به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، برزین ضرغامی، قائممقام بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن در برنامه این هفته «افق» رادیو قرآن با اشاره به برگزاری این دوره از نمایشگاه قرآن در باغموزه دفاع مقدس، اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه قرآن در باغموزه دفاع مقدس اتفاق بسیار خوبی است که امسال برای نخستینبار رخ داده است و این امر هم برای پرداختن به قرآن و هم برای پرداختن به ارزشهایی که شهدای دفاع مقدس برای آن جانفشانی کردهاند بسیار ارزشمند است.
قائممقام بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن گفت: باغموزه دفاع مقدس با وجود همه ویژگیهای خوبی که دارد و همکاریهایی که شهرداری برای برگزاری نمایشگاه انجام داده اما به هر حال بیشتر بخشهای نمایشگاه در فضای باز است که البته فضای باز هم بسیار زیبا است و سعی کردیم در طراحیهای انجام شده زیبایی فضا و زیبایی باغ موزه حفظ شود.
وی افزود: بیستو دومین دوره نمایشگاه قرآن، ساختار مشخصی دارد که سعی کردیم در درون این ساختار به کیفیت بپردازیم به طور مثال بخش هنری نمایشگاه قرآن که مخاطب زیادی دارد و تعداد هنرمندان قرآنی هم زیاد هستند و در این بخش تمام تلاش ما بر این بوده که ورود تمامی فعالیتها و رشتههای هنری را به نمایشگاه قرآن تعریف کنیم تا آثاری که به نمایشگاه ورود پیدا میکنند آثار برتر باشند.
ضرغامی با بیان اینکه نمایشگاه قرآن باید بهترین و کیفیترین آثار را به نمایش بگذارد، عنوان کرد: هرچند که فعالیتهای مختلفی در حوزه هنر و سایر حوزهها انجام میشود، اما از داوران و مسئولان بخشهای مختلف خواستهایم که آثار با کیفیت در نمایشگاه قرآن عرضه شود. نمایشگاه محلی برای عرضه بهترینها، شاخصترینها و برگزیدهترینها باشد. نمایشگاه قرآن باید میزان و تراز فعالیتهای قرآنی کشور باشد.
وی در این بخش از سخنان خود با بیان اینکه بخش مکتوب از دیگر بخشهای مهم نمایشگاه قرآن است گفت: هرساله یک نگاهی به کارنامه نشر قرآنی کشور صورت میگیرد و آثاری که طی یک ساله چاپ شده در نمایشگاه قرآن به نمایش گذاشته میشود که این آثار شامل چاپ قرآن، کتابهای قرآنی و ... میشود. علاوه بر این در بخش نشر مکتوب، امسال توجه به تفاسیر قرآن نیز داشتهایم و در بخش نشر مکتوب نمایشگاه قرآن، تفاسیر شیعی قرآن که از ابتدا تا سالهای اخیر چاپ شده، عرضه میشود.
آثار مکتوب در دو بخش نمایش و فروش عرضه میشود
قائممقام بیستودومین نمایشگاه قرآن با اشاره به حضور پایاننامههای قرآنی در بخش نشر مکتوب گفت: پایاننامههای قرآنی، نشریات قرآنی و روزنامهها و مطبوعات قرآنی نیز در حوزه مکتوب نمایشگاه قرآن، عرضه میشود. همچنین نمایش قرآنها و نسخههای خطی که در موزهها و کتابخانهها نگهداری میشوند نیز بخشی از آثار مکتوبی است که در نمایشگاه قرآن به نمایش گذاشته میشود.
در این بخش از برنامه افق، محمدرضا پورمعین، مجری ـ کارشناس برنامه اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که طی سالهای گذشته در نمایشگاه قرآن وجود داشت این بود که گاهی اوقات نمایشگاه و فروشگاه با هم بود و همین مسئله باعث میشد که غرفهها شلوغ شود و از حالت نمایشگاهی خارج شود و همچنین ازدحام در بخشها باعث خستگی شود.
ضرغامی در این بخش از برنامه گفت: بخش فروش را به طور کلی از بخش نمایشی حذف کردهایم و فعالیتهایی در قالب پایاننامه، نشریات قرآنی و قرآنها و نسخههای خطی در بخش نشر مکتوب، صرفاً نمایش داده میشود و بخش فروش امسال به طور کلی جدا از نمایش خواهد بود.
وی افزود: در خیابان سرو که یکی از خیابانهای منتهی به نمایشگاه قرآن است، بخش فروش را در نظر گرفتهایم که بیش از 250 ناشر در این بخش حضور داشته و محصولات قرآنی خود را عرضه میکنند. البته تأکید داشتهایم که در بخش فروش فقط محصولات قرآنی و دینی عرضه شود، زیرا یکی از مشکلاتی که طی سالهای گذشته وجود داشته است این بوده که ناشران کتابهایی را عرضه میکردند که عمدتاً قرآنی نبودند.
تشریح فعالیتهای کمیته بانوان نمایشگاه قرآن
در این بخش از برنامه ملیحهسادات موسوی، مدیر بخش بانوان بیستودومین نمایشگاه قرآن میهمان تلفنی برنامه افق بود که در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: کمیته بانوان نمایشگاه قرآن یکی از کمیتههای نمایشگاه امسال است که این کمیته معرفی و ترویج فعالیتهای بانوان در حوزه پژوهش و هنر را در دستور کار خود قرار داده است.
موسوی عنوان کرد: «عفاف و حجاب»، «قرآن و نابینایان»، «بانوی ایرانی»، «هنر قرآنی»، «سوره مبارکه یاسین»، «پایاننامهها» و «نشستهای تخصصی» از جمله بخشهای کمیته بانوان بیست و دومین نمایشگاه قرآن است.
وی افزود: به طور مثال در بخش عفاف و حجاب کمیته بانوان میکوشیم تا بانوی با حجاب را به عنوان یک عنصر فرهنگی برای پیشرفت اهداف متعالی قرآن کریم و اهل بیت(ع) در جامعه معرفی کنیم که البته برای رسیدن به این هدف باید به دنبال راهکارها و آسیبهای این موضوع باشیم. در بخش عفاف و حجاب از طریق تابلوهای تذکر و یادآوری و برگزاری نشستهای تخصصی با موضوعات مختلف و دعوت از اساتید شاخص در حوزههای مختلف اجتماعی سعی در توسعه و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب داریم.
مدیر کمیته بانوان نمایشگاه قرآن درباره بخش قرآن و نابینایان ادامه داد: امسال در نمایشگاه قرآن بخش فروش محصولات عفاف و حجاب را نداریم و محصولات عفاف و حجاب فقط در قالب ماکت به نمایش گذاشته میشود.
وی افزود: در بخش قرآن و نابینایان کمیته بانوان با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از جمعیت کشور کم بینا و نابینا و نیمی از آنها افراد فرهیخته هستند ضرورت توجه به حوزه قرآنی برای آنها احساس میشود که بخش ویژهای برای نابینایان ایجاد میشود که در این بخش سخنرانیهای مختلف درباره مسائل قرآنی نابینایان، مسابقات، قرائت جزوات مختلف درباره نابینایان، ارائه صنایع دستی و هنری توسط مؤسسات و نابینایان، رونمایی از کتب و مشاوره قرآنی در نظر گرفته شده است.
بخش «سوره مبارکه یاسین» در نمایشگاه قرآن
موسوی درباره بخش «بانوی ایرانی هنر قرآنی» گفت: در این بخش آثار هنری بانوان در حوزه قرآن به نمایش گذاشته میشود. بخش سوره مبارکه یاسین به ارائه محصولات در رابطه با سوره یاسین، برگزاری نشستهای تخصصی و مسابقات قرآن میپردازد. نمایش 21 هزار پایاننامه قرآنی از دیگر فعالیتهای این بخش است.
در این بخش از برنامه افق برزین ضرغامی، درباره حذف بخش فروش عفاف و حجاب نمایشگاه قرآن گفت: ما چیزی را از نمایشگاه قرآن حذف نکردیم. اگر چادرفروشیها نماد قرآنی هستند در این شهر چادرفروشیها کم نیست؛ اما واقعیت این است که در حوزه عفاف و حجاب هم نشست تخصصی برگزار میکنیم هم از کارشناسان این حوزه دعوت میکنیم و هم آثار مکتوب را عرضه میکنیم اما اقدامی که امسال حذف کردهایم، بازار فروش حوزه عفاف و حجاب بوده است زیرا در بخش فروشها خیلیها میآمدند و کارهایی برضد اهداف نمایشگاه انجام میدادند.
وی افزود: خیلی از فعالیتهایی که در حوزه فروش عفاف و حجاب عرضه میشد، موجب میشد تا این بخش از نمایشگاه قرآن فاصله بگیرد تا جایی که خیلی از افراد به ما مراجعه کردهاند که ما میخواهیم عسلفروشی، انارفروشی که در قرآن هم هست بیاوریم و ما سالهای قبل هم بودهایم.
قائممقام بیستودومین نمایشگاه قرآن عنوان کرد: سیاست ما از ابتدا کیفیت بوده که با همان روال جلو میرویم. هیچ چیزی از نمایشگاه قرآن حذف نشده است و اگر بخش چادرفروشی، تسبیحفروشی و سایر بخشهای فروش را حذف کردهایم، صرفا به این دلیل بود که این بخشها از اصل نمایشگاه قرآن فاصله میگرفت.
وی درباره سایر بخشهای نمایشگاه قرآن گفت: در نمایشگاه قرآن امسال فعالیت ویژه دانشجویان، دانشآموزان، حوزههای علمیه، مشاوره قرآنی و ... است که در بخش حوزههای علمیه، تلاش داریم فعالیتها و توانمندیهای حوزه عرضه شود و امسال سعی کردیم به بحثهای موضوعی نزدیک شویم، هرچند که سخت است اما باید این اتفاق رخ دهد.
ضرغامی ادامه داد: به طور مثال در بخش هنری نمایشگاه قرآن در حوزه دانشجویان، آثار هنری زیادی خلق میشود یا در بخش بانوان خلق آثار هنری توسط بانوان انجام میشود اما امسال گفتیم هر کسی در هر بخش کار هنری دارد ما فضایی را در اختیار بخشها قرار میدهیم که همه آثار هنری در آن بخشها قرار دهند. البته آثاری که در بخشهای مختلف عرضه میشود باید از نظر هیئت داوری آثار هنری و مورد تأیید باشند.
نشستهای نمایشگاه قرآن در قالب یک آلبوم تجمیع شده است
وی درباره محل برگزاری نشستهای تخصصی گفت: همه فعالیتهای نمایشگاه قرآن تجمیع شده، ساعت، زمان، مکان، موضوع مشخص است که این نشستها در قالب یک آلبوم طراحی شده و مدیر تمامی نشستها مشخص است. یکی از مشکلاتی که در حال حاضر داریم این است که اسناد موجود بسیار کم است و حوزههای مستندسازی ما بسیار ضعیف است و اطلاعات گذشته را نداریم که امیدواریم امسال بتوانیم در حوزه فعالیتهای قرآنی یک مستندسازی کامل داشته باشیم. البته به دنبال آن هستیم که هر طور شده سوابق گذشته را نیز جمعآوری کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: همچنین پس از برگزاری بیستودومین نمایشگاه قرآن نتیجه نشستهای تخصصی و محتوای هر نشست به صورت کامل در قالب یک مجموعه به چاپ میرسد و در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد تا در ایام دیگر مورد استفاده قرار بگیرد.
وی درباره ساعت کار نمایشگاه قرآن گفت: بیستودومین نمایشگاه قرآن سهشنبه، سوم تیرماه، مصادف با 26 ماه شعبان در باغ موزه دفاع مقدس برگزار میشود که ساعت کار نمایشگاه نیز از ساعت 18 تا 24 خواهد بود.
ضرغامی ادامه داد: طی همکاری شهرداری تهران با نمایشگاه قرآن، اقدامات خوبی برای رفت و آمد بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن انجام شده است. هم هماهنگیهای مفصلی با مترو، اتوبوسرانی، شرکتهای تاکسیرانی و.. انجام شده و فضاهای مناسبی برای پارکینگ در نظر گرفته شده است. البته متولی کار اجرایی و عملیاتی، همکاران شهرداری تهران بودهاند که ستادی را به همین منظور تشکیل دادهاند و جلسات مفصلی داشتهاند.
برگزاری افتتاحیه نمایشگاه قرآن با حضور وزیر ارشاد
وی درباره مراسم افتتاحیه نمایشگاه قرآن گفت: مراسم افتتاحیه نمایشگاه قرآن با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساعت 18:30 روز سوم تیرماه در سالن خلیج فارس باغموزه دفاع مقدس برگزار میشود.
وی در این بخش از سخنان خود به مراسم تجلیل از خادمان قرآن کریم اشاره کرد و گفت: این مراسم نیز امسال در نیمه ماه مبارک رمضان، شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) برگزار میشود که امسال نیز در همان شب برگزار میشود. هرساله مراسم تجلیل از خادمان قرآن با حضور ریاست جمهوری برگزار میشود که دعوتنامهای برای رئیس جمهور ارسال شده و امیدوارم بتوانیم امسال نیز در خدمت ریاست جمهوری باشیم.
قائممقام بیستودومین نمایشگاه قرآن درباره محافل قرآنی نمایشگاه قرآن گفت: قرائت قرآن و اذان در زمان اذان مغرب و عشاء توسط یک قاری و یک موذن، دعوت از هیئتهای سنتی شهر تهران، دعوت از خانوادههای قرآنی و... از جمله برنامههای کمیته محافل و مراسم نمایشگاه قرآن است.
«شبهای شیدایی» با محوریت دفاع مقدس و قرآن
وی ادامه داد: برنامه دیگری که با نمایشگاه قرآن همزمان شده «شبهای شیدایی» است که این برنامه یک جُنگ شادی با موضوع دفاع مقدس است. آنچه که در برنامه شبهای شیدایی امسال پخش میشود فعالیتهایی است که هم به حوزه دفاع مقدس هم به حوزه فعالیتهای قرآنی میپردازد.
ضرغامی عنوان کرد: نمایشگاه قرآن امسال قبل از شبهای قدر به پایان میرسد که این تصمیم هم براساس نظرخواهیهای انجام شده در بین دوستان قرآنی انجام شد و جامعه قرآنی اعلام کردند که نیازی نیست که نمایشگاه قرآن یک ماه باشد.