به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست تعاملی اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور و بانک قرضالحسنه مهر ایران امروز 21 اردیبهشتماه با حضور خبرنگاران در محل بانک قرضالحسنه مهر ایران برگزار شد.
همچنین در این نشست علاوه بر تشریح «سرفصل 114» از انعقاد قرارداد بین سازمان زندانها و این بانک سخن به میان آمد و خبر اعطای 400 میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه به زندانیان آزادشده منتشر شد.
غلامرضا مصطفیپور، مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران با اعلام این خبر بیان کرد: قراردادی با سازمان زندانها بسته شده که در این راستا زندانیان که از زندان آزاد میشوند و هیچ منابع مالی برای ادامه زندگی ندارند و عمدتاً در جامعه به آنها کار و قرض داده نمیشود و بانکها به راحتی به آنها وام نمیدهند و اگر هم بدهند، مردم تضمین آنها را انجام نمیدهند با تفاهمنامهای که با سازمان زندانها منعقد شده این گروه افراد در قالب قرارداد حمایتی که منعقد شده با منابعی که تاکنون 400 میلیارد ریال بوده به این اقراد تسهیلات قرضالحسنه داده میشود.
مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران گفت: حدود 20 درصد افرادی که از زندان آزاد میشوند، برگشت مجدد به زندان دارند از مجموع حدود چهار هزار نفر که از سال 1390 که این قرارداد منعقد شده و این افراد معرفی شدند و تسهیلات قرضالحسنه دریافت کردند از مجموع این چهار هزار نفر، برگشت مجدد آنها به زندان 14 نفر بوده در صورتی که اگر با نرخ 20 درصد میخواستیم محاسبه کنیم، تعداد این افراد باید 800 نفر بود.
در نظر گرفتن شغلی برای زندانیان آزاد شده برای پیشگیری از وقوع جرم
در ادامه این نشست، علیاکبری، مدیرکل اقدامات تأمینی و تربیتی سازمان زندانهای کشور به ارائه گزارشی از تفاهمنامه سازمان زندانها با بانک قرضالحسنه مهر ایران پرداخت و گفت: واقعیت امر این است که در حوزه اقدامات تأمینی و تربیتی و اقدامات پیشگیرانه از وقوع جرم در کشور ما طی چند سال اخیر کار عملی که صورت گرفته باشد و بازده و خروجی داشته باشد را با اطلاعات و آمار در حوزه مراقبت بعد از خروج داریم تا زندانی پس از این که آزاد شد، بتواند تحت پوشش مراکز مراقبت پس از خروج قرار گیرد.
وی اظهار کرد: اطلاعات و آمار حاکی از این است که کسانی که به هردلیل وارد زندان شدهاند، وقتی به عنوان یک راهکار، تحت پوشش مرکز قرار میگیرند، این مرکز پس از مشاوره، راهنمایی و آموزش به افراد کمک میکند که شغلی را داشته باشند تا با وجود یک درآمد پایدار این افراد به زندان برنگردند.
وی عنوان کرد: طی چند سال اخیر آخرین مدل همکاری، با بانک قرضالحسنه مهر ایران بوده که قریب چهار هزار نفر در این حوزه قرار گرفتند، آموزش دیدند، مشاوره و مددکاری با این افراد انجام شد و توانستند که به یک درآمد پایدار و یک شغل ثابت برسند.
علیاکبری تصریح کرد: این نشان داده که نقاط ضعف اجرایی در کشور و حرکتهای جزیرهای و موازی موجب میشود که با انداختن توپ در میدان یکدیگر هر کدام دیگری را مسئول مشکلات فرهنگی و اجتماعی بدانیم، این تعاملی که با بانک قرضالحسنه صورت پذیرفته به زندانیان آزادشده کمک میکند که زندگی شرافتمندانه داشته باشند.
در ادامه این نشست غلامرضا مصطفیپور، مدیرعامل این بانک در رابطه با فعالیتهای سال گذشته و همچنین برنامههای سال جاری این بانک، اطلاعاتی را ارائه داد و گفت: اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور و سازمان زندانها در یک تعامل مطلوبی با بانک قرضالحسنه مهر ایران همکاری داشتند و نتیجه همکاری این دو نهاد، این بود که در دو بخش کاملاً متمایز، برکات قرضالحسنه را شاهد بودیم.
مصطفیپور بیان کرد: بانک قرضالحسنه مهر ایران، تمرکز فعالیتهایش انحصاراً در بخش قرضالحسنه است و شش سال از فعالیت این بانک میگذرد، در این بانک، فقط تسهیلات قرضالحسنه داده میشود، هیچ سودی دریافت نمیشود و تنها 4 درصد کارمزد که بر روی تسهیلات دریافتی است، تأمینکننده هزینههای این بانک است که پیوسته کارمزدهای دریافتی با هزینههایی که در بانک انجام میشود، برابری میکند و از این محل سودی برای بانک حاصل نمیشود.
وی افزود: بخش قابل توجهی از فعالیتهای این بانک، فعالیت کارمزدی از قبیل حوالهجات و بانکداری الکترونیک است که از محل کارمزدهایی که از این خدمات دریافت میشود، به عنوان سود بانک در ترازنامه بانک خود را نشان میدهد.
مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران اظهار کرد: در سال 1392، که به هر حال این سال با تورم مواجه بود، زمانی که تورم در اقتصاد بروز میکند شاید میزان سپردههایی که در کنارش انگیزههای سود وجود نداشته باشد، مقداری کمتر میشود، اما بانک قرضالحسنه مهر ایران توانست منابع خوبی را به خود اختصاص دهد و با بیش از 43 درصد رشد در بخش منابع، توانست منابع خود را به بالای 25 هزار میلیارد ریال برساند.
وی عنوان کرد: در بخش سطح تسهیلات هم تقریباً با همین درصد رشد نسبت به سال قبل یعنی پایان سال 1391، این بانک حدود 22 هزارمیلیارد ریال مانده تسهیلاتی داشته که در دفاترش ثبت شده و کل تسهیلات پرداختی بانک حدود 47 هزار میلیارد ریال است. در مجموع این مبلغ تسهیلات به حدود 980 هزار پرونده تسهیلاتی تخصیص یافته و میتوانیم بگوییم که 980 هزار خانواده از این تسهیلات بهرهمند شدهاند و توانستهاند که به یک رفاه اقتصادی دست یابند.
وی بیان کرد: بیش از 43 درصد رشد، زمانی جلوهگری میکند که ببینیم بانکهای تجاری متوسط رشد منابعی که داشتند با وجود این که از ابزار اقتصادی هم بهرهمند بودند، شاید حدود نصف این رشد بوده و این نشان میدهد که مردم شریف ما اعتقاد به قرضالحسنه دارند و آن گروهی که جمعیت خیر، نیکوکار و خدادوست هستند و میدانند که منابع این بانک صرفاً به امور خیر و رفع مشکلات ضروری افراد و دستگیری از نیازمندان تخصیص پیدا میکند، این بانک و این سیستم قرضالحسنه را ترجیح میدهند.
مصطفیپور عنوان کرد: در عین حال که این بانک، بانکداری قرضالحسنه را ملاک خود قرار داده است، اما تلاش دارد که تمام خدمات بانکداری نوین را در بالاترین سطح کیفیت به جامعه ارائه کند و مستندسازی فعالیت خود را در دستور کار خود قرار داده است به گونهای که بانک قرضالحسنه مهر ایران موفق شد با دستیابی به گواهینامه ISO 9001 استانداردسازی فعالیت خود را مستندسازی کند و گواهی آن را دریافت کند و امروزه این بانک دارای گواهینامه ISO از محافل بینالمللی است و خدمات بانکداری الکترونیک در سطح بالا وجود دارد و در حال حاضر بیش از 530 شعبه دارد و تمامی بانکها به دستگاههای الکترونیکی مجهز هستند و انواع خدمات مانند اینترنتبانک، همراهبانک، تلفنبانک و غیره ارائه میشود.
وی گفت: با قراردادی که بین بانک قرضالحسنه مهر ایران و بانک تجارت منعقد شد، تمامی شعب بانک تجارت مکلف شدند که چکهای بانک قرضالحسنه مهر ایران را به صورت آنلاین پاس کنند و شعب بانک قرضالحسنه مهر ایران نیز مکلف شدند که تمامی چکهای بانک تجارت را پاس کنند.
مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران با اشاره به این که این بانک، تسهیلات خود را در بخشهای مختلف در سال گذشته ادامه داده و همچنان ادامه میدهد، افزود: در بخش کمک به ازدواج، به عنوان یک کار شاخص، در سال گذشته دو هزار میلیارد ریال منابع خاصی را خارج از سهمیهای که بانک مرکزی اعلام کرده بود، برای پرداخت تسهیلات ازدواج جوانان تخصیص داد. امسال هم یک هزار میلیارد ریال از منابع خودش را به پرداخت تسهیلات قرضالحسنه برای ازدواج جوانان تخصیص داده، علاوه بر این پرداخت تسهیلات درمان به افرادی که به بیمارستانها مراجعه میکنند و نمیتوانند هزینه درمان را پرداخت کنند. از جمله برنامههای این بانک است که در وجه بیمارستان کارسازی انجام میشود و البته سقف پرداخت این تسهیلات، 30 میلیون ریال است به دلیل این که بانک بتواند افراد بیشتری را از این تسهیلات برخوردار کند.
وی بیان کرد: هرچه منابع قرضالحسنه بانک افزایش یابد به دلیل این که در این بانک به جز قرضالحسنه هیچ فعالیت دیگری صورت نمیپذیرد، صددرصد این منابع به تسهیلات قرضالحسنه اختصاص مییابد، خدماتی دیگر از جمله اعطای کارت اعتباری قرضالحسنه در دستور کار این بانک قرار دارد که سازمانها و شرکتها و نهادهایی که پرداخت حقوق کارمندان و کارگرانشان در این بانک انجام شود، میتوانند از 15 میلیون ریال تسهیلات کارت اعتباری قرضالحسنه استفاده کنند و سه ماه مهلت دارند که در فروشگاهها خرید کنند و در 12 ماه تقسیط میشود، هر زمان که تصفیه شد مجدداً کارت آنها شارژ میشود.
مصطفیپور اظهار کرد: بانک قرضالحسنه فعالیتش متمرکز بر واژه قرآنی قرضالحسنه است و قرضالحسنه یکی از ابزارهای اقتصادی در فرهنگ اسلامی است که از این طریق میتوان رفاه اقتصادی را برای گروههای آسیبپذیر جامعه فراهم کرد در سالی که با عنوان فرهنگ و اقتصاد نامگذاری شده است به نظر میرسد برای این که فرهنگ و اقتصاد با هم تلفیق شوند باید با یک عزم ملی تلاش کنیم.
شکلگیری فرهنگ قرضالحسنه در جامعه
مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران تصریح کرد: قرضالحسنه از جمله مواردی است در آیات قرآن که خیلی از آن تجلیل شده، در واقع به قرض به خدا نام برده شده و وعده اضافه شدن آن را خداوند داده است و در برخی احادیث و روایات مطرح شده که از صدقات اجر بیشتر دارد، بنابر این باید این فرهنگسازی قرضالحسنه در جامعه شکل گیرد.
وی بیان کرد: این بانک با تشکلهای قرآنی بهمنظور نشر فرهنگ قرآن قراردادی را بسته که در قالب آن با بهرهمندی از منابع مردمی بتوانیم تسهیلات قرضالحسنه را پرداخت کنیم، در این راستا با تشکلهای قرآنی چهار قرارداد بسته شد و سه قرارداد، قراردادی بود که مبلغی از وجوه آن را تشکلهای قرآنی و مبلغی را بانک متقبل شد. تا الآن بیش از 400 نفر موفق به دریافت تسهیلات قرضالحسنه شدهاند.
مصطفیپور در پایان با بیان این که فعالان قرآنی با افتتاح حساب در این بانک با انجام فعالیتهای عادی خود در حسابهای جاری خودشان متمرکز میشوند، افزود: بانک 10 درصد سود سه ماهه حسابهای جاری آنها را به تسهیلات قرضالحسنه تخصیص میدهد، سپس به آن گروه از افرادی که توسط سازمان تشکلهای قرآنی شناسایی و به بانک معرفی میشوند، تسهیلات قرضالحسنه به منظور رشد فعالیتهای قرآنی اعطاء میشود.