حجتالاسلام والمسلمین حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت مبارز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اهمیت توجه به اخلاق در جامعه و مخصوصا در عرصه سیاسی گفت: اخلاق یک مسئله زیربنایی و بحث عملی است و نباید در این حوزه صرفا به نظریه بسنده کرد.
وی با تقسیم معارف اسلامی به سه بخش عقاید، احکام و اخلاق افزود: عقاید شامل شناخت خدا، شناخت انبیاء و نبی مکرم اسلام(ص) و ائمه(ع)، احکام شامل بایدها و نبایدها، حلال، حرام، مستحب و مکروه میشود و بخش سوم احوال و اخلاق است؛ بزرگان در تقدم این سه بخش نسبت به یکدیگر بحثهای مختلفی دارند.
عضو جامعه روحانیت مبارز با ذکر اینکه اخلاق در همه زمینهها نقشآفرین است، عنوان کرد: اگر در جامعه اخلاق وجود نداشته باشد، دیگر امور نیز با مشکل روبرو خواهد شد، انسانها باید از وظایف خود نسبت به یکدیگر آشنایی داشته باشند و به آن عمل کنند؛ سلامت بیرونی مستلزم سالم بودن درون است.
اخلاق زیباییها و زشتیهای درون هر انسانی است
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی افزود: اخلاق زیباییها و زشتیهای درون هر انسانی است، همانطور که حُسن خُلق همانند حُسن خلقت زیبا و زشتی دارد؛ وفای به عهد، امانتداری، حُسن برخورد و راستگویی مجموعهای از کارهای پسندیده است که اخلاق زیبا منجر به ایجاد چنین صفاتی میشود.
حجتالاسلام ابراهیمی گفت: نفاق، عهدشکنی و خیانت در امانت از صفات بدی است که از اخلاق زشت به وجود میآیند؛ اگر در جامعهای اخلاق حاکم باشد همه امور به درستی شکل میگیرد و مسائل به درستی انجام میشود؛ اخلاق سیاسی، اخلاق اقتصادی، اخلاق اجتماعی و اخلاق فردی در شئونات زندگی انسانها باید جریان داشته باشد.
باید تلاش کرد که اخلاق زشت در عرصه سیاست به حداقل برسد
عضو جامعه روحانیت مبارز افزود: باید تلاش کرد که اخلاق زشت و صفات ناپسندیده در صحنههای مختلف و مخصوصا عرصه سیاست به حداقل برسد و سیاسیون ما به دنبال کسب فضایل اخلاقی بیشتر باشند؛ امری که گاها از آن غفلت شده است. ما در خلقت خود اختیاری نداریم اما میتوانیم خود را به اخلاق خوب مجهز کنیم.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت: اخلاق عصاره فرهنگ است؛ فرهنگ جامعه وقتی ارزشمند است که اخلاق از فرهنگ بجوشد و جامعه متصف به اخلاق متعالی باشد و بدون داشتن یک جامعه اخلاقی نباید انتظار داشته باشیم که فرهنگ جامعه نیز فرهنگ اسلامی باشد.
حجتالاسلام ابراهیمی با اشاره به حدیث«الناس علی دین ملوکهم» افزود: اخلاق و فرهنگ مردم بر روش و منش بزرگان آنها شکل میگیرد، حضرت امیرالمومنین(ع) فرمودند که مردم به مسئولان خود بیشتر شباهت دارند تا به پدر و مادرشان؛ یعنی الگویی که مردم از مسئولان میگیرند از الگوی والدین اثرگذارتر است.
عضو جامعه روحانیت مبارز افزود: پیامبر اسلام(ص) فرمودند، علما و امرا اگر اصلح یا فاسد باشند جامعه نیز اصلح و فاسد خواهد شد؛ دانشمندان و فرهیختگان و مسئولان اگر اخلاقی و صالح باشند جامعه نیز صالح خواهد شد؛ بخشی از دروغها، خدعهها و بیاخلاقیهای جامعه زاییده و نتیجه حرکتهای اشتباه برخی مسئولان است، اگر این گروه به درستی در جامعه حرکت کنند و مراقب امانت و سخن خود باشند، جامعه نیز به سمت سعادت حرکت میکند؛ خیانت در امانت، دروغگویی، وعدههای دروغ مسئولان در جامعه اثر میگذارد و جامعه را به انحراف میکشاند.