صابرفرزام خبر داد:
ثبت دبیرخانه دائمی مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان به نام ایران از طریق آیسسکو

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، برنامه زنده رادیویی «افق» امروز، هشتم آذر با حضور حمید صابرفرزام، سرپرست سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور، عبدالرسول عبایی، رئیس هیئت داوران پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان و با اجرای‌ کارشناسی محمدرضا پورمعین به موضوع پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان پرداخت.
در ابتدای این برنامه حمید صابرفرزام، دبیر پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان با بیان اینکه مقدمات برگزاری این دوره از مسابقات انجام شده است، گفت: مسابقات از 11 تا 14 دی‌ماه در سالن همایش‌های بین‌المللی برج میلاد تهران برگزار می‌شود.
رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور افزود: براساس رایزنی‌های صورت گرفته تا به امروز 77 کشور آمادگی خود را برای اعزام متسابقان خود به پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان اعلام کردند، اما امسال با توجه به اینکه در چهار دوره گذشته از نظر کمی رشد خوبی در تعداد شرکت‌کنندگان داشته‌ایم، تصمیم بر آن شد که به کیفی‌سازی مسابقات بپردازیم.

حضور نمایندگانی از 49 کشور جهان در مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان
وی ادامه داد: طبق هماهنگی‌های صورت گرفته در کمیته داوران، در مرحله اول پذیرش شرکت‌کنندگان دیگر کشورها از تمامی آنها سی‌دی تلاوتشان را گرفتیم و در مرحله بعد نیز آزمون اولیه به صورت تلفنی برگزار شد تا افرادی که حداقل توانایی‌ها را ندارند دعوت نشوند. پس از بررسی متقاضیان از 77 کشور جهان، تاکنون 49 کشور در ارزیابی اولیه پذیرفته شده‌اند، 20 کشور نمره لازم را در آزمون اولیه دریافت نکرده‌اند و نتیجه چند کشور دیگر نیز هنوز اعلام نشده است.
صابرفرزام در ادامه گفت: در آزمون اولیه‌ای که از متقاضیان حضور در پنجمین دوره مسابقات گرفته شد تلاش داشتیم تا براساس آیین‌نامه حداقل‌ها را احراز کنیم تا زمان برای متسابقانی که از حداقل‌های لازم برخوردار نیستند صرف نشود. در دوره‌های گذشته گاهی اوقات افرادی شرکت می‌کردند که توانمندی‌های لازم را نداشتند اما امسال با توجه به اینکه هدف ما غنا و کیفیت کار است از ورود افرادی که توانایی لازم را ندارند خودداری می‌کنیم.
در این بخش از برنامه افق، عبدالرسول عبایی رئیس هیئت داوران پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان درباره حضور خود در این دوره از مسابقات گفت: سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور امسال برای دومین سال است که این افتخار را به بنده داده است تا مسئولیت کمیته داوری را عهده‌دار و در خدمت قاریان و حافظان قرآن کریم که از دیگر کشورها می‌آیند، باشم.
وی افزود: مشورت‌هایی در این خصوص که کدام چهره‌ها و شخصیت‌های جهانی را از دیگر کشورها به پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان دعوت کنیم با بنده انجام شد که در نهایت هفت داور خارجی از پنج کشور به این مسابقات دعوت شدند که اساتید دعوت شده از کشور ترکیه، سوریه، اندونزی، مصر و عراق هستند؛ اکثر اساتید مدعو تحصیلات عالیه نیز داشته و از اساتید دانشگاه هستند.

عبایی درباره حضور داوران خارجی در پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان، گفت: مسابقات جهانی باید داوران خارجی داشته باشد، همانطور که در مسابقات بین‌المللی قرآن مالزی فقط یک داور از مالزی حضور دارد و بقیه داوران از دیگر کشورها هستند ما نیز در مسابقات قرآن کشورمان باید از داوران خارجی استفاده کنیم.

شهرداری تهران؛ میزبان پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان
وی ادامه داد: داورانی که به مسابقات بین‌المللی قرآن کشورمان از جمله مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان دعوت می‌کنیم داورانی هستند که در ارتباطات ما با سایر کشورها به ما معرفی می‌شوند؛ شخصی که برای داوری مسابقات بین‌المللی قرآن دعوت می‌شود باید عالم باشد نه قاری و ما همیشه افرادی را دعوت می‌کنیم که صاحب مقراء بوده و استاد قرائات باشند و همچنین اطلاعات وسیعی در حوزه‌های مربوطه داشته باشند.
در این بخش از برنامه، محمود صلاحی، معاون برنامه‌ریزی شهرداری تهران و استاندار سابق خراسان رضوی میهمان تلفنی افق بود که درباره پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان گفت: پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان دی‌ماه به میزبانی شهرداری تهران در برج میلاد تهران برگزار می‌شود که در این دوره از مسابقات هر یک از کشورهای شرکت‌کننده یک قاری و حافظ قرآن خواهند داشت.

امیدواریم میزبان لایقی برای مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان باشیم
وی افزود: نخستین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان به میزبانی استان اصفهان، دومین دوره به میزبانی برج میلاد تهران، سومین دوره به میزبانی استانداری خراسان رضوی در مشهد مقدس و چهارمین دوره نیز به میزبانی شهرداری تبریز برگزار شد که امیدواریم امسال در پنجمین دوره مسابقات ما نیز بتوانیم میزبان لایقی برای بهترین دانشجویان کشورهای اسلامی باشیم که در جهت گسترش فرهنگ و مفاهیم قرآن کریم تلاش می‌کنند.
معاون برنامه‌ریزی شهرداری تهران در ادامه عنوان کرد: در شهرداری تهران همه چیز برای میزبانی از پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان فراهم است و معاونت فرهنگی شهرداری تهران، برج میلاد و... به دستور شهردار، آمادگی کامل برای میزبانی را دارند؛ امیدواریم طی همکاری خوبی که با رئیس جهاد دانشگاهی و سرپرست سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور داریم، بتوانیم پنجمین دوره را بهتر از دوره‌های گذشته برگزار کنیم.
حمید صابرفرزام در بخش دیگری از این برنامه ضمن تشکر از شهردار تهران، مشاور شهردار تهران و معاون برنامه‌ریزی شهرداری به جهت همکاری خوبی که برای هر چه بهتر برگزار شدن پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان دارند، گفت: مسئولان شهرداری تهران که در برگزاری این مسابقات با ما همکاری دارند در حقیقت خادم قرآن هستند زیرا همیشه در خدمت برنامه‌های قرآنی بوده و هر زمان که نیاز باشد مشارکت خود را با برنامه‌های قرآنی دارند.


وی در این بخش از سخنان خود به اهداف برگزاری مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان اشاره کرد و افزود: هدف اصلی از برگزاری مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان این است که دانشجویان و اساتید سایر کشورهای اسلامی با جمهوری اسلامی ایران آشنا شوند و به عنوان سفیران فرهنگی ایران به کشور خود بازگردند و دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران را در کشورهای خود بیان کنند.

حضور شرکت‌کنندگان مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان در حسینیه جماران
فرزام با اشاره به برنامه‌های متعددی جنبی که برای شرکت‌کنندگان در پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان در نظر گرفته شده است، گفت: بازدید از محیط‌های علمی و دانشگاهی به منظور مشاهده پیشرفت‌های علمی کشور، بازدید از فعالیت‌های فرهنگی شهر تهران، حضور در جماران برای دیدن محلی که بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران در آنجا بودند و ... برخی از برنامه‌های جنبی در نظر گرفته شده در پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان است.
وی ادامه داد: کشورهای مختلفی در دنیا هستند که به برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن اقدام می‌کنند اما تنها کشوری که مسابقات بین‌المللی قرآن برای دانشجویان مسلمان برگزار می‌کند، ایران است و جهاد دانشگاهی نیز به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران کارهای اجرایی این مسابقات را برعهده گرفته است.
در بخش دیگری از برنامه افق، عبدالرسول عبایی درباره اقدامات انجام شده برای ارائه آیین‌نامه مسابقات قرآن به دانشجویان شرکت‌کننده، گفت: طی هماهنگی‌هایی که از سوی سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور صورت گرفته است آیین‌نامه این مسابقات برای تمامی شرکت‌کنندگان این دوره از مسابقات که در دیگر کشورها هستند ارسال می‌شود که این آیین‌نامه بسیار مفصل و روشن به زبان انگلیسی و عربی ترجمه شده است تا شرکت‌کنندگان با آمادگی کامل در رقابت‌ها شرکت کنند.
وی ادامه داد: در مسابقات قرآن کشورمان زمانی که قاری وارد صحنه می‌شود تا تلاوت داشته باشد، هیئت داوران در صحنه مسابقات نیستند و در اتاقی دیگر تلاوت را می‌بینند اما بنده اعتقاد دارم بهتر است در آینده نزدیک نحوه داوری به این شکل باشد که هیئت داوران هیچ اطلاعی از نام قاری و حافظ که تلاوت می‌کند نداشته باشند و فقط صدای او را بشنوند و براساس کدها به داوری بپردازند؛ این شیوه خیلی بهتر است هرچند که به هر حال از نظر عدالت، عدالت داور برای ما محرز است اما این شیوه کمک می‌کند تا کیفیت داوری بالاتر باشد.

برج میلاد؛ مناسب برای میزبانی مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان
عبایی درباره برگزاری مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان در برج میلاد، گفت: ما یک دوره تجربه برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران را نیز در برج میلاد داریم و به نظر بنده فضای برج میلاد و امکاناتی که در سالن همایش‌های این برج وجود دارد برای برگزاری مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان بسیار مناسب است.
در این بخش از برنامه افق، حمید صابرفرزام درباره فعالیت‌های پژوهشی و علمی که در کنار مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان انجام می‌شود، اظهار کرد: به این دلیل که مسابقات برای دانشجویان و دانشگاهیان است تلاش کرده‌ایم تا فضای مسابقات نیز دانشگاهی، مطالعاتی و پژوهشی باشد؛ هرچند که طی دوره‌های گذشته کارهای مطالعاتی و پژوهشی آغاز شده بود اما امسال به صورت جدی‌تر در این حوزه ورود پیدا کردیم و در کنار حفظ و قرائت قرآن، بحث پایان‌نامه‌های دانشجویی با محوریت قرآن کریم نیز داریم.
وی ادامه داد: فراخوان پایان‌نامه‌های دانشجویی قرآنی و مقالات پژوهشی را نیز منتشر کرده‌ایم که مقالات خوبی در این زمینه به دبیرخانه مسابقات رسیده است تا بتوانیم کارهای پژوهشی و مطالعاتی خوبی در کنار حفظ و قرائت قرآن داشته باشیم.
مدیرعامل خبرگزاری ایکنا در ادامه به راه‌اندازی نخستین «پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم» از سوی جهاد دانشگاهی اشاره کرد و افزود: راه‌اندازی این پژوهشکده از برنامه‌های آینده جهاد دانشگاهی است تا این پژوهشکده نیز در کنار سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان کشور و خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به انجام فعالیت‌های قرآنی بپردازد.


وی ادامه داد: همچنین یکی از محورهای پژوهشی که در پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان مورد توجه قرار گرفته است مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم است. به این دلیل که روش‌های تحقیق در علوم قرآنی با روش‌های تحقیق در علوم کاربردی انسانی و اجتماعی متفاوت است اگر بخواهیم در این حوزه مطالعات میان‌رشته‌ای داشته باشیم به هم‌افزایی نمی‌رسیم و باید یک ادبیات مشترک بین این دو حوزه ایجاد می‌کردیم.

همایش بین‌المللی «روش‌شناسی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم» برگزار می‌شود
فرزام افزود: همایش بین‌المللی «روش‌شناسی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم» از جمله برنامه‌های ما در حوزه مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم است که براین اساس از اساتید این حوزه خواسته‌ایم تا مقالات پژوهشی و میان‌رشته‌ای خود در حوزه قرآن را برای ما ارسال کنند؛ 130 مقاله پژوهشی و 26 پایان‌نامه مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم به دست ما رسیده است تا بتوانیم این همایش را به خوبی برگزار کنیم.
وی ادامه داد: یک همایش علمی نیز به منظور ارائه مقالات مختلف پژوهشی برنامه‌ریزی شده است که در این همایش به بحث وحدت اسلامی از دیدگاه قرآن کریم می‌‌پردازیم؛ با توجه به اینکه مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان در ایام هفته وحدت بوده و شعار اصلی ما نیز وحدت است از دانشجویان و دانشگاهیان دعوت می‌کنیم تا در این همایش علمی ـ پژوهشی حضور داشته باشند.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان درباره نحوه حضور علاقه‌مندان در سالن برگزاری مسابقات گفت: حضور در سالن برگزاری مسابقات برای عموم مردم آزاد است و مردم از هر قشری که باشند، می‌توانند از فضای قرآنی ایجاد شده در این رقابت‌ها بهره‌مند شوند.
وی درباره زمان‌بندی برگزاری مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان گفت: این مسابقات بعد از ظهر 11 دی‌ماه با برگزاری مراسم افتتاحیه کار خود را آغاز می‌کند که رقابت‌ دانشجویان در دو رشته حفظ کل و قرائت تحقیق طی روزهای 12 و 13 دی‌ماه در دو نوبت صبح و بعد از ظهر انجام خواهد شد و فینال رقابت‌ها نیز 14 دی‌ماه برگزار می‌شود. مراسم اختتامیه نیز بعد از ظهر 14 دی‌ماه برپا می‌شود.

تأمین وسیله ایاب و ذهاب برای علاقه‌مندان به حضور در مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان
فرزام ادامه داد: طی همکاری‌های خوبی که شهرداری تهران با ما دارد همزمان با برگزاری رقابت‌های دانشجویان مسلمان در برج میلاد، علاقه‌مندان به شرکت در این رویداد بین‌المللی قرآن از محل‌های مختلف از جمله فرهنگسراها و مراکز فرهنگی هنری به برج میلاد می‌آیند؛ همچنین وسیله ایاب و ذهاب نیز از میادین بزرگ تهران در اختیار مردم قرار می‌گیرد تا مردم به راحتی بتوانند رفت و آمد داشته باشند.
وی در ادامه عنوان کرد: دو روز قبل و دو روز بعد از برگزاری پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان، محافل قرآنی در مناطق مختلف شهر تهران با حضور داوران، اساتید قرآنی و دانشجویان برگزار می‌کنیم که در این محافل قرآنی دانشجویانی که تلاوت‌های بهتری داشته باشند حضور پیدا می‌کنند. محافل قرآنی با مشارکت سازمان قرآن و عترت بسیج محمدرسول‌الله(ص) تهران بزرگ، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، وزارت علوم، وزارت بهداشت و... برگزار می‌شود.
دبیر پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان در این بخش از سخنان خود به جوایز برگزیدگان این دوره از رقابت‌ها در دو رشته حفظ و قرائت اشاره کرد و گفت: جوایز برگزیدگان طبق آیین‌نامه‌هایی که از قبل تعیین شده است اهدا می‌شود که نفر اول در رشته قرائت و حفظ 30 سکه تمام بهار آزادی، نفر دوم در رشته‌ قرائت و حفظ 20 سکه تمام بهار آزادی و نفر سوم در هر رشته نیز 15 سکه دریافت می‌کنند.

برگزاری دوره‌ای مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان در دیگر کشورها
در بخش دیگری از این برنامه، عبدالرسول عبایی درباره سطح مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان گفت: با توجه به تجربه‌ 30 ساله‌ای که در داوری مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران و مسابقات قرآن مالزی، اندونزی، سوریه و... دارم هر آنچه که در دیگر مسابقات بین‌المللی قرآن اتفاق می‌افتد در مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان نیز دیده می‌شود و مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان هیچ چیز از دیگر مسابقات بین‌المللی قرآن کم ندارد.
وی ادامه داد: داورانی که برای پنجمین دوره مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان انتخاب شده‌اند بهترین‌ها هستند و این مسابقات در سطحی بسیار عالی برگزار خواهد شد.
حمید صابرفرزام در بخش دیگری از برنامه افق گفت: تلاش داریم در آینده نزدیک با ثبت دبیرخانه دائمی مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان از طریق آیسسکو شرایطی را فراهم کنیم که این مسابقات به صورت دوره‌ای در کشورهای جهان اسلام برگزار شود.
وی در پایان گفت: تاکنون از کشورهای عراق، امارات و ترکیه برای میزبانی مسابقات قرآن دانشجویان مسلمان تقاضاهایی داشته‌ایم که اگر دبیرخانه دائمی این مسابقات به نام ایران از طریق آیسسکو به ثبت برسد، می‌توانیم این مسابقات را به صورت دوره‌ای برگزار کنیم.