به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مراسم افتتاح رسمی خبرگزاری علم و فرهنگ چهارشنبه 15 مردادماه با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نصرالله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات، ایمانی خوشخو، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ و مدیرمسئول سیناپرس و سایر مسئولان جهاددانشگاهی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم ایمانی خوشخو اظهار کرد: جهاد دانشگاهی به دنبال انجام کارهایی است که بر زمین مانده است. مقام معظم رهبری در زمینه ترویج گفتمان پیشرفت علمی و فناوری تاکید بسیار زیادی داشتند. در کشور پیشرفتهایی بسیار خوبی در این عرصه اتفاق میافتد، ولی انعکاس خبری آنها به نحو مطلوب صورت نمیگیرد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال اگر شما بخواهید درباره یک دستاود علمی که زحمت زیادی برای آن کشیده شده است در رسانه مطلبی پیدا کنید، با اخبار لایههای هفتم یا هشتم این مطلب مواجه میشوید و از این رو جهاد دانشگاهی و معاونت فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ تحقیقی را انجام داد تا میزان لزوم این خبرگزاری در کشور مشخص شود.
رئیس دانشگاه علم و فرهنگ تصریح کرد: از یک سال پیش مقدمات تاسیس این خبرگزاری انجام شد تا بعد از ظهور موفقیتآمیز ایسنا و ایکنا، سومین خبرگزاری جهاد دانشگاهی نیز تاسیس شود. براین اساس سیناپرس بدون پرداختن به مسائل سیاسی و حاشیهای در پی انعکاس این اخبار، ارائه تحلیلهای مناسب علمی، ارائه مباحث علمی و تفکیک آن از شبه علم و ... میپردازد.
طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی در این مراسم با اشاره به سخنی از امام علی(ع) تصریح کرد: امام علی(ع) میفرمایند که علم سلطان است و امروزه برتری یک کشور به داشتن منابع مالی نیست بلکه به پیشرفتهای علمی و فناوری آن است.
وی افزود: اگر از انعکاس صحیح دستاوردهای علمی کشور آنگونه که که شایسته آن است غفلت کنیم، ممکن است این فعالیتها به حاشیه رود و کمکم این مطلب القا شود که فعالیت و پیشرفت علمی در کشور صورت نمیگیرد. وضعیت علمی ما در کشور در سطح خوبی است اما مشکل ما در فرآیند تبدیل این علم به ثروت برای جامعه است.
رئیس جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: در این بین رسانهها برای رسیدن ما از اقتصاد رانتی به تولید ملی و توسعه فناوری و فرهنگ سازی پرداختن به این مسایل نقش مهمی دارند که در این رابطه باید رسانههای تخصصی در کشور داشته باشیم. خبرنگاران این عرصه باید بتوانند فرق علم و شبه علم را تشخیص دهند و قدرت نقد داشته باشند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که خبرگزاری علم و فرهنگ نیز بتواند همانند دو خبرگزاری دیگر جهاد دانشگاهی یعنی ایسنا و ایکنا مسیر موفقیت را هرچه سریعتر بپیماید.
نصرالله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات سخنران دیگر این مراسم بود که اظهار کرد: جهاد دانشگاهی نخستین نهاد دانشبنیان در کشور است که با رشد و بالندگی خود در این مدت، تبدیل به نهالی تنومند شده است.
وی اضافه کرد: امروزه سطح دسترسی مردم به اطلاعات و اخبار بسیار گسترده شده و برای همگان مهیا شده است. تاریخ در زمان حاضر به همراه وقایعش ثبت میشود و دیگر مانند گذشته نیست که تاریخنگاران تنها روایتگران تاریخ باشند.
انتظامی سخنران دیگر این نشست اظهار کرد: در زمینه فعالیت خبرگزاریهای دولتی در عرصههایی که خبرگزاریهای خصوصی میتوانند فعالیت کنند، خبرگزاریهای دولتی نباید ورود پیدا نکنند اما در زمینههای دولتی و حاکمیتی این خبرگزاریهای دولتی با حفظ عامل جذابیت باید ورود پیدا کنند.
وی گفت: نباید گمان کنیم که توسعه علم و فناوری فقط از طریق آمار ارجاعات مقالات آی اس آی هست زیرا اینها شتاب رشد علم را نشان میدهد. توسعه علم و فناوری یک بسته کامل است که باید در همه ابعاد آن باید محقق شود.
معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: معاونت مطبوعاتی حمایتهای خود را به جای حمایتهای مادی، بر زمینه ارائه آموزشهای لازم به خبرنگاران متمرکز کرده است تا بتواند در همه زمینهها خبرنگاران تخصصی تربیت شود.
وی ضمن انتقاد مدیران از عدم آشنایی با سند جامع علمی کشور گفت: هرسند پاییندستی علیالقاعده باید بر اساس اسناد بالادستی طراحی شود. بنابراین وقتی یک مدیر میخواهد برای سازمان خود برنامهریزی کند اولا باید با این اسناد آشنا باشد وهمچنین باید برنامهریزیهای خود را بر این اساس صورت دهد.
انتظامی تصریح کرد : در کشور نیازمند توسعه سواد علمی هستیم که پایههای آن ارتباطات علمی است و خبرنگاران تخصصی این حوزهها هستند که میتوانند اخبار علمی پیچیده را به زبان ساده برای مخاطبان بیان کنند.
وی در پایان با اشاره به لزوم طبقهبندی کیفی 40 خبرگزاری که در کشور فعالیت میکنند یادآور شد: امیدواریم خبرگزاری سیناپرس نیز به سرعت در جهت ارتقای کیفی فعالیت خودو رسیدن به ملاکهای یک خبرگزاری برتر حرکت کند.
علی منتظری، مدیر اسبق جهاد دانشگاهی نیز در پایان این مراسم عنوان کرد: خبرگزاری علم و فرهنگ از دیگر اقدامات نوآورانه جهاد دانشگاهی است که امید است این رسانه در جهت انعکاس اخبار و دستاوردهای علمی کشور که تنها یکی از محصولات عملی این خبرگزاری است، فعالیتهای خوبی را انجام دهد.