سيمای بيماری‌ها در كشور تغيير كرده است/ ضرورت تأمين اعتبار كافی و پايدار در حوزه سلامت
عليرضا زالی، رئيس منتخب سازمان نظام پزشكی كشور در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‌المللی قرآن(ايكنا) با اشاره به اولويت‌ها و محورهای رئيس‌جمهور و وزير بهداشت دولت يازدهم در حوزه مسائل نظام سلامت بر لزوم تامين اعتبارات كافی برای اين بخش تاكيد و افزود: منابع حوزه سلامت بايد در ابتدا از كفايت كافی و پايدار برخوردار باشد و بهنگام نيز تخصيص يابد.
زالی با تاكيد بر اينكه در سال‌های گذشته نظام بهداشت و درمان كشور از كمبود منابع رنج برده است، عنوان كرد: منابع حوزه سلامت ضمن اينكه پراكنده بوده، تخصيصش نيز به گونه‌ای بوده كه به طور كامل اختصاص پيدا نمی‌كرده است، بنابراين مهم‌ترين اولويت دولت يازدهم در مبحث رفع حل مشكلات بهداشت و درمانی در كشور و نظام سلامت بايستی تامين اعتبارت كافی و پايدار برای اين بخش باشد.
وی در ادامه افزود: در برخی اوقات اعتباراتی كه برای نظام سلامت در نظر گرفته می‌شود ممكن است به گونه‌ای باشد كه به صورت تضمين شده وصول نشود، به طور مثال تجربه سال‌های گذشته در رابطه با تامين بخشی از اعتبارات نظام سلامت از عوارض مواد دخانی و نوشابه‌ها عملا منجر به تغييری در منابع نظام سلامت نشده است. اين امر حاكی از آن است كه منابعی كه برای نظام سلامت در نظر گرفته می‌شود علاوه بر كفايت لازم بايستی از پايداری مناسب نيز برخوردار باشد.
رئيس منتخب سازمان نظام پزشكی در بخش ديگری از سخنان خود به مبحث پوشش بيمه‌ای در كشور پرداخت و بيان كرد: برای اينكه بازپرداخت از جيب مردم كاهش پيدا كند بايد اولويت‌های اصلی ما تعميق كمی و كيفی بيمه‌های پايه در كشور باشد در سال‌های گذشته به دليل اشكالاتی كه در تامين منابع بيمه‌ای وجود داشته بار عمده‌ای از درمان بر دوش مردم بوده است، بنابراين يك نظام بيمه‌ای كارآمد و پويا كه بتواند منابع صندوقی منظم و مشخصی را به خود تخصيص بدهد مورد لزوم و از اولويت‌های اصلی نظام سلامت در سال‌های آتی خواهد بود.
زالی بر لزوم طراحی برنامه‌های هدفمند ساختن اجرای برنامه‌ها بهداشت و درمان كشور تاكيد كرد و افزود: در سال‌های گذشته بخشی از منابعمان در حوزه سلامت با مشكلاتی رو به رو بوده است، ولی در حال حاضر مهم اين است كه بتوانيم به صورت مشخص به سمتی حركت كنيم كه منابع ما به صورت بهينه در حوزه سلامت مصرف شود، كشور بيش از گذشته نيازمند اين موضوع است كه در جامعه ايرانی بار بيماری‌ها به صورت به هنگام و بروز تدوين و تبيين شود.
رئيس منتخب سازمان نظام پزشكی كشور با تاكيد بر اينكه سيمای بيماری‌ها امروز در كشور تغيير كرده است، بيان كرد: هم اكنون با افزايش بار بيماری‌های از قبيل: سرطان، امراض قلبی و عروقی و سوانح و حوادث مختلف لازم است تا آمايش كشوری، استانی و بومی در اين زمينه انجام شود.
وی در ادامه خواستار تنظيم برخی از خطوط راهنمای بهداشت و درمان در كشور شد و افزود: اين خطوط را بايد با كمك صاحبان اصلی فرايند يعنی خود جامعه پزشكی و همچنين با توجه به ملاحضات اقليمی و بوم راه‌اندازی و براساس اين خطوط بهداشتی و درمانی منابع نظام سلامت هنجارسازی شود.
زالی ادامه داد: به عنوان نمونه اگر ما برای درمان يك بيماری در استانی همچون سيستان و بلوچستان از يروتكل بهداشت و درمانی خاصی استفاده می‌كنيم، ممكن اين پروتكل در استان گيلان به صورت كاملا متفاوت در نظر گرفته شود، بنابراين اين پروتكل بايد از اتقان علمی برخورد باشد و نظر كارشناسی در آن لحاظ شده باشد، ولی با اين حال بايد ملاحظاتی از نظر بومی و اقليمی نيز در آن گنجانده شده باشد.
رئيس منتخب سازمان نظام پزشكی كشور در ادامه يادآور شد: در اين بخش، تغييرات ساختاری نظام سلامت ما به گونه‌ای بوده كه شبكه‌های بهداشت و درمان كشور كه بسيار موفق بوده و دستاوردهای قابل توجهی داشته است اما با گذشت زمان قدری فرسوده و دچار خستگی شده است.
وی ادامه داد: هم اكنون نيازمند شبكه‌ ارزنده بهداشت و درمان در كشور هستيم كه روح جديدی در آن دميده شود و در شهرها و مناطق حاشيه‌ای شبكه بهداشت و درمان نوين بازمهندسی شود، بنابراين پوشش كامل شبكه‌های بهداشت و درمانی در كشور می‌تواند با نگاه نوين، تغييرات سيمای شهری و روستايی در كشور و بازمهندسی در شبكه‌های مراقبت اوليه صورت بگيرد.
زالی در بخش ديگری از سخنان خود با تاكيد بر اينكه نوسانات ارزی در دو سال اخير بر روی دارو و تجهيزات پزشكی آثار عميقی را ايحاد كرده است، گفت: امروزه كمبودات دارويی و در دسترس نبودن اقلام دارويی يكی از مشكلات جدی ما در حوزه سلامت است كه پرداخت به آن بايد جزو اولويت‌های اصلی دولت يازدهم باشد، يعنی برقراری يك نظام منطقی ارز به شكل اينكه اين ارز تضمين شده باشد و كاملا به صورت متسمر با شبكه‌های تامين و توزيع دارو ارتباط تنگانگی را ايفا كند تا كمبود دارو به صورت يك مسئله جدی مطرح نباشد.
رئيس منتخب سازمان نظام پزشكی كشور در ادامه افزود: ولی در اين بين بحث تامين داروهای بيماران صعب العلاج و خاص به دليل اينكه گران‌تر است و بايد با پوشش بيمه‌های عميقی به آنها پرداخت شود، اين موارد نيز جزو گروه‌های هستند كه در اولويت‌های تامين داروی كشور قرار می‌گيرند.
وی همچنين در پاسخ به اين سوال كه مهم‌ترين غفلت دولت دهم در حوزه سلامت بيشتر بر روی چه موضوعاتی متمركز بوده است؟ عنوان كرد: اين موضوع تنها به يك دولت خاص قابل انتساب نيست، ما در دو دهه اخير مهم‌ترين مشكل حوزه بهداشت و درمان كمبود اعتبارات و منابع بوده است و در طی ساليان اخير به تدريح سهم پرداختی از جيب مردم افزايش پيدا كرده است.
زالی در پايان اظهار كرد: يعنی به همان ميزان كه قدرت بيمه‌ها در تامين هزينه‌های سلامت كاهش پيدا كرده و منايع عمومی كشور در تامين اعتبارات حوزه سلامت با كاستی مواجه بوده به صورت كاملا تساعدی ميزان پرداختی از جيب مردم نيز افزايش پبدا كرده است، بنابراين بحث اصلی در منابع سلامت كشور ما كمبود اين اعتبارات است.