتر میآید و احساس خوبی خواهد داشت، ادامه داد: ما باید طعم خوش کتاب را به کودکان بچشانیم چرا که کتاب یک لذت است و نه تکلیف و تکلف. این لذت اگر از دوران نوباوگی باشد، مانا میشود و فرد را به خواندن تحریک میکند.
صالحی درباره تقویت اطلاعرسانی گفت: نمایشگاه کتاب در گذشته یک انبار بزرگ، ناشناخته و بدون کروکی بود، اما امسال تلاش شده تا اطلاعرسانی ارتقا یابد و همه بتوانند در این مکان به راحتی به بخشهای گوناگون دسترسی داشته باشند و در این راستا طرق گوناگون اطلاعرسانی پیگیری شده است و در رابطه با زیباسازی محیط نیز، به دلیل عدم وجود مکان دائمی برای نمایشگاه، تلاش زیادی شده تا محیط مصلی همانند نمایشگاه کتاب شود و از رنگهای گوناگونی برای این کار بهرهگیری شده است. البته این، برای ملت ایران کافی نیست و مهم این است که بازدیدکنندگان احساس کنند ضعفها شناسایی شده و اقداماتی برای رفع آن انجام شده است.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران درباره واگذاری نمایشگاه به بخش خصوصی گفت: همان طور که وزیر ارشاد نیز تأکید کردهاند، باید کار فرهنگ را به اهل فرهنگ سپرد؛ چرا که دولت باید به کار حکومتی بپردازد و دخالتهای تصدیگرایانه خود را کاهش دهد و امسال آماده بودیم تا از صفر تا صد امور نمایشگاه را به ناشران بسپاریم اما تشکلهای نشر نگاهشان این بود که امسال نمیتوانند این مسئولیت را بپذیرند و معاونت فرهنگی این امر را پذیرفت و تشکلهای نشر نیز در این راستا همکاری کردند.
کار وزارت ارشاد و دولت، نمایشگاهداری نیست
وی از واگذاری نمایشگاه کتاب تهران تا چهار سال آینده خبر داد و تصریح کرد: کار وزارت ارشاد و دولت، نمایشگاهداری نیست و باید کارهای مهمتری را انجام دهد و این موضوع به این معنی نیست که کار نمایشگاه کار کماهمیتی است.
صالحی درباره صرفهجویی مالی در این دوره از نمایشگاه بیان کرد: در این دوره مسیری با انضباط مالی و شفافیت در امور را دنبال میکنیم و تلاش میکنیم تا صرفهجویی و شفافیت در امور مالی را در اولویت قرار دهیم.
معاون امور فرهنگی نمایشگاه کتاب درباره بن کتاب گفت: در حوزه بن کتاب نیز تأکیدمان بر شفافیت در عمل است و وزیر ارشاد نیز بر این موضوع تأکید کردهاند که بنهای کتاب نباید ورقپارهها تبدیل به پشتوانه کتاب شود و در این حوزه، آئیننامههایی تهیه و به تصویب رسیده است.
صالحی تعامل رسانهای در نمایشگاه کتاب را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: در حال حاضر دو موضوع اقتصاد نشر و کتاب و کتابخوانی دارای اهمیت است و اقتصاد نشر در شرایطی قرار دارد که با مشکلات مالی و سنگین روبهروست و این امر کمک رسانهها را میطلبد و نمایشگاه فرصتی برای تعامل ما و رسانههاست و رسانهها بحث نمایشگاه کتاب تهران را باید مسئله خود بدانند و با حساسیت به دنبال آن بروند و تأکید ما این بوده که با فضای بازتری با رسانهها تعامل داشته باشیم و هر قدر رسانه به این حوزه نزدیک شود برای کتاب بهتر است و رویکرد این دوره، تعامل فعال با رسانه است.
تدوین منشور اخلاقی در نمایشگاه کتاب
وی با تأکید بر رعایت اخلاق در نمایشگاه کتاب گفت: فضای نمایشگاه، فضای ارزشهای انسانی و اخلاق است و در این راستا منشور اخلاقی برای نمایشگاه تدوین شده است و باید رعایت شود و فضای آن پاک و طاهر باشد، هرچند نمایشگاه کتاب تفرجگاه است و نه پارک و هر مجلسی قوانین و شأن خود را دارد و باید براساس شأن و منزلت نمایشگاه و فرهنگ را داشته باشد.
معاون امور فرهنگی نمایشگاه کتاب تصریح کرد: فرصتسازی نمایشگاه کتاب تهران برای دیپلماسی فرهنگی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ از این رو دیپلماسی فرهنگی بر محور کتاب باید فعال شود؛ چرا که کتاب جوهره فرهنگ اسلامی و ایرانی است و کتاب مادر تمدنسازی بوده و در این نمایشگاه انواع برنامهها برای فعالسازی دیپلماسی فرهنگی وجود خواهد داشت.
ما در میان انبوه بدهیها قرار داریم
صالحی ادامه داد: امسال کشور افغانستان به عنوان میهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران است و در این راستا دیپلماسی فرهنگی با این کشور دنبال میشود و از سوی دیگر نقشه راهی برای ایران فرهنگی و اسلامی طراحی شده است.
رئیس بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: آنچه انجام میدهیم یک قدم است و نه آنچه باید باشد؛ چرا که شأن ناشران و مخاطبان ایرانی بالاتر از این گامهاست، اما مائیم و محدودیتها. محدودیت مکان یکی از این موارد است؛ چرا که مصلی مکان نمایشگاه نیست و 75 هزار مترمربع و شهری که ساخته و ویران میشود، شایسته ایران و کتاب نیست، اما وقتی آمدیم، فقط همین گزینه را داشتیم و مکانی است که به تمام معنا دست و بالمان را میبندد. منابع مالی ما نیز همچنان اسفبار است و تاکنون یک ریال به پیمانکاران نمایشگاه ندادهایم و آنها بدون امضای قرارداد با ما در حال همکاری هستند و ما در میان انبوه بدهیها قرار داریم.