به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکناَ) آیتالله محمد یزدی 27 خرداد در دیدار اعضای انجمن اصول حوزه که در محل دفتر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برگزار شد، با بیان اینکه دعوای اخباریون و اصولیون از قرن چهارم آغاز شد، اظهار داشت: این دعواها سبب شد تا بسیاری از علمای بزرگ و رده اول را منتسب به اخباریگری کنند.
وی افزود: چون بزرگان ما متن روایات ائمه اطهار(ع) را به عنوان فتوا ذکر میکردند، برخی این علما را متنسب به اخباریگری میکردند.
رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه اخباریون تا 50 سال پیش ظهور و بروز داشتند، ادامه داد: اخباریها، تندرویهای فراوانی داشتند تا جایی که یکی از علمای اخباری زمانی که خانمی در حال غرق شدن بود و کمک میخواست، در فکر این بود که آیا دست زدن به او برای نجات حرمت دارد یا نه؟.
آیتالله یزدی با اشاره به اینکه امروز اخباریون در حوزه علمیه شیعه حضور ندارند، تصریح کرد: یکی از اعتقادات اخباریون این است که اصل، حرمت است؛ مگر اینکه حلیت ثابت شود در حالی که اصولیون اصل را حلیت میدانند مگر اینکه حرمت ثابت شود.
وی یکی دیگر از اعتقادات اخباریون را فرق نگذاشتن میان مجتهد و غیر مجتهد دانست و خاطرنشان کرد: اخباریون اعتقاد دارند که دیگران نیز میتوانند احکام خود را از روایات دریافت کنند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یکی از دلایل مبسوط نوشته شدن کتابهای اصولی را تهمتهایی که به شیعه روا میشد، دانست.
آیتالله یزدی با اشاره به دیدگاههای آیتاللهالعظمی بروجردی در رابطه با علم اصول، خاطرنشان کرد: حضرت آیتالله بروجردی میفرمود: اصول، متورم و وقتگیر شده است؛ آقایان در اصول خیلی وقت میگذارند و وقتی وارد فقه میشوند، یادشان میرود که در فقه به مباحث اصولی استناد کنند و این با مبانی فقهی سازگار نیست.
وی با بیان اینکه برخی از مباحث اصولی نیازی به خواندن ندارد، گفت: امام خمینی(ره) دو دوره اصول را تدریس کردند و در دوره دوم، بنده نیز در درس ایشان حضور داشتم و تقریرات آن را نیز نوشتم؛ امام خمینی در دوره دوم باب انسداد را حذف کردند و از باب طلب و اراده نیز کم کردند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه امروز در حوزه علمیه به قرآن که جزء نخستین از ادله اربعه است، کمتر توجه میشود، تاکید کرد: در حوزههای علمیه، ادله نخست کنار رفته است و رسم درس خارج این شده که استاد در ابتدا نظرات فقها را مطرح میکند و اگر لازم شد از قرآن نیز استفاده میکنند.
آیتالله یزدی با اشاره به اینکه در هر قرنی چند فقهالقرآن از سوی علما و بزرگان نوشته شده است، گفت: اصول لازم است، اما اینکه کتابهای مفصل در این باره نوشته شود، مناسب نیست در صورتی که در این زمان مسائل فقهی بیشتر مورد نیاز جامعه است.
وی با بیان اینکه نیازی نیست امروز طلبه هفت سال درس خارج، اصول بخواند، خطاب به اعضای انجمن اصول حوزه، گفت: خدمت شما به حوزه این است؛ کتابی مختصر و قابل فهم همه طلاب که مسائل مورد نیازی که در فقه به آن استناد میشود را تألیف و در اختیار طلاب قرار دهید.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تأکید بر این که نوشتهها باید متقن و با فایده باشد، بیان کرد: امروز برخی از نوشتهها هیچ فایدهای ندارند و تنها با الفاظ بازی میکنند در صورتی که می توان به صورت خلاصه و مفید مطلب علمی و قابل فهمی را ارائه کرد.
آیتالله یزدی با بیان اینکه امروز برخی از مباحث اصولی کاربرد چندانی ندارند، ابراز کرد: به اصول فقهی باید توجه کرد که بتوان در فقه از آن در پاسخگویی به جامعه استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه انجمنهای حوزه باید کاربردی باشند، گفت: دنیای امروز نیازمند مسائل فقهی است و باید مراکزی باشند که نیازهای فقهی جامعه را پاسخگو باشند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود با انتقاد از برگزاری همایشهای فراوان در کشور خاطرنشان کرد: در کشور ما روزی چندین همایش و سمینار برگزار میشود که نتیجه و بازدهی آن بسیار کم است وچه بسا پر هزینه و بی فایده هستند.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین محمدی، رئیس انجمن اصول فقه حوزه در سخنانی گفت: اخذ مجوز فصلنامه علمی پژوهشی برای انتشار مقالات علمی اصولی اساتید، برگزاری همایش بینالمللی علامه وحید بهبهانی در آینده نزدیک و همچنین همکاری با همایش «المعتمر وحید البهبهانی» در کربلا با ارائه بیش از 15 مقاله از دیگر برنامههای این انجمن است.
محمدی همچنین با بیان اینکه متن درسی اصول به صورت مختصر تدوین خواهد شد افزود: یکی دیگر از برنامههای این انجمن تدوین و تالیف کتاب اصولی مختصر زیر نظر مراجع و بزرگان حوزه است .
وی در پایان با بیان این که روز اصول در تاریخ باید درج شود خاطرنشان کرد: روزی را باید بنام اصول فقه نام گذاری کنیم که دنیا با اصول شیعه آشنا شوند .
آیت الله یزدی به عنوان عضو افتخاری انجمن اصول فقه حوزه علمیه همکاری افتخاری خود را با این انجمن آغاز کرد.