فقیهی بیان کرد؛
سردرگمی وزارت ارتباطات در رابطه با شبکه ملی اطلاعات

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مهدی فقیهی رئیس دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس، در نشست موانع اجرای شبکه ملی اطلاعات که به بررسی نبود بانک اطلاعاتی جامع و عدم شفافیت اطلاعات در رابطه با موضوع شبکه ملی اطلاعات می‌پرداخت، گفت: تعریفی که از شبکه ملی اطلاعات شده است، شبکه‌ای است مبنی بر آی پی که باعث می‌شود اطلاعات داخل فضای مجازی کشور روت نشود و بر همین مبنا شبکه ملی اطلاعات فعالیت خواهد کرد.

وزارت ارتباطات نمی‌داند درباره شبکه ملی اطلاعات باید چه بکند

رئیس دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه وزارت ارتباطات در این قضیه حرکتی نکرده است، گفت: عکس‌العمل وزارت ارتباطات در چند سال سپری شده از برنامه پنجم نشان می‌دهد که این وزارتخانه نمی‌داند درباره شبکه ملی اطلاعات باید چه کند. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یک ‌پیکربندی‌ از این شبکه ارائه داده است که به همه شبکه‌ها شبیه است.

وزارت ارتباطات پروتکل‌های شبکه ملی اطلاعات را مشخص کند

وی ادامه داد: بحث چگونگی ایجاد شبکه ملی اطلاعات مسئله بسیار مهمی است و این چیزی است که از وزارتخانه ارتباطات انتظار داریم به ما ارائه دهد. دلایلی که این وزارتخانه درباره تأخیر به مجلس ارائه می‌دهد نداشتن بودجه و ترس از ادغام است اما این وزارتخانه باید پروتکل‌های امنیتی، پاسخگویی و نظارتی شبکه ملی اطلاعات را مشخص کند.

از زمانی که شبکه مخابرات به بخش خصوصی واگذار شده هیچ سرمایه‌گذاری در حوزه شبکه ملی اطلاعات نداشته است

فقیهی افزود: از زمانی که شبکه مخابرات به بخش خصوصی واگذار شده، هیچ سرمایه‌گذاری در حوزه شبکه ملی اطلاعات نداشته است. در ترسیم شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی نیز از سازمان‌ها سؤال شد که چه سرویس‌هایی را می‌توانند روی این شبکه ارائه کنند، اما ریزه‌کاری‌های اساسی همچون نحوه اتصال به این شبکه، زیرساخت و دیتاسنترها باید مشخص شوند.

مبلغ بودجه وزارت ارتباطات گزاف نیست

رئیس دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به بودجه بالای این طرح که برای وزارت ارتباطات، تخصیص داده شده استف گفت:  مبلغ بودجه وزارت ارتباطات گزاف نیست، اما ایرادی که به مجلس وارد است در تفکیک نکردن چگونگی هزینه‌های بخش‌های مختلف در این طرح است و اینکه هزار و 200 میلیارد تومان مصوب شبکه ملی اطلاعات باید برای زیرساخت، خدمات و یا کاربرد هزینه شود.

وی افزود: اختصاص دو هزار و 500 میلیارد تومان به وزارت ارتباطات بر اساس همین قانون بوده است. مجلس هم بحث قانونگذاری و نظارت را برعهده دارد اما متاسفانه هم‌اکنون تنها از طریق کمیسیون صنایع و ICT  بر نحوه عملکرد فعالیت وزارت ارتباطات نظارت می‌شود که یک کمیسیون به تنهایی قدرت نظارت بر تمامی دستگاه‌های فناوری را ندارد.

باید نگاه حمایت از صنعت را شکل دهیم

فقیهی تصریح کرد: در حوزه حمایت ملی هم باید نگاه حمایت از صنعت را شکل دهیم اما اگر این صنعت به منزله یک زنجیر نباشد قطعاً شکست خواهد خورد. ما می‌خواهیم در این حوزه یک صنعت شکل گیرد و شرکت‌های خصوصی در این حوزه وارد شوند اما باید مکانیسم‌های اقتصادی آن ایجاد شود.

لازم به ذکر است: سومین هم‌اندیشی پیشرفت با موضوع فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی شبکه ملی اطلاعات با حضور اعضای شورای‌ عالی فضای مجازی ازجمله رسول جلیلی، علیرضا شاه‌میرزایی، حجت‌الاسلام پژمانفر نماید مشهد در مجلس شورای اسلامی و عضو معین شورای عالی فضای مجازی و نمایندگانی از دولت و بخش خصوصی، کارشناسان این حوزه و اصحاب رسانه شب گذشته ۱۹ خرداد ماه، از ساعت ۱۸ تا 21  در سالن شهید احمدی روشن شبکه کانون‌های تفکر ایران (ایتان) برگزار ‌شد.