حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن تسلیت درگذشت استاد مولایی به جامه قرآنی کشورمان، به حضورش در جلسات این استاد برجسته کشورمان در سالهای قبل از انقلاب اشاره کرد و گفت: قبل از انقلاب هم در جلسات خانگی استاد و هم در جلسات مسجد الرضا(ع) و هم مسجد شیخ فضلالله حضور داشتم که حال و هوای بسیار دیدنی و غیرقابل وصفی داشت.
استاد مولایی الگویی تمام عیار برای جامعه قرآنی
وی در ادامه رمز ماندگاری استاد مولایی را در شش نکته و محور اساسی عنوان کرد و افزود: استاد مولایی در این محورها الگوی تمام عیار برای تمام اهل قرآن بود. اولین محور، موضع دانش و بهرهمندی استاد مولایی از فن قرائت و تخصص در بحث تلاوت قرآن کریم بود که در این بحث استادی بینظیر و بیبدیل به حساب میآمد، لذا استاد مولایی میتواند الگوی علمی برای جامعه قرآنی کشور باشد.
هر کسی که امروزه در قرائت حرفی برای گفتن دارد، شاگرد استاد بوده است
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور تصریح کرد: تسلط بینظیر استاد مولایی بر اختلاف قرائات مختلف و تسلط بر قرائت صحیح و درست و تألیف دو جلد کتاب «تهذیبالقرائة» و همین طور «تجوید جامع» خود نشاندهنده عمق و تسلط و مهارت علمی استاد دارد. هر کسی که امروزه در قرائت قرآن کریم حرفی برای گفتن دارد، دورانی شاگرد این استاد بزرگ بوده است که همه این شاگردها در صحبتهای خود بر جامعیت علمی استاد مولایی تأکید دارند.
سلوک جذاب ویژگی منحصر به فرد استاد
حجتالاسلام محمدی محور دوم ماندگار ماندن استاد مولایی را سلوک جذاب و اخلاق ویژه ایشان در تعاملات اجتماعی بیان و اظهار کرد: استاد مولایی همواره تبسم شیرینی بر روی لب داشت و این امر یکی از مظاهر جذابیت و خواستنی بودن استاد مولایی و جلسات ایشان بود. هر کسی که برای یک بار به جلسات استاد مولایی میآمد کمتر میتوانست خود را از این جلسه جدا کند. ویژگی سلوک جذاب یکی از ویژگیهایی است که منحصر به استاد مولایی بوده است.
وی گفت: مظهر ادب و احترام بودن یکی دیگر از ویژگیهای استاد مولایی بود. استاد مولایی فوقالعاده محترم بود و مخاطب خود را نیز به همین نسبت تکریم میکرد. به نظر من ما امروز به این امر نیاز بسیار زیادی داریم. در میان اساتید و برجستگان قرآنی کشور مظهر ادب و احترام بودن به شدت مورد نیاز است، استاد مولایی به گونهای بود که حتی به کم سن و سالترین حاضران در جلسه خود نیز نهایت احترام را قائل بود.
جلسهداری استاد مولایی الگویی برای تمامی جلسهداران قرآنی
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی قدرت مدیریت استاد مولایی در جلسات قرائت قرآن کریم را یکی دیگر از بارزترین ویژگیهای ایشان عنوان کرد و افزود: استاد مولایی از اساتیدی بود که منش و سلوک مدیریتی ایشان و تسلط بر اجزاء وقت و نهایت بهرهوری از آن میتواند الگوی تمامی جلسهداران قرآنی کشورمان قرار گیرد. در واقع استاد مولایی الگویی برای مدیران جلسات قرآنی کشور بودند. استاد مولایی مظهر اقتدار و صلابت استادی در جلسات قرآن کریم با تذکرات به جا، برخورد عالمانه و منصفانه با تلاوتهایی که در جلسات ایشان شنیده میشد.
انس معنوی استاد مولایی با حضرت حق
حجتالاسلام محمدی تصریح کرد: یکی دیگر از ویژگیهای اخلاقی استاد مولایی که باعث ماندگاری ایشان شده است و برای جامعه امروزه ما میتواند بسیار مفید باشد، انس معنوی با حضرت حق بود، تجلی این امر در دعای کمیل و مناجاتهای محفلی و موسمی بود که داشت. استاد مولایی زمانی که دعای کمیل را قرائت میکردند حس معنوی فوقالعادهای را به حاضران در مراسم منتقل میکردند و این امر نشاندهنده میزان بالای انس داشتن ایشان با حضرت حق بود.
روحیه مردمداری مکمل ویژگیهای دیگر استاد مولایی بود
وی در ادامه ششمین و آخرین ویژگی اخلاقی استاد مولایی را روحیه مردمداری بالای استاد مولایی عنوان کرد و یادآور شد: این روحیه مکمل ویژگیهای قبلی استاد مولایی بود. در رسیدگی و توجه به نیازهای مردم و انجام دادن کارهای خیر کوتاهی نمیکردند که راهاندازی قرضالحسنه و جذب امکانات ویژه برای حمایت از محرومان بیانگر گوشهای از این ویژگی استاد مولایی است.
معرفت، ایمان و رفتار استاد مولایی تجلی فرهنگ قرآنی بود
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: استاد مولایی به صورت جامع و کامل مظهر انس با قرآن کریم بود. ایشان در واقع تجلی تحقق فرهنگ قرآنی بودند. توسعه فرهنگ قرآنی دارای سه مظهر معرفت قرآنی، ایمان قرآنی و رفتار قرآنی است، انصافاً در وجود استاد مولایی به تنهایی هر سه ضلع فرهنگ قرآنی محقق بود. استاد مولایی هم سواد قرآنی داشت، هم قلبشان مالامال از ایمان و عشق به قرآن بود و هم رفتار و سلوکشان با مردم براساس آموزههای قرآن بود.
حجتالاسلام محمدی بیان کرد: انتخاب اول و آخر استاد مولایی قرآن بود و این حرف را بارها در صحبتهای خود بیان کرده بود. ایشان بارها گفته بودند اگر صد بار دیگر متولد شوند باز هم معلمی قرآن را و انس با قرآن بر هر کار دیگری ترجیح میدهم، این امر نشان میدهد که انس با قرآن همه وجود استاد مولایی بوده است و قرآن در تمام زوایای روح و قلب ایشان ظهور پیدا کرده بوده است.
استاد مولایی مظهر قاریِ حاملِ عاملِ قرآن بود
وی خاطرنشان کرد: استاد مولایی مظهر قاریِ حاملِ عاملِ قرآن بودند. قرآن زمانی در باطن تجلی پیدا کند و به نور تبدیل شود فرد را به حامل قرآن تبدیل خواهد کرد. اگر این نور از قلب در جوارح متجلی شود، فرد را عامل به قرآن تبدیل خواهد کرد. بنابر این تحقق قاری حامل عامل قرآن کریم استاد مولایی هست که باید مورد توجه ویژه جامعه قرار بگیرد.
استاد مولایی بهترین مجری برای تحقق منویات مقام معظم رهبری بود
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با بیان اینکه استاد مولایی بهترین مجری برای تحقق منویات مقام معظم رهبری بودند، گفت: یکی از راهبردهای بزرگ مقام معظم رهبری که بسیار به آن توجه داشتهاند بحث توسعه تلاوت محفلی و مجلسی بوده است، مرحوم مولایی پایهگذار این حرکت بودهاند. مقام معظم رهبری این حرکتها را در مشهد پایهگذاری کردند و در تهران نیز یکی از پرچمداران اصلی مرحوم مولایی بودند.
شاگردهای استاد، ویژگیهای اخلاقی را نصبالعین قرار دهند
حجتالاسلام محمدی در ادامه در مورد پر شدن خلاء استاد مولایی در عرصه فعالیتهای قرآنی کشور، اظهار کرد: استاد مولایی شاگردان بسیار زیادی را تربیت کرده است، این شاگردها باید شش ویژگی استاد مولایی که مطرح شد را نصبالعین خود قرار دهند و تلاش کنند با ایجاد جذابیتهای علمی، جذابیتهای رفتاری، تعاملی و جذابیتها در لحن و تلاوت و ... نوجوانان و جوانان را هر چه بیشتر جذب فعالیتهای قرآنی کنند.
وی در پایان بیان کرد: ادای حق استاد مولایی زمانی محقق خواهد شد که مسیری که ایشان طراحی کرد و 60 سال به پای آن استقامت کرد، پیموده شود. مقام معظم رهبری تعبیر زیبایی دارند که تلاوت خوب تصویرگر معانی زیبای قرآنی در ذهن است، استاد مولایی انصافاً این کار را بسیار زیبا انجام میداد و جلسات قرآنی ایشان موجبات دلگرمی و نزدیک شدن با قرآن کریم بود. استاد مولایی برای اساتید قرآنی و مدعیان قرآنی کشور از هر جهت میتواند الگو باشد. من اسم ایشان را الگوی جامع نام میگذارم که واقعاً این گونه بودند چون همه وجود خودش را از حقیقت مکتب قرآنی دریافت کرده بود لذا رشد همه جانبهای را دریافت کرده بود.