سیدحسن میرکریمی:
واگذاری ممیزی به ناشران معتبر در اولویت قرار گیرد/ خودممیزی کتاب‌های چاپ و نشر بین‌الملل

سیدحسن میرکریمی، مدیرعامل چاپ و نشر بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) درباره ممیزی کتاب گفت: در رابطه با ممیزی یک بحث خاص و یک بحث عام داریم، البته ما درگیر بحث ممیزی در انتشاراتمان نیستیم، چرا که فیلترهایی را که ما برای گزینش آثارمان داریم، با دقت و حساسیت بالایی انجام می‌شود و آثاری را که می‌خواهیم گزینش و چاپ کنیم، بسیار دقیق است.

وی با اشاره به چگونگی گزینش آثار در این انتشارات افزود: کتاب در راستای مأموریت ما که چاپ و نشر کتاب‌های با موضوع دینی و مذهبی است انجام می‌شود و در این حوزه نیز شاخه‌هایی نظیر علوم قرآن، تاریخ اسلام، موسوعه و دایرةالمعارف، اهل بیت(ع)، ادبیات دینی و ... وجود دارد، از سوی دیگر کارشناسان و مشاورانی داریم که با آنها مشورت می‌کنیم و آثار برای بررسی توسط این افراد ارسال می‌شود و با این نگاه بررسی می‌شود که قرار است توسط سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان کتابی که می‌خواهد مبداء و مبنا قرار گیرد.

میرکریمی ادامه داد: مطالب شبهه‌ناک، مأیوس‌کننده و غیردقیقی که در یک اثر باشد یا حذف می‌شود و یا کتاب کنار گذاشته می‌شود؛ از این رو اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تا این لحظه به هیچ یک از آثار ما ایرادی وارد نکرده است و مجوز کتاب‌های ما بدون هیچ مشکلی صادر و سپس چاپ می‌شوند، به همین دلیل است که موضع‌گیری خاصی نسبت به این موضوع نداریم.

وی در ادامه اظهار کرد: اما یک بحث کلی‌تری که به عنوان موضوع عام ممیزی است، اینکه در یک کشوری که نظام اسلامی و مبتنی بر یک جریان فکری است، نمی‌توان کار را آزاد کرد که هر کسی هر کتابی می‌خواهد منتشر کند، چون نظام ما رسالت دارد و در این راستا باید از حدود اسلامی صیانت کند، از این رو این موضوع برای همه پذیرفته شده است.

میرکریمی تصریح کرد: در رابطه با این موضوع ناشران یک صنف تعریف شده هستند و کسانی که مطرح می‌کنند، ما ممیزی را به ناشران واگذار کنیم، اگر خوش‌بینانه نگاه کنیم، می‌گوییم که بسیار خوب است و ما ناشران را در این حد از بلوغ و شعور می‌دانیم که خود می‌توانند و می‌فهمند که چه چیزی را چاپ کنند و چه چیزی را چاپ نکنند و این بلوغ و شعور در میان ناشران وجود دارد، اما در رابطه با این موضوع بحث این است که در ساختار سیاسی کشور ما افراد تعریف نشده‌اند و سلیقه‌ای است و ممکن است فردی در یک سمتی نسبت به یک جریانی نگاه بسته‌تری داشته باشد و بگوید که یک کتاب چاپ شده، ضددینی و ضدامنیتی است و کتاب را ممنوع اعلام می‌کنند، درحالی که ناشر برای چاپ کتاب هزینه کرده است و کتاب به این دلیل که من ناشر تشخیص داده‌ام چاپ شود، چاپ شده اما از نظر مسئول بالادستی این کتاب دارای اشکال است.

مدیر چاپ و نشر بین‌الملل با تأکید بر جریان ثابت در ساختار حاکمیتی کشور گفت: در این صورت هر فردی نمی‌تواند اعمال نظر کند و یا جریانی بر وزارت ارشاد فشار نمی‌آورد که کتاب را چاپ نکند که در غیر این صورت ناشر متضرر خواهد شد، به همین دلیل بسیاری از ناشران نه آمادگی دارند و نه می‌پذیرند. البته واگذاری ممیزی به ناشران حرکت زیبایی است که قابلیت اجرا ندارد چون ما ناشرانی داریم که سوء استفاده خواهند کرد، نه اینکه قصاص قبل از جنایت کنیم، اما مجوزهای انتشار براساس گزینش صادرنشده است و بیش از 11 هزار ناشر وجود دارد و حتی مجوزهای اجاره‌ای هست که در اختیار دیگران قرار می‌دهند و ممکن است هر کتابی توسط یکی از این 11 هزار ناشر منتشر شود.

وی در ادامه بیان کرد: اگر وزارت ارشاد این روند را ادامه دهد و اگر قرار است این کار انجام شود از ناشران معتبر آغاز شود. به عنوان مثال چاپ و نشر بین‌الملل تا زمانی که ضابطه نشر کتاب آن دقیق است، کتابی منتشر نخواهد شد که مورد اعتراض قرار گیرد.