به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از انتشارات سروش، جاناتان لیونز بیش از 20 سال به عنوان سردبیر و خبرنگار خارجی خبرگزاری رویترز در کشورهای اسلامی از جمله، ترکیه، ایران و اندونزی فعالیت داشته است. وی با داشتن تحصیلاتی در حوزه تاریخ روسیه و زبان روسی، در سال 2009 در مرکز تحقیقات تروریسم جهانی دانشگاه موناش در ملبورن استرالیا مشغول گذراندن دوره دکتری رسانه جامعه شناسی دین شده است.
وی در کتاب «بیتالحکمه» تلاش میکند، میزان و عمق دانش مسلمانان در قرون وسطای غرب را به تصویر بکشد و ماجرای ناگفته اروپاییانی را بیان کند که با جسارت بینظیری در جستجوی این علوم به شهرهای اسلامی مثل انطاکیه، بغداد و قرطبه که در اوج تحرکات علمی بودند سفر کردند و با انتقال دانش و فلسفه از سرزمینهای اسلامی به غرب، پایههای رنسانس یا نوزایی غرب را بنا کردند.
وی در این اثر به این نتیجه میرسد که غرب امروز، مدیون فرهنگ و تمدن با شکوه قرون گذشته اسلامی است و آنچه در جریان رنسانس «احیای معرفت کلاسیک» نامیده میشد، در واقع حاصل تلاش معرفتشناسان بزرگ عربی(اسلامی) از جمله در «بیتالحکمه» بغداد در سده هشتم میلادی بوده است.
در این اثر نویسنده به صراحت میگوید که آثار آکویناس و کوپرنیک نیز با نظریههای اولیه به زبان عربی به ویژه ابنرشدگرایی ارتباط مستقیم داشته است و باعث شد تا غرب نه تنها به اکتشاف خود، بلکه جهان نائل آید. از همین رو، نویسنده معتقد است روشنفکران غرب به کمک معرفت عربی موفق به ابداع و نوسازی غرب شدند و عربها را معماران ماهر جهانبینی نوظهور غرب مینامد.
در نهایت نویسنده در پی آن است که درک بهتری میان شرق و غرب ایجاد کند و با یادآوری زمینههای مشترک میان اسلام و مسیحیت و کشورهای عربی و غربی توصیه میکند که تمدن ها علاوه بر مواجهه میتوانند از گفتوگو با یکدیگر نیز بهرهمند شوند.
گفتنی است که انتشارات سروش چاپ اول جلد چهارم از مجموعه علمشناسی با عنوان «بیتالحکمه» ترجمه بهرام نوازنی را در 358 صفحه به قیمت 160 هزار ریال به بازار نشر عرضه کرده است.